ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡ πρωτοκόλλου ΔΙΔΑΔ/Φ.32.9/543/οικ.14498/2014

Αξιολόγηση υπαλλήλων που διατίθενται για τη γραμματειακή υποστήριξη σε γραφεία βουλευτών του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο γραφείο του Έλληνα Επίτροπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε γραφεία κομμάτων, στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

06 Ιουνίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ
ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ
Αθήνα, 6 Ιουνίου 2014
Αριθ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.32.9/543/οικ.14498
ΑΠΟΦΑΣΗ
ΑΔΑ: 7ΒΨ8Χ-Κ2Ψ

ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση υπαλλήλων που διατίθενται για τη γραμματειακή υποστήριξη σε γραφεία βουλευτών του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο γραφείο του Έλληνα Επίτροπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε γραφεία κομμάτων, στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1. τις διατάξεις:
α) του άρθρου 145 του ν. 4251/2014 (Α΄ 180)
β) του Π.Δ. 318/1992 (Α΄ 161), όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Γ΄ του ν. 4250/2014 (Α΄ 74)
γ) του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του Π. Δ. 63/2005 (Α’ 98),
2. Την αριθ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/2/οικ.21634/2.8.2013 (Β΄ 1914) απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ιδίως το άρθρο 5 αυτής
3. Το γεγονός ότι οι συνθήκες άσκησης των καθηκόντων των υπαλλήλων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας είναι διακριτές σε σχέση με εκείνες των υπαλλήλων που υπηρετούν στις υπηρεσιακές μονάδες των φορέων της δημόσιας διοίκησης, γεγονός το οποίο καθιστά αναγκαία την προσαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων του π.δ. 318/1992 στις συνθήκες άσκησης των καθηκόντων των υπαλλήλων που υπηρετούν με διάθεση για τη γραμματειακή υποστήριξη σε γραφεία βουλευτών του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε γραφεία κομμάτων, στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
4. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού
Αποφασίζουμε

Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
Για την εφαρμογή του άρθρου 5 της αριθ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/2/οικ.21634/2.8.2013 (Β΄ 1914) απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οι διατάξεις του Π.Δ. 318/1992, όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Γ΄ του ν. 4250/2014, εφαρμόζονται κατά τα ειδικώς οριζόμενα στα επόμενα άρθρα για τη σύνταξη εκθέσεων αξιολόγησης έτους 2012, 2013 και εφεξής των δημοσίων υπαλλήλων, μονίμων ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που κατά τις κείμενες διατάξεις αποσπώνται στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και διατίθενται για τη γραμματειακή υποστήριξη σε γραφεία βουλευτών του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο γραφείο του Έλληνα Επίτροπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε γραφεία κομμάτων, στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Άρθρο 2
Εκθέσεις αξιολόγησης
Ο τύπος και το περιεχόμενο των εκθέσεων αξιολόγησης των υπαλλήλων που αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο, καθορίζεται στο υπόδειγμα, το οποίο προσαρτάται στην παρούσα απόφαση και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.
Άρθρο 3
Έντυπα εκθέσεων αξιολόγησης
1. Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2012, 2013 και εφεξής των υπαλλήλων του άρθρου 1 συντάσσονται σύμφωνα με το υπόδειγμα του άρθρου 2, ως εξής: 1.1. Στην πρώτη σελίδα του υποδείγματος περιλαμβάνονται και συμπληρώνονται από τον αξιολογούμενο:
α) η υπηρεσία, στην οποία ανήκει οργανικά ο αξιολογούμενος υπάλληλος και το γραφείο του προσώπου ή ο φορέας, στον οποία υπηρετεί με διάθεση,
β) τα στοιχεία του αξιολογουμένου (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, κατηγορία και κλάδος, βαθμός και τίτλος θέσης),
γ) οι τίτλοι σπουδών και η τυχόν μετεκπαίδευση-επιμόρφωση του αξιολογουμένου κατά το έτος αξιολόγησης,
δ) η συνοπτική περιγραφή του έργου που επιτελέσθηκε από τον αξιολογούμενο. 1.2. Στο πρώτο τμήμα της δεύτερης σελίδας περιλαμβάνονται οι τυχόν δυσχέρειες και τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο αξιολογούμενος στην εκτέλεση του έργου του κατά τη χρονική περίοδο στην οποία αναφέρεται η έκθεση αξιολόγησης. 1.3. Η πρώτη σελίδα καθώς και το πρώτο τμήμα της δεύτερης σελίδας συμπληρώνεται από τον αξιολογούμενο και υπογράφεται από αυτόν. 1.4. Στο δεύτερο τμήμα της δεύτερης σελίδας καθώς και στην τρίτη και τετάρτη σελίδα του υποδείγματος περιλαμβάνονται τα κριτήρια αξιολόγησης των υπαλλήλων και καταχωρίζεται η βαθμολογία και η απαιτούμενη κατά περίπτωση αιτιολογία από τον αξιολογητή κατά τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης.
2. Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι οκτώ (8) και κατατάσσονται σε τέσσερις διακεκριμένες ομάδες, ως ακολούθως:
Ι. Γνώση του αντικειμένου
ΙΙ. Ενδιαφέρον και δημιουργικότητα
III. Υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά
IV. Αποτελεσματικότητα
3. Κάθε ομάδα κριτηρίων αναλύεται σε επί μέρους κριτήρια, ως ακολούθως: Ι. ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ 1.Επαγγελματική επάρκεια (θεωρητική κατάρτιση, ειδικές γνώσεις και εμπειρία).
2. Ικανότητα εφαρμογής των γνώσεων και της εμπειρίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.
ΙΙ. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
3. Ενδιαφέρον και αφοσίωση στην εργασία.
4. Πρωτοβουλία - Ανάληψη ευθυνών. IΙΙ. ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
5. Συμπεριφορά προς πολίτες. Εξυπηρέτηση του κοινού.
6. Επικοινωνία και συνεργασία με συναδέλφους και άλλες υπηρεσίες. ΙV. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
7. Ποιότητα και ποσότητα εργασίας.
8. Ικανότητα να προγραμματίζει, οργανώνει, συντονίζει και ελέγχει τις εργασίες του.
4. Για τις εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2012, 2013 και εφεξής κάθε επί μέρους κριτήριο αξιολόγησης βαθμολογείται από τον αξιολογητή με ένα ακέραιο ή δεκαδικό με προσέγγιση δεκάτου βαθμού, που κατά την αντικειμενική κρίση αρμόζει στο αντίστοιχο κριτήριο για τον αξιολογούμενο. Η κλίμακα των βαθμών ορίζεται από το 1 έως το 10, με ανώτατο βαθμό τον αριθμό 10 και κατώτατο τον αριθμό 1. 4.1. Με τους βαθμούς 9 ή 10 βαθμολογούνται όσοι υπάλληλοι είναι πάντοτε έτοιμοι να αντιμετωπίζουν απόλυτα, με ταχύτητα και ευστοχία, κάθε ζήτημα, χωρίς τη βοήθεια ή διόρθωση ανωτέρου τους. 4.2. Με τους βαθμούς 7 ή 8 βαθμολογούνται οι πολύ καλοί υπάλληλοι, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις του έργου τους, και περιστασιακά μόνο χρειάζονται ελάχιστη βοήθεια. 4.3. Με τους βαθμούς 5 ή 6 βαθμολογούνται οι καλοί υπάλληλοι που επιδιώκουν σταθερά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του έργου τους αλλά κατά κανόνα χρειάζονται βοήθεια. 4.4. Με τους βαθμούς 3 ή 4 βαθμολογούνται οι υπάλληλοι, οι οποίοι αποδίδουν κάτω του συνηθισμένου μέτρου. 4.5. Με τους βαθμούς 1 ή 2 βαθμολογούνται οι εντελώς ακατάλληλοι υπάλληλοι.
