Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου οικ 30/003/657/2011

Κοινοποίηση Κανονισμού (ΕΕ) 284/2011 της Επιτροπής της 22ας Μαρτίου 2011 «για τον καθορισμό ειδικών όρων και λεπτομερών διαδικασιών για την εισαγωγή πλαστικών ειδών κουζίνας από πολυαμίδια και μελαμίνη καταγωγής ή προέλευσης Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ειδικής Διοικητικής Περιοχής Χονγκ Κόνγκ της Κίνας»

14 Ιουνίου 2011

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ &
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Αθήνα, 14 Ιουνίου 2011
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ – Αριθ.Πρωτ.: οικ 30/003/657
ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΟΥ
ΠΡΟΣ
Ταχ. Διεύθυνση : Αν. Τσόχα 16 όπως Π.Α.
Ταχ. Κώδικας : 115 21
ΦΑΞ : 210-6467725
Πληροφορίες : Δ. Στεφανίτση –
Π. Μαλλιωτάκης
Τηλέφωνο : 213-2117236 - 258
E-mail : trof@gcsl.gr
tarification@gcsl.gr
ΑΔΑ: 4Α3ΚΗ-ΒΗ

Θέμα: Κοινοποίηση Κανονισμού (ΕΕ) 284/2011 της Επιτροπής της 22ας Μαρτίου 2011 «για τον καθορισμό ειδικών όρων και λεπτομερών διαδικασιών για την εισαγωγή πλαστικών ειδών κουζίνας από πολυαμίδια και μελαμίνη καταγωγής ή προέλευσης Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ειδικής Διοικητικής Περιοχής Χονγκ Κόνγκ της Κίνας»

Σας κοινοποιούμε τον κανονισμό (EE) 284/2011 της Επιτροπής «για τον καθορισμό ειδικών όρων και λεπτομερών διαδικασιών για την εισαγωγή πλαστικών ειδών κουζίνας από πολυαμίδια και μελαμίνη καταγωγής ή προέλευσης Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Ειδικής Διοικητικής Περιοχής Χονγκ Κόνγκ της Κίνας» (συνημμένο 1).
Ο κανονισμός εφαρμόζεται στα πλαστικά είδη κουζίνας από πολυαμίδια και μελαμίνη που είναι προέλευσης ή καταγωγής Κίνας και Χονγκ Κονγκ (άρθρο 1), και κατατάσσονται στον κωδικό συνδυασμένης ονοματολογίας ΣΟ ex3924 10 00.
Σημειώνεται ότι έχει προβλεφθεί να δημιουργηθούν ειδικοί κωδικοί συνδυασμένης ονοματολογίας (392410 00 11 και 392410 00 19), οι οποίοι δεν είναι ακόμα διαθέσιμοι.
Στο άρθρο 2 παρατίθενται ορισμοί για την «αποστολή», τις «αρμόδιες αρχές», το «πρώτο σημείο εισόδου» κλπ.
Σύμφωνα με τον προαναφερθέντα κανονισμό, οι εισαγωγείς θα πρέπει, για κάθε αποστολή τέτοιων προϊόντων, να καταθέτουν στην αρμόδια αρχή στο πρώτο σημείο εισόδου, δεόντως συμπληρωμένη δήλωση (άρθρο 3, παράγραφος 1), υπόδειγμα της οποίας υπάρχει στο Παράρτημα του εν λόγω κανονισμού. Σχετική φόρμα για τη δήλωση που πρέπει να συμπληρώνεται σας αποστέλλεται συνημμένα (συνημμένο 2) και υπάρχει διαθέσιμη και από την ιστοσελίδα του Γενικού Χημείου του Κράτους (http://www.gcsl.gr/index.asp-a_id=407&txt=y&show_sub=1).
Η δήλωση θα πρέπει να κατατίθεται στην ελληνική γλώσσα.
