Ατομική διοικητική λύση 1/2014

Εφαρμογή διατάξεων Φ.Π.Α. σε αμοιβή εκπαιδευτή για διαδικτυακή εκπαίδευση

21 Ιανουαρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
14η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ
ΤΜΗΜΑ Β΄ «Παροχή Υπηρεσιών
& Ειδικά Καθεστώτα»
Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4
Ταχ. Κώδικας: 106 72 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Α. Γκότση
Τηλέφωνο : 210- 3647202-5
Fax : 210- 3645413
e-mail : dfpa.b1@1992.syzefxis.gov.gr
Αθήνα, 21/01/2013
Αρ. Πρωτ: Δ14Β 1010526 ΕΞ 2013
ΠΡΟΣ: ………………….

Θέμα: Εφαρμογή διατάξεων Φ.Π.Α. σε αμοιβή εκπαιδευτή για διαδικτυακή εκπαίδευση

Σχετ.: Το από ………… ηλεκτρονικό σας μήνυμα Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας πληροφορούμε τα εξής:
1. Όπως προκύπτει από το έγγραφό σας και διευκρινίσατε τηλεφωνικά η συνεργασία σας με το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του ……………. Πανεπιστημίου (………..), η οποία αφορά διαδικτυακή εκπαίδευση σε θέματα μάρκετινγκ, δημοσίων σχέσεων, διοίκησης επιχειρήσεων κτλ, περιλαμβάνει την συγγραφή σημειώσεων για την θεματική ενότητα την οποία έχετε αναλάβει σύμφωνα με τις οδηγίες συγγραφής που σας έχουν δοθεί από το Πανεπιστήμιο, την συγγραφή των ασκήσεων αξιολόγησης, την διαδικτυακή καθημερινή υποστήριξη, όπου ο εκπαιδευόμενος μπορεί να απευθύνεται ηλεκτρονικά σε εσάς μέσω ηλεκτρονικού συστήματος επικοινωνίας (εκπαιδευτική πλατφόρμα) για την επίλυση αποριών σχετιζομένων με τα μαθήματα και τις ασκήσεις αξιολόγησης, την βαθμολόγηση των εκπαιδευόμενων προκειμένου να λάβουν ή όχι τον τίτλο σπουδών και αφετέρου την παραχώρηση, μεταβίβαση και εκχώρηση στο Πανεπιστήμιο του δικαιώματος παραγωγής και διάθεσης του συγγραφικού σας έργου ως διδακτική ενότητα σε ψηφιακή μορφή (e-learning). Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το ΚΕΚ του Πανεπιστημίου ……….διευκρινίστηκε ότι ο εκπαιδευτής επεμβαίνει ουσιαστικά στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος.To KEK του Πανεπιστημίου ………., όπως μας διευκρινίσατε τηλεφωνικά, σας καταβάλλει μια συνολική αμοιβή για τις προαναφερθείσες υπηρεσίες.
2. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000), στο φόρο υπόκειται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό ή ένωση προσώπων, εφόσον ασκεί κατά τρόπο ανεξάρτητο οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης, τον επιδιωκόμενο σκοπό ή το αποτέλεσμα της δραστηριότητας αυτής. Εισ: ……………………… ………………..... ........................... ΚΟΙΝ: ………………… …………………. …………………….
3. Ωστόσο, όπως ορίζεται στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του ίδιου ως άνω άρθρου, δε θεωρείται ότι ασκούν οικονομική δραστηριότητα κατά τρόπο ανεξάρτητο οι μισθωτοί και λοιπά φυσικά πρόσωπα, τα οποία συνδέονται με τον εργοδότη τους με σύμβαση εργασίας ή με οποιαδήποτε άλλη νομική σχέση που δημιουργεί δεσμούς εξάρτησης, όσον αφορά τους όρους εργασίας ή την αμοιβή και συνεπάγεται την ευθύνη του εργοδότη. Με την εγκύκλιο 10/Π.4336/3162/10.7.1987 έχει διευκρινιστεί ότι μεταξύ των εκπαιδευτών που διδάσκουν στις σχολές όλων των κατηγοριών και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, λόγω της φύσης και του τρόπου παροχής των υπηρεσιών τους, θεωρείται ότι υπάρχει δεσμός εξάρτησης όσον αφορά τους όρους εργασίας και την αμοιβή τους, που συνεπάγεται την ευθύνη του εργοδότη τους. Ως εκ τούτου, η αμοιβή των εκπαιδευτών αυτών είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής Φ.Π.Α..
4. Περαιτέρω, όπως έχει διευκρινιστεί με την ΠΟΛ.1144/29.12.2003 η εξ αποστάσεως διδασκαλία συνιστά ηλεκτρονικά παρεχόμενη υπηρεσία, εφόσον είναι αυτοματοποιημένη και η λειτουργία της εξαρτάται από το internet ή παρόμοιο ηλεκτρονικό δίκτυο, ενώ για την παροχή της απαιτείται περιορισμένη ή καθόλου ανθρώπινη συμμετοχή. Αντίθετα η περίπτωση χρήσης του internet ή παρόμοιου ηλεκτρονικού δικτύου ως εργαλείου για την επικοινωνία μεταξύ διδάσκοντος και μαθητή δεν θεωρείται ηλεκτρονικά παρεχόμενη υπηρεσία.
5. Εφόσον, όπως διευκρινίστηκε τηλεφωνικά, παρέχετε υπηρεσία εκπαίδευσης στο ΚΕΚ η οποία βασίζεται σε ουσιαστική ανθρώπινη παρέμβαση από μέρους σας χωρίς την οποία δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η αμοιβή η οποία λαμβάνετε για την υπηρεσία αυτή δεν υπάγεται σε Φ.Π.Α. Επιπλέον, δεν υπάγεται σε Φ.Π.Α. η αμοιβή σας για την σύνταξη σημειώσεων, προκειμένου να βοηθηθούν οι σπουδαστές στην παρακολούθηση αποκλειστικά της διδακτέας από εσάς ύλης, εφόσον τις σημειώσεις αυτές απλά τις αναπαράγει το ΚΕΚ του Πανεπιστημίου ………. και τις διανέμει στους σπουδαστές σε ψηφιακή μορφή, χωρίς την περαιτέρω εκμετάλλευσή τους.
6. Αντιθέτως, στην περίπτωση που η αμοιβή σας καλύπτει τη συγγραφή εκπαιδευτικών και επιστημονικών συγγραμμάτων ή άλλου είδους βιβλίων για τις ανάγκες του ΚΕΚ, στο οποίο εκχωρείτε τα συγγραφικά σας δικαιώματα για περαιτέρω εκμετάλλευση, είστε υποκείμενος στο φόρο και πρέπει να εκδώσετε στο ΚΕΚ φορολογικό στοιχείο με Φ.Π.Α. 13%, καθόσον για τις υπηρεσίες αυτές αποκτάτε την ιδιότητα του συγγραφέα.
7. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή των ανωτέρω εξαρτάται από τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί και τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία οφείλει να εξετάζει η αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης
Βασιλική Τάτση
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας
Εσωτερική Διανομή
14η Δ/νση ΦΠΑ- Γραφείο Προϊσταμένου Δ/νσης
-Τμήμα Β΄(4), Α΄(3), Γ(2)