Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου 30/003/426/2014

Αποστολή κανονισμών της Επιτροπής που τροποποιούν το παράρτημα ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων καθώς και τον καν. (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση προδιαγραφών για τα πρόσθετα τροφίμων που αναφέρονται στα παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ του καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008.

28 Μαΐου 2014

      ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ   
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ   Αθήνα,  28 Μαΐου 2014 
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ   
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ   Αριθ. Πρωτ.: οικ 30/003/426 
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ   
Δ/ΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ  Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο 
ΤΜΗΜΑ Α’   
 
Ταχ. Διεύθυνση: Αν. Τσόχα 16 
 
Ταχ. Κώδικας   : 115 21  ΠΡΟΣ: Π.Δ. 
Πληροφορίες   : Κ. Μπεργελέ   
Τηλέφωνο        : 213 2117237   
Fax                   : 210 6467725   
e‐mail               : trof@gcsl.gr   
   
 
ΑΔΑ: ΒΙΙΨΗ-ΡΡΓ

ΘΕΜΑ: Αποστολή κανονισμών της Επιτροπής που τροποποιούν το παράρτημα ΙΙ του καν. (EK)  αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα πρόσθετα  τροφίμων  καθώς  και  τον  καν.  (ΕΕ)  αριθ.  231/2012  της  Επιτροπής  σχετικά  με  τη  θέσπιση  προδιαγραφών για τα πρόσθετα τροφίμων που αναφέρονται στα παραρτήματα  ΙΙ και  ΙΙΙ του  καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008. 
 
Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:  Α) ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 497/2014 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος  ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθώς και  του  παραρτήματος  του  καν.  (ΕΕ)  αριθ.  231/2012  της  Επιτροπής  όσον  αφορά  τη  χρήση  αντβαντάμης ως γλυκαντικού», 
Β) ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 506/2014 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος  ΙΙ  του καν.  (EK) αριθ. 1333/2008  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του  παραρτήματος    του  καν.  (ΕΕ)  αριθ.  231/2012  της  Επιτροπής  όσον  αφορά  την  ουσία  Ethyl  lauroyl arginate ως συντηρητικού σε ορισμένα θερμικώς επεξεργασμένα προϊόντα με βάση το  κρέας»  
Γ) ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 505/2014 της Επιτροπής «για την τροποποίηση του παραρτήματος  ΙΙ  του  καν.  (EK)  αριθ.  1333/2008  του  Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου  και  του  Συμβουλίου  όσον  αφορά τη χρήση καραμελοχρωμάτων (Ε150a‐d) στην μπίρα και τα ποτά βύνης»   
 
