Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου 30/003/480/2011/2011

Αποφάσεις του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.) με αριθ. 23/2011 και 24/2011 - Ενημέρωση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π)

13 Μαΐου 2011

1 / 7
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
& ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
TMHMA A
Ταχ. Διεύθυνση: Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας: 115 21
Πληροφορίες: Χ. Σακελλαρίου
Τέλεφαξ : 210 64 67725
Τηλέφωνο : 213 2117237
e-mail :
Αθήνα, 13 Μαΐου 2011
Αρ. Πρωτ.:οικ 30/003/480/2011
ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.
trof@gcsl.gr
ΑΔΑ: 4ΑΘΞΗ-7Μ

ΑΔΑ: 4ΑΘΞΗ-7Μ

ΘΕΜΑ: Αποφάσεις του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.) με αριθ. 23/2011 και 24/2011 - Ενημέρωση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.) Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.) με τις οποίες έγινε εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς τις οδηγίες 2010/67/ΕΕ και 2010/69/ΕΕ της Επιτροπής.
Ειδικότερα:
1. Απόφαση Α.Χ.Σ. 23/2011 «Τροποποίηση του Παραρτήματος του άρθρου 36 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΦΕΚ 788/Β/31-12-87) όπως ισχύει, σε εναρμόνιση προς την Οδηγία 2010/67/ΕΕ της Επιτροπής της 20ης Οκτωβρίου 2010 (EE L 277/21.10.2010) για την τροποποίηση της οδηγίας 2008/84/ΕΚ σχετικά με τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων καθαρότητας για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών υλών.» Αριθμός ΦΕΚ: 537/Β/6-4-2011 (σελ. 7638-7649) και 595/Β/14-4-2011 (σελ. 8690). Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση τροποποιείται το Παράρτημα του άρθρου 36 “Ειδικά κριτήρια καθαρότητας για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών υλών” του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, προκειμένου: ➭ Να αναθεωρηθεί η καταχώριση για το διοξείδιο του άνθρακα (Ε290) σε ό,τι αφορά το επίπεδο συγκέντρωσης για τα «ορυκτέλαια», ώστε να ληφθούν υπόψη οι προδιαγραφές του Codex Alimentarius και τα έγγραφα του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO). 2 / 7 ➭ Να θεσπισθούν κριτήρια καθαρότητας για τα εκχυλίσματα δενδρολίβανου (Ε392) ➭ Να τροποποιηθούν τα κριτήρια καθαρότητας για την τα οποία εγκρίνονται ως νέο πρόσθετο τροφίμων για χρήση σε τρόφιμα σύμφωνα με την οδηγία 95/2/ΕΚ. ημικυτταρίνη σόγιας (Ε426) ➭ Να θεσπισθούν κριτήρια καθαρότητας για το ώστε να συμπεριληφθεί και νέα ποικιλία ημικυτταρίνης σόγιας για την παραγωγή της οποίας είναι απαραίτητη από τεχνολογική άποψη η αιθανόλη ως αντιδραστήριο καθίζησης για τον καθαρισμό του διαλύματος εκχύλισης αυτής της εν λόγω νέας ποικιλίας. κόμμι κασσίας (Ε427) ➭ Να τροποποιηθεί η καταχώριση για την το οποίο εγκρίνεται ως νέο πρόσθετο τροφίμων. υδροξυπροπυλοκυτταρίνη (Ε463) προκειμένου να διορθωθεί λάθος στις προδιαγραφές σε σχέση με τη δοκιμασία. Συγκεκριμένα αντί της διατύπωσης «Περιεκτικότητα σε υδροξυπροποξυλoμάδες τουλάχιστον 80,5%», πρέπει να αναγράφεται «Περιεκτικότητα σε