ΘΕΜΑ: Αποστολή κανονισμών της Επιτροπής που τροποποιούν το παράρτημα ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων καθώς και τον καν. (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση προδιαγραφών για τα πρόσθετα τροφίμων που αναφέρονται στα παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ του καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008.
Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Α) ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 497/2014 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθώς και του παραρτήματος του καν. (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής όσον αφορά τη χρήση αντβαντάμης ως γλυκαντικού»,
Β) ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 506/2014 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του παραρτήματος του καν. (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής όσον αφορά την ουσία Ethyl lauroyl arginate ως συντηρητικού σε ορισμένα θερμικώς επεξεργασμένα προϊόντα με βάση το κρέας»
Γ) ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 505/2014 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση καραμελοχρωμάτων (Ε150a‐d) στην μπίρα και τα ποτά βύνης»
Ειδικότερα:
Α) Με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 497/2014, εγκρίνεται και εισάγεται στο παράρτημα ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) 1333/2008 η αντβαντάμη ως γλυκαντικό για χρήση στις κατηγορίες τροφίμων που αναφέρονται στο παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού και της αποδίδεται ο αριθμός Ε 969. Επίσης εισάγονται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012 οι προδιαγραφές που θεσπίστηκαν για την αντβαντάμη και οι οποίες αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ του παρόντος κανονισμού.
Η χρήση αντβαντάμης ήταν σκόπιμο να εγκριθεί δεδομένου ότι υπάρχει η τεχνολογική ανάγκη να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό έντονης γλυκαντικής ικανότητας προκειμένου να αντικαταστήσει τα θερμιδικά σάκχαρα και να προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή απέναντι στα ήδη εγκεκριμένα γλυκαντικά.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η αντβαντάμη δεν προκαλεί ανησυχία ως προς την ασφάλεια για τις προτεινόμενες χρήσεις και στα χρησιμοποιούμενα επίπεδα χρήσης ως γλυκαντικό.
Κατά συνέπεια:
‐ Τα μέρη Β (πίνακας 2: «Γλυκαντικά») και Ε του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 συμπληρώνονται κατάλληλα, προκειμένου να συμπεριληφθεί το πρόσθετο Ε 969 Αντβαντάμη και να καθοριστούν οι όροι χρήσης του στις κατηγορίες τροφίμων που επιτρέπεται (συνολικά 35 κατηγορίες τροφίμων).
‐ Στο Παράρτημα του Καν. (ΕΕ) αριθ. 231/2012 προστίθενται οι προδιαγραφές του νέου προσθέτου Ε 969 Αντβαντάμη.
Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 497/2014 ισχύει από 3 Ιουνίου 2014.
Β) Με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 506/2014 εγκρίνεται και εισάγεται στο παράρτημα ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) 1333/2008 η ουσία Ethyl lauroyl arginate για χρήση σε θερμικώς επεξεργασμένα προϊόντα με βάση το κρέας και της αποδίδεται ο αριθμός Ε 243. Επίσης εισάγονται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012 οι προδιαγραφές που θεσπίστηκαν για την ουσία Ethyl lauroyl arginate. Η χρήση της ουσίας Ethyl lauroyl arginate είναι σκόπιμο να επιτραπεί δεδομένου ότι υπάρχει τεχνολογική ανάγκη να χρησιμοποιηθεί ως συντηρητικό στα θερμικώς επεξεργασμένα προϊόντα με βάση το κρέας προκειμένου να βελτιωθεί η μικροβιολογική ποιότητα των εν λόγω τροφίμων, περιλαμβανομένης της αναστολής της ανάπτυξης επιβλαβών μικροοργανισμών όπως είναι η Listeria monocytogenes. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων αξιολόγησε την ασφάλεια της χρήσης της ουσίας Ethyl lauroyl arginate ως συντηρητικού τροφίμων και καθόρισε ως αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ΑΗΠ) τα 0,5 mg/kg σωματικού βάρους. Η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με βάση την προτεινόμενη χρήση μόνο σε θερμικώς επεξεργασμένα προϊόντα με βάση το κρέας η έκθεση για όλες τις ομάδες πληθυσμού είναι κάτω από την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη των 0,5 mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα.
Κατά συνέπεια:
‐ Τα μέρη Β (σημείο 3, «Πρόσθετα τροφίμων πλην των χρωστικών και των γλυκαντικών») και Ε του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 συμπληρώνονται κατάλληλα, προκειμένου να συμπεριληφθεί το πρόσθετο Ε 243 Ethyl lauroyl arginate και να καθοριστούν οι όροι χρήσης του στην κατηγορία τροφίμων 08.2.2, «Θερμικώς επεξεργασμένο κρέας».
‐ Στο Παράρτημα του Καν. (ΕΕ) αριθ. 231/2012 προστίθενται οι προδιαγραφές του νέου προσθέτου Ε 243 Ethyl lauroyl arginate. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 506/2014 ισχύει από 4 Ιουνίου 2014.
Γ) Με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 505/2014 τροποποιείται το παράρτημα ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τη χρήση καραμελοχρωμάτων (E 150a‐d) στην μπίρα και τα ποτά βύνης.
