ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ πρωτοκόλλου οικ 30/003/1344/2012/2012

Αποστολή κανονισμών της Επιτροπής που αφορούν τα πρόσθετα τροφίμων.

24 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Αθήνα, 24-12-2012
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Αριθ. Πρωτ.: οικ 30/003/1344/2012
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Δ/ΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
ΤΜΗΜΑ Α’
Ταχ. Διεύθυνση: Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 115 21 ΠΡΟΣ: Π.Δ.
Πληροφορίες : Μ. Αναστασιάδου
Τηλέφωνο : 213 2117237
Fax : 210 6467725
e-mail : trof@gcsl.gr
ΑΔΑ: Β4Μ1Η-ΗΜ5

ΑΔΑ: Β4Μ1Η-ΗΜ5

ΘΕΜΑ: Αποστολή κανονισμών της Επιτροπής που αφορούν τα πρόσθετα τροφίμων.

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ακόλουθοι κανονισμοί για τα πρόσθετα τροφίμων:
 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1147/2012 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση του κηρού μελισσών (Ε 904), του καρναουβικού κηρού (Ε 903), του σέλακ (Ε 904) και του μικροκρυσταλλικού κηρού (Ε 905) σε ορισμένους καρπούς» (EΕ L 333/05.12.2012, σελ.34-36).
 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1148/2012 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση του διοξειδίου του θείου – θειωδών αλάτων (Ε 220-228) και της αλγινικής προπανοδιόλης-1,2 (Ε 405) σε ποτά με βάση το γλεύκος σταφυλιών που έχει υποστεί ζύμωση» (EΕ L 333/05.12.2012, σελ.37-39).
 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1149/2012 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση των εκχυλισμάτων δενδρολίβανου (Ε 392) στη γέμιση ξηρών γεμιστών ζυμαρικών» (EΕ L 333/05.12.2012, σελ.40-42).
 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1166/2012 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση δικαρβονικού διμειθυλίου (Ε 242) σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά» (EΕ L 336/08.12.2012, σελ.75-77).
Ειδικότερα:
 Με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1147/2012:
στο μέρος Ε του Παραρτήματος ΙΙ του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 εγκρίνεται και εισάγεται η επέκταση της χρήσης των προσθέτων κηρός μελισσών (Ε 901), καρναουβικός κηρός (Ε 903), σέλακ (Ε 904) και μικροκρυσταλλικός κηρός (Ε 905) ως υλικά γλασαρίσματος φρούτων που προέρχονται κυρίως από χώρες με τροπικό κλίμα όπως είναι οι μπανάνες, τα μάνγκο, τα αβοκάντο, τα ρόδια, οι παπάγιες και οι ανανάδες. (κατηγορία τροφίμων 04.1.1 «Ολόκληρα νωπά φρούτα και λαχανικά»).
Η επεξεργασία της εξωτερικής επιφάνειας των φρούτων με τα παραπάνω πρόσθετα, προστατεύει τα φρούτα από την αφυδάτωση και την οξείδωση και εμποδίζει την ανάπτυξη μυκήτων και ορισμένων μικροοργανισμών.
 Με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1148/2012:
στο μέρος Ε του Παραρτήματος ΙΙ του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 εγκρίνεται και εισάγεται η επέκταση της χρήσης των προσθέτων διοξειδίου του θείου – θειωδών αλάτων (Ε 220-228) και αλγινικής προπανοδιόλης-1,2 (Ε 405) σε ποτά με βάση το γλεύκος σταφυλιών που έχει υποστεί ζύμωση (κατηγορία τροφίμων 14.2.8 «Άλλα ποτά με αλκοόλη συμπεριλαμβανομένων των μειγμάτων ποτών με αλκοόλη με μη αλκοολούχα ποτά και των αποσταγμάτων με λιγότερο από 15% αλκοόλη»).
Η κατανάλωση ποτών με βάση το γλεύκος σταφυλιών που έχει υποστεί ζύμωση με χρήση των Ε 220-228 ως συντηρητικών και του Ε 405 ως σταθεροποιητή του αφρού, μπορεί να θεωρηθεί ως εναλλακτική της κατανάλωσης άλλων ποτών με αλκοόλη, ιδίως της μπίρας και των ποτών βύνης. Ως εκ τούτου δεν αναμένεται αύξηση της πρόσληψης των εν λόγω προσθέτων.
 Με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1149/2012:
στο μέρος Ε του Παραρτήματος ΙΙ του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 εγκρίνεται και εισάγεται η επέκταση της χρήσης του προσθέτου εκχυλίσματα δενδρολίβανου (Ε 392) ως αντιοξειδωτικού στη γέμιση ξηρών γεμιστών ζυμαρικών (κατηγορία τροφίμων 06.4.5 «Υλικά γέμισης γεμιστών ζυμαρικών (ραβιόλι και παρόμοια προϊόντα)»). Τα εκχυλίσματα δενδρολίβανου όταν χρησιμοποιούνται στη γέμιση των ξηρών γεμιστών ζυμαρικών βελτιώνουν τη σταθερότητα των λιπών και των ελαίων στη συνταγή καθ’ όλη τη διάρκεια της διατήρησης του προϊόντος ενώ η γεύση των ξηρών γεμιστών ζυμαρικών σταθεροποιείται περισσότερο χωρίς οργανοληπτικά ελαττώματα και τα προβλήματα που προκαλεί η οξείδωση των λιπών.
 Με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1166/2012:
στο μέρος Ε του Παραρτήματος ΙΙ του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 εγκρίνεται και εισάγεται η επέκταση της χρήσης του προσθέτου δικαρβονικού μεθυλίου (Ε 242) σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά (κατηγορία τροφίμων 14.2.8 «Άλλα ποτά με αλκοόλη συμπεριλαμβανομένων των μειγμάτων ποτών με αλκοόλη με μη αλκοολούχα ποτά και των αποσταγμάτων με λιγότερο από 15% αλκοόλη»).
Το δικαρβονικό διμεθύλιο χρησιμοποιείται στα ποτά που υποβάλλονται σε διεργασία ψυχρής αποστείρωσης. Δρα κατά της προσβολής από μύκητες και βακτήρια και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον περιορισμό της παστερίωσης.
Η χρήση αυτή επιτρέπει την αποτελεσματική συντήρηση των ποτών, χωρίς να αλλοιώνεται το άρωμα και η γεύση τους. Επιπλέον, η περιορισμένη παστερίωση θα είναι περισσότερο αποδοτική οικονομικά και φιλική προς το περιβάλλον.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, η πρόσθετη έκθεση λόγω της νέας χρήσης των προσθέτων που αφορούν στους κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 1147/2012, 1148/2012, 1149/2012 και 1166/2012 δεν ενδέχεται να έχει επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, γι’ αυτό και η έγκριση της επέκτασης χρήσης τους έγινε χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.
Οι κανονισμοί (ΕΕ) αριθ. 1147/2012, (ΕΕ) αριθ. 1148/2012 και (ΕΕ) αριθ. 1149/2012 ισχύουν και εφαρμόζονται από 25 Δεκεμβρίου 2012.
Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1166/2012 ισχύει και εφαρμόζεται από 28 Δεκεμβρίου 2012.
Σας ενημερώνουμε ότι την εγκύκλιο αυτή, την ανευρίσκετε στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.:
http://www.gcsl.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: <Διευθύνσεις>/<Διεύθυνση Τροφίμων> /<Εγκύκλιοι>/<Χημική Ασφάλεια>/<Πρόσθετα – Αρωματικές Ύλες – Ένζυμα>.
Οι αναφερόμενοι κανονισμοί αποστέλλονται συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή και μπορούν σε κάθε περίπτωση να αναζητηθούν στο διαδικτυακό τόπο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://eur-lex.europa.eu).
Παρακαλούμε οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. να φροντίσουν να λάβει γνώση ενυπόγραφα το τεχνικό προσωπικό.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης
κ.α.α.
Ι. Γαρδίκης
Συνημμένα:
Καν (ΕΕ) 1147/2012 (EΕ L 333/05.12.2012, σελ.34-36) (ηλεκτρονική μορφή).
Καν (ΕΕ) 1148/2012 (EΕ L 333/05.12.2012, σελ.37-39) (ηλεκτρονική μορφή).
Καν (ΕΕ) 1149/2012 (EΕ L 333/05.12.2012, σελ.40-42) (ηλεκτρονική μορφή).
Καν (ΕΕ) 1166/2012 (EΕ L 336/08.12.2012, σελ.75-77) (ηλεκτρονική μορφή).

