ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ πρωτοκόλλου 30/003/572/2014

Αποστολή του κανονισμού (EΕ) 696/2014 της Επιτροπής για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για το ερουκικό οξύ στα φυτικά έλαια και λίπη και στα τρόφιμα που περιέχουν φυτικά έλαια και λίπη.

25 Ιουλίου 2014

 
 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ   Αθήνα,  25/07/2014 
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ  Αριθ. Πρωτ. οικ. 30/003/572 
ΓΕΝΙΚΗ  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ   
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ   
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ   
  ΠΡΟΣ: Π.Δ. 
Ταχ. Δ/νση  : Αν. Τσόχα 16   
Ταχ. Κωδ.  : 115 21   
Πληροφορίες   : Ι. Γαρδίκης   
Τηλ.     : 2106479447   
FAX    : 2106425313   
Email    : foodiv@gcsl.gr   
   
C:\Users\User\Documents\Τμήμα Β\Εκγύκλιοι\Αποστολή Καν 696‐2014 Ερουκικό.Docx \ιγ 
 
ΑΔΑ: Β8ΓΧΗ-ΒΛΓ

ΘΕΜΑ: Αποστολή του κανονισμού (EΕ) 696/2014 της Επιτροπής για την τροποποίηση του κανονισμού  (ΕΚ)  αριθ.  1881/2006  όσον  αφορά  τα  μέγιστα  επιτρεπτά  επίπεδα  για  το  ερουκικό  οξύ  στα  φυτικά  έλαια και λίπη και στα τρόφιμα που περιέχουν φυτικά έλαια και λίπη.  Σας  ενημερώνουμε  ότι  δημοσιεύθηκε  στην  Επίσημη  Εφημερίδα  της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης  ο  κανονισμός  (ΕΕ)  αριθ.  696/2014  της  Επιτροπής  «για  την  τροποποίηση  του  κανονισμού  (ΕΚ)  αριθ.  1881/2006 όσον αφορά τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για το ερουκικό οξύ στα φυτικά έλαια και λίπη  και στα τρόφιμα που περιέχουν φυτικά έλαια και λίπη».   Ο  κανονισμός  696/2014 μεταφέρει  στον  κανονισμό  1881/2006  για  τις  ουσίες  που  επιμολύνουν  τα  τρόφιμα,  τα  μέγιστα  επιτρεπτά  επίπεδα  ερουκικού  οξέος  που  έχουν  θεσπιστεί:  α)  με  την  οδηγία   76/621/ΕΟΚ του Συμβουλίου στα φυτικά λίπη και έλαια και τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικά λίπη  και έλαια και β) με την οδηγία 2006/141/ΕΚ της Επιτροπής στα παρασκευάσματα για βρέφη και τα  παρασκευάσματα  δεύτερης  βρεφικής  ηλικίας.  Υπενθυμίζεται  ότι  η  οδηγία  76/621/ΕΟΚ  ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το ΠΔ 521/83 με το οποίο προστέθηκε η παρ. 9 στο άρθρο 70  του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ενώ η οδηγία 2006/141/ΕΚ εναρμονίστηκε με την ΚΥΑ Υ1/Γ.Π.47815  (ΦΕΚ  1478/Β/28‐7‐2008).    Τα  όρια  ερουκικού  οξέος  που  ήδη  ισχύουν  σύμφωνα  με  τις  ανωτέρω  οδηγίες δεν μεταβάλλονται, διαφοροποιείται όμως η μονάδα μέτρησης από ποσοστό (%) της ολικής  περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα της λιπαρής φάσης, σε g/kg υπολογισμένα στο συνολικό επίπεδο των  λιπαρών οξέων στα λιπαρά συστατικά των τροφίμων.    Επισημαίνεται  ότι  στην  ελληνική  έκδοση  του  κανονισμού  (EΕ)  696/2014  υπάρχει  λανθασμένη  αναφορά στη μονάδα μέτρησης των μέγιστων επιτρεπτών επιπέδων. Συγκεκριμένα στον πίνακα του  Άρθρου  1  του  κανονισμού  αναφέρεται  ως  μονάδα  μέτρησης  mg/kg  αντί  του  ορθού  g/kg  που  αναφέρεται στην αγγλική έκδοση του κανονισμού.  Για το λόγο αυτό σας αποστέλλουμε συνημμένα  την ελληνική και την αγγλική έκδοση του κανονισμού.  Όσον αφορά στην αναλυτική μέθοδο προσδιορισμού  του ερουκικού οξέος σας πληροφορούμε ότι   βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση σε επίπεδο Μόνιμης Επιτροπής για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία  των Ζώων για  τη διαμόρφωση κανονισμού για  τις μεθόδους δειγματοληψίας και ανάλυσης και  την  κατάργηση  της  οδηγίας  80/891/ΕΟΚ,  η  οποία  προβλέπει  συμβατική  μέθοδο  προσδιορισμού  του  ερουκικού οξέος. Θα σας ενημερώσουμε σχετικά αμέσως μόλις δημοσιευτεί ο κανονισμός.   Ο κανονισμός  (ΕΕ) αριθ. 696/2014  ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη  Εφημερίδα της Ε.Ε. (25‐06‐2014). 
Όπως αναφέρεται στον κανονισμό, η οδηγία 76/621/ΕΟΚ θα καταργηθεί από μια αυτόνομη νομική  πράξη, σε συνέχεια της οποίας θα καταργηθούν τα αντίστοιχα εθνικά μέτρα δηλ. το ΠΔ 521/83 και η  παρ. 9, άρθρο 70 του ΚΤΠ.  Σας  ενημερώνουμε  ότι  την  εγκύκλιο  αυτή,  την  ανευρίσκετε  στην  ιστοσελίδα  του  Γ.Χ.Κ.:  http://www.gcsl.gr,  ακολουθώντας  τη  διαδρομή:  <Διευθύνσεις>/<Διεύθυνση  Τροφίμων>  /<Εγκύκλιοι>/<Χημική Ασφάλεια>/<Ρυπαντές ‐ κατάλοιπα>. 
Ο αναφερόμενος κανονισμός αποστέλλεται συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή (ελληνική και αγγλική  έκδοση)  και  μπορεί  σε  κάθε  περίπτωση  να  αναζητηθεί  στο  διαδικτυακό  τόπο  της  Επίσημης  Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://eur‐lex.europa.eu). 
Παρακαλούμε οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. να φροντίσουν να λάβει γνώση ενυπόγραφα  το τεχνικό προσωπικό. 
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.   
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης 
 
