Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου οικ 30/003/641/2013

Αποστολή κανονισμών της Επιτροπής που τροποποιούν το παράρτημα ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων καθώς και του καν. (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση προδιαγραφών για τα πρόσθετα τροφίμων που αναφέρονται στα παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ του καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008.

08 Αυγούστου 2013

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ∆ΙΑ∆ΙΚΤΥΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Αθήνα, 8 Αυγούστου 2013
∆ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟ∆ΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ Αριθ. Πρωτ.: οικ 30/003/641
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
∆/ΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
ΤΜΗΜΑ Α’
Ταχ. ∆ιεύθυνση: Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 115 21 ΠΡΟΣ: Π.∆.
Πληροφορίες : Μ. Αναστασιάδου
Τηλέφωνο : 213 2117237
Fax : 210 6467725
e-mail : trof@gcsl.gr
ΑΔΑ: ΒΛΩΛΗ-09Ψ

ΘΕΜΑ: Αποστολή κανονισμών της Επιτροπής που τροποποιούν το παράρτημα ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων καθώς και του καν. (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση προδιαγραφών για τα πρόσθετα τροφίμων που αναφέρονται στα παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ του καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008.
Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ακόλουθοι κανονισμοί για τα πρόσθετα τροφίμων:
 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 723/2013 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση εκχυλισμάτων δενδρολίβανου (Ε 392) σε ορισμένα προϊόντα κρέατος και ψαριών με χαμηλά λιπαρά» (EΕ L 202/27.7.2013, σελ.8-10).
 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 724/2013 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του καν. (ΕΕ) αριθ. 231/2012 όσον αφορά τις προδιαγραφές για διάφορες πολυόλες» (EΕ L 202/27.7.2013, σελ.11-16).
 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 738/2013 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση ορισμένων προσθέτων σε απομιμήσεις ιχθυοσκευασμάτων με βάση τα φύκια» (EΕ L 204/31.7.2013, σελ.32-34).
 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 739/2013 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση πλούσιων σε στιγμαστερόλη φυτοστερολών ως σταθεροποιητών σε αλκοολούχα κοκτέιλ έτοιμα για πάγωμα, και του παραρτήματος του καν. (ΕΕ) αριθ. 231/2012 όσον αφορά τις προδιαγραφές για το πρόσθετο τροφίμων “πλούσιες σε στιγμαστερόλη φυτοστερόλες”» (EΕ L 204/31.7.2013, σελ.35-39).
Ειδικότερα:
 Με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 723/2013, στο μέρος Ε του Παραρτήματος ΙΙ του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 αναθεωρούνται τα επίπεδα χρήσης εκχυλισμάτων δενδρολίβανου (Ε 392) σε ορισμένα προϊόντα κρέατος και ψαριών για τα οποία η περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν υπερβαίνει το 10% (κατηγορίες τροφίμων 08.2.1 «Μη θερμικώς επεξεργασμένο κρέας», 08.2.2 «Θερμικώς επεξεργασμένο κρέας» και 09.2 «Επεξεργασμένα ψάρια και προϊόντα αλιείας, συμπεριλαμβανομένων των μαλακίων και των καρκινοειδών»).
Ως ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, τα εκχυλίσματα δενδρολίβανου (Ε 392) προστατεύουν τα τρόφιμα από τις αλλοιώσεις που προκαλούνται από την οξείδωση, όπως το τάγκισμα των λιπών και οι μεταβολές χρώματος. ∆εδομένου ότι για επίπεδα συγκέντρωσης χαμηλότερα των 15mg/kg τροφίμου το πρόσθετο Ε 392 δεν εξασφαλίζει πάντα την επίτευξη του τεχνολογικού σκοπού για τον οποίο προορίζεται, η αναθεώρηση των όρων χρήσης προσθέτου στην περίπτωση ορισμένων προϊόντων κρέατος και ψαριών με περιεκτικότητα σε λιπαρά κάτω από 10% κρίθηκε απαραίτητη.
Σημειώνεται ότι για τις κατηγορίες τροφίμων 08.2.1 & 08.2.2 του Μέρους Ε του Παραρτήματος ΙΙ του καν. (ΕΚ) 1333/2008, οι περιορισμοί των εγγραφών που αφορούν σε προϊόντα κρέατος με περιεκτικότητα σε λιπαρά που υπερβαίνει το 10% αποδίδονται λανθασμένα στην ελληνική γλώσσα. Για αποφυγή παρερμηνειών επισυνάπτεται και το κείμενο στην αγγλική.
Ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 723/2013 ισχύει από 16 Αυγούστου 2013.
 Με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 724/2013 εισάγονται στο Παράρτημα του Καν.
(ΕΕ) αριθ. 231/2012 οι επικαιροποιημένες προδιαγραφές διαφόρων μορφών ορισμένων πολυολών: Σορβιτόλη [Ε 420 (i) & E 420 (ii)], Μαννιτόλη [Ε 421 (i) & E 421 (ii)], Ισομαλτιτόλη (Ε 953), Μαλτιτόλη [Ε 965 (i) & E 965 (ii)], Ξυλιτόλη (Ε 967) και Ερυθριτόλη (Ε 968), σε συνέχεια σχετικής αίτησης η οποία τέθηκε στη διάθεση των κρατών μελών.
Ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 724/2013 ισχύει από 16 Αυγούστου 2013.