υδροξυπροποξυλομάδες κατ’ ανώτατο ➭ Να τροποποιηθεί η καταχώριση για το υδρογόνο (Ε949) ώστε να διορθωθεί η συγκέντρωση του αζώτου από «0,75% v/v κατ’ ανώτατο όριο» σε «0,07% v/v κατ’ ανώτατο όριο» ώστε να είναι συμβατά τα επίπεδα συγκέντρωσης που περιλαμβάνονται στις καταχωρίσεις καθαρότητα και δοκιμασία (περιεκτικότητα σε υδρογόνο τουλάχιστον 99,9%). όριο 80,5%». ➭ Να θεσπισθούν κριτήρια καθαρότητας για την πολυβινυλική αλκοόλη (PVA) (Ε1203) ➭ Να θεσπισθούν κριτήρια καθαρότητας για τις 6 βαθμών πολυμερισμού η οποία εγκρίνεται ως νέο πρόσθετο τροφίμων σύμφωνα με την οδηγία 95/2/ΕΚ και συγκεκριμένα ως μέσο επικάλυψης (δημιουργία υμενίου) για τα συμπληρώματα διατροφής. πολυαιθυλενογλυκόλες (PEG400, PEG3000, PEG3350, PEG4000, PEG6000, PEG8000) oι oποίες εγκρίνονται ως νέο πρόσθετο και συγκεκριμένα ως μέσο επικάλυψης (δημιουργία υμενίου) για τα συμπληρώματα διατροφής και ομαδοποιούνται σε μία καταχώριση με νέο αριθμό Ε το Ε1521. Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η επικαιροποίηση των ισχυουσών προδιαγραφών, οι οποίες προβλέπονται ήδη από την οδηγία 2008/84/ΕΚ για την πολυαιθυλενογλυκόλη 6000. 3 / 7 ➭ Τα ειδικά κριτήρια καθαρότητας να προσαρμοστούν, κατά περίπτωση, ώστε να αντικατοπτρίζουν τα όρια των διαφόρων βαρέων μετάλλων με βάση τις προδιαγραφές και τις αναλυτικές τεχνικές για τα πρόσθετα του Codex Alimentarius. Σας επισημαίνουμε ότι: Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από τις 6/4/2011.
2. Απόφαση Α.Χ.Σ. 24/2011 «Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΦΕΚ 788/Β/31-12-87) όπως ισχύει, σε εναρμόνιση προς την Οδηγία 2010/69/ΕΕ της Επιτροπής της 22ας Οκτωβρίου 2010 (EE L 279/23.10.2010) για την τροποποίηση των παραρτημάτων της οδηγίας 95/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τα πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών.» Αριθμός ΦΕΚ: 537/Β/6-4-2011 (σελ. 7627-7638) Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση τροποποιούνται τα Παραρτήματα του άρθρου 33 “Πρόσθετα τροφίμων” καθώς και άλλα άρθρα του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών προκειμένου: ➭ Να επεκταθεί η χρήση των ακόλουθων σταθεροποιητών: άγαρ-άγαρ (E406), καραγενάνη (E407), κόμμι χαρουπιών (E410), κόμμι γκουάρ (E412), ξανθανικό κόμμι (E415), πηκτινικές ύλες (E440), κυτταρίνη (E460), καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (E466), οξειδωμένο άμυλο (E1404), δισόξινο φωσφορικό άμυλο (E1410), όξινο φωσφορικό άμυλο (E1412), φωσφορυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο (E1413), ακετυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο (E1414), ακετυλιωμένο άμυλο (E1420), ακετυλιωμένο όξινο αδιπικό άμυλο (E1422), υδροξυπροπυλάμυλο (E1440), όξινο φωσφορικό υδροξυπροπυλάμυλο (E1442), οκτενυληλεκτρικό αμυλονάτριο (E1450), ακετυλιωμένο οξειδωμένο άμυλο (E1451) καθώς επίσης και του γαλακτωματοποιητή μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων (E471), στα [μη αρωματισμένα κρεμώδη γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση και στα οποία υπάρχουν ζώντες ζυμομύκητες και στα υποκατάστατα προϊόντα με περιεκτικότητα σε λιπαρά λιγότερο από 20%], για την εξασφάλιση της σταθερότητας και ομοιογένειας του γαλακτώματος. ➭ Να επεκταθεί η χρήση των αλάτων του γαλακτικού νατρίου (Ε325) και του γαλακτικού καλίου (Ε326), του οξικού καλίου (Ε261), του οξικού νατρίου (Ε262i) και του διοξικού νατρίου (Ε262ii) σε προσυσκευασμένα παρασκευάσματα νωπού κιμά για τον έλεγχο της ανάπτυξης παθογόνων μικροoργανισμών. 