Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου .30/009/546/2012

Αποστολή της Υπουργικής Απόφασης με αρ. πρωτ. 30/009/517/2012 (ΦΕΚ Β΄3256) με θέμα: «Διαδικασίες έκδοσης των Δελτίων Χημικής Ανάλυσης, των χρονικών ορίων φύλαξης των τελωνειακών δειγμάτων από τις Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους και διαδικασίες αμφισβητήσεων των αποτελεσμάτων εργαστηριακής εξέτασης»

13 Δεκεμβρίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΟΥ

Ταχ.Δ/ νση : Αν. Τσόχα 16
Ταχ.Κώδικας 115 21
Τηλέφωνο:210 64 79 215, 244
Fax:210 64 65 123
e-mail:tarification@gcsl.gr
Πληροφορίες:Σ. Συνούρη-Ε.Μπανιά

ΑΔΑ: Β4Μ7Η-ΒΒ6

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2012

Αρ. πρωτ..30/009/546

ΠΡΟΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποστολή της Υπουργικής Απόφασης με αρ. πρωτ. 30/009/517/2012 (ΦΕΚ Β΄3256) με θέμα: «Διαδικασίες έκδοσης των Δελτίων Χημικής Ανάλυσης, των χρονικών ορίων φύλαξης των τελωνειακών δειγμάτων από τις Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους και διαδικασίες αμφισβητήσεων των αποτελεσμάτων εργαστηριακής εξέτασης»

Σας αποστέλλουμε την Υπ. Απόφαση 30/009/517/2012 η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β΄ 3256 της 6/12/2012 και έχει ΑΔΑ: Β4ΜΟΗ-ΕΟ9.

 

 

Η Υπουργική Απόφαση αυτή αναφέρεται στην επικαιροποίηση των διαδικασιών που εφαρμόζονται από τις υπηρεσίες του ΓΧΚ κατά την εξέταση των τελωνειακών δειγμάτων.
Τροποποιεί και αντικαθιστά την Υπουργική Απόφαση με αριθμ. 3024187/1595/0099 (ΦΕΚ 1568Β/22-12-2000), η οποία ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η Υπουργική Απόφαση δεν εισάγει νέες διαδικασίες, αλλά τροποποιεί την προαναφερόμενη Υπ. Απόφαση, διατηρώντας τις διαδικασίες που εφαρμόζονται και απαλοίφοντας αυτές που είναι παρωχημένες ή έχουν αποτελέσει αντικείμενο παρερμηνειών. Στο πλαίσιο αυτό, η αντικατάσταση της ισχύουσας μέχρι σήμερα Υπουργικής Απόφασης με αριθμ.
3024187/1595/0099 κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου η νέα:

 να έχει σαφώς καθορισμένο πεδίο εφαρμογής

 να είναι απλούστερη και σαφέστερη ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες και απαρχαιωμένες διατάξεις και κυρίως

 να είναι εναρμονισμένη με τις τροποποιήσεις της νομοθεσίας και με τις ακολουθούμενες διαδικασίες και πρακτικές.

Αναλυτικότερα, οι κυριότερες αλλαγές, που επέρχονται, είναι οι εξής:

1. Καθορίζεται με σαφή τρόπο το πεδίο εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης (Άρθρο 1). Αυτή εφαρμόζεται μόνο για τα δείγματα που αποστέλλονται από τις τελωνειακές αρχές αποκλειστικά για τελωνειακούς σκοπούς για επαλήθευση των στοιχείων της διασάφησης (δηλ. τη δασμολογική κατάταξη και την εφαρμογή οποιασδήποτε άλλης πολιτικής ή μέτρου απορρέει από αυτήν, όπως εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, επιβολή φορολογικών μέτρων συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, εμπορικά μέτρα, π.χ. δασμοί αντιντάμπιγκ) κλπ. 

Άλλοι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τις Υπηρεσίες του ΓΧΚ σε τελωνειακά δείγματα (π.χ. επίσημος έλεγχος τροφίμων κατά την εισαγωγή, εφαρμογή του Κανονισμού REACH) δεν εμπίπτουν στην Απόφαση αυτή. Οι διαδικασίες που εφαρμόζονται για τους ελέγχους αυτούς διαλαμβάνονται σε άλλες Υπ. Αποφάσεις ή εγκυκλίους των αρμόδιων Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΓΧΚ.