 Με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 738/2013 εγκρίνεται και εισάγεται στο μέρος Ε του Παραρτήματος ΙΙ του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 η επέκταση της χρήσης ορισμένων προσθέτων σε απομιμήσεις ιχθυοσκευασμάτων με βάση τα φύκια (κατηγορία τροφίμων 04.2.4.1 «Παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών εξαιρουμένης της κομπόστας»).
Οι απομιμήσεις ιχθυοσκευασμάτων με βάση τα φύκια αφορούν σε τρόφιμα τα οποία αποτελούνται από εκχυλίσματα φυκιών (~85%), νερό μπαχαρικά και εγκεκριμένα πρόσθετα ενώ προορίζονται κατά κύριο λόγο να χρησιμοποιηθούν ως γαρνιτούρα ή ως διακόσμηση άλλων πιάτων, εναλλακτικά προς τα αυγά ψαριών. ∆εδομένου ότι τα προϊόντα αυτά είναι οπτικά μη ελκυστικά, πικρά στη γεύση, μικροβιολογικά επιρρεπή και περιορισμένης σταθερότητας και διατηρησιμότητας τα εγκεκριμένα πρόσθετα για τις απομιμήσεις ιχθυο- σκευασμάτων με βάση τα φύκια αφορούν σε χρήση γκάμας προσθέτων η οποία περιλαμβάνει χρωστικές ουσίες, γλυκαντικά και αντιοξειδωτικά.
Ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 738/2013 ισχύει από 20 Αυγούστου 2013.
 Με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 739/2013:
α) Εγκρίνεται και εισάγεται στο μέρος Β του Παραρτήματος ΙΙ του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 ένα νέο πρόσθετο τροφίμων, «Πλούσιες σε στιγμαστερόλη φυτοστερόλες, Ε 499».
β) Εγκρίνεται και εισάγεται στο μέρος Ε του Παραρτήματος ΙΙ του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 η χρήση του προσθέτου «πλούσιες σε στιγμαστερόλη φυτοστερόλες (Ε 499)» σε έτοιμα για πάγωμα αλκοολούχα κοκτέιλ με βάση το νερό και σε έτοιμα για πάγωμα αλκοολούχα κοκτέιλ με βάση την κρέμα (κατηγορία τροφίμων 14.2.8 «άλλα ποτά με αλκοόλη συμπεριλαμβανομένων των μειγμάτων ποτών με αλκοόλη με μη αλκοολούχα ποτά και των αποσταγμάτων με λιγότερο από 15% αλκοόλη»). Η τεχνολογική ανάγκη από τη χρήση πλούσιων σε στιγμαστερόλη φυτοστερολών, έγκειται στο ότι λειτουργούν ως πυρήνες κρυστάλλωσης (σταθεροποιητές) για τη δημιουργία και τη διατήρηση πάγου σε διασπορά σε ορισμένα έτοιμα για πάγωμα αλκοολούχα κοκτέιλ. Καθώς τα επίπεδα των πλούσιων σε στιγμαστερόλη φυτοστερολών για την προβλεπόμενη χρήση σε αλκοολούχα ποτά δεν επαρκούν για να επιδράσουν στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, τα έτοιμα για πάγωμα αλκοολούχα κοκτέιλ που περιέχουν πλούσιες σε στιγμαστερόλη φυτοστερόλες εξαιρούνται από τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις επισήμανσης που ορίζονται στον καν. (ΕΚ) αριθ. 608/2004 «για τη σήμανση των τροφίμων και των συστατικών τροφίμων με προσθήκη φυτοστερόλων, φυτοστερολεστέρων, φυτοστανόλων ή φυτοστανολ- εστέρων».
γ) Εισάγονται στο Παράρτημα του Καν. (ΕΕ) αριθ. 231/2012 οι προδιαγραφές για
το πρόσθετο: Ε 499, πλούσιες σε στιγμαστερόλη φυτοστερόλες.
Ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 739/2013 ισχύει από 20 Αυγούστου 2013.
Σας ενημερώνουμε ότι την εγκύκλιο αυτή, την ανευρίσκετε στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.:
http://www.gcsl.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: <∆ιευθύνσεις>/<∆ιεύθυνση
Τροφίμων>/<Εγκύκλιοι>/<Χημική Ασφάλεια>/<Πρόσθετα – Αρωματικές Ύλες – Ένζυμα>.
Οι αναφερόμενοι κανονισμοί αποστέλλονται συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή και μπορούν σε κάθε περίπτωση να αναζητηθούν στο διαδικτυακό τόπο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://eur-lex.europa.eu).
Παρακαλούμε οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. να φροντίσουν να λάβει γνώση ενυπόγραφα το τεχνικό προσωπικό.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
Ο Προϊστάμενος της ∆/νσης
κ.α.α.
Ι. Γαρδίκης
Συνημμένα:
Καν (ΕΕ) 723/2013 (EΕ L 202/27.7.2013, σελ.8-10) (ηλεκτρονική μορφή).
Reg (ΕΕ) 723/2013 (EΕ L 202/27.7.2013, σελ.8-10) (ηλεκτρονική μορφή).
Καν (ΕΕ) 724/2013 (EΕ L 202/27.7.2013, σελ.11-16) (ηλεκτρονική μορφή).
Καν (ΕΕ) 738/2013 (EΕ L 204/31.7.2013, σελ.32-34) (ηλεκτρονική μορφή).
Καν (ΕΕ) 739/2013 (EΕ L 204/31.7.2013, σελ.35-39) (ηλεκτρονική μορφή).
ΠΙΝΑΚΑΣ ∆ΙΑΝΟΜΗΣ:
1) Υπουργείο Οικονομικών
α) Γενικό Χημείο του Κράτους - Χημικές Υπηρεσίες Γ.Χ.Κ.
- Τεχνικό προσωπικό Γ.Χ.Κ. μέσω των ∆/νσεών τους
β) Γενική ∆ιεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης - Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών, p.prokopiou@1990.syzefxis.gov.gr - Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλονίκης, v.panagiotopoulou@n3.syzefxis.gov.gr 2) Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε.Ο.Φ.
∆ιεύθυνση Αξιολόγησης Προϊόντων, Τμήμα Λοιπών Προϊόντων, lvelissari@eof.gr 3) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
α) ∆/νση Μεταποίησης Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, ax2u141@minagric.gr
β) Γεν. ∆/νση Ζωικής Παραγωγής ∆/νση Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ, ve46u084@minagric.gr
γ) Γεν. ∆/νση Κτηνιατρικής, ka6u004@minagric.gr
δ) ΟΠΕΚΕΠΕ, ∆/νση Μηχανισμών Αγοράς, Τμήμα Αγοράς, maria.katsenou@opekepe.gr Ε.Φ.Ε.Τ.