 
Ειδικότερα: 
Α) Με  τον  κανονισμό  (ΕΕ)  αριθ. 497/2014,  εγκρίνεται  και  εισάγεται  στο  παράρτημα  ΙΙ  του  κανονισμού (ΕΚ) 1333/2008 η αντβαντάμη ως γλυκαντικό για χρήση στις κατηγορίες τροφίμων  που αναφέρονται στο παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού και της αποδίδεται ο αριθμός  Ε  969. Επίσης εισάγονται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012 οι προδιαγραφές  που  θεσπίστηκαν  για  την  αντβαντάμη  και  οι  οποίες  αναφέρονται  στο  παράρτημα  ΙΙ  του  παρόντος κανονισμού. 
Η χρήση αντβαντάμης ήταν σκόπιμο να εγκριθεί δεδομένου ότι υπάρχει η τεχνολογική ανάγκη  να  χρησιμοποιηθεί  ως  γλυκαντικό  έντονης  γλυκαντικής  ικανότητας  προκειμένου  να  αντικαταστήσει  τα θερμιδικά σάκχαρα και  να προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή απέναντι  στα ήδη εγκεκριμένα γλυκαντικά. 
Σύμφωνα  με  την  Ευρωπαϊκή  Αρχή  για  την  Ασφάλεια  των  Τροφίμων,  η  αντβαντάμη  δεν  προκαλεί  ανησυχία  ως  προς  την  ασφάλεια  για  τις  προτεινόμενες  χρήσεις  και  στα  χρησιμοποιούμενα επίπεδα χρήσης ως γλυκαντικό. 
Κατά συνέπεια:  
‐ Τα μέρη Β (πίνακας 2: «Γλυκαντικά») και Ε του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.  1333/2008  συμπληρώνονται  κατάλληλα,  προκειμένου  να  συμπεριληφθεί  το  πρόσθετο  Ε  969 Αντβαντάμη και  να καθοριστούν οι  όροι  χρήσης  του στις  κατηγορίες  τροφίμων που  επιτρέπεται (συνολικά 35 κατηγορίες τροφίμων).   
‐ Στο  Παράρτημα  του  Καν.  (ΕΕ)  αριθ.  231/2012  προστίθενται  οι  προδιαγραφές  του  νέου  προσθέτου Ε 969 Αντβαντάμη. 
Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 497/2014 ισχύει από 3 Ιουνίου 2014.   
Β) Με  τον  κανονισμό  (ΕΕ)  αριθ.  506/2014  εγκρίνεται  και  εισάγεται  στο  παράρτημα  ΙΙ  του  κανονισμού  (ΕΚ)  1333/2008  η  ουσία  Ethyl  lauroyl  arginate  για  χρήση  σε  θερμικώς  επεξεργασμένα  προϊόντα  με  βάση  το  κρέας  και  της  αποδίδεται  ο  αριθμός    Ε  243.  Επίσης  εισάγονται  στο  παράρτημα  του  κανονισμού  (ΕΕ)  αριθ.  231/2012  οι  προδιαγραφές  που  θεσπίστηκαν για την ουσία Ethyl lauroyl arginate.   Η χρήση της ουσίας Ethyl lauroyl arginate είναι σκόπιμο να επιτραπεί δεδομένου ότι υπάρχει  τεχνολογική  ανάγκη  να  χρησιμοποιηθεί  ως  συντηρητικό  στα  θερμικώς  επεξεργασμένα  προϊόντα  με  βάση  το  κρέας  προκειμένου  να  βελτιωθεί  η  μικροβιολογική  ποιότητα  των  εν  λόγω  τροφίμων,  περιλαμβανομένης  της  αναστολής  της  ανάπτυξης  επιβλαβών  μικροοργανισμών όπως είναι η Listeria monocytogenes.   Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων αξιολόγησε την ασφάλεια της χρήσης της  ουσίας Ethyl lauroyl arginate ως συντηρητικού τροφίμων και καθόρισε ως αποδεκτή ημερήσια  πρόσληψη (ΑΗΠ) τα 0,5 mg/kg σωματικού βάρους. Η Αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με  βάση την προτεινόμενη χρήση μόνο σε θερμικώς επεξεργασμένα προϊόντα με βάση το κρέας  η έκθεση για όλες τις ομάδες πληθυσμού είναι κάτω από την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη  των 0,5 mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα. 
Κατά συνέπεια:  
‐ Τα μέρη Β  (σημείο 3, «Πρόσθετα  τροφίμων πλην  των  χρωστικών και  των γλυκαντικών»)  και  Ε  του  παραρτήματος  ΙΙ  του  κανονισμού  (ΕΚ)  αριθ.  1333/2008  συμπληρώνονται  κατάλληλα, προκειμένου να συμπεριληφθεί το πρόσθετο Ε 243 Ethyl  lauroyl arginate και  να  καθοριστούν  οι  όροι  χρήσης  του  στην  κατηγορία  τροφίμων  08.2.2,  «Θερμικώς  επεξεργασμένο κρέας».  
‐ Στο  Παράρτημα  του  Καν.  (ΕΕ)  αριθ.  231/2012  προστίθενται  οι  προδιαγραφές  του  νέου  προσθέτου Ε 243 Ethyl lauroyl arginate.  Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 506/2014 ισχύει από 4 Ιουνίου 2014.   
Γ) Με  τον  κανονισμό  (ΕΕ)  αριθ. 505/2014  τροποποιείται  το  παράρτημα  ΙΙ  του  κανονισμού  (ΕΚ)  αριθ.  1333/2008  του  Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου  και  του  Συμβουλίου  όσον  αφορά  τη  χρήση καραμελοχρωμάτων (E 150a‐d) στην μπίρα και τα ποτά βύνης.   
Σύμφωνα με δήλωση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για την ακριβή  εκτίμηση της έκθεσης στα καραμελοχρώματα Ε150 a, Ε150c και Ε150d, οι ενήλικοι ενδέχεται  να υπερβούν  την ΑΗΠ  (αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη)  για  το  εναμμώνιο  καραμελόχρωμα  (E150c) η οποία είναι ίση προς 100 mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα.  Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μπίρα είναι η κύρια πηγή έκθεσης για τους ενηλίκους, ενδείκνυται  να  τροποποιηθούν  οι  όροι  χρήσης  και  να  θεσπιστούν  μέγιστα  επίπεδα  χρήσης  για  το  εναμμώνιο καραμελόχρωμα (E 150c) στην υποκατηγορία τροφίμων 14.2.1 «Μπίρες και ποτά  βύνης», ώστε να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.  Δεδομένου ότι υπάρχει τεχνολογική ανάγκη για καραμελοχρώματα (E 150a‐d) σε ποτά βύνης  και η χρήση καραμελοχρωμάτων επιτρέπεται μόνο στις μπίρες, η σημερινή κατάσταση έχει  αρνητικό  αντίκτυπο  στην  εσωτερική  αγορά,  γεγονός  που  παρεμποδίζει  την  ελεύθερη  κυκλοφορία  των  εν  λόγω  προϊόντων.  Λόγω  του  ότι  τα  ποτά  βύνης  είναι  εξειδικευμένα  προϊόντα, η έγκριση της χρήσης καραμελοχρωμάτων σε ποτά βύνης δεν προβλέπεται να έχει  σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική έκθεση σε καραμελοχρώματα.  Κατά συνέπεια:  
Στο  μέρος  Ε  του  παραρτήματος  II  του  κανονισμού  (ΕΚ)  αριθ.  1333/2008,  στην  υποκατηγορία τροφίμων 14.2.1 «Μπίρα και ποτά βύνης», η καταχώριση για τα E 150a‐ d τροποποιείται έτσι ώστε τα καραμελοχρώματα να επιτρέπονται και στα ποτά βύνης,  ενώ τίθενται όρια για το Ε 150 c.   Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 505/2014 ισχύει από 4 Ιουνίου 2014.   
 