Σύμφωνα με δήλωση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για την ακριβή εκτίμηση της έκθεσης στα καραμελοχρώματα Ε150 a, Ε150c και Ε150d, οι ενήλικοι ενδέχεται να υπερβούν την ΑΗΠ (αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη) για το εναμμώνιο καραμελόχρωμα (E150c) η οποία είναι ίση προς 100 mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μπίρα είναι η κύρια πηγή έκθεσης για τους ενηλίκους, ενδείκνυται να τροποποιηθούν οι όροι χρήσης και να θεσπιστούν μέγιστα επίπεδα χρήσης για το εναμμώνιο καραμελόχρωμα (E 150c) στην υποκατηγορία τροφίμων 14.2.1 «Μπίρες και ποτά βύνης», ώστε να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας. Δεδομένου ότι υπάρχει τεχνολογική ανάγκη για καραμελοχρώματα (E 150a‐d) σε ποτά βύνης και η χρήση καραμελοχρωμάτων επιτρέπεται μόνο στις μπίρες, η σημερινή κατάσταση έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εσωτερική αγορά, γεγονός που παρεμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των εν λόγω προϊόντων. Λόγω του ότι τα ποτά βύνης είναι εξειδικευμένα προϊόντα, η έγκριση της χρήσης καραμελοχρωμάτων σε ποτά βύνης δεν προβλέπεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική έκθεση σε καραμελοχρώματα. Κατά συνέπεια:
Στο μέρος Ε του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008, στην υποκατηγορία τροφίμων 14.2.1 «Μπίρα και ποτά βύνης», η καταχώριση για τα E 150a‐ d τροποποιείται έτσι ώστε τα καραμελοχρώματα να επιτρέπονται και στα ποτά βύνης, ενώ τίθενται όρια για το Ε 150 c. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 505/2014 ισχύει από 4 Ιουνίου 2014.
Σας ενημερώνουμε ότι την εγκύκλιο αυτή, την ανευρίσκετε στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.: http://www.gcsl.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: <Διευθύνσεις>/<Διεύθυνση
Τροφίμων>/<Εγκύκλιοι>/<Χημική Ασφάλεια>/<Πρόσθετα – Αρωματικές Ύλες – Ένζυμα>.
Οι αναφερόμενοι κανονισμοί αποστέλλονται συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή και μπορούν σε κάθε περίπτωση να αναζητηθούν στο διαδικτυακό τόπο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://eur‐lex.europa.eu).
Παρακαλούμε οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. να φροντίσουν να λάβει γνώση ενυπόγραφα το τεχνικό προσωπικό.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης
Ιωάννης Γαρδίκης
Συνημμένα:
Καν (ΕΕ) 497/2014 (EΕ L 143/15.05.2014, σελ.6‐13) (ηλεκτρονική μορφή) Καν (ΕΕ) 506/2014 (EΕ L 145/16.05.2014, σελ.35‐37) (ηλεκτρονική μορφή) Καν (ΕΕ) 505/2014 (EΕ L 145/16.05.2014, σελ.32‐34) (ηλεκτρονική μορφή) ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ:
1) Υπουργείο Οικονομικών
α) Γενικό Χημείο του Κράτους
‐ Χημικές Υπηρεσίες Γ.Χ.Κ.
‐ Τεχνικό προσωπικό Γ.Χ.Κ. μέσω των Δ/νσεών τους β) Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης
‐ Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών, p.prokopiou@1990.syzefxis.gov.gr
‐ Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλονίκης, v.panagiotopoulou@n3.syzefxis.gov.gr
2) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων α) Δ/νση Μεταποίησης Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, ax2u141@minagric.gr
β) Γεν. Δ/νση Ζωικής Παραγωγής
Δ/νση Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ, ve46u084@minagric.gr γ) Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής, ka6u040@minagric.gr
δ) ΟΠΕΚΕΠΕ, Δ/νση Μηχανισμών Αγοράς, Τμήμα Αγοράς, maria.katsenou@opekepe.gr Ε.Φ.Ε.Τ.
α) Γραφείο Προέδρου, gramm1@efet.gr
β) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων, kbarberis@efet.gr
γ) Δ/νση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών, etsigarida@efet.gr δ) Δ/νση Αξιολόγησης Εγκρίσεων, dae@efet.gr
ε) Δ/νση Ελέγχου Επιχειρήσεων, dpanteleaki@efet.gr
3) Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Γενική Γραμματεία Εμπορίου, gge@gge.gr
4) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Δ/νση Τεχν. Ελέγχου, info@efpolis.gr 5) Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών,
Εισαγγελία Αγορανομίας, eispa01@otenet.gr
6) Συνήγορος του Καταναλωτή, grammateia@synigoroskatanaloti.gr
7) Ένωση Ελλήνων Χημικών, Τμήμα Τροφίμων, info@eex.gr 8) Σ.Ε.Β.Τ. ,sevt@hol.gr
9) Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος , info@sbbe.gr 10) Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, info@acci.gr 11) Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδας, ims@mills.gr
12) Ένωση Βιομηχανιών Βιοτεχνών Ζαχαρωδών Ελλάδας, info@ebbze.gr
Εσωτερική διανομή
α) Γραφείο Προϊσταμένου Γεν. Διεύθυνσης
β) Δ/νση Τροφίμων ‐ Τμ. Α’, Β’ γ) Δ/νση Χημικοτεχνική Δασμολογίου
δ) Δ/νση Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου & Ζύθου