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ:
1) Υπουργείο Οικονομικών
α) Γενικό Χημείο του Κράτους
- Χημικές Υπηρεσίες Γ.Χ.Κ.
- Τεχνικό προσωπικό Γ.Χ.Κ. μέσω των Δ/νσεών τους
β) Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης
- Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών, p.prokopiou@1990.syzefxis.gov.gr
- Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλονίκης, v.panagiotopoulou@n3.syzefxis.gov.gr
2) Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Ε.Φ.Ε.Τ.
α) Γραφείο Προέδρου info@efet.gr;
β) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων, kbarberis@efet.gr
γ) Δ/νση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών, etsigarida@efet.gr
δ) Δ/νση Αξιολόγησης Εγκρίσεων, vkrestos@efet.gr
ε) Δ/νση Ελέγχου Επιχειρήσεων, dpanteleaki@efet.gr
3) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
α) Δ/νση Μεταποίησης Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου
Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, ax2u141@minagric.gr
β) Γεν. Δ/νση Ζωικής Παραγωγής
Δ/νση Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ, ve46u064@minagric.gr
γ) Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής, ka6u004@minagric.gr
δ) ΟΠΕΚΕΠΕ - Δ/νση Μηχανισμών Αγοράς, Τμήμα Αγοράς,
maria.katsenou@opekepe.gr
4) Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Γενική Γραμματεία Εμπορίου, gge@gge.gr
5) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Δ/νση Τεχν. Ελέγχου, info@efpolis.gr
6) Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών,
Εισαγγελία Αγορανομίας, eispa01@otenet.gr
7) Συνήγορος του Καταναλωτή, grammateia@synigoroskatanaloti.gr
8) Ένωση Ελλήνων Χημικών
Τμήμα Τροφίμων, info@eex.gr
9) Σ.Ε.Β.Τ. ,sevt@hol.gr
10) Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος , info@sbbe.gr
11) Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, info@acci.gr
12) Εσωτερική διανομή
-Γραφείο Προϊσταμένης Γεν. Διεύθυνσης
-Δ/νση Τροφίμων - Τμ. Α’, Β’
-Δ/νση Χημικοτεχνική Δασμολογίου
- Δ/νση Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου & Ζύθου