ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ πρωτοκόλλου οικ 30/003/747/2013

Αποστολή κανονισμών της Επιτροπής που τροποποιούν τα παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων καθώς και τον καν. (ΕΕ) αριθ. 1333/2008.

19 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ∆ΙΑ∆ΙΚΤΥΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2013
∆ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟ∆ΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ Αριθ. Πρωτ.: οικ 30/003/747
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
∆/ΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
ΤΜΗΜΑ Α’
Ταχ. ∆ιεύθυνση: Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 115 21 ΠΡΟΣ: Π.∆.
Πληροφορίες : Μ. Αναστασιάδου
Τηλέφωνο : 213 2117237
Fax : 210 6467725
e-mail : trof@gcsl.gr
ΑΔΑ: ΒΛ9ΘΗ-Υ9Ζ

ΘΕΜΑ: Αποστολή κανονισμών της Επιτροπής που τροποποιούν τα παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων καθώς και τον καν. (ΕΕ) αριθ.
231/2012 της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση προδιαγραφών για τα πρόσθετα τροφίμων που αναφέρονται στα παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ του καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008.
Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ακόλουθοι κανονισμοί για τα πρόσθετα τροφίμων:
 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 816/2013 της Επιτροπής «σχετικά με την τροποποίηση, αφενός, του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.
1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση ουδέτερου μεθακρυλικού συμπολυμερούς και ανιονικού μεθακρυλικού συμπολυμερούς σε στερεά συμπληρώματα διατροφής και, αφετέρου, του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής όσον αφορά τις προδιαγραφές του βασικού μεθακρυλικού συμπολυμερούς
(Ε 1205), του ουδέτερου μεθακρυλικού συμπολυμερούς και του ανιονικού μεθακρυλικού συμπολυμερούς» (EΕ L 230/29.8.2013, σελ.1-6).
 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 817/2013 της Επιτροπής «για την τροποποίηση των παραρτημάτων ΙΙ και ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής όσον αφορά το τροποποιημένο με οκτενυληλεκτρικό οξύ αραβικό κόμμι» (EΕ L 230/29.8.2013, σελ.7-11).
 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 818/2013 της Επιτροπής «σχετικά με την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙΙ του κανονισμού (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση εστέρων λιπαρών οξέων με σακχαρόζη (Ε 473) σε αρωματικές ύλες για διαυγή αρωματισμένα ποτά με βάση το νερό» (EΕ L 230/29.8.2013, σελ.12-13).
Ειδικότερα:
Με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 816/2013, εγκρίνονται και εισάγονται στο Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ) 1333/2008 τα πρόσθετα «ουδέτερο μεθακρυλικό συμπολυμερές, Ε 1206» και «ανιονικό μεθακρυλικό συμπολυμερές, Ε 1207» ως υλικά γλασαρίσματος για στερεά συμπληρώματα διατροφής.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η χρήση των νέων προσθέτων σε στερεά συμπληρώματα διατροφής στα προτεινόμενα επίπεδα χρήσης δεν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια.
Κατά συνέπεια:
 Στα μέρη Β (σημείο 3) και Ε (κατηγορία τροφίμων 17.1 «Συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε στερεά μορφή και συμπεριλαμβάνονται οι κάψουλες, τα δισκία και παρόμοιες μορφές, εξαιρουμένων των μασώμενων μορφών») του Παραρτήματος ΙΙ του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 γίνεται προσθήκη εγγραφών προκειμένου να συμπεριληφθούν τα πρόσθετα «ουδέτερο μεθακρυλικό συμπολυμερές, Ε 1206» και «ανιονικό μεθακρυλικό συμπολυμερές, Ε 1207» και να καθοριστούν οι όροι χρήση τους.
 Στο Παράρτημα του Καν. (ΕΕ) αριθ. 231/2012 επικαιροποιούνται οι προδιαγραφές του προσθέτου «Ε 1205 ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΘΑΚΡΥΛΙΚΟ ΣΥΜΠΟΛΥΜΕΡΕΣ» με την εισαγωγή ανωτάτων ορίων για το αρσενικό, το μόλυβδο, τον υδράργυρο και το χαλκό. Επίσης, θεσπίζονται οι προδιαγραφές των νέων προσθέτων, «Ε 1206 ΟΥ∆ΕΤΕΡΟ ΜΕΘΑΚΡΥΛΙΚΟ ΠΟΛΥΜΕΡΕΣ» και «Ε 1207 ΑΝΙΟΝΙΚΟ ΜΕΘΑΚΡΥΛΙΚΟ ΠΟΛΥΜΕΡΕΣ».
Ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 816/2013 ισχύει από 18 Σεπτεμβρίου 2013.
Με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 817/2013 εγκρίνεται και εισάγεται στα Παραρτήματα ΙΙ & ΙΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ) 1333/2008 το πρόσθετο «τροποποιημένο με οκτενυληλεκτρικό οξύ αραβικό κόμμι» το οποίο δρα ως γαλακτωματοποιητής σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων και αρωματικών υλών.
Η τεχνολογική ανάγκη χρήσης του νέου προσθέτου ως γαλακτωματοποιητή σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων και αρωματικών υλών, έγκειται στο ότι βελτιώνει τις ιδιότητές αυτών σε σχέση με τα υπάρχοντα γαλακτώματα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η χρήση του τροποποιημένου με οκτενυληλεκτρικό οξύ αραβικού κόμμεος για τις προτεινόμενες χρήσεις και τα προτεινόμενα επίπεδα χρήσης δεν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια.
Κατά συνέπεια:
 Στα μέρη Β (πίνακας 3) και Ε (κατηγορίες τροφίμων 05.4, 12.6 & 14.1.4) του Παραρτήματος ΙΙ καθώς και στο μέρος 4 του Παραρτήματος ΙΙΙ του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 γίνεται προσθήκη εγγραφών προκειμένου να συμπεριληφθεί το νέο πρόσθετο «τροποποιημένο με οκτενυληλεκτρικό οξύ αραβικό κόμμι» και να καθοριστούν οι όροι χρήσης του.
 Στο Παράρτημα του Καν. (ΕΕ) αριθ. 231/2012, θεσπίζονται οι προδιαγραφές του νέου προσθέτου, «Ε 423 ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΟΚΤΕΝΥΛΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΟΞΥ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΜΜΙ».
Ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 817/2013 ισχύει από 18 Σεπτεμβρίου 2013.
Με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 818/2013 εγκρίνεται και εισάγεται στο παραρτήμα ΙΙΙ του Κανονισμού (ΕΚ) 1333/2008 η χρήση εστέρων λιπαρών οξέων με σακχαρόζη (Ε 473) σε αρωματικές ύλες που προορίζονται για χρήση σε διαυγή αρωματισμένα ποτά με βάση το νερό. Ως γαλακτωματοποιητές, οι εστέρες λιπαρών οξέων με σακχαρόζη συμβάλουν στη σταθεροποίηση και βελτίωση της λειτουργικότητας των λιπαρών αρωματικών υλών που προστίθενται σε αρωματισμένα ποτά με βάση το νερό ενώ καθιστούν εφικτή τη διαύγαση των τελικών προϊόντων.
 
Ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 818/2013 ισχύει από 18 Σεπτεμβρίου 2013.
Σας ενημερώνουμε ότι την εγκύκλιο αυτή, την ανευρίσκετε στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.:
http://www.gcsl.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: <∆ιευθύνσεις>/<∆ιεύθυνση
Τροφίμων>/<Εγκύκλιοι>/<Χημική Ασφάλεια>/<Πρόσθετα – Αρωματικές Ύλες – Ένζυμα>.
Οι αναφερόμενοι κανονισμοί αποστέλλονται συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή και μπορούν σε κάθε περίπτωση να αναζητηθούν στο διαδικτυακό τόπο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://eur-lex.europa.eu).
Παρακαλούμε οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. να φροντίσουν να λάβει γνώση ενυπόγραφα το τεχνικό προσωπικό.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
Ο Προϊστάμενος της ∆/νσης
κ.α.α.
Ι. Γαρδίκης
Συνημμένα:
Καν (ΕΕ) 816/2013 (EΕ L 230/29.8.2013, σελ.1-6) (ηλεκτρονική μορφή).
Καν (ΕΕ) 817/2013 (EΕ L 230/29.8.2013, σελ.2-11) (ηλεκτρονική μορφή).
Καν (ΕΕ) 818/2013 (EΕ L 230/29.8.2013, σελ.12-13) (ηλεκτρονική μορφή).
ΠΙΝΑΚΑΣ ∆ΙΑΝΟΜΗΣ:
1) Υπουργείο Οικονομικών
α) Γενικό Χημείο του Κράτους - Χημικές Υπηρεσίες Γ.Χ.Κ.
- Τεχνικό προσωπικό Γ.Χ.Κ. μέσω των ∆/νσεών τους
β) Γενική ∆ιεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης - Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών, p.prokopiou@1990.syzefxis.gov.gr - Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλονίκης, v.panagiotopoulou@n3.syzefxis.gov.gr 2) Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε.Ο.Φ.
∆ιεύθυνση Αξιολόγησης Προϊόντων, Τμήμα Λοιπών Προϊόντων, lvelissari@eof.gr 3) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
α) ∆/νση Μεταποίησης Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, ax2u141@minagric.gr
β) Γεν. ∆/νση Ζωικής Παραγωγής ∆/νση Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ, ve46u084@minagric.gr
γ) Γεν. ∆/νση Κτηνιατρικής, ka6u004@minagric.gr
δ) ΟΠΕΚΕΠΕ, ∆/νση Μηχανισμών Αγοράς, Τμήμα Αγοράς, maria.katsenou@opekepe.gr Ε.Φ.Ε.Τ.

α) Γραφείο Προέδρου, info@efet.gr
β) ∆/νση Εργαστηριακών Ελέγχων, kbarberis@efet.gr
γ) ∆/νση ∆ιατροφικής Πολιτικής και Ερευνών, etsigarida@efet.gr
δ) ∆/νση Αξιολόγησης Εγκρίσεων, vkrestos@efet.gr
ε) ∆/νση Ελέγχου Επιχειρήσεων, dpanteleaki@efet.gr
4) Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Γενική Γραμματεία Εμπορίου, gge@gge.gr
5) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ∆/νση Τεχν. Ελέγχου, info@efpolis.gr
6) Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών,
Εισαγγελία Αγορανομίας, eispa01@otenet.gr
7) Συνήγορος του Καταναλωτή, grammateia@synigoroskatanaloti.gr
8) Ένωση Ελλήνων Χημικών, Τμήμα Τροφίμων, info@eex.gr
9) Σ.Ε.Β.Τ. ,sevt@hol.gr
10) Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος , info@sbbe.gr
11) Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, info@acci.gr
12) Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδας, ims@mills.gr
13) Ένωση Βιομηχανιών Βιοτεχνών Ζαχαρωδών Ελλάδας, info@ebbze.gr
Εσωτερική διανομή
α) Γραφείο Προϊσταμένης Γεν. ∆ιεύθυνσης
β) ∆/νση Τροφίμων - Τμ. Α’, Β’
γ) ∆/νση Χημικοτεχνική ∆ασμολογίου
δ) ∆/νση Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου & Ζύθου