Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου Δ19Α 5009396 ΕΞ 2011/2011

Έλεγχοι πιστότητας των προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες προς του κανόνες που ισχύουν για την ασφάλεια των προϊόντων: Κανονισμός 765/2008 (L 218/ 13.8.2008).

25 Φεβρουαρίου 2011

Κ.Α. 510.10
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
Δ/ΝΣΗ 19η ΤΕΛ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α΄
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 ΠΡΟΣ: Ως Πίνακας Αποδεκτών
101 Αθήνα
Πληροφορίες : Δ. Μπουρίκος
Τηλέφωνο : 210 6987455
FAX : 210 6987450
Email : d19diadi@otenet.gr
Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2011
Αρ. Πρωτ.:Δ19Α 5009396 ΕΞ 2011
Πληροφορίες από την αρμόδια αρχή εποπτείας της αγοράς:

ΘΕΜΑ :
Έλεγχοι πιστότητας των προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες προς του κανόνες που ισχύουν για την ασφάλεια των προϊόντων: Κανονισμός 765/2008 (L 218/ 13.8.2008).
ΣΧΕΤ. : T. 3566/444/A0019/27-5-1994 Ε.Δ.Υ.Ο.
Σας κοινοποιούμε κατωτέρω τον Καν. (ΕΚ) αριθ. 765/2008 του Ευρ. Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαπίστευσης και εποπτείας της αγοράς όσον αφορά την εμπορία των προϊόντων και για την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 339/93 του Συμβουλίου, ο οποίος εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου 2010, για ενημέρωσή σας και εφαρμογή, επισημαίνοντας ειδικότερα τα ακόλουθα:
1. Οι διατάξεις του κοινοποιούμενου κανονισμού περί ελέγχων των προϊόντων που εισέρχονται στην κοινοτική αγορά και του ρόλου των τελωνειακών αρχών (άρθρα 27-29 του Καν.) δεν τροποποιούν ουσιαστικά την ήδη εφαρμοζόμενη διαδικασία από τις τελωνειακές αρχές στο πλαίσιο του Καν. 339/93, όπως έχει κοινοποιηθεί με την ανωτέρω σχετική ΕΔΥΟ (η οποία, από τη λήψη της παρούσας, παύει να ισχύει) .
2. Αναλυτικότερα, και με το νέο Κανονισμό, οι τελωνειακές αρχές διατηρούν την εξουσία, στο πλαίσιο ελέγχου που διενεργούν στα εμπορεύματα για τα οποία έχει ζητηθεί η θέση τους στο καθεστώς της ελεύθερης κυκλοφορίας, να αναστέλλουν την παράδοση αυτών, όταν διαπι- στωθεί ένα από τα ακόλουθα (άρθρο 27 του Καν):

α) Το προϊόν εμφανίζει χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές υπόνοιες ως προς την ύπαρξη σοβαρού κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια, το περιβάλλον ή οποιαδήποτε άλλο θέμα δημόσιου συμφέροντος (άρθρο 27 παρ.3α),
β) Το προϊόν δεν συνοδεύεται από την έγγραφη ή ηλεκτρονική τεκμηρίωση που απαιτείται από τη σχετική κοινοτική νομοθεσία εναρμόνισης ή δεν φέρει επισήμανση σύμφωνα με την εν λόγω νομοθεσία (άρθρο 27 παρ.3β),
γ) Το προϊόν φέρει πλαστή ή παραπλανητική σήμανση CE (άρθρο 27 παρ.3γ). Όσον αφορά στα προϊόντα που εμπίπτουν στα ανωτέρω σημεία α), β) και γ), επισυνάπτεται σχετικός κατάλογος (Παράρτημα ΙΙ, Πίνακες 1 & 2) με τα εν λόγω προϊόντα, την κοινοτική και εθνική νομοθεσία, καθώς και τις αρχές εθνικές εποπτείας και επιτήρησης. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τις ακόλουθες ομάδες προϊόντων: · Παιχνίδια · Μηχανές · Εξοπλισμοί υπό πίεση · Ιατροτεχνολογικά προϊόντα · Συσκευές υγραερίου και ηλεκτρισμού · Τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός · Θαλάσσιος εξοπλισμός · Σκάφη αναψυχής · Όργανα ζύγισης και μέτρησης · Εκρηκτικά και είδη πυροτεχνίας · Λιπάσματα, χημικά και παρασκευάσματα.
3. Στις ανωτέρω περιπτώσεις ύπαρξης υπόνοιας (περίπτωση 2α), έλλειψης ή αμφισβήτησης της υπάρχουσας επισήμανσης και έλλειψη εγγράφων (περιπτώσεις 2β και 2γ), οι τελωνειακές αρχές ενημερώνουν άμεσα, με τη χρήση ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ (βλ. Παράρτημα Ι) τις καθ’ ύλη αρμόδιες αρχές της χώρας μας (βλ. Παράρτημα ΙΙ, Πίνακας 2 και στοιχεία επικοινωνίας στον Πίνακα 3) για την επιτήρηση της αγοράς και την διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων για τη διαπίστωση της πιστότητας των εν λόγω προϊόντων προς την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία.
4. Αν εντός τριών (3) ημερών από την αναστολή παράδοσης των ελεγχόμενων προϊόντων δεν έχει κοινοποιηθεί στις τελωνειακές αρχές οποιαδήποτε ενέργεια των αρχών εποπτείας της αγοράς, τα εν λόγω εμπορεύματα αποδεσμεύονται, τηρουμένων των λοιπών περιορισμών, απαγο- ρεύσεων και διατυπώσεων (άρθρο 28 παρ.1 Καν.).

