Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου οικ 30/003/850/06-08-2012/2012

Αποστολή του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 675/2012 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση τάλκη (Ε 553b) και καρναουβικού κηρού (Ε 903) σε βαμμένα βραστά αυγά με κέλυφος και τη χρήση σελάκ (Ε 604) σε βραστά αυγά με κέλυφος».

06 Αυγούστου 2012

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ
Αθήνα, 6 Αυγούστου 2012
& ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Αριθ. Πρωτ.: οικ 30/003/850/06-08-2012
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Δ/ΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
ΤΜΗΜΑ Α’
Ταχ. Διεύθυνση: Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 115 21 ΠΡΟΣ: Π.Δ.
Πληροφορίες : Μ. Αναστασιάδου
Τηλέφωνο : 213 2117237
Fax : 210 6467725
e-mail : trof@gcsl.gr
ΑΔΑ: Β4Γ7Η-ΔΤΡ

ΑΔΑ: Β4Γ7Η-ΔΤΡ

ΘΕΜΑ: Αποστολή του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 675/2012 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση τάλκη (Ε 553b) και καρναουβικού κηρού (Ε 903) σε βαμμένα βραστά αυγά με κέλυφος και τη χρήση σελάκ (Ε 604) σε βραστά αυγά με κέλυφος».
Σας ενημερώνουμε ότι στις 24 Ιουλίου 2012 δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 675/2012 της Επιτροπής της 23ης Ιουλίου 2012 «για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (EK) αριθ.
1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση τάλκη (Ε 553b) και καρναουβικού κηρού (Ε 903) σε βαμμένα βραστά αυγά με κέλυφος και τη χρήση σελάκ (Ε 604) σε βραστά αυγά με κέλυφος» (L196/52, 24.7.2012).
Πιο συγκεκριμένα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 675/2012 εγκρίνεται και εισάγεται στο μέρος Ε του Παραρτήματος ΙΙ του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 η χρήση τάλκη (Ε 553b), και καρναουβικού κηρού (Ε 903) σε βαμμένα βραστά αυγά με κέλυφος και η χρήση σελάκ (Ε 604) σε βραστά αυγά με κέλυφος (κατηγορία τροφίμων 10.2 «Επεξεργασμένα αυγά και προϊόντα αυγών»).
Η προσθήκη των εν λόγω προσθέτων στην επιφάνεια βαμμένων βραστών αυγών με κέλυφος εξυπηρετεί διακοσμητικό σκοπό, προσδίδοντας στα αυγά περισσότερη ή λιγότερη στιλπνότητα. Επειδή το σελάκ (Ε 604) συμβάλλει και στην καλύτερη συντήρηση του κελύφους των αυγών μπορεί να χρησιμοποιείται σε κάθε είδους βραστά αυγά με κέλυφος, βαμμένα ή άβαφα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, η χρήση των προσθέτων τάλκης (Ε 553b), καρναουβικός κηρός (Ε 903) και σελάκ (Ε 604) στη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων δεν ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία καθώς δεν αναμένεται ότι θα μεταναστεύσουν στο εσωτερικό βρώσιμο μέρος των αυγών, λόγω της αδιαλυτότητάς τους και του υψηλού μοριακού βάρους τους.
Ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 675/2012 εφαρμόζεται από τις 13 Αυγούστου 2012.
Σας ενημερώνουμε ότι την εγκύκλιο αυτή, την ανευρίσκετε στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.:
http://www.gcsl.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: <Διευθύνσεις>/<Διεύθυνση Τροφίμων>/ <Εγκύκλιοι>/<Χημική Ασφάλεια>/<Πρόσθετα – Αρωματικές Ύλες – Ένζυμα>.
Οι αναφερόμενοι κανονισμοί αποστέλλονται συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή και μπορούν σε κάθε περίπτωση να αναζητηθούν στο διαδικτυακό τόπο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://eur-lex.europa.eu).
Παρακαλούμε οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. να φροντίσουν να λάβει γνώση ενυπόγραφα το τεχνικό προσωπικό.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης
κ.α.α.
Δ. Στεφανίτση
Συνημμένα:
Καν (ΕΕ) 675/2012 (EΕ L 196/24.7.2012, σελ.52-54) (ηλεκτρονική μορφή).

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ:
1) Υπουργείο Οικονομικών
α) Γενικό Χημείο του Κράτους
- Χημικές Υπηρεσίες Γ.Χ.Κ.
- Τεχνικό προσωπικό Γ.Χ.Κ. μέσω των Δ/νσεών τους
β) Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης
- Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών, p.prokopiou@1990.syzefxis.gov.gr
- Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλονίκης, v.panagiotopoulou@n3.syzefxis.gov.gr
2) Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- Ε.Φ.Ε.Τ.
α) Γραφείο Προέδρου info@efet.gr;
β) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων, kbarberis@efet.gr
γ) Δ/νση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών, etsigarida@efet.gr
δ) Δ/νση Αξιολόγησης Εγκρίσεων, vkrestos@efet.gr
ε) Δ/νση Ελέγχου Επιχειρήσεων, dpanteleaki@efet.gr
3) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
α) Δ/νση Μεταποίησης Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου
Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, ax2u141@minagric.gr
β) Γεν. Δ/νση Ζωικής Παραγωγής
Δ/νση Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ, ve46u064@minagric.gr
γ) Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής, ka6u004@minagric.gr
δ) ΟΠΕΚΕΠΕ - Δ/νση Μηχανισμών Αγοράς, Τμήμα Αγοράς,
maria.katsenou@opekepe.gr
4) Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Γενική Γραμματεία Εμπορίου, gge@gge.gr
5) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Δ/νση Τεχν. Ελέγχου, info@efpolis.gr
6) Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών,
Εισαγγελία Αγορανομίας, eispa01@otenet.gr
7) Συνήγορος του Καταναλωτή, grammateia@synigoroskatanaloti.gr
8) Ένωση Ελλήνων Χημικών
Τμήμα Τροφίμων, info@eex.gr
9) Σ.Ε.Β.Τ. ,sevt@hol.gr
10) Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος , info@sbbe.gr
11) Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, info@acci.gr
12) Εσωτερική διανομή
-Γραφείο Προϊσταμένης Γεν. Διεύθυνσης
-Δ/νση Τροφίμων - Τμ. Α’, Β’
-Δ/νση Χημικοτεχνική Δασμολογίου
- Δ/νση Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου & Ζύθου