Η δήλωση θα πρέπει να επιβεβαιώνει ότι η αποστολή πληροί τις απαιτήσεις σχετικά με τους περιορισμούς για την απελευθέρωση πρωτοταγών αμινών και φορμαλδεΰδης που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 10/2011 της Επιτροπής «για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα». Σημειώνεται ότι ο κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 της Επιτροπής αντικατέστησε την οδηγία 2002/72/ΕΚ της Επιτροπής.
Η δήλωση πρέπει να συνοδεύεται από σχετική έκθεση εργαστηρίου (άρθρο 3, παράγραφοι 1 και 3), που να περιέχει:
Α) όσον αφορά τα είδη κουζίνας από πολυαμίδια, αναλυτικά αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι δεν απελευθερώνουν πρωτοταγείς αρωματικές αμίνες σε τρόφιμα ή προσομοιωτές τροφίμων σε ανιχνεύσιμη ποσότητα. Το όριο ανίχνευσης ισχύει για το άθροισμα των πρωτοταγών αρωματικών αμινών. Για τον σκοπό της ανάλυσης το όριο ανίχνευσης για πρωτοταγείς αρωματικές αμίνες ορίζεται σε 0,01 mg/kg τροφίμων ή προσομοιωτών τροφίμων [Παράρτημα II, παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 10/2011].
Β) όσον αφορά τα είδη κουζίνας από μελαμίνη, αναλυτικά αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι δεν απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη σε τρόφιμα ή προσομοιωτές τροφίμων σε ποσότητα που υπερβαίνει τα 15 mg/kg τροφίμου [Παράρτημα I, Πίνακας 1 του κανονισμού (ΕΕ) 10/2011].
Εφιστούμε την προσοχή στα κατωτέρω:
1. Προηγούμενη κοινοποίηση στην αρμόδια αρχή: Οι εισαγωγείς ή οι αντιπρόσωποί τους θα πρέπει να κοινοποιούν στην αρμόδια αρχή στο πρώτο σημείο εισόδου την άφιξη της αποστολής τουλάχιστον δύο εργάσιμες ημέρες νωρίτερα από τη φυσική άφιξη, καταθέτοντας τη σχετική δήλωση που προαναφέρθηκε, συνοδευόμενη από έγγραφη αναγγελία της αποστολής (κωδικός ταυτοποίησης της αποστολής, πιθανή ημερομηνία άφιξης, σημείο εισόδου).
2. Αρμόδιες Αρχές στα Πρώτα Σημεία Εισόδου: Ως πρώτα σημεία εισόδου για την Ελλάδα ορίζονται οι λιμένες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και οι αερολιμένες Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Ως αρμόδιες αρχές στα πρώτα σημεία εισόδου ορίζονται οι κατωτέρω Χημικές Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους: Α. η Γ’ Χημική Υπηρεσία Πειραιά και Α’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα και Β. Η Χημική Υπηρεσία Αερολιμένα και η Α’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης στους αερολιμένες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, όπως περιγράφονται στο συνημμένο 3 και στην ιστοσελίδα του Γενικού Χημείου του Κράτους. (http://www.gcsl.gr/index.asp-a_id=406&txt=y&show_sub=1).
