Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου οικ 30/003/892/2013

Αποστολή κανονισμών της Επιτροπής που τροποποιούν το παράρτημα ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση φωσφορικών αλάτων σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων.

21 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ∆ΙΑ∆ΙΚΤΥΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2013
∆ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟ∆ΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ Αριθ. Πρωτ.: οικ 30/003/892
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
∆/ΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
ΤΜΗΜΑ Α’
Ταχ. ∆ιεύθυνση: Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 115 21 ΠΡΟΣ: Π.∆.
Πληροφορίες : Μ. Αναστασιάδου
Τηλέφωνο : 213 2117237
Fax : 210 6467725
e-mail : trof@gcsl.gr
ΑΔΑ: ΒΛ1ΓΗ-ΙΘΚ

ΘΕΜΑ: Αποστολή κανονισμών της Επιτροπής που τροποποιούν το παράρτημα ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση φωσφορικών αλάτων σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων.
Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ακόλουθοι κανονισμοί για τα πρόσθετα τροφίμων:
 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1068/2013 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση των διφωσφορικών αλάτων (Ε 450), των τριφωσφορικών αλάτων (Ε 451) και πολυφωσφορικών αλάτων (Ε 452) στα υγράλατα ψάρια» (EΕ L 289/31.10.2013, σελ.58-60).
 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1069/2013 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση φωσφορικών αλάτων του νατρίου (Ε 339) σε φυσικά περιβλήματα για λουκάνικα» (EΕ L 289/31.10.2013, σελ.61-62).
Ειδικότερα:
 Με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1068/2013 εγκρίνεται και εισάγεται στο μέρος Ε του Παραρτήματος ΙΙ του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008, κατηγορία τροφίμων 09.2 «Επεξεργασμένα ψάρια και προϊόντα αλιείας συμπεριλαμβανομένων των μαλακίων και των καρκινοειδών» η χρήση των προσθέτων Ε 450 «∆ιφωσφορικά άλατα», Ε 451 «Τριφωσφορικά άλατα» και Ε 452 «Πολυφωσφορικά άλατα» σε αλίπαστα ψάρια της οικογένειας Gadidae (βακαλάος) τα οποία προαλατίζονται με ένεση και / ή αλατίζονται σε άλμες με παρασκευασμένη άλμη με ελεγχόμενη συγκέντρωση άλατος τουλάχιστον 18% και συχνά ακολουθούμενη από ξηρή αλάτιση.
Η προσθήκη διφωσφορικών, τριφωσφορικών και πολυφωσφορικών αλάτων στην εν λόγω κατηγορία στοχεύει στην προστασία των λιπιδίων των ψαριών αυτών από τυχόν οξείδωση η οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του χρώματος και της γεύσης τους.
Ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1068/2013 ισχύει από 20 Νοεμβρίου 2013 και εφαρμόζεται από 31 ∆εκεμβρίου 2013.
 Με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1069/2013 εγκρίνεται και εισάγεται στο μέρος Ε του Παραρτήματος ΙΙ του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008, κατηγορία τροφίμων 08.2.3 «Περιβλήματα και επικαλύψεις και υλικά διακόσμησης για κρέας» η χρήση του προσθέτου τροφίμων: Ε 339 «φωσφορικά άλατα του νατρίου» ως ρυθμιστή οξύτητας για τη βελτίωση των ιδιοτήτων ολίσθησης των φυσικών περιβλημάτων, με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της διαδικασίας γεμίσματος του λουκάνικου, τη μείωση των δυνάμεων που ασκούνται στο περίβλημα και του κινδύνου διάρρηξής του.
Ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1069/2013 ισχύει από 20 Νοεμβρίου 2013.
Σας ενημερώνουμε ότι την εγκύκλιο αυτή, την ανευρίσκετε στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.:
http://www.gcsl.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: <∆ιευθύνσεις>/<∆ιεύθυνση
Τροφίμων>/<Εγκύκλιοι>/<Χημική Ασφάλεια>/<Πρόσθετα – Αρωματικές Ύλες – Ένζυμα>.
Οι αναφερόμενοι κανονισμοί αποστέλλονται συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή και μπορούν σε κάθε περίπτωση να αναζητηθούν στο διαδικτυακό τόπο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://eur-lex.europa.eu).
Παρακαλούμε οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. να φροντίσουν να λάβει γνώση ενυπόγραφα το τεχνικό προσωπικό.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της ∆/νσης
Ιωάννης Γαρδίκης
Συνημμένα:
Καν (ΕΕ) 1068/2013 (EΕ L 289/31.10.2013, σελ.58-60) (ηλεκτρονική μορφή).
Καν (ΕΕ) 1069/2013 (EΕ L 289/31.10.2013, σελ.61-62) (ηλεκτρονική μορφή).
ΠΙΝΑΚΑΣ ∆ΙΑΝΟΜΗΣ:
1) Υπουργείο Οικονομικών
α) Γενικό Χημείο του Κράτους - Χημικές Υπηρεσίες Γ.Χ.Κ.
- Τεχνικό προσωπικό Γ.Χ.Κ. μέσω των ∆/νσεών τους
β) Γενική ∆ιεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης - Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών, p.prokopiou@1990.syzefxis.gov.gr - Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλονίκης, v.panagiotopoulou@n3.syzefxis.gov.gr 2) Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε.Ο.Φ.
∆ιεύθυνση Αξιολόγησης Προϊόντων, Τμήμα Λοιπών Προϊόντων, lvelissari@eof.gr 3) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
α) ∆/νση Μεταποίησης Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, ax2u141@minagric.gr
β) Γεν. ∆/νση Ζωικής Παραγωγής ∆/νση Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ, ve46u084@minagric.gr
γ) Γεν. ∆/νση Κτηνιατρικής, ka6u004@minagric.gr
δ) ΟΠΕΚΕΠΕ, ∆/νση Μηχανισμών Αγοράς, Τμήμα Αγοράς, maria.katsenou@opekepe.gr Ε.Φ.Ε.Τ.

α) Γραφείο Προέδρου, info@efet.gr
β) ∆/νση Εργαστηριακών Ελέγχων, kbarberis@efet.gr
γ) ∆/νση ∆ιατροφικής Πολιτικής και Ερευνών, etsigarida@efet.gr
δ) ∆/νση Αξιολόγησης Εγκρίσεων, vkrestos@efet.gr
ε) ∆/νση Ελέγχου Επιχειρήσεων, dpanteleaki@efet.gr
4) Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Γενική Γραμματεία Εμπορίου, gge@gge.gr
5) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ∆/νση Τεχν. Ελέγχου, info@efpolis.gr
6) Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών,
Εισαγγελία Αγορανομίας, eispa01@otenet.gr
7) Συνήγορος του Καταναλωτή, grammateia@synigoroskatanaloti.gr
8) Ένωση Ελλήνων Χημικών, Τμήμα Τροφίμων, info@eex.gr
9) Σ.Ε.Β.Τ. ,sevt@hol.gr
10) Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος , info@sbbe.gr
11) Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, info@acci.gr
12) Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδας, ims@mills.gr
13) Ένωση Βιομηχανιών Βιοτεχνών Ζαχαρωδών Ελλάδας, info@ebbze.gr
Εσωτερική διανομή
α) Γραφείο Προϊσταμένης Γεν. ∆ιεύθυνσης
β) ∆/νση Τροφίμων - Τμ. Α’, Β’
γ) ∆/νση Χημικοτεχνική ∆ασμολογίου
δ) ∆/νση Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου & Ζύθου