Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου 30/003/489/2012/2012

Απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.) με αριθ. 369/2011 - Ενημέρωση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.)

25 Μαΐου 2012

Σελίδα 1 από 4
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 25 Μαΐου 2012
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
& ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 30/003/489/2012
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Δ/ΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΣ: Π.Δ.
ΤΜΗΜΑ Α’
Ταχ. Διεύθυνση: Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 115 21
Πληροφορίες : Θ. Σκούμπα
Τηλέφωνο :213 2117240
Fax :210 6467725
e-mail :trof@gcsl.gr
ΑΔΑ: Β498Η-ΘΥΕ

ΑΔΑ: Β498Η-ΘΥΕ

ΘΕΜΑ: Απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.) με αριθ. 369/2011 - Ενημέρωση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.) Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1390/Β/27-04- 2012) η αριθ. 369/2011 απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.) με θέμα:
«Αντικατάσταση του άρθρου 137 “Παγωτά” του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΦΕΚ 788/Β΄/31.12.87) όπως ισχύει και τροποποίηση του άρθρου 141 “Γλυκίσματα” του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΦΕΚ 788/Β΄/31.12.87) όπως ισχύει», με την οποία τροποποιείται το εθνικό θεσμικό πλαίσιο για το παγωτό.
Η ανωτέρω τροποποίηση προωθήθηκε από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, μετά από σχετικά αιτήματα των παραγωγικών κλάδων για την επικαιροποίηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου για το παγωτό, με στόχο:
 τη ρύθμιση της αγοράς με τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού, που να ενισχύουν και να προάγουν την ορθή λειτουργία της
 την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών με την παροχή καλύτερης πληροφόρησης ως προς την φύση και τη σύνθεση των προϊόντων αυτών.
Οι σημαντικότερες αλλαγές που εισάγονται είναι οι εξής:
 Διευρύνεται ο ορισμός του παγωτού και πλέον μπορούν να επισημαίνονται ως παγωτά και προϊόντα που για την παρασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί και αλλά συστατικά (φυτικά λιπαρά) πλέον αυτών του γάλακτος. Τα προϊόντα αυτά πωλούνταν έως τώρα ως παγωμένα γλυκίσματα.
Σελίδα 2 από 4
 Καθορίζονται ορισμένες κατηγορίες παγωτού στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά συστατικά προερχόμενα από το γάλα (παγωτό γάλακτος, παγωτό κρέμας και παγωτό καϊμάκι).
 Διευκρινίζονται οι κατηγορίες παγωτών και καθορίζονται κριτήρια περιεκτικότητας στα διάφορα συστατικά για την διάκριση τους σε κατηγορίες.
Η ισχύς της απόφασης 369/2011 αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλ. από τις 27/4/2012, προβλέποντας μεταβατική περίοδο 12 μηνών για την προσαρμογή της αγοράς στις απαιτήσεις που εισάγονται με την ανωτέρω απόφαση.
Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ. (www.gcsl.gr, στη διαδρομή ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ → ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ → Κώδικας Τροφίμων και Ποτών → Κώδικας Τροφίμων και Ποτών – έκδοση 2009 → Άρθρα Κ.Τ.Π. – Ισχύουσες εκδόσεις → Ισχύουσες εκδόσεις των άρθρων του Κ.Τ.Π.). Τα ανηρτημένα αρχεία με τα άρθρα του Κ.Τ.Π. είναι σε μορφή pdf και υπάρχει πλέον δυνατότητα εκτύπωσής τους.
Στις υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ. για τη διευκόλυνση της ενημέρωσης του Κ.Τ.Π., αποστέλλεται συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή η τελευταία έκδοση (έκδοση 8 ) του Φύλλου Τροποποιήσεων.
Σας ενημερώνουμε ότι η εγκύκλιος αυτή έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.
(www.gcsl.gr, στη διαδρομή ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ → ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ → Κώδικας Τροφίμων και Ποτών → Κώδικας Τροφίμων και Ποτών – έκδοση 2009 → Τροποποιήσεις Κ.Τ.Π. μετά την έκδοση 2009).
Παρακαλούμε οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. να φροντίσουν να λάβει γνώση ενυπόγραφα το τεχνικό προσωπικό.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης
κ.α.α.
Ι. Γαρδίκης
Συνημμένα
Φύλλο Τροποποιήσεων Κ.Τ.Π. (ηλεκτρονικό αρχείο 1).

Σελίδα 3 από 4