ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ πρωτοκόλλου 30/003/197/2014/2014

Απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.) με αριθ. 260/2013 - Ενημέρωση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.)

14 Μαρτίου 2014

Σελίδα 1 από 4
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 14 Μαρτίου 2014
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
& ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αριθ. Πρωτ.: 30/003/197/2014
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Δ/ΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΣ: Π.Δ.
ΤΜΗΜΑ Α’
Ταχ. Διεύθυνση: Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 115 21
Πληροφορίες : Θ. Σκούμπα
Τηλέφωνο :213 2117240
Fax :210 6467725
e-mail :trof@gcsl.gr
ΑΔΑ: ΒΙΚΝΗ-ΕΗΣ

ΘΕΜΑ: Απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.) με αριθ. 260/2013 - Ενημέρωση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.) Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 525/Β/28.02.2014) η υπ’ αριθ. 260/2013 απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου (Α.Χ.Σ.) με θέμα: «Αντικατάσταση των άρθρων 88 έως 91 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΦΕΚ 788/Β΄/31.12.87) όπως ισχύει», [Αριθμός Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) στο Πρόγραμμα Διαύγεια: ΒΙΚΥΗ-Χ59], με την οποία γίνεται επικαιροποίηση του εθνικού νομικού πλαισίου για τα προϊόντα με βάση το κρέας και τα παρασκευάσματα κρέατος.
Η ανωτέρω επικαιροποίηση προωθήθηκε με πρωτοβουλία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και με τη συνεργασία των συναρμοδίων αρχών (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γενικό Χημείο του Κράτους) καθώς και των επιχειρήσεων τροφίμων μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) και του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπτυξη της Ελληνικής Παραγωγής - Εμπορίας και Μεταποίησης Κρέατος Βορείου Ελλάδας (ΣΠΑΚΒΕ). Στόχος της επικαιροποίησης είναι να ρυθμιστούν θέματα που είχαν προκύψει τα τελευταία χρόνια λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και των καινοτομιών στο συγκεκριμένο κλάδο.
Επισημαίνεται ότι οι σημαντικότερες αλλαγές που εισάγονται με τα νέα άρθρα 88-91 είναι οι εξής:
 Αναθεωρείται ο τρόπος κατηγοριοποίησης των προϊόντων με βάση το κρέας και των παρασκευασμάτων κρέατος, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) Σελίδα 2 από 4
αριθ.853/2004 για τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
 Διευκρινίζονται θέματα επισήμανσης των προϊόντων που αναφέρονται στις κατηγορίες προϊόντων με βάση το κρέας και παρασκευασμάτων κρέατος.
 Καθορίζονται τα επιτρεπόμενα συστατικά καθώς και τα πρόσθετα σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων.
 Περιλαμβάνεται ενδεικτικός κατάλογος ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων.
Η ισχύς της απόφασης Α.Χ.Σ. 260/2013 αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλ. από τις 28/2/2014, προβλέποντας μεταβατική περίοδο 6 μηνών για την προσαρμογή της αγοράς στις απαιτήσεις που εισάγονται με την εν λόγω απόφαση.
Σας ενημερώνουμε ότι η επικαιροποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ., καθώς και στο υποσύστημα ΟΠΣ για τις υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ.
θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς έχουν ήδη δημοσιευτεί άλλες δύο αποφάσεις Α.Χ.Σ. με τις οποίες τροποποιούνται άρθρα του Κ.Τ.Π. και για τις οποίες θα ακολουθήσουν σχετικές εγκύκλιοι.
Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, αποστέλλεται συνημμένα το ΦΕΚ 525/Β/28.02.2014.
Σας ενημερώνουμε ότι η εγκύκλιος αυτή έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.
(www.gcsl.gr, στη διαδρομή ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ → ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ → Κώδικας Τροφίμων και Ποτών → Κώδικας Τροφίμων και Ποτών – έκδοση 2009 → Τροποποιήσεις Κ.Τ.Π. μετά την έκδοση 2009).
Παρακαλούμε οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. να φροντίσουν να λάβει γνώση ενυπόγραφα το τεχνικό προσωπικό.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης
κ.α.α.
Δ. Στεφανίτση
Συνημμένα: ΦΕΚ 525/Β/28.02.2014 (ηλεκτρονική μορφή)
Σελίδα 3 από 4
Πίνακας αποδεκτών:
1) Υπουργείο Οικονομικών
α) Γενικό Χημείο του Κράτους - Χημικές Υπηρεσίες Γ.Χ.Κ.
- Τεχνικό προσωπικό Γ.Χ.Κ. μέσω των Δ/νσεών τους
β) Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης - Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών p.prokopiou@1990.syzefxis.gov.gr - Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλονίκης v.panagiotopoulou@n3.syzefxis.gov.gr 2) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
α) Δ/νση Μεταποίησης Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης, ax2u141@minagric.gr
β) Γεν. Δ/νση Ζωικής Παραγωγής Δ/νση Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ, ve46u084@minagric.gr
γ) Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής, ka6u004@minagric.gr Ε.Φ.Ε.Τ.
α) Γραφείο Προέδρου gramm1@efet.gr;
β) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων, kbarberis@efet.gr
γ) Δ/νση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών, etsigarida@efet.gr
δ) Δ/νση Αξιολόγησης Εγκρίσεων, dae@efet.gr
ε) Δ/νση Ελέγχου Επιχειρήσεων, dpanteleaki@efet.gr 3) Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Γενική Γραμματεία Εμπορίου, gge@gge.gr 4) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Δ/νση Τεχν. Ελέγχου info@efpolis.gr 5) Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, Εισαγγελία Αγορανομίας, eispa01@otenet.gr 6) Συνήγορος του Καταναλωτή, grammateia@synigoroskatanaloti.gr 7) Ένωση Ελλήνων Χημικών, Τμήμα Τροφίμων, info@eex.gr 8) Σ.Ε.Β.Τ. ,sevt@hol.gr 9) ΣΕΒΕΚ, sevek@hol.gr 10) ΣΠΑΚΒΕ, fax: 2310797577 11) Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος , info@sbbe.gr 12) Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, info@acci.gr 13) Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδας ims@mills.gr 14) Ένωση Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδας info@ebbze.gr Σελίδα 4 από 4 Εσωτερική διανομή
1. Γραφείο Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης κ. Α. Κουτσιλιέρη
2. Διεύθυνση Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου και Ζύθου
3. Δ/νση Περιβάλλοντος
4. Δ/νση Χημικοτεχνική – Δασμολογίου
5. Α.Χ.Σ.

6. Διεύθυνση Τροφίμων:
Τμήμα Α΄ και Τμήμα Β΄