ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ πρωτοκόλλου ΔΙΣΚΠΟ/Φ15_3726/2006

Χορήγηση αντιγράφων εγγράφων και βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής.8

02 Μαΐου 2006

ΠΡΟΣ:
ΠΡι
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ OIKONOMI~R'AI-"'"
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΉ Δ/ΝΣΗ Δ/ΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΔΙΝΣΉ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΔ'
Λεωχάρους 2, 1Ο 1 84, Αθήνα
~
..
, ,
, . ,ϊ" ,"~ "
"'J-, ').
"
~
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ,__/ rΑθήνα, 2-5-2006
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ σΑρ. Πρωτ.
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΙΣΚΠΟ/ Φ 15_3726
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 4
ΚAIHΛEKTPONUΚHΣΔIAKYBEPNHΣHΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓ ΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙ ΣΙΑΝρ ~
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΡ ΑΤΟΥΣ-ΠΟΛΙΤΗ r-
ΤΜΉΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Ι
Ταχ.Δ/νση: Βασ. Σοφίας 15 Ι
Ταχ.Κώδ.Ι06 74, Αθήνα
Πληροφορίες: Θ. Σκλαπάνης ,
Τηλ.: 210 - 3393106 !
FAX: 210 - 3393100 \
e-mail: kep-comI3@syzefxis.gov.gr ~

Θέμα: Χορήγηση αντιγράφων εγγράφων και βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής.8

Σχετ. : Το αριθμ. 1017274/187/ 0006Δ /21.2.06 έγγραφό σας.
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, αναφορικά με τη χορήγηση αντιγράφων εγγράφων και τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, σας διευκρινίζουμε τα εξής:
Α. Προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης σε αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων που φυλάσσονται στις Δημόσιες Υπηρεσίες, αποτελεί, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (Ν. 2690 / 99), όπως ισχύει, .!l.. ύπαρξη ειδικού εwόμου .συμφέροντος καθώς και η συνάφεια των εγγράφων με υπόθεση του αιτούντος, που εκκρεμεί ή εχει διεκπεραιωθεί από την Υπηρεσία, στην οποία υποβάλλεται το σχετικό αίτημα. Τα έγγραφα χορηγούνται με την επιφύλαξη των εξαιρέσεων τ(()y~(ψαγράφων 3 και 5 του ίδιoυ.(()£άνω~~~~υ.
e
Σύμφωνα με την αριθμ. 620/ 1999 γνωμοδότηση του Ε' Τμήματος του Νομικού Συμβόυλίου του Κράτους, η ανωτέρω. έwοια του ειδικού εwόμου συμφέροντος είναι αυτή του άρθρου 902 του Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο: "'Όποιος έχει έννομο συμφέρον να πληροφορηθεi' το περιεχόμενο ενός εγγράφου που βρiσκεται στην κατοχή άλλου έχει δικαiωμα να απαιτήσει την επiδειξη ή και αντiγραφό του, αν το έγγραφο συντάχθηκε για το συμφέρον αυτού που το ζητεi, ή πιστοποιεi έννομη σχέση που αφορά και αυτόν, ή σχετiζεται με διαπραγματεύσεις που έγιναν σχετικά με τέτοια έννομη σχέση εiτε απευθεiας από τον [διο εiτε για το συμφέρον του, με τη μεσολάβηση τρiτου." .Παραδείγματα τέτοιων εneάφων συνιστούν οι διαθήκες; τα έγγραφα πωλήσεως, μισθώσεως, τα εταιρικά συμβόλαια, 'Τα~.qχ~δl.(lq:υμ~q~ως.JC.α.
Συνεπώς, κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας, το αίτημα χορήτ/σης αντιγράφου εγγράφου για δικαστική χρήση, εμπίπτει στην κατηγορία του ειδικού εwόμου συμφέροντος, κατά τα ανωτέρω.
Β. Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 36 του Ν. 2683/ 1999: ''1. Ο υπάλληλος δεν επιτρέπεται εiτε ατομικώς εiτε ως μέλος συλλογικού οργάνου να αναλαμβάνει την επiλυση ζητήματος ή να συμπράπει στην έκδοση πράξεων, εάν ο [διος ή σύζυγός του ή συγγενής του εξ αiματος ή εξ αγχιστεiας έως και τον τρiτο βαθμό ή πρόσωπο με το οποίο τελεi σε σχέση ιδιαiτερης φιλiας ή έχθρας έχει πρόδηλο συμφέρον στην έκβαση της υπόθεσης. 2. Η παράβαση της διάταξης της προηγούμενης παραγράφου αποτελεi λόγο ακυρώσεως της σχετικής διοικητικής πράξης. 3. Υπάλληλοι που εiναι σύζυγοι ή συγγενεiς μεταξύ τους έως και τον τρiτο βαθμό εξ αiματος ή εξ αγχιστείας δεν επιτρέπεται να'εiναι μέλη του [διουσυλλογικού οργάνου. " .J
'"
.....,.; ''I!it }." ,Ι.
... :,
Συνεπώς, υπάλληλος Διοικητικής Αρχής ή Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών, που έχει την αρμοδιότητα να προβαίνει στη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, δεν νομιμοποιείται k::
_~αιώνει το γνήσιο της δικής του υπογραφής, σε εξουσιοδότηση, ως εξουσιοδοτών πρόσωπο, ούτε όμως και σε εξουσιοδότηση τρίτου, ως εξουσιοδοτούμενος.
Πρόδηλο είναι ότι η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής θα γίνει είτε από τον κατά νόμο Κ αναπληρωτή του εν λόγω υπαλλήλου είτε από υπάλληλο άλλης Διοικητικής Αρχής.
e
e

e
e
fI!# !\ I'~;~;"~1\~- !.,'';'.Ι
ι; \"\-,)\~~,J:\ε; r ,
Με εντολή Υφυπουργού'
Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης
Ουρανία Ψωμιάδου