5. Εάν οι αρχές εποπτείας της αγοράς διαπιστώσουν ότι το προϊόν παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο, λαμβάνουν μέτρα για την απαγόρευση της διάθεσης του προϊόντος στην αγορά και ζητούν από τελωνειακές αρχές να συμπεριλάβουν την ακόλουθη επισήμανση στο εμπορικό τιμολόγιο που συνοδεύει το προϊόν και σε οποιοδήποτε άλλο σχετικό συνοδευτικό έγγραφο (άρθρο 29 παρ.1 Καν.): «Επικίνδυνο προϊόν — Δεν επιτρέπεται η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία — Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 765/2008».
6. Εάν οι αρμόδιες αρχές εποπτείας της αγοράς διαπιστώσουν ότι το προϊόν δεν συμμορφώνεται με την κοινοτική νομοθεσία εναρμόνισης, λαμβάνουν κατάλληλα μέτρα, τα οποία μπορεί, ενδεχομένως, να περιλαμβάνουν την απαγόρευση της διάθεσης του προϊόντος στην αγορά. Όταν απαγορεύεται η διάθεση του προϊόντος στην αγορά, οι αρχές εποπτείας της αγοράς ζητούν από τις τελωνειακές αρχές να μη θέσουν το προϊόν σε ελεύθερη κυκλοφορία και να συμπεριλάβουν την ακόλουθη επισήμανση στο εμπορικό τιμολόγιο που συνοδεύει το προϊόν και σε οποιοδήποτε άλλο σχετικό συνοδευτικό έγγραφο (άρθρο 29 παρ.2 Καν.): «Μη συμμορφούμενο προϊόν — Δεν επιτρέπεται η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία — Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 765/2008».
7. Σε περίπτωση που το ελεγχόμενο προϊόν δηλωθεί εν συνεχεία για άλλο τελωνειακό καθεστώς, εκτός της θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία και εφόσον δεν αντιτίθενται οι αρχές εποπτείας της αγοράς, τίθενται και πάλι οι ενδείξεις που αναφέρονται στα ανωτέρα σημεία 5) και 6) της παρούσας, υπό τους ίδιους όρους, στα έγγραφα τα οποία αφορούν το εν λόγω καθεστώς (άρθρο 29 παρ.3 Καν.).
8. Τέλος, οι τελωνειακές αρχές συνεργάζονται με τις αρχές εποπτείας της αγοράς, στη βάση των παρεχόμενων από αυτές, πληροφοριών σχετικά με τις κατηγορίες προϊόντων για τα οποία έχει διαπιστωθεί σοβαρός κίνδυνος ή μη συμμόρφωση και αναλόγως προσανατολίζουν την
προσοχή τους.
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Ο Τμηματάρχης
Π. ΦΡΑΓΚΟΣ
Συν.:
Κανονισμός 765/2008 (ηλεκτρονική αποστολή).