Ιωάννης Γαρδίκης 
 
Συνημμένα: 
Καν (ΕΕ) 696/2014 (EΕ L 184/25.06.2014), σε ελληνική και αγγλική έκδοση σελ. 4  (ηλεκτρονική  μορφή) 
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ: 
1) Υπουργείο Οικονομικών 
Γενικό Χημείο του Κράτους 
‐ Χημικές Υπηρεσίες Γ.Χ.Κ. 
‐ Τεχνικό προσωπικό Γ.Χ.Κ. μέσω των Δ/νσεών τους  2) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  α) Δ/νση Μεταποίησης Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής,  ax2u141@minagric.gr 
β) ΟΠΕΚΕΠΕ, Δ/νση Μηχανισμών Αγοράς, Τμήμα Αγοράς, maria.katsenou@opekepe.gr  Ε.Φ.Ε.Τ. 
α) Γραφείο Προέδρου, gramm1@efet.gr 
β) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων, kbarberis@efet.gr 
γ) Δ/νση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών, etsigarida@efet.gr  δ) Δ/νση Αξιολόγησης Εγκρίσεων, dae@efet.gr 
ε) Δ/νση Ελέγχου Επιχειρήσεων, dpanteleaki@efet.gr 
3) Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας 
α) Γενική Γραμματεία Εμπορίου, gge@gge.gr 
β) Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Δ/νση Τεχν. Ελέγχου, tsoni@efpolis.gr, georgiou@efpolis.gr,  agali@efpolis.gr 
4) Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, 
Εισαγγελία Αγορανομίας, eispa01@otenet.gr 
5) Συνήγορος του Καταναλωτή, grammateia@synigoroskatanaloti.gr 
6) Ένωση Ελλήνων Χημικών, Τμήμα Τροφίμων, info@eex.gr  7) Σ.Ε.Β.Τ. ,sevt@hol.gr 
8) Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος , info@sbbe.gr  9) Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, info@acci.gr  10) Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδας, ims@mills.gr 
11) Ένωση Βιομηχανιών Βιοτεχνών Ζαχαρωδών Ελλάδας, info@ebbze.gr   
Εσωτερική διανομή 
α) Γραφείο Προϊσταμένου Γεν. Διεύθυνσης 
β) Δ/νση Τροφίμων ‐ Τμ. Α’, Β’