4 / 7 ➭ Να επιτραπεί η χρήση των σορβικών (Ε200, Ε202, Ε203) και βενζοϊκών ενώσεων (Ε210, Ε211, Ε212, Ε213) ως συντηρητικών σε απομιμήσεις ιχθυοπροϊόντων με βάση τα φύκη (απομιμήσεις χαβιαριού), για την αποφυγή δημιουργίας μυκήτων και ζυμών και σχηματισμού μυκοτοξινών. ➭ Να επιτραπεί η χρήση των σορβικών (Ε200, Ε202, Ε203) και βενζοϊκών ενώσεων (Ε210, Ε211, Ε212, Ε213) σε βαρελίσιες μπύρες στις οποίες έχουν προστεθεί, σε ποσοστό άνω του 0,5% ζυμώσιμα σάκχαρα ή/και χυμοί φρούτων ή συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων και οι οποίες σερβίρονται απευθείας από το βαρέλι, για την αποφυγή ανάπτυξης επικίνδυνων μικροοργανισμών. ➭ Να επιτραπεί η χρήση των σορβικών ενώσεων (Ε200, Ε202, Ε203) για επιφανειακή επεξεργασία των νωπών αναποφλοίωτων εσπεριδοειδών αντί της εφαρμογής συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων. ➭ Να επιτραπεί η προσθήκη των σορβικών (Ε200, Ε202, Ε203) και βενζοϊκών ενώσεων (Ε210, Ε211, Ε212, Ε213) σε συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε ξηρά μορφή και περιέχουν παρασκευάσματα βιταμίνης Α και συνδυασμών των βιταμινών Α και D, για την πρόληψη ανάπτυξης μικροοργανισμών. ➭ Να επιτραπεί η χρήση του διοξειδίου του θείου και των θειωδών ενώσεων (Ε220, Ε221,Ε222, Ε223, Ε224, Ε226, Ε227, Ε228) α) στα νωπά μύρτιλλα για την προστασία τους από την ανάπτυξη μυκήτων και β) στην κανέλα μόνο του είδους Cinnamomum ceylanicum για προφύλαξη από τη μικροβιακή μόλυνση και τις επιθέσεις εντόμων. ➭ Να επιτραπεί η χρήση της νισίνης (Ε234) σε παστεριωμένα αυγά σε υγρή μορφή για την παράταση του χρόνου διατήρησης του προϊόντος και για την πρόληψη της ανάπτυξης ειδών που παράγουν σπόρια και προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις. ➭ Να επιτραπεί η χρήση του δικαρβονικού διμεθυλίου DMDC (Ε242) στον μηλίτη, στον απίτη και στους οίνους φρούτων, στον οίνο με μειωμένη περιεκτικότητα αλκοόλης, στα ποτά με βάση τον οίνο και στα άλλα προϊόντα που καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1601/91, για την πρόληψη της αλλοίωσης λόγω ζύμωσης. ➭ Να επιτραπεί η χρήση των εκχυλισμάτων δενδρολίβανου (Rosmarinus officinalis L.) ως νέο πρόσθετο, συγκεκριμένα ως αντιοξειδωτικό σε τρόφιμα με αριθμό Ε το Ε392. 