ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ πρωτοκόλλου 1096185 / 1224/0006Δ/2005

Περί της δυνατότητας έκδοσης αντιγράφων εγγράφων από συμβολαιογράφους και δικηγόρους.

11 Οκτωβρίου 2005

ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ OIKOΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ Δ/ΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Δ’
Ταχ.Δ/νση : Λεωχάρους 2
Ταχ.Κωδ. : 101 84 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Μ. Ντασκαγιάννης
Τηλέφωνο : 210- 32.22.516
Fax : 210- 32.30.829
E-mail : d6-organosi-d@ ky. ypoik. gr
Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2005
Αριθ. Πρωτ.: 1096185 / 1224/0006Δ
ΠΡΟΣ: Τους Αποδέκτες
του Πίνακα Διανομής

ΘΕΜΑ: Περί της δυνατότητας έκδοσης αντιγράφων εγγράφων από συμβολαιογράφους και δικηγόρους.
1.- Με αφορμή σχετικά ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία μας για το παραπάνω θέμα, σας διευκρινίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις:
i).- της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν. 2830/2000 «Κώδικας Συμβολαιογράφων» (ΦΕΚ 96/Α΄) «Ο Συμβολαιογράφος είναι άμισθος δημόσιος λειτουργός με καθήκοντα:
α. Να συντάσσει και να φυλάσσει έγγραφα συστατικά ή αποδεικτικά δικαιοπραξιών και δηλώσεων των ενδιαφερομένων όταν η σύνταξη των εγγράφων αυτών είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το νόμο ή όταν οι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να προσδώσουν σε αυτά κύρος δημοσίου εγγράφου.
β. Να εκδίδει απόγραφα ή αντίγραφα των εγγράφων του εδαφίου α΄, καθώς και αντίγραφα των προσαρτημένων και αναφερομένων σε αυτά εγγράφων…».
ii).- της παρ. 1 του άρθρου 13 του Ν. 2830/2000 «Ο συμβολαιογράφος χορηγεί αντίγραφα των συμβολαίων ή άλλων εγγράφων που κατέχει στους δικαιοπρακτήσαντες, στους καθολικούς ή ειδικούς διαδόχους τους, σε κάθε τρίτο εφόσον το συμβολαιογραφικό έγγραφο καταχωρήθηκε σε δημόσια βιβλία ή δημοσιεύθηκε από αρμόδιες αρχές ή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τρίτος, που έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να λάβει τα παραπάνω έγγραφα κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα πρωτοδικών».
iii).- της παρ. 1 του άρθρου 52 του Ν.Δ. 3026/1954 «Κώδικας περί Δικηγόρων» (ΦΕΚ 235/Α΄) «Ο Δικηγόρος έχει το δικαίωμα να εκδίδη επικεκυρωμένα υπ’ αυτού αντίγραφα των παρ’ αυτώ υπαρχόντων παντός είδους εγγράφων, ων υπεύθυνος περί της ακριβείας αυτών».
iv).- της παρ. 2 του άρθρου 11 του Ν.2690/1999, όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 16 του Ν. 3345/2005 «Την επικύρωση αντιγράφου από το πρωτότυπο ή από το ακριβές αντίγραφο της διοικητικής αρχής που το εξέδωσε μπορεί να ζητήσει κάθε ενδιαφερόμενος από όλες τις διοικητικές αρχές και τα Κ.Ε.Π. Αντίγραφα των ανωτέρω επικυρώνονται και από δικηγόρους ή συμβολαιογράφους, σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την άσκηση των λειτουργημάτων τους.
Ακριβή αντίγραφα από αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων ή εγγράφων που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές, τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο ή δημόσια αρχή επικυρώνονται από όλες τις διοικητικές αρχές και τα Κ.Ε.Π. …».
2.- Όπως προκύπτει από τις προαναφερθείσες διατάξεις:
α) Οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι μπορούν να επικυρώνουν αντίγραφα διοικητικών εγγράφων (να επικυρώνουν δηλαδή αντίγραφα εγγράφων από το πρωτότυπο ή από το ακριβές αντίγραφο της διοικητικής αρχής που το εξέδωσε).
β) Οι συμβολαιογράφοι μπορούν να εκδίδουν και να χορηγούν αντίγραφα μόνο των εγγράφων που συντάσσουν και φυλάσσουν οι ίδιοι, καθώς και των εγγράφων που είναι προσαρτημένα ή αναφέρονται σε αυτά.
γ) Οι δικηγόροι έχουν το δικαίωμα να εκδίδουν επικυρωμένα αντίγραφα κάθε είδους εγγράφων (ιδιωτικών, συμβολαιογραφικών, εκδοθέντων από αλλοδαπές αρχές κ.λπ), εφόσον βεβαιώνουν την ακρίβειά τους. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητά από όλες τις διοικητικές αρχές (κατά συνέπεια και από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου) και τα Κ.Ε.Π., την επικύρωση αντιγράφων ιδιωτικών εγγράφων ή εγγράφων που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές, εφόσον έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο ή δημόσια αρχή. 3.- Τέλος, επισημαίνουμε ότι:
α) ειδικότερες οδηγίες και διευκρινίσεις, για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που αφορούν στην επικύρωση αντιγράφων εγγράφων και στη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, έχουν δοθεί με την αριθ. 1083343/1076/0006Δ/2.9.05 εγκύκλιό μας και
β) με άλλο έγγραφό μας, θα σας ενημερώσουμε για τις ειδικές διατάξεις, με τις οποίες έγγραφα ή διαδικασίες εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις που αφορούν στην επικύρωση αντιγράφων εγγράφων. Συνημμένα: Οι προαναφερθείσες διατάξεις Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ακριβές Αντίγραφο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΒΒΟΥΡΑΣ
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας