ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ πρωτοκόλλου οικ 30/003/624/2012/2012

Αποστολή του Kανονισμού (ΕΕ) αριθ. 380/2012 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους όρους χρήσης και τα επίπεδα χρήσης των προσθέτων τροφίμων που περιέχουν αργίλιο.

22 Ιουνίου 2012

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
Αθήνα, 22 Ιουνίου 2012
& ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Αριθ. Πρωτ.: οικ 30/003/624/2012
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Δ/ΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
ΤΜΗΜΑ Α’
Ταχ. Διεύθυνση: Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 115 21 ΠΡΟΣ: Π.Δ.
Πληροφορίες : Δ. Χρυσαφίδης -
Μ. Αναστασιάδου
Τηλέφωνο :213 2117237-448
Fax : 210 6467725
e-mail : trof@gcsl.gr
ΑΔΑ: Β4ΛΑΗ-Κ7Γ

ΑΔΑ: Β4ΛΑΗ-Κ7Γ

ΘΕΜΑ: Αποστολή του Kανονισμού (ΕΕ) αριθ. 380/2012 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους όρους χρήσης και τα επίπεδα χρήσης των προσθέτων τροφίμων που περιέχουν αργίλιο».
Σας ενημερώνουμε ότι στις 4 Μαΐου 2012 δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 380/2012 της Επιτροπής της 3ης Μαΐου 2012 για «την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους όρους χρήσης και τα επίπεδα χρήσης των προσθέτων τροφίμων που περιέχουν αργίλιο» (ΕΕ L119/4.5.2012, σελ.14-38).
Η τροποποίηση του Παραρτήματος ΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ) 1333/2008 βασίστηκε σε σύσταση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) σχετικά με την ανάγκη μείωσης της συνολικής πρόσληψης αργιλίου (αλουμινίου) λαμβάνοντας υπόψη την ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη (ΑΕΠ) (1mg/kg σωματικού βάρους ανά εβδομάδα). Σύμφωνα με την EFSA οι υψηλοί καταναλωτές, ιδίως τα παιδιά, υπερβαίνουν την αναθεωρημένη ΑΕΠ σε σημαντικό μέρος της Ένωσης. Ο υπολογισμός της υπέρβασης αυτής στηρίχθηκε σε πειραματικά αποτελέσματα σε τρόφιμα ενώ η θεωρητικά αναμενόμενη είναι πολύ μεγαλύτερη.
Με στόχο την μείωση της έκθεσης αργιλίου σε επίπεδα κάτω από την ΑΕΠ το παράρτημα ΙΙ του καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 τροποποιείται ως εξής:
α) Θεσπίζονται ανώτατα όρια για το αργίλιο που προέρχεται από λάκες αργιλίου (Παράρτημα, σημείο δ, υποσημειώσεις (65), (66), (67), (68), (69), (70), (71), (72), (73), (74), (75), (76), (77) και (78)). Ως ημερομηνία εφαρμογής των παραπάνω ορίων ορίζεται η 1η Αυγούστου 2014.
β) Καθίσταται υποχρεωτική η επισήμανση της περιεκτικότητας σε αργίλιο των λακών αργιλίου που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα και δεν προορίζονται για πώληση στον τελικό καταναλωτή (business to business) (Παράρτημα, σημείο δ, υποσημειώσεις (65), (66), (67), (68), (69), (70), (71), (72), (73), (74), (75), (76), (77) και (78)). Η συγκεκριμένη διάταξη εφαρμόζεται από την 1η Φεβρουαρίου 2013.
γ) Διαγράφεται από το Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ) 1333/2008 ο φορέας μπετονίτης (Ε558) που περιέχει αργίλιο διότι δε χρησιμοποιείται πλέον από τους παρασκευαστές τροφίμων (Παράρτημα, σημείο β, στοιχεία i & ii). Ως καταληκτική ημερομηνία χρήσης του προσθέτου ορίζεται η 31η Μαΐου 2013.
δ) Διαγράφονται από το Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ) 1333/2008 τα πρόσθετα τροφίμων πυριτικό αργιλιοασβέστιο (Ε556) και πυριτικό αργίλιο (καολίνης) (Ε559) δεδομένου ότι οι εν λόγω ουσίες μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα πρόσθετα τροφίμων (Παράρτημα, σημείο β, στοιχεία i & ii). Ως καταληκτική ημερομηνία χρήσης των προσθέτων αυτών ορίζεται η 31η Ιανουαρίου 2014.
ε) Προστίθεται πίνακας στο μέρος Α του παραρτήματος ΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ) 1333/2008 που αφορά στον κατάλογο όλων των προσθέτων που περιλαμβάνει τις χρωστικές που μπορούν να χρησιμοποιούνται με τη μορφή λακών (Πίνακας 3). Τροποποιείται επίσης η παράγραφος 4 του τμήματος 2 του μέρους Α ώστε από την 1η Αυγούστου 2014 οι λάκες αργιλίου να παρασκευάζονται αποκλειστικά από τις χρωστικές του Πίνακα 3 του μέρους Α και μόνο για τις κατηγορίες τροφίμων για τις οποίες προβλέπονται στο μέρος Ε ανώτατα επιτρεπτά όρια αργιλίου προερχόμενου από λάκες (Παράρτημα, σημείο α, στοιχεία i & ii).
στ) Αφαιρούνται από την ομάδα προσθέτων «Διοξείδιο του πυριτίου – πυριτικά άλατα» του πίνακα 5, στοιχείο ιθ) του μέρους Γ του παραρτήματος ΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ) 1333/2008 τα πρόσθετα πυριτικό αργιλιονάτριο (Ε554), πυριτικό αργιλιοκάλιο (Ε555), πυριτικό αργιλιασβέστιο (Ε556) και πυριτικό αργίλιο (καολίνης) (Ε559) (Παράρτημα, σημείο γ). Ο νέος πίνακας της ομάδας προσθέτων εφαρμόζεται από
την 1η Φεβρουαρίου 2014.
Ο Κανονισμός (ΕΚ) 380/2012 ισχύει από την 23η Μαΐου 2012 και οι επιμέρους διατάξεις εφαρμόζονται όπως αναφέρεται στις παραγράφους α) έως στ). Παρόλα αυτά, τα τρόφιμα που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού που εφαρμόζονται από την 1η Φεβρουαρίου 2014 και τα οποία έχουν διατεθεί νομίμως στην αγορά πριν από την 1η Φεβρουαρίου 2014 μπορούν να εξακολουθήσουν να πωλούνται στην αγορά έως την ημερομηνία ελάχιστης διατήρησής τους ή την ημερομηνία έως την οποία πρέπει να καταναλωθούν το αργότερο. Επίσης, τα τρόφιμα που περιέχουν λάκες αργιλίου και δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού που εφαρμόζονται από την 1η Αυγούστου 2014, το οποία έχουν διατεθεί νομίμως στην αγορά πριν από την 1η Αυγούστου, μπορούν να εξακολουθήσουν να πωλούνται στην αγορά έως την ημερομηνία ελάχιστης διατήρησής τους ή την ημερομηνία έως την οποία πρέπει να καταναλωθούν το αργότερο.
Σας ενημερώνουμε ότι την εγκύκλιο αυτή, την ανευρίσκετε στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.:
http://www.gcsl.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: <Διευθύνσεις>/<Διεύθυνση
Τροφίμων>/<Εγκύκλιοι>/<Χημική Ασφάλεια>/<Πρόσθετα – Αρωματικές Ύλες – Ένζυμα>.
Ο αναφερόμενος κανονισμός αποστέλλεται συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή και μπορεί σε κάθε περίπτωση να αναζητηθεί στο διαδικτυακό τόπο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://eur-lex.europa.eu).
Παρακαλούμε οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. να φροντίσουν να λάβει γνώση ενυπόγραφα το τεχνικό προσωπικό.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης
κ.α.α.
Ι. Γαρδίκης
Συνημμένα:
Καν (ΕΕ) 380/2012 (EΕ L 119/04.5.2012, σελ.14-38) (ηλεκτρονική μορφή).