Σημειώνεται, όμως, ότι τα Κεφάλαια Β΄ «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ» και Γ΄ «ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ» ισχύουν για όλα τα δείγματα (εκτός των περιπτώσεων που έχουν σαφώς ρυθμιστεί με νομοθετικές διατάξεις) που αποστέλλονται από τις Τελωνειακές Αρχές στο ΓΧΚ, με σκοπό είτε τη δασμολογική κατάταξη είτε τη φορολογική μεταχείριση είτε τη συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία κατά τη διενέργεια των άλλων ελέγχων που προαναφέρθηκαν. Η διεύρυνση αυτή του πεδίου εφαρμογής στα Κεφάλαια Β΄ και Γ΄ γίνεται, ώστε να καλυφθούν όσες περιπτώσεις δειγμάτων δεν καλύπτονται ρητά από ειδικές διατάξεις.
 

2. Κεφάλαιο Α΄ (ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ Γ.Χ.Κ. ΓΙΑ   ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ, άρθρα 2-9)

2.1. Έχουν απαλοιφεί από τα άρθρα του Κεφαλαίου Α΄ οι αναφορές σε διαδικασίες, οι οποίες είτε έχουν τροποποιηθεί λόγω αλλαγής της νομοθεσίας, είτε εφαρμόζονται στα πλαίσια άλλων ελέγχων, που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας Υπουργικής Απόφασης.

2.2. Στο πλαίσιο αυτό, στα άρθρα 2 και 3 διατηρούνται μόνο οι διατάξεις που εξακολουθούν να ισχύουν και έχουν παραληφθεί διαδικασίες που δεν ισχύουν πλέον.

2.3. Το άρθρο 4 (Αποστολή δειγμάτων από τις Τελωνειακές αρχές στις Χημικές Υπηρεσίες) αναφέρεται συνοπτικά σε γενικές αρχές που αφορούν στην αποστολή των δειγμάτων στις Χημικές Υπηρεσίες, ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο και απαραβίαστο των δειγμάτων. Επίσης αναφέρονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες τα δείγματα και τα συνοδευτικά τους έγγραφα δεν θα παραλαμβάνονται από τη Χημική Υπηρεσία, παρά μόνο μετά τη λήψη των κατάλληλων διορθωτικών μέτρων.

2.4. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διαχείριση των δειγμάτων και των συνοδευτικών τους εγγράφων (άρθρο 5), ώστε οι εφαρμοζόμενες διαδικασίες:

(α) να ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα, π.χ. χρήση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος

) να υπάρχει ιχνηλασιμότητα μεταξύ των τελωνειακών δειγμάτων και των αντιστοίχων εγγράφων τους που τηρούνται στο αρχείο της Χημικής Υπηρεσίας..

2.5. Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην έκδοση των Δελτίων Χημικής Ανάλυσης (άρθρο 6), όπως αναλυτικότερα αναφέρεται:

Δίνεται ορισμός του Δελτίου Χημικής Ανάλυσης (ΔΧΑ), που ενώ είχε εκτεταμένα χρησιμοποιηθεί στη νομοθεσία ως όρος, δεν υπήρχε αντίστοιχος ορισμός.

Καθορίζεται σύστημα επιλογής του είδους και του αριθμού των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται στα δείγματα κατά την κρίση Σελ. 3/5 της Χημικής Υπηρεσίας λαμβάνοντας υπόψη της όλους εκείνους τους παράγοντες, που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκτροπών/παρεκκλίσεων

Καθορίζεται η έκδοση των ΔΧΑ μέσω ΟΠΣ εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων

Καθορίζονται θέματα υπογραφών: τα ΔΧΑ συντάσσονται από τον υπάλληλο που χειρίστηκε την υπόθεση (του Κλάδου ΠΕ Χημικών ή κατηγορίας ΤΕ) και υπογράφονται από τον εν λόγω υπάλληλο και τον Προϊστάμενο του αρμοδίου Τμήματος της Χημικής Υπηρεσίας και σε περίπτωση απουσίας του από το νόμιμο αναπληρωτή του. Η υπογραφή από τον Προϊστάμενο του Τμήματος αντί του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης έγινε για λόγους ευελιξίας κατά τη διοικητική διαδικασία (π.χ. ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, ευελιξία στην αναπλήρωση, αποφόρτιση του έργου των Προϊσταμένων Διεύθυνσης).

Ρυθμίζεται το θέμα της υπογραφής ΔΧΑ, που εκδίδονται κατά τη διενέργεια ελέγχων ή επιθεωρήσεων σε χώρο εκτός του καταστήματος της Χημικής Υπηρεσίας. Στις περιπτώσεις αυτές το έγγραφο υπογράφεται από τον/τους υπαλλήλους που πραγματοποιούν τη συγκεκριμένη εργασία.

2.6. Στο άρθρο 7 (Εισαγωγή):

αναφέρονται η νομοθεσία, η νομολογία και τα λοιπά έγγραφα, που λαμβάνονται υπόψη για την ορθή διατύπωση των ΔΧΑ.

