Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου 30/077/325/2013

Δημοσίευση της απόφασης Α.Χ.Σ. 135/2012 για το πετιμέζι.

24 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Αθήνα 24/01/2013
Αριθ. πρωτ.: 30/077/325
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ, ΑΛΚ. ΠΟΤΩΝ, ΟΙΝΟΥ & ΖΥΘΟΥ
ΤΜΗΜΑ Γ’
Ταχ. Δ/νση : Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 11521 - Αθήνα
Πληροφορίες : Στ. Καραγιάννης
Τηλέφωνο :
Fax :
e-mail :
ΠΡΟΣ:
Όπως Π.Δ.
213 2117231
210 6468272
alkooli@gcsl.gr

ΘΕΜΑ: Δημοσίευση της απόφασης Α.Χ.Σ. 135/2012 για το πετιμέζι.

Σας γνωρίζουμε ότι στο Φ.Ε.Κ. 3384/Β/18-12-2012 δημοσιεύτηκε η απόφαση Α.Χ.Σ.
135/2012 «Αντικατάσταση της παραγράφου 2 του άρθρου 66 “Ζαχαρούχες γλυκαντικές ύλες από σταφίδες, χαρούπια ή γάλα” του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΦΕΚ 788/Β/31-12-1987) όπως ισχύει», με την οποία τροποποιείται το σχετικό άρθρο του Κ.Τ.Π. όσον αφορά το πετιμέζι (ή σταφυλόμελι).
Οι τροποποιήσεις στις ισχύουσες προδιαγραφές της εν λόγω γλυκαντικής ύλης, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, είναι οι εξής:
1. Η ένδειξη του διαθλασιμέτρου στους 20oC, κατά την εξέταση του τελικού προϊόντος, δεν πρέπει να είναι κατώτερη από 65%,
2. Ο αποκτημένος αλκοολικός τίτλος του δεν πρέπει να είναι ανώτερος από 1% vol.,
3. Αποσύρεται η διάταξη για την απαγόρευση παρουσίας θειώδους οξέος στο εν λόγω προϊόν, και συνεπώς επιτρέπεται, πλέον, η παρουσία θειωδών στο πετιμέζι, σε μέγιστο συνολικό ποσοστό 40 mg/kg (εκφραζόμενο σε διοξείδιο του θείου), σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία για τα πρόσθετα τροφίμων [καν. (ΕΚ) 1333/2008, παράρτημα ΙΙ, μέρος Ε, κατηγορία 11.2: άλλα σάκχαρα και σιρόπια]. Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι το πετιμέζι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται, με οποιονδήποτε τρόπο, στον οινικό τομέα. Παρακαλείται η Δ/νση Τροφίμων να ενημερώσει σχετικά τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στην Υπηρεσία μας.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΑΜΑΝΤΑΣ