Ατομική διοικητική λύση D14B1087224EKs2013/2013

:Εφαρμογή των διατάξεων Φ.Π.Α. στην αμοιβή Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στην Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή- Δραστηριότητα

27 Μαΐου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
14η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ
ΤΜΗΜΑ Β΄ «Παροχή Υπηρεσιών
& Ειδικά Καθεστώτα»
ΤΜΗΜΑ Α΄ «Κανονικό Καθεστώς»
Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4
Ταχ. Κώδικας: 106 72 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Α. Γκότση
Τηλέφωνο : 210- 3647202-5
Fax : 210- 3645413
e-mail : dfpa.b1@1992.syzefxis.gov.gr
Αθήνα, 27.5.2013
Αρ. Πρωτ: Δ14Β1087224ΕΞ2013
ΠΡΟΣ : ………………………

Θέμα: :Εφαρμογή των διατάξεων Φ.Π.Α. στην αμοιβή Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στην Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή- Δραστηριότητα

Σχετ.: Το από ……………………… έγγραφό σας Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο έγγραφό σας, ασκείτε το επάγγελμα του Καθηγητή Ειδικής Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στην «Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή/Δραστηριότητα» ή «Ειδική Φυσική Αγωγή» και αιτήστε τόσο ο ίδιος όσο και ο «Σύλλογος ……………………………» απαλλαγή από το Φ.Π.Α. του κλάδου των Καθηγητών Φυσικής Αγωγής με την ανωτέρω ειδικότητα με το αιτιολογικό ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν υπηρεσίες υγείας. Στο έγγραφό σας επισημαίνεται ότι οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής με την συγκεκριμένη ειδίκευση εργάζονται σε κέντρα αποκατάστασης και νοσηλευτικά ιδρύματα για ενήλικες και παιδιά με αναπηρίες τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22, παράγραφος 1, περίπτωση ε΄ του Κώδικα Φ.Π.Α. απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α. οι παροχές ιατρικής περίθαλψης, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο άσκησης ιατρικών επαγγελμάτων, καθώς και οι παροχές υπηρεσιών από ψυχολόγους, μαίες, νοσοκόμους, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές.
3. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης ιβ΄, της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του ίδιου Κώδικα απαλλάσσεται από το φόρο η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης γενικά και οι στενά συνδεόμενες με αυτή παραδόσεις αγαθών και παροχές Εισ: ……………………………… ΚΟΙΝ: ……………………… υπηρεσιών, που παρέχονται από δημόσια εκπαιδευτήρια ή από άλλα πρόσωπα αναγνωρισμένα, από την κατά περίπτωση, δημόσια αρχή. Όπως διευκρινίσθηκε με τις ΕΔΥΟ 10/Π.4336/3162/10.7.1987 και 1131481/7043/0014/ΠΟΛ. 1282/23.12.1992, απαλλάσσεται από το Φ.Π.Α. η κάθε μορφής εκπαίδευση, άσκηση και αγωγή που παρέχεται σε προβληματικά παιδιά, όπως είναι τα παραπληγικά, τα σπαστικά, τα απροσάρμοστα, τα αυτιστικά, κλπ. Οι εν λόγω υπηρεσίες απαλλάσσονται ανεξάρτητα από το πρόσωπο που τις παρέχει, δηλαδή ανεξάρτητα αν παρέχονται από φυσικά η νομικά πρόσωπα και ανεξάρτητα με τις ονομασίες που χρησιμοποιούν. Περαιτέρω, με τις διατάξεις 1, 3 και 4 του ν. 3699/2008 « Ειδικά αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» ορίζεται ότι Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) είναι το σύνολο των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους μαθητές με αναπηρία και διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως όσοι παρουσιάζουν νοητική αναπηρία, αισθητηριακές αναπηρίες όρασης, ακοής, διαταραχές ομιλίας – λόγου, ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές κλπ. Οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών αυτών διερευνώνται και διαπιστώνονται από τα κατά τόπους Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ), την Ειδική Διαγνωστική Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ) και τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) άλλων Υπουργείων. Ειδικότερα τα ΚΕΔΔΥ αξιολογούν μαθητές που δεν έχουν συμπληρώσει το 22ο έτος της ηλικίας τους.
4. Κατόπιν των ανωτέρω, οι υπηρεσίες που παρέχονται από Καθηγητές Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση στην Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή – Δραστηριότητα δεν απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α., διότι δεν καλύπτονται από τις διατάξεις του άρθρου 22.1.ε΄. Στην περίπτωση όμως που παρέχονται σε παιδιά με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις του ν. 3699/2008, απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α. κατ’ εφαρμογή του άρθρου 22.1.ιβ΄, μετά από έλεγχο των πραγματικών περιστατικών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγεται ο παρέχων τις υπηρεσίες καθηγητής.
5. Επίσης, η παρεχόμενη υπηρεσία των καθηγητών ειδικής φυσικής αγωγής δεν υπάγεται στο Φ.Π.Α. αν από τον τρόπο παροχής των εν λόγω υπηρεσιών προκύπτει ότι δημιουργούνται δεσμοί εξάρτησης όσον αφορά τους όρους εργασίας ή την αμοιβή και συνεπάγονται στην ευθύνη του εργοδότη, κατ’ εφαρμογή του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου α΄ του άρθρου 3 του Κώδικα Φ.Π.Α. Προς το σκοπό αυτό θα πρέπει να συντρέχουν τουλάχιστον οι ακόλουθες προϋποθέσεις: Η υπηρεσία να παρέχεται για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, να εκτελείται σύμφωνα με τις οδηγίες, τις εντολές και την εποπτεία του εργοδότη, την ευθύνη για το αποτέλεσμα της υπηρεσίας να την έχει ο εργοδότης, να υπάρχει διαρκής απασχόληση και φυσική παρουσία του παρέχοντος στους χώρους εργασίας του εργοδότη, η αμοιβή να καταβάλλεται περιοδικά (π.χ. μηνιαία). Πότε συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις είναι θέμα πραγματικό και θα πρέπει να εξετάζεται αυτοτελώς, με βάση τη σύμβαση έργου και τον τρόπο που αυτή εκτελείται, από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. στην οποία φορολογείται ο παρέχων τις υπηρεσίες καθηγητής. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής με ειδίκευση την «Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή/Δραστηριότητα» ή «Ειδική Φυσική Αγωγή» απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α. μόνο στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται με όρους που, κατά τα ανωτέρω, δημιουργούν δεσμούς εξάρτησης ή παρέχονται σε παιδιά με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατ’ εφαρμογή του άρθρου 22.1.ιβ΄ του Κώδικα Φ.Π.Α. , Σε αντίθετη περίπτωση, οι εν λόγω υπηρεσίες υπάγονται σε Φ.Π.Α. με συντελεστή 23%.

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης
Βασιλική Τάτση
Εσωτερική Διανομή
1.Γραφ. Αναπλ. Γεν. Δ/ντη Φορολογίας (2)
2.14η Δ/νση ΦΠΑ- Γραφείο Προϊσταμένου Δ/νσης
-Τμήμα Β΄(4), Α΄(3), Γ(2)