3. Απαιτούμενοι Έλεγχοι: Οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται στο πρώτο σημείο εισόδου από τις αρμόδιες αρχές είναι (άρθρο 6): Α. ‘Έλεγχοι εγγράφων (συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων κατά το άρθρο 3) στο 100% των αποστολών. Οι έλεγχοι εκτελούνται εντός δύο εργάσιμων ημερών από την άφιξή τους. Οι αποστολές που δε συνοδεύονται από δήλωση θα θεωρούνται ως μη συμμορφούμενες και δε θα επιτρέπεται η θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία. Επισημαίνεται ότι εκτός της δήλωσης που απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 3 του εν λόγω κανονισμού, η αποστολή θα πρέπει να συνοδεύεται και από την απαιτούμενη από το άρθρο 16 του κανονισμού 1935/2004 και το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) 10/2011, δήλωση συμμόρφωσης. Ως εκ τούτου, οι αποστολές που δε συνοδεύονται και από την υποχρεωτική, για όλα τα στάδια της διάθεσης στην αγορά, προαναφερθείσα δήλωση συμμόρφωσης, θα θεωρούνται επίσης μη συμμορφούμενες και δε θα επιτρέπεται η θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία. Β. ‘Έλεγχος ταυτότητας και φυσικός έλεγχος, συμπεριλαμβανομένης της εργαστηριακής ανάλυσης, στο 10% των αποστολών. Τα κριτήρια που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να επιλεγούν οι αποστολές προς περαιτέρω έλεγχο ταυτότητας και φυσικό, μπορεί να είναι τα αποτελέσματα του ελέγχου εγγράφων, ο συνολικός αριθμός των αποστολών που έχουν εμφανιστεί για εισαγωγή, προηγούμενες μη συμμορφώσεις των εισαγωγέων, αξιολόγηση αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων της εργαστηριακής ανάλυσης κλπ. Τα δείγματα που λαμβάνονται θα αποστέλλονται για εργαστηριακή ανάλυση στο τμήμα Δ’ της Δ’ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών. Σημειώνεται ότι το κόστος των ελέγχων (δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση) βαρύνει τον ενδιαφερόμενο και το ύψος του προκύπτει από την Υ.Α. 3002640/1552 (ΦΕΚ 161/Β/14-2-2002), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Στις περιπτώσεις που: Α) τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων εντοπίσουν μη συμμόρφωση με αυτά που προβλέπονται στο άρθρο 3 του εν λόγω κανονισμού, ή Β) η αποστολή δε συνοδεύεται από την απαιτούμενη, από το άρθρο 3 του κανονισμού, δήλωση, τότε ακολουθείται η διαδικασία κοινοποίησης των αποτελεσμάτων μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF). Ειδικότερα, ενημερώνεται άμεσα η Διεύθυνση Τροφίμων, στην οποία αποστέλλεται ηλεκτρονικά η σχετική φόρμα του RASFF συμπληρωμένη.
4. Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία: Η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των πλαστικών ειδών κουζίνας από πολυαμίδια και μελαμίνη καταγωγής ή προέλευσης Κινας ή Χονγκ Κονγκ, γίνεται μόνο μετά την υποβολή στις τελωνειακές αρχές της προαναφερθείσας δήλωσης, υπογεγραμμένης από τον υπάλληλο της αρμόδιας αρχής που διενήργησε τους ελέγχους και με τη σφραγίδα της Υπηρεσίας (άρθρο 8).
5. Ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων: Ο κανονισμός (ΕΕ) 284/2011 (άρθρο 9) προβλέπει την ενημέρωση της Επιτροπής ανά τρίμηνο σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγονται. Δέκα ημέρες μετά το τέλος κάθε τριμήνου παρακαλούνται οι αρμόδιες Χημικές Υπηρεσίες των πρώτων σημείων εισόδου να κοινοποιούν τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχουν διεξάγει στη Διεύθυνση Τροφίμων και στη Διεύθυνση Χημικοτεχνική – Δασμολογίου. Συνημμένα θα αποστέλλονται τα αντίγραφα των δηλώσεων κατά το άρθρο 3 και των εκθέσεων εξέτασης, όπου έχουν διεξαχθεί εργαστηριακοί έλεγχοι. Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία των ελέγχων που πρέπει να τηρούνται, καθώς και σχετικό αρχείο Excel προς συμπλήρωση, θα αποσταλούν σε επόμενο έγγραφό μας προς τις αρμόδιες Χημικές Υπηρεσίες. Με το ίδιο έγγραφο θα αποσταλούν και οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού, τις ακριβείς διαδικασίες των ελέγχων και των μέτρων που θα λαμβάνονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Οι κατευθυντήριες οδηγίες αναμένεται να υιοθετηθούν και να δημοσιευτούν εντός του Ιουνίου. Τέλος, θα αποσταλούν οδηγίες για τη μέθοδο δειγματοληψίας που θα ακολουθείται στις περιπτώσεις αυτές. Για περαιτέρω πληροφορίες για την εφαρμογή του κανονισμού μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Διεύθυνση Τροφίμων, ενώ για αξιολόγηση εργαστηριακών αποτελεσμάτων μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Δ΄ της Δ’ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών. Ο κανονισμός εφαρμόζεται από 1η Ιουλίου 2011. Παρακαλούνται οι λοιπές Χημικές Υπηρεσίες που δεν υποστηρίζουν τα πρώτα σημεία εισόδου να μη δέχονται για έλεγχο πριν την εισαγωγή αποστολές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) 284/2011, ούτε να εκδίδουν Δελτία Χημικής Ανάλυσης για αυτές, αλλά να κατευθύνουν τους ενδιαφερόμενους στα πρώτα σημεία εισόδου. Την παρούσα εγκύκλιο μπορείτε να τη βρείτε στην ιστοσελίδα του Γενικού Χημείου του Κράτους (www.gcsl.gr, στη διαδρομή ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ → ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ → ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ → ΧΗΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ→ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ). Παρακαλούμε να λάβουν γνώση άμεσα οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών σας. Παρακαλούμε να δοθεί αντίγραφο της παρούσας εγκυκλίου στους εισαγωγείς υλικών και αντικειμένων σε επαφή με τρόφιμα. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις. Η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Α. Παπαθανασίου Συνημμένα:
1. Κανονισμός (ΕΕ) 284/2011
2. Φόρμα δήλωσης
3. Πίνακας πρώτων σημείων εισόδου Πίνακας αποδεκτών: Α. Προς ενέργεια: Γ’ Χημική Υπηρεσία Πειραιά Χημική υπηρεσία Αερολιμένα Α’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης Α’ Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης (αερολιμένας Μακεδονία) Β. Προς ενημέρωση:
1. Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών α. Γραφείο Υφυπουργού κ. Δ. Κουσελά β. Γραφείο Γενικού Γραμματέα κ. Ι. Καπελέρη γ. Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης i) Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών, Κολωνού 2, 104 37 Αθήνα ii) Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλονίκης, Νικηφόρου Ουρανού 15, 546 27 Θεσσαλονίκη δ. Χημικές Υπηρεσίες ΓΧΚ (εκτός σημείων εισόδου)
2. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων α. Γραφείο Γεν. Γραμματέα κ. Γ. Κανελλόπουλου β. Δ/νση Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαρνών 2, 101 76, Αθήνα
3. ΕΦΕΤ α. Γραφείο Προέδρου β. Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων Κηφισίας 124 και Ιατρίδου 2 115 26 Αθήνα
4. ΣΕΒΤ Αγ. Σοφίας 21 και Κόδρου 6 154 51 Ν. Ψυχικό
5. Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος Ακαδημίας 7, 106 71 Αθήνα
6. Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου Μητροπόλεως 42, 105 63 Αθήνα
7. Ομοσπονδία Εκτελωνιστών Ελλάδος Καραΐσκου 82, 185 32 Πειραιάς
8. Σύλλογος Εκτελωνιστών Πειραιώς – Αθηνών Τσαμαδού 38, 185 31 Πειραιάς
9. Σύλλογος Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης Ν. Κουντουριώτου 13, 54 625 Θεσ/νικη
8. Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος Μιχαλακοπούλου 66, Ιλίσια 115 28 Αθήνα Εσωτερική διανομή:
i) Γραφείο Προϊσταμένης Γενικής Διεύθυνσης κ. Α. Παπαθανασίου ii) Διεύθυνση Χημικοτεχνική – Δασμολογίου
iii) Διεύθυνση Πρώτων Υλών και Βιομηχανικών Προϊόντων iv) Διεύθυνση Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου και Ζύθου
v) Δ/νση Τροφίμων, τμ. Α’ και Β’.