5. Εφόσον ο αξιολογητής βαθμολογεί ένα ή περισσότερα κριτήρια αξιολόγησης με βαθμό 9 έως 10 ή με βαθμό 1 έως 6, απαιτείται η παράθεση από αυτόν ειδικής αιτιολογίας της βαθμολογίας αυτής για τα αντίστοιχα κριτήρια αξιολόγησης. Η ειδική αιτιολογία γίνεται με παράθεση πραγματικών στοιχείων και όχι αξιολογικών χαρακτηρισμών. Η ειδική αιτιολογία πρέπει να τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα πραγματικά στοιχεία ή γεγονότα.
Άρθρο 4
Αυτοαξιολόγηση -Συμπλήρωση των εκθέσεων αξιολόγησης
1. Κάθε αξιολογούμενος προβαίνει υποχρεωτικά σε αυτοαξιολόγηση των ουσιαστικών του προσόντων βαθμολογώντας τις κατά την παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης ομάδες κριτηρίων με κλίμακα βαθμών από 1-10 στην στήλη «Αυτοαξιολόγηση» του «Πίνακα Αξιολόγησης» στο Μέρος Ε’ του προσαρτώμενου στην παρούσα εντύπου.
2. Η βαθμολογία που δίνει ο ίδιος ο αξιολογούμενος στα ουσιαστικά του προσόντα κατ` ουδένα τρόπο επηρεάζει τη βαθμολογία που δίνει ο αξιολογητής του σε αυτόν, ούτε επιφέρει οποιοδήποτε άλλο έννομο αποτέλεσμα. Αποσκοπεί απλώς στο να γνωρίζει ο αξιολογητής την εικόνα που ο ίδιος ο αξιολογούμενος έχει για τον εαυτό του.
3. Η στήλη 2 του εντύπου αξιολόγησης συμπληρώνεται από την υπηρεσία, στην οποία ανήκει οργανικά ο υπάλληλος, και περιλαμβάνει την οριστική βαθμολογία. Ο υπολογισμός του μέσου όρου της βαθμολογίας γίνεται κατά προσέγγιση εκατοστού.
4. Στο τέλος της τελευταίας σελίδας του εντύπου της έκθεσης αξιολόγησης τίθεται η υπογραφή του Αξιολογητή και τα στοιχεία του.
Άρθρο 5
Αξιολογητής
1. Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2012, 2013 και εφεξής των υπαλλήλων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, συντάσσονται από έναν αξιολογητή ανάλογα με το πρόσωπο ή τον φορέα διάθεσης του υπαλλήλου, ως εξής:
α) τον Βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή τον Έλληνα Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όσους δημοσίους υπαλλήλους, μονίμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Π.Δ. 318/1992 έχουν διατεθεί στα γραφεία τους για την γραμματειακή υποστήριξη του έργου τους,
β) τον Γενικό Διευθυντή του Κόμματος, για όσους υπαλλήλους, μονίμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Π.Δ. 318/1992, έχουν διατεθεί στα γραφεία του κόμματος. Σε περίπτωση που δεν υφίσταται θέση Γενικού Διευθυντή ή είναι κενή, τότε αρμόδιο όργανο για την αξιολόγηση είναι ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος,
γ) τον Γενικό Γραμματέα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., για όσους υπαλλήλους, μονίμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Π.Δ. 318/1992, έχουν διατεθεί στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ.,
δ) τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωνικού Πολύκεντρου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., για όσους υπαλλήλους, μονίμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Π.Δ. 318/1992, έχουν διατεθεί στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ..
