Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου οικ 30/003/886/2013

Αποστολή κανονισμού (ΕΕ) 1019/2013 «για την τροποποίηση και διόρθωση του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2073/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την ισταμίνη στα αλιευτικά προϊόντα»

19 Νοεμβρίου 2013

1/3
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
TMHMA A΄
Ταχ. Διεύθυνση : Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 115 21
Πληροφορίες : Δ. Χρυσαφίδης
Τέλεφαξ : 210 6467725
Τηλέφωνο : 213 2117237
e-mail: : trof@gcsl.gr
Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2013
Αριθμ.Πρωτ.: οικ 30/003/886
Π Ρ Ο Σ :Π.Δ.
Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
ΑΔΑ: ΒΛ10Η-ΑΡ3

ΑΔΑ: ΒΛ10Η-ΑΡ3

ΘΕΜΑ : Αποστολή κανονισμού (ΕΕ) 1019/2013 «για την τροποποίηση και διόρθωση του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2073/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την ισταμίνη στα αλιευτικά προϊόντα»

Σας αποστέλλουμε συνημμένα τον κανονισμό (ΕΕ) 1019/2013.
Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό τροποποιείται το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.
2073/2005, όπου:
1. διευκρινίζεται με υποσημείωση (18) ότι για τα αλιευτικά προϊόντα που έχουν υποστεί ενζυμική ωρίμανση σε άλμη, παρασκευασμένα από είδη ιχθύων που συνδέονται με υψηλές ποσότητες ιστιδίνης, μονά δείγματα μπορούν να λαμβάνονται σε επίπεδα λιανικής πώλησης. Σε αυτή την περίπτωση, δεν ισχύει η προϋπόθεση που ορίζεται στο άρθρο 14 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002, σύμφωνα με την οποία όλη η παρτίδα θεωρείται μη ασφαλής, εκτός εάν το αποτέλεσμα είναι άνω του Μ, στην περίπτωση αυτή 400 mg/kg.
2. τροποποιείται η υποσημείωση (18) που αναφέρεται και στα αλιευτικά προϊόντα από είδη ιχθύων που συνδέονται με υψηλές ποσότητες ιστιδίνης, εκτός εκείνων των προϊόντων που έχουν υποστεί ωρίμανση με άλμη, διευκρινίζοντας ότι όταν μονά δείγματα λαμβάνονται σε επίπεδα λιανικής πώλησης, δεν ισχύει η προϋπόθεση που ορίζεται στο άρθρο 14 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002, σύμφωνα με την οποία όλη η παρτίδα θεωρείται μη ασφαλής, εκτός εάν το αποτέλεσμα είναι άνω του Μ, στην περίπτωση αυτή 200 mg/kg.
3. Θεσπίζεται ξεχωριστό όριο για τη σάλτσα ψαριού που παρασκευάζεται με ζύμωση αλιευτικών προϊόντων, για την οποία δεν είναι απαραίτητη η δειγματοληψία εννέα (9) υποδειγμάτων αλλά μόνον ενός. Ο λόγος της τροποποίησης σχετίζεται με το συμπέρασμα 2/3 της πρόσφατης γνωμάτευσης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για τις βιογενείς αμίνες, συμπεριλαμβανομένης της ισταμίνης (2011), ενώ η συνάδει και με το πρότυπο του Codex Alimentarius (CODEX STAN 302-2011) για τη σάλτσα ψαριού. Σύμφωνα με το προαναφερθέν πρότυπο του Codex Alimentarius η σάλτσα ψαριού είναι ένα διαυγές υγρό με αλμυρή γεύση που προέκυψε από ζύμωση ψαριού με την παρουσία αλατιού. Καλούνται οι Χ.Υ. να λάβουν υπόψη τους την τροποποίηση αυτή του Κανονισμού 2073/2005 κατά τους ελέγχους τους, η οποία ισχύει από τις 12.11.2013. Σας ενημερώνουμε ότι την εγκύκλιο αυτή, την ανευρίσκετε στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.: (http://www.gcsl.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: <Διευθύνσεις>/<Διεύθυνση Τροφίμων>/<Εγκύκλιοι>/<Χημική Ασφάλεια>/<Ρυπαντές-Κατάλοιπα>). Ο αναφερόμενος κανονισμός αποστέλλεται συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή και μπορεί σε κάθε περίπτωση να αναζητηθεί στο διαδικτυακό τόπο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://eur-lex.europa.eu). Παρακαλούμε οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. να φροντίσουν να λάβει γνώση ενυπόγραφα το τεχνικό προσωπικό.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και περαιτέρω πληροφορίες
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης
Ιωάννης Γαρδίκης
Συνημμένα: Κανονισμός (EE) 1019/2013 (ηλεκτρονική μορφή)