Σας ενημερώνουμε ότι την εγκύκλιο αυτή, την ανευρίσκετε στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.:  http://www.gcsl.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: <Διευθύνσεις>/<Διεύθυνση 
Τροφίμων>/<Εγκύκλιοι>/<Χημική Ασφάλεια>/<Πρόσθετα – Αρωματικές Ύλες – Ένζυμα>.   
Οι αναφερόμενοι κανονισμοί αποστέλλονται συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή και μπορούν  σε  κάθε  περίπτωση  να  αναζητηθούν  στο  διαδικτυακό  τόπο  της  Επίσημης  Εφημερίδας  της  Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://eur‐lex.europa.eu). 
 
Παρακαλούμε  οι  Προϊστάμενοι  των  Υπηρεσιών  του  Γ.Χ.Κ.  να  φροντίσουν  να  λάβει  γνώση  ενυπόγραφα το τεχνικό προσωπικό. 
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.   
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης 
                                        
 
     Ιωάννης Γαρδίκης 
 
Συνημμένα: 
Καν (ΕΕ) 497/2014 (EΕ L 143/15.05.2014, σελ.6‐13) (ηλεκτρονική μορφή)  Καν (ΕΕ) 506/2014 (EΕ L 145/16.05.2014, σελ.35‐37) (ηλεκτρονική μορφή)  Καν (ΕΕ) 505/2014 (EΕ L 145/16.05.2014, σελ.32‐34) (ηλεκτρονική μορφή) ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ: 
1) Υπουργείο Οικονομικών 
α) Γενικό Χημείο του Κράτους 
‐ Χημικές Υπηρεσίες Γ.Χ.Κ. 
‐ Τεχνικό προσωπικό Γ.Χ.Κ. μέσω των Δ/νσεών τους  β) Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης 
‐ Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών, p.prokopiou@1990.syzefxis.gov.gr 
‐ Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλονίκης, v.panagiotopoulou@n3.syzefxis.gov.gr 
2) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  α) Δ/νση Μεταποίησης Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου  Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, ax2u141@minagric.gr 
β)  Γεν. Δ/νση Ζωικής Παραγωγής 
Δ/νση Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ, ve46u084@minagric.gr  γ) Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής, ka6u040@minagric.gr 
δ) ΟΠΕΚΕΠΕ, Δ/νση Μηχανισμών Αγοράς, Τμήμα Αγοράς, maria.katsenou@opekepe.gr  Ε.Φ.Ε.Τ. 
α) Γραφείο Προέδρου, gramm1@efet.gr 
β) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων, kbarberis@efet.gr 
γ) Δ/νση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών, etsigarida@efet.gr  δ) Δ/νση Αξιολόγησης Εγκρίσεων, dae@efet.gr 
ε) Δ/νση Ελέγχου Επιχειρήσεων, dpanteleaki@efet.gr 
3) Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  Γενική Γραμματεία Εμπορίου, gge@gge.gr 
4) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Δ/νση Τεχν. Ελέγχου, info@efpolis.gr  5) Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, 
Εισαγγελία Αγορανομίας, eispa01@otenet.gr 
6) Συνήγορος του Καταναλωτή, grammateia@synigoroskatanaloti.gr 
7) Ένωση Ελλήνων Χημικών, Τμήμα Τροφίμων, info@eex.gr  8) Σ.Ε.Β.Τ. ,sevt@hol.gr 
9) Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος , info@sbbe.gr  10) Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, info@acci.gr  11) Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδας, ims@mills.gr 
12) Ένωση Βιομηχανιών Βιοτεχνών Ζαχαρωδών Ελλάδας, info@ebbze.gr   
Εσωτερική διανομή 
α) Γραφείο Προϊσταμένου Γεν. Διεύθυνσης 
β) Δ/νση Τροφίμων ‐ Τμ. Α’, Β’  γ) Δ/νση Χημικοτεχνική Δασμολογίου 
δ) Δ/νση Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου & Ζύθου