2. Ο αξιολογητής βαθμολογεί αντικειμενικά, εκθέτοντας με ευσυνειδησία και αίσθημα ευθύνης τη δίκαιη γνώμη του για τον υπάλληλο. Η βαθμολογία του αξιολογητή πρέπει να απορρέει από γεγονότα αντικειμενικώς ακριβή και όχι από απλές υπόνοιες, ανεύθυνες εισηγήσεις, σχόλια ή πληροφορίες ούτε μεμονωμένα και τυχαία περιστατικά.
Άρθρο 6
Σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης
1. Η σύνταξη εκθέσεων αξιολόγησης έτους 2013 και εφεξής των υπαλλήλων του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης, πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Π.Δ. 318/1992, όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του κεφαλαίου Γ΄ του ν. 4250/2014. Ειδικότερα, οι παρ. 1-6 του άρθρου 7 του Π.Δ. 318/1992, όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4250/2014 εφαρμόζονται για τη σύνταξη εκθέσεων αξιολόγησης έτους 2013 και εφεξής των υπαλλήλων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης.
2. Για τη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης έτους 2013 και εφεξής κατά τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση, αρμόδιο όργανο για την έκδοση της σχετικής απόφασης επιμερισμού ανώτατων ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 7 του Π.Δ. 318/1992, όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4250/2014 είναι ο αξιολογητής κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 της παρούσας απόφασης.
3. Ο αξιολογητής του άρθρου 5 της παρούσας απόφασης θα πρέπει να έχει συνυπάρξει με τον αξιολογούμενο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών εντός του έτους αξιολόγησης. Σε καμία περίπτωση δεν συντάσσεται έκθεση αξιολόγησης για χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών (3) μηνών.
4. Οι εκθέσεις αξιολόγησης συντάσσονται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 18 του Π.Δ. 318/1992, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 25 του ν. 4250/2014 σε συνδυασμό με τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση.
5. Οι εκθέσεις αξιολόγησης γνωστοποιούνται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του Π.Δ. 318/1992, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 27 του ν. 4250/2014 σε συνδυασμό με τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση.
6. ΟΙ διατάξεις του άρθρου 20 του Π.Δ. 318/1992, με εξαίρεση το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 20 του Π.Δ. 318/1992, εφαρμόζονται και για τις εκθέσεις
αξιολόγησης που συντάσσονται κατά τις διατάξεις της παρούσας απόφασης.
Άρθρο 7
Έλεγχος των τυπικών στοιχείων και της ειδικής αιτιολογίας στις εκθέσεις αξιολόγησης
Ο έλεγχος των τυπικών στοιχείων και της ειδικής αιτιολογίας στις εκθέσεις αξιολόγησης πραγματοποιείται από τις υπηρεσίες διοικητικού/προσωπικού, όπου ανήκουν οργανικά οι υπάλληλοι του άρθρου 1 της παρούσας απόφασης κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των παρ. 1, 2α,2β, 2γ και 3 του άρθρου 13 του Π.Δ.
318/1992
, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4250/2014.
Άρθρο 8
Τελικές διατάξεις
1. Η σύνταξη εκθέσεων αξιολόγησης έτους 2012 των υπαλλήλων της παρ. 1 της παρούσας απόφασης θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση, με εξαίρεση τις διατάξεις των παρ. 1-6 του άρθρου 7 του Π.Δ. 318/1992, όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 4250/2014.
2. Οι διατάξεις των άρθρων 9, 10, 12, 16, 19, 22, 23, 24 του Π.Δ. 318/1992 δεν εφαρμόζονται για τη σύνταξη εκθέσεων αξιολόγησης έτους 2012, 2013 και εφεξής των υπαλλήλων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης.
3. Οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 32 του ν. 4250/2014 εφαρμόζονται για τις εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013 των υπαλλήλων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης και θα συνταχθούν κατά τα οριζόμενα σε αυτήν.
4. Η προθεσμία των δύο (2) μηνών που τίθεται με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 145 του ν. 4251/2014 παρατείνεται για τρεις (3) μήνες από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
5. Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Υπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης