Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου 30/003/309/2012

Αποστολή κανονισμού (ΕΕ) 231/2012 της Επιτροπής «σχετικά με τη θέσπιση προδιαγραφών για τα πρόσθετα τροφίμων που αναφέρονται στα παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου»

05 Απριλίου 2012

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ &
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Αθήνα, 05/04/2012
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α’ Αριθ.Πρωτ.: 30/003/309
ΠΡΟΣ
Ταχ. Διεύθυνση : Αν. Τσόχα 16 όπως Π.Α.
Ταχ. Κώδικας : 115 21
ΦΑΞ : 210-6467725
Πληροφορίες : Δ. Στεφανίτση
Τηλέφωνο : 213-2117236
E-mail : trof@gcsl.gr
ΑΔΑ: Β4ΩΛΗ-ΚΟΣ

Θέμα: Αποστολή κανονισμού (ΕΕ) 231/2012 της Επιτροπής «σχετικά με τη θέσπιση προδιαγραφών για τα πρόσθετα τροφίμων που αναφέρονται στα παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου»

Σας αποστέλλουμε συνημμένα τον κανονισμό (ΕΕ) 231/2012 της Επιτροπής «σχετικά με τη θέσπιση προδιαγραφών για τα πρόσθετα τροφίμων που αναφέρονται στα παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου» που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (L83, 22.3.2012).
Με τον ανωτέρω κανονισμό:
 Συγκεντρώνονται σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο τα κριτήρια καθαρότητας (προδιαγραφές) όλων των προσθέτων,
συμπεριλαμβανομένων των χρωστικών και των γλυκαντικών, τα οποία περιέχονταν στις οδηγίες 2008/84/ΕΚ, 2008/128/ΕΚ και 2008/60/ΕΚ (άρθρα 35, 36 και 69 του ΚΤΠ).
 Επικαιροποιούνται οι προδιαγραφές προσθέτων λαμβανομένων υπόψη
α) των προδιαγραφών που καθορίζει η επιτροπή JECFA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) του Codex Alimentarius,
β) των γνωμοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και γ) ενωσιακών διατάξεων σε σχέση με την παρουσία ρυπαντών. Οι προδιαγραφές επικαιροποιούνται κυρίως για λόγους ασφάλειας, χρήσης νέας τεχνολογίας στην παραγωγή προσθέτων,
καθώς και εξέλιξης των αναλυτικών μεθόδων.
Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις επικαιροποίησης για λόγους ασφάλειας, όπως η μείωση ορίων βαρέων μετάλλων, ο περιορισμός της παρουσίας αργιλίου, ο καθορισμός ορίων για μεμονωμένους πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs), για 3-MCPD και για πενταχλωροφαινόλη σε συγκεκριμένα πρόσθετα, η αναθεώρηση μικροβιολογικών κριτηρίων και γενικότερα η αναθεώρηση του επιπέδου των προσμείξεων σε διάφορα πρόσθετα.
 Εισάγονται προδιαγραφές για νέα πρόσθετα των οποίων η χρήση έχει πρόσφατα εγκριθεί, όπως οι γλυκοζίτες στεβιόλης (Ε 960) και το βασικό μεθακρυλικό συμπολυμερές (Ε 1205)
 Διαγράφονται πρόσθετα τα οποία πλέον, σύμφωνα με τους παρασκευαστές τροφίμων, δε χρησιμοποιούνται .
 Επικαιροποιείται το σύστημα αρίθμησης των υποκατηγοριών των καροτενίων με βάση αυτό του Codex Alimentarius  Επικαιροποιούνται οι προδιαγραφές προσθέτων που παράγονται από βακτήρια ή ζυμομήκυτες λόγω ταξινομικών αλλαγών  Διορθώνονται σφάλματα σε προδιαγραφές, περιγραφές, συντελεστές, όρους, ονομασίες κλπ
Οι οδηγίες 2008/84/ΕΚ, 2008/128/ΕΚ και 2008/60/ΕΚ καταργούνται από τη 1η Δεκεμβρίου 2012.
Ο κανονισμός ισχύει από τις 10 Απριλίου 2012 και εφαρμόζεται από την 1η Δεκεμβρίου 2012. Ισχύουν μεταβατικά μέτρα βάσει των οποίων τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα που κυκλοφόρησαν νόμιμα πριν από αυτή την ημερομηνία και δε συμμορφώνονται με τον παρόντα κανονισμό, μπορούν να κυκλοφορούν μέχζρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.
Ειδικά τα κριτήρια καθαρότητας για τους γλυκοζίτες στεβιόλης και το βασικό μεθακρυλικό συμπολυμερές εφαρμόζονται από τις 10 Απριλίου 2012.
Εφιστούμε την προσοχή σας ιδιαίτερα στα κριτήρια καθαρότητας του γλυκαντικού γλυκοζίτες στεβιόλης (Ε960) το οποίο απομονώνεται από το φυτό Stevia rebaudiana και του οποίου η χρήση επετράπη πρόσφατα (Δεκέμβριος 2011). Το εν λόγω γλυκαντικό, λόγω του μεγάλου εμπορικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, εισάγεται από πολλές τρίτες χώρες με διαφορετικές καθαρότητες ως προς την περιεκτικότητα σε γλυκοζίτες ή εν γένει με διαφορετικές προδιαγραφές.
Έχουν παρατηρηθεί δε φαινόμενα εκτροπής των κριτηρίων καθαρότητας σε σχέση με αυτά που καθορίζονται στον εν λόγω κανονισμό.
Σημειώνεται, δε, ότι, προς το παρόν, τα φύλλα του εν λόγω φυτού που περιέχουν τους γλυκοζίτες στεβιόλης και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε μορφή τους για γλυκαντικούς σκοπούς, δε μπορούν να εισαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς έχουν λάβει απορριπτική απόφαση δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) 258/97 «για τα νέα τρόφιμα και τα νέα συστατικά τροφίμων».
Για τους λόγους αυτούς σε κάθε περίπτωση εισαγωγής από τρίτη χώρα γλυκοζιτών στεβιόλης ή μίγματος γλυκαντικών που τους περιέχουν, οι αρμόδιες Χημικές Υπηρεσίες θα πρέπει να ζητούν τις προδιαγραφές (κριτήρια καθαρότητας) των γλυκοζιτών στεβιόλης, ώστε να διαπιστώνεται η συμμόρφωσή τους με τον παρόντα κανονισμό. Επισημαίνεται ότι μετά τις 10 Απριλίου 2012 δε θα επιτρέπεται η εισαγωγή και η διακίνηση στην ΕΕ γλυκοζιτών στεβιόλης ή τροφίμων που τους περιέχουν, όταν δεν πληρούνται τα σχετικά κριτήρια καθαρότητας.
Παρακαλούμε για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων εισαγωγέων.
Παρακαλούμε να λάβουν γνώση άμεσα οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών σας.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
κ.α.α.
Ι. Γαρδίκης
Συνημμένα: Κανονισμός (ΕΕ) 231/2012 της Επιτροπής «σχετικά με τη θέσπιση προδιαγραφών για τα πρόσθετα τροφίμων που αναφέρονται στα παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου» Πίνακας αποδεκτών:
1) Υπουργείο Οικονομικών
α) Γενικό Χημείο του Κράτους - Χημικές Υπηρεσίες Γ.Χ.Κ.
- Τεχνικό προσωπικό Γ.Χ.Κ. μέσω των Δ/νσεών τους
β) Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης - Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών, sp.bolkas@1990.syzefxis.gov.gr -Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλονίκηςoikepith.thessalonikis@n3.syzefxis.gov.gr 2) Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε.Φ.Ε.Τ.
α) Γραφείο Προέδρου info@efet.gr;
β) Δ/

α) Γραφείο Προέδρου info@efet.gr;
β) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων, kbarberis@efet.gr
γ) Δ/νση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών, etsigarida@efet.gr
δ) Δ/νση Αξιολόγησης Εγκρίσεων, vkrestos@efet.gr
ε) Δ/νση Ελέγχου Επιχειρήσεων, dpanteleaki@efet.gr
3) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
α) Δ/νση Μεταποίησης Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου
Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης, ax2u141@minagric.gr
β) Γεν. Δ/νση Ζωικής Παραγωγής
Δ/νση Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ, ve46u064@minagric.gr
γ) Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής, ka6u004@minagric.gr
δ) ΟΠΕΚΕΠΕ - Δ/νση Μηχανισμών Αγοράς, Τμήμα Αγοράς,
maria.katsenou@opekepe.gr
4) Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Γενική Γραμματεία Εμπορίου, gge@gge.gr
5) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Δ/νση Τεχν. Ελέγχου
info@efpolis.gr
6) Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών,
Εισαγγελία Αγορανομίας, eispa01@otenet.gr
7) Συνήγορος του Καταναλωτή, grammateia@synigoroskatanaloti.gr
8) Ένωση Ελλήνων Χημικών
Τμήμα Τροφίμων
info@eex.gr
9) Σ.Ε.Β.Τ. ,sevt@hol.gr
10) Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος , info@sbbe.gr
11) Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, info@acci.gr
12) Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων
Πλατεία Θεάτρου 24, 10552 Αθήνα
13). Ομοσπονδία Εκτελωνιστών Ελλάδος
Καραΐσκου 82, 185 32 Πειραιάς
14) Σύλλογος Εκτελωνιστών Πειραιώς – Αθηνών
Τσαμαδού 38, 185 31 Πειραιάς
15) Σύλλογος Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης
Ν. Κουντουριώτου 13, 54 625 Θεσ/νικη
Εσωτερική διανομή
1. Γραφείο Προϊσταμένης Γεν. Δ/νσης
2. Διεύθυνση Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου και Ζύθου
3. Δ/νση Περιβάλλοντος
4. Δ/νση Χημικοτεχνική - Δασμολογίου
5. Διεύθυνση Τροφίμων:
Τμήμα Α΄ και Τμήμα Β