καθορίζονται τα επιπλέον στοιχεία που πρέπει κατά περίπτωση να αναγράφονται στο ΔΧΑ για τη δασμολογική περιγραφή των εμπορευμάτων.

αναφέρονται οι φράσεις που χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις που κατά την εισαγωγή υφίστανται τυχόν περιορισμοί ή απαγορεύσεις αρμοδιότητας ΓΧΚ, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο Taric.

αναφέρονται τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίζονται από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία κατά την εισαγωγή.

καταγράφεται η διαδικασία έκδοσης ΔΧΑ για εμπορεύματα (π.χ. επικίνδυνα προϊόντα, αποστειρωμένες φαρμακευτικές πρώτες ύλες, που καταστρέφονται κατά το άνοιγμα της συσκευασίας), για τα οποία η δασμολογική περιγραφή στο ΔΧΑ γίνεται μόνο από τον έλεγχο και τη συνεκτίμηση του τιμολογίου ή/και των συνοδευτικών εγγράφων, δεδομένου ότι με το «άνοιγμα» των παραπάνω δειγμάτων είναι δυνατόν να επέλθουν καταστροφικές και μη αντιστρεπτές μεταβολές στα εμπορεύματα αυτά.

Στο άρθρο 8 (Ενεργητική και παθητική τελειοποίηση) γίνεται ιδιαίτερη αναφορά για τον τομέα των γεωργικών προϊόντων, ώστε να ακολουθούνται οι κατά περίπτωση διαδικασίες που αποδεικνύουν την ύπαρξη της πρώτης ύλης στο μεταποιημένο προϊόν ή για την περίπτωση της προκαταβολικής εξαγωγής, την ταυτότητα των ισοδυνάμων εμπορευμάτων με την πρώτη ύλη που εισάγεται με το καθεστώς αυτό.

Στο άρθρο 9 (Εξαγωγή) καθορίζονται τα επιπλέον στοιχεία, που πρέπει κατά περίπτωση να αναγράφονται στο ΔΧΑ κατά την εξαγωγή.

αναφέρονται τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίζονται από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία κατά την εξαγωγή.

Περιλαμβάνεται αναφορά σε απλουστευμένες διαδικασίες για τη διευκόλυνση των εξαγωγέων και τη μείωση του διοικητικού κόστους. Σελ. 4/5

Παύει η έκδοση προσωρινών Δελτίων Χημικής Ανάλυσης κατά την εξαγωγή (παρ. 2). Η διαδικασία έκδοσης των προσωρινών αυτών Δελτίων Χημικής Ανάλυσης (α) είχε επιπρόσθετο διοικητικό κόστος (β) δεν είχε καμία προστιθέμενη αξία για τον εξαγωγέα αλλά και για τις αρχές (γ) υπήρχε κίνδυνος να αποτελέσει αντικείμενο παρερμηνείας.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο έλεγχος της ασφάλειας κατά την εξαγωγή τροφίμων δεν αποτελεί αντικείμενο της παρούσας απόφασης και για το λόγο αυτό, παλαιότερες διατάξεις σχετιζόμενες με το θέμα αυτό, έχουν διαγραφεί.
 

3. To Κεφάλαιο Β΄ : («ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ» , άρθρα 10-12):

Διευκρινίζει ότι για όσες περιπτώσεις δειγμάτων υπάρχει αμφισβήτηση εργαστηριακού αποτελέσματος και καθορίζονται από τη νομοθεσία όροι και διαδικασίες, είτε για την εργαστηριακή επανεξέταση του δείγματος, είτε για την λήψη αποφάσεων ως προς το τελεσίδικο του εργαστηριακού αποτελέσματος, ακολουθούνται οι καθορισμένοι όροι ή διαδικασίες

Έχει κυρίως σκοπό να καλύψει τις περιπτώσεις δειγμάτων για τις οποίες η νομοθεσία δεν καθορίζει συγκεκριμένη διαδικασία αμφισβήτησης του εργαστηριακού αποτελέσματος. Για τις περιπτώσεις αυτές, διενεργείται «Δεύτερη εξέταση προϊόντων προς εισαγωγή κατόπιν επαναδειγματοληψίας», ή «Εξέταση δεύτερου δείγματος ληφθέντος κατά την αρχική δειγματοληψία».

Παραπέμπει στο Παράρτημα 1 της παρούσας Απόφασης, το οποίο υπό μορφή Πίνακα καθορίζει το πεδίο εφαρμογής, την ακολουθούμενη διαδικασία, το κόστος της καταβαλλόμενης αποζημίωσης, την παρουσία ιδιώτη χημικού και την απόφαση για το «οριστικό» του αποτελέσματος.

Δεν έχει ουσιώδεις διαφορές σε σχέση με τις αντίστοιχες διατάξεις της καταργούμενης Υπ. Απόφασης 3024187/1595/0099/22-12-2000 (ΦΕΚ 1568Β΄/22.12.2000). Οι κυριότερες διαφορές είναι

(α) Στο πεδίο εφαρμογής για τη «Δεύτερη εξέταση προϊόντων προς εισαγωγή κατόπιν επαναδειγματοληψίας» περιλαμβάνονται πλέον και οι περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει αμφισβήτηση του εργαστηριακού αποτελέσματος ή της εργαστηριακής μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε

(β) Κατά την «Εξέταση δεύτερου δείγματος ληφθέντος κατά την αρχική δειγματοληψία», για τη διευκόλυνση των συναλλασσομένων και τη χρονική επίσπευση των διαδικασιών, η αίτηση για την εξέταση του δεύτερου δείγματος υποβάλλεται στην Χημική Υπηρεσία εντός 10 εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση του ΔΧΑ η/και της αντίστοιχής έκθεσης εξέτασης (εάν απαιτείται) στον ενδιαφερόμενο.

(γ) Σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης από το συναλλασσόμενο, αυτή συνίσταται στο κόστος της εργαστηριακής εξέτασης του Β΄ δείγματος σύμφωνα με την ισχύουσα Υπ. Απόφαση περί ιδιωτικών αναλύσεων του ΓΧΚ.
 

3. Το Κεφάλαιο Γ΄ («ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ», άρθρα 13-15) αναφέρεται στα χρονικά όρια φύλαξης των τελωνειακών δειγμάτων. Οι χρόνοι διατηρησιμότητας των δειγμάτων της Α΄ και της Β΄ εξέτασης (βλ. Παραρτήματα 2 και 3) τροποποιήθηκαν (ελαττώθηκαν) λαμβάνοντας υπόψη τις Σελ. 5/5 υποδείξεις Χημικών Υπηρεσιών και την ανάγκη μείωσης του διοικητικού κόστους (επάρκεια και καταλληλότητα αποθηκευτικών χώρων δειγμάτων) .
 

4. Το Κεφάλαιο Δ΄ (άρθρο 16) αναφέρεται στην έκδοση πιστοποιητικών εξαγωγής και βεβαιώσεων συμμόρφωσης για την υποβοήθηση των εξαγωγέων και για την παροχή συνδρομής σε οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδιώτες επί χημικών ή τεχνικών ζητημάτων. Σημειώνεται ότι η έκδοση πιστοποιητικών από τις υπηρεσίες του ΓΧΚ σε δείγματα που αποστέλλονται από τις Τελωνειακές Αρχές κατά την εξαγωγή, γίνεται κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερομένων εξαγωγέων και δεν αποτελεί μέρος της τελωνειακής διαδικασίας.
 

5. Στο Κεφάλαιο Ε΄ («ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ») καθορίζεται (Άρθρο 18):ότι με τη θέση σε ισχύ της Υπουργικής Απόφασης καταργούνται

5.1. οι Αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών

) με αριθμό 14871/363/13-8-1981 (ΦΕΚ 477Β΄/18.8.1981) «περί διαδικασίας εξετάσεως τελωνειακών δειγμάτων υπό των Χημικών Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ»

(β) με αριθμό 3024187/1595/0099/22-12-2000 (ΦΕΚ 1568Β΄/22.12.2000) σχετικά με «Διαδικασίες εξετάσεως, χρονικών ορίων διαφύλαξης τελωνειακών δειγμάτων από τις Χημικές Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ.και καθορισμός διαδικασιών αμφισβητήσεων και τρόπου έκδοσης δελτίων χημικής αναλύσεως»

5.2. το άρθρο 18 της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Προεδρίας της Κυβερνήσεως με αριθμό 0780/444, Φ.Ε.Κ 841/Β/4.12.86

Όπως προαναφέρθηκε, όλες οι διατάξεις των παραπάνω αποφάσεων, που παραμένουν σε ισχύ έχουν ενσωματωθεί στη συνημμένη Υπουργική Απόφαση .

(β) Καθορίζονται διατάξεις σχετικά με την έναρξη ισχύος της παρούσας.

Για τη διαμόρφωση της συνημμένη Υπ. Απόφαση έχουν ληφθεί υπόψη οι απόψεις των Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας καθώς και της εμπειρίας, των προτάσεων και υποδείξεων των Χημικών Υπηρεσιών.

Επίσης, αποτελεί προϊόν της συνεχούς συνεργασίας μας με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (κυρίως της 19ης Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών, και σε μικρότερο βαθμό των Δ17, Δ18 και Δ33) και σε αυτό έχουν ενσωματωθεί οι πρόσφατα διατυπωθείσες παρατηρήσεις τους. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Στέλλα Συνούρη