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ:
1) Υπουργείο Οικονομικών
α) Γενικό Χημείο του Κράτους
- Χημικές Υπηρεσίες Γ.Χ.Κ.
- Τεχνικό προσωπικό Γ.Χ.Κ. μέσω των Δ/νσεών τους
β) Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης
- Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών, p.prokopiou@1990.syzefxis.gov.gr
- Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλονίκης, oikepith.thessalonikis@n3.syzefxis.gov.gr
2) Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Ε.Φ.Ε.Τ.
α) Γραφείο Προέδρου info@efet.gr;
β) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων, kbarberis@efet.gr
γ) Δ/νση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών, etsigarida@efet.gr
δ) Δ/νση Αξιολόγησης Εγκρίσεων, vkrestos@efet.gr
ε) Δ/νση Ελέγχου Επιχειρήσεων, dpanteleaki@efet.gr
3) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
α) Δ/νση Μεταποίησης Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου
Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, ax2u141@minagric.gr
β) Γεν. Δ/νση Ζωικής Παραγωγής
Δ/νση Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ, ve46u064@minagric.gr
γ) Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής, ka6u004@minagric.gr
δ) ΟΠΕΚΕΠΕ - Δ/νση Μηχανισμών Αγοράς, Τμήμα Αγοράς,
maria.katsenou@opekepe.gr
4) Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Γενική Γραμματεία Εμπορίου, gge@gge.gr
5) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Δ/νση Τεχν. Ελέγχου, info@efpolis.gr
6) Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών,
Εισαγγελία Αγορανομίας, eispa01@otenet.gr
7) Συνήγορος του Καταναλωτή, grammateia@synigoroskatanaloti.gr
8) Ένωση Ελλήνων Χημικών
Τμήμα Τροφίμων, info@eex.gr
9) Σ.Ε.Β.Τ. ,sevt@hol.gr
10) Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος , info@sbbe.gr
11) Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, info@acci.gr
12) Εσωτερική διανομή
-Γραφείο Προϊσταμένης Γεν. Διεύθυνσης
-Δ/νση Τροφίμων - Τμ. Α’, Β’
-Δ/νση Χημικοτεχνική Δασμολογίου
- Δ/νση Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου, Ζύθου