5 / 7 ➭ Να επιτραπεί η χρήση των φωσφορικών ενώσεων (Ε338, Ε339, Ε340, Ε341, Ε343, Ε450, Ε451, Ε452) σε ποτά για αθλητές που περιέχουν πρωτεΐνη ορού γάλακτος, για τη διατήρηση των πρωτεϊνών σε εναιώρημα. ➭ Να επιτραπεί η χρήση του κηρού μελισσών (Ε901) ως υλικό γλασαρίσματος σε προσυσκευασμένες γκοφρέτες που περιέχουν παγωτό για την πρόληψη της μετανάστευσης νερού και τη διασφάλιση της τραγανότητας της γκοφρέτας. ➭ Να επιτραπεί η χρήση του κηρού μελισσών (Ε901) ως φορέα αρώματος σε μη αλκοολούχα αρωματισμένα ποτά. ➭ Να επιτραπεί η χρήση του κιτρικού τριαιθυλεστέρα (Ε1505) ως υλικό γλασαρίσματος σε συμπληρώματα διατροφής σε μορφή καψουλών και δισκίων, με σκοπό την προστασία τους από το εξωτερικό περιβάλλον. ➭ Να επιτραπεί η χρήση της πολυβινυλικής αλκοόλης (PVA) ως υλικό επικάλυψης (δημιουργία υμενίου) σε συμπληρώματα διατροφής σε μορφή καψουλών και δισκίων, για λόγους στεγανότητας και προστασίας από την υγρασία. Για το νέο αυτό πρόσθετο αποδόθηκε το Ε1203 ως αριθμός Ε. ➭ Να επιτραπεί η χρήση των πολυαιθυλενογλυκολών (PEG400, PEG3000, PEG3350, PEG4000, PEG6000, PEG8000) ως υλικό επικάλυψης (δημιουργία υμενίου) σε συμπληρώματα διατροφής σε μορφή καψουλών και δισκίων και ως φορέα γλυκαντικών. Στις πολυαιθυλενογλυκόλες αποδόθηκε ο αριθμός Ε1521. ➭ Να επιτραπεί η χρήση του κόμμεως κασσίας ως πηκτωματογόνος παράγοντας και ως πυκνωτικό μέσο σε τρόφιμα. Για το νέο αυτό πρόσθετο αποδόθηκε το Ε427 ως αριθμός Ε. ➭ Να επιτραπεί η χρήση της νεοτάμης (Ε961) ως ενισχυτικό γεύσης. ➭ Να επιτραπεί η χρήση της L-κυστεΐνης (Ε920) σε μπισκότα για βρέφη και νήπια ως βελτιωτικό ζύμης. Σας επισημαίνουμε ότι: Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από τις 6/4/2011. Σας υπενθυμίζουμε ότι: Ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.) έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ. (www.gcsl.gr). όπου μπορείτε να ανευρίσκετε τις ισχύουσες εκδόσεις των άρθρων του 6 / 7 Κ.Τ.Π. με το περιεχόμενό τους. Τα ανηρτημένα αρχεία με τα άρθρα του Κ.Τ.Π. είναι σε μορφή pdf και υπάρχει πλέον δυνατότητα εκτύπωσής τους Στις υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ. αποστέλλεται συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή τα άρθρα του Κ.Τ.Π. που τροποποιήθηκαν με τις ανωτέρω αποφάσεις. Για τη διευκόλυνση της ενημέρωσης του Κ.Τ.Π. αποστέλλεται συνημμένα Φύλλο Τροποποιήσεων. Επίσης οι ισχύουσες εκδόσεις των άρθρων του Κ.Τ.Π. έχουν αναρτηθεί και στο Υποσύστημα του ΟΠΣ: [Νομοθεσία] / [Κώδικας Τροφίμων]. . Σας ενημερώνουμε ότι την εγκύκλιο αυτή, την ανευρίσκετε στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.: http://www.gcsl.gr.

Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης
Ανδρέας Ψάλτης
Συνημμένα
(σε ηλεκτρονική μορφή)
Φύλλο τροπ/σεων (έκδοση 4) 11 Άρθρο 83 (έκδοση 2) 21 Άρθρο 121 (έκδοση 3)
2 Πίνακας Περ/νων (έκδοση 5) 12 Άρθρο 84 (έκδοση 3) 22 Άρθρο 125 (έκδοση 3)
3 Άρθρο 33 (έκδοση 2) 13 Άρθρο 87 (έκδοση 2) 23 Άρθρο 131 (έκδοση 3)
4 Άρθρο 36 (έκδοση 3) 14 Άρθρο 90 (έκδοση 3) 24 Άρθρο 132 (έκδοση 3)
5 Άρθρο 37 (έκδοση 2) 15 Άρθρο 91 (έκδοση 3) 25 Άρθρο 137 (έκδοση 3)
6 Άρθρο 41 (έκδοση 3) 16 Άρθρο 99 (έκδοση 3) 26 Άρθρο 141 (έκδοση 3)
7 Άρθρο 42 (έκδοση 3) 17 Άρθρο 103 (έκδοση 3) 27 Άρθρο 144 (έκδοση 3)
8 Άρθρο 44 (έκδοση 2) 18 Άρθρο 112 (έκδοση 2) 28 Άρθρο 145 (έκδοση 2)
9 Άρθρο 70 (έκδοση 2) 19 Άρθρο 114 (έκδοση 3)
10 Άρθρο 80 (έκδοση 3) 20 Άρθρο 119 (έκδοση 2)