α) Γραφείο Προέδρου, info@efet.gr
β) ∆/νση Εργαστηριακών Ελέγχων, kbarberis@efet.gr
γ) ∆/νση ∆ιατροφικής Πολιτικής και Ερευνών, etsigarida@efet.gr
δ) ∆/νση Αξιολόγησης Εγκρίσεων, vkrestos@efet.gr
ε) ∆/νση Ελέγχου Επιχειρήσεων, dpanteleaki@efet.gr
4) Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Γενική Γραμματεία Εμπορίου, gge@gge.gr
5) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ∆/νση Τεχν. Ελέγχου, info@efpolis.gr
6) Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών,
Εισαγγελία Αγορανομίας, eispa01@otenet.gr
7) Συνήγορος του Καταναλωτή, grammateia@synigoroskatanaloti.gr
8) Ένωση Ελλήνων Χημικών, Τμήμα Τροφίμων, info@eex.gr
9) Σ.Ε.Β.Τ. ,sevt@hol.gr
10) Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος , info@sbbe.gr
11) Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, info@acci.gr
12) Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδας, ims@mills.gr
13) Ένωση Βιομηχανιών Βιοτεχνών Ζαχαρωδών Ελλάδας, info@ebbze.gr
Εσωτερική διανομή
α) Γραφείο Προϊσταμένης Γεν. ∆ιεύθυνσης
β) ∆/νση Τροφίμων - Τμ. Α’, Β’
γ) ∆/νση Χημικοτεχνική ∆ασμολογίου
δ) ∆/νση Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου & Ζύθου