ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ πρωτοκόλλου ΔΕΦΚ Γ 5013485 ΕΞ 2014/2014

«Διαδικασίες ελέγχου κατά τη διακίνηση προϊόντων Ε.Φ.Κ. σε καθεστώς αναστολής»

02 Ιουνίου 2014


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
Δ/ΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄, Β΄, Γ΄
Ταχ.Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Τ.Κ. : 101 84, Αθήνα
Πληροφορίες : Ο. Δημοπούλου, Κ. Μυρισίδου
Τηλέφωνο : 210 6987426, 416
FAX : 210 6987408
e-mail : finexcis@otenet.gr

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2014
Αριθ.Πρωτ: ΔΕΦΚ Γ 5013485 ΕΞ 2014
ΠΡΟΣ:Ως Π.Δ.

ΑΔΑ:ΒΙΥ1Η-ΦΜ4

ΘΕΜΑ : «Διαδικασίες ελέγχου κατά τη διακίνηση προϊόντων Ε.Φ.Κ. σε καθεστώς αναστολής»

Σχετ.: Οι αριθμ. πρωτ. ΔΕΦΚΓ 5054303 ΕΞ2010/27.12.2010 και ΔΕΦΚ 5022582 ΕΞ2010/28.05.2010 Ε.Δ.Υ.Ο.
Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών Ε.Δ.Υ.Ο. και με αφορμή αιτήματα του Πανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων καθώς και ερωτήματα των Τελωνειακών Αρχών αναφορικά με τις εφαρμοζόμενες στη χώρα μας διαδικασίες ελέγχου κατά την αποστολή και την παραλαβή προϊόντων υποκείμενων σε Ε.Φ.Κ., τα οποία διακινούνται υπό την κάλυψη του e-ΔΕ (ηλεκτρονικό διοικητικό έγγραφο) σε καθεστώς αναστολής του φόρου, σας αποστέλλουμε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:
1. Το εναρμονισμένο γενικό καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης καθορίζεται σε κοινοτικό επίπεδο από τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/118/ΕΚ, οι οποίες ενσωματώθηκαν στο εθνικό μας δίκαιο στο ν.2960/01 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» (ΦΕΚ 265/Α΄/22.11.01). Η ενδοκοινοτική διακίνηση προϊόντων ΕΦΚ πραγματοποιείται μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ενδοκοινοτικής Διακίνησης & Ελέγχου Προϊόντων Ε.Φ.Κ. (EMCS-Excise Movement and Control System), με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και τη μείωση του κινδύνου απάτης στον τομέα αυτό.
2. Στις προαναφερόμενες κοινοτικές διατάξεις δεν συμπεριλαμβάνονται λεπτομερείς ρυθμίσεις αναφορικά με τις διαδικασίες ελέγχων που διενεργούνται στο έδαφος του εκάστοτε Κράτους- Μέλους κατά την αποστολή ή παραλαβή των προϊόντων ΕΦΚ σε καθεστώς αναστολής και, επιπλέον, σε επίπεδο ΕΕ δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί κοινό σύστημα ανάλυσης κινδύνων κατά την ενδοκοινοτική διακίνηση προϊόντων Ε.Φ.Κ.
3. Σε εθνικό επίπεδο, με τις ανωτέρω σχετικές Ε.Δ.Υ.Ο. δόθηκαν οδηγίες για τις διαδικασίες ενδοκοινοτικής διακίνησης προϊόντων Ε.Φ.Κ. με e-ΔΕ σε καθεστώς αναστολής μέσω του EMCS και καθορίστηκαν διαδικασίες ελέγχου κατά την αποστολή και παραλαβή των
προϊόντων αυτών.
4. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρ. ΙΙΙ1.2.β της αριθμ. πρωτ. ΔΕΦΚ 5022582 ΕΞ2010/28.05.2010 Ε.Δ.Υ.Ο., καθορίζεται ότι ο παραλήπτης οφείλει να ενημερώνει το Τελωνείο ελέγχου για την πραγματική άφιξη και παραλαβή των προϊόντων προκειμένου να καταστεί δυνατή η διενέργεια ελέγχων στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, καθόσον η πραγματική άφιξη των προϊόντων αποτελεί στοιχείο το οποίο δεν παρέχεται στο EMCS με ειδικό μήνυμα αλλά είναι απαραίτητο σε περίπτωση που αποφασιστεί η διενέργεια ελέγχου.
5. Ομοίως, η υποχρέωση ενημέρωσης του τελωνείου ελέγχου από τους αποστολείς για την επικείμενη αποστολή προϊόντων Ε.Φ.Κ., η οποία προβλέπεται με την παρ. ΙΑ2 της αριθμ. πρωτ. ΔΕΦΚΓ 5054303 ΕΞ2010/27.12.2010 Ε.Δ.Υ.Ο., κρίνεται σκόπιμη δεδομένου ότι μέσω του EMCS δεν παρέχεται πληροφόρηση για τον ακριβή χρόνο έναρξης της αποστολής. Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, εφιστούμε την προσοχή σας ώστε οι εν λόγω έλεγχοι (εκτός των περιπτώσεων που από την ισχύουσα νομοθεσία διενεργούνται υποχρεωτικά φυσικοί έλεγχοι) να μην αποκτούν χαρακτήρα υποχρεωτικό ή συστηματικό, ως μέρος της συνήθους διαδικασίας διακίνησης προϊόντων Ε.Φ.Κ., αλλά να διενεργούνται κατά περίπτωση, κατά την κρίση της αρμόδιας τελωνειακής αρχής, κατόπιν συνεκτίμησης και αξιολόγησης διαφόρων παραγόντων κινδύνου ή άλλων πληροφοριών. Κατόπιν τούτων, η προβλεπόμενη με τις εν λόγω Ε.Δ.Υ.Ο. ενημέρωση των αρμοδίων αρχών από τον συναλλασσόμενο για την ημερομηνία αποστολής ή παραλαβής των προϊόντων, ως στοιχείο πληροφόρησης απαραίτητο κατά τη λήψη απόφασης από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές για τη διενέργεια ελέγχου, θα πραγματοποιείται με απλή επιστολή (μέσω FAX ή e-mail), στην οποία για τη μεν παραλαβή θα πρέπει να αναγράφονται οι ARC (Διοικητικοί Κωδικοί Αναφοράς) των e-ΔΕ παραλαβής καθώς και ο προβλεπόμενος χρόνος άφιξης των εμπορευμάτων, για τη δε αποστολή ο προβλεπόμενος χρόνος φόρτωσης των εμπορευμάτων, χωρίς να ζητούνται πρόσθετα στοιχεία όπως τιμολόγια κ.λπ. Τέλος υπενθυμίζεται ότι, κατά την παραλαβή, μέσω του EMCS, για σκοπούς ελέγχου, είναι δυνατή η αναζήτηση, η προβολή και η εκτύπωση των e-ΔΕ και ότι στην παρ.ΙΙΙ.6.β της αριθμ. πρωτ. ΔΕΦΚ 5022582 ΕΞ2010/28.05.2010 Ε.Δ.Υ.Ο. προβλέπεται για το ίδιο σκοπό η εκτύπωση του βιβλίου καταχώρησης των e-ΔΕ. Ως εκ τούτου, οι Τελωνειακές αρχές έχοντας τα απαραίτητα στοιχεία των διακινήσεων και συνεκτιμώντας τους παράγοντες κινδύνου και τυχόν άλλες πληροφορίες είναι σε θέση να αποφασίζουν και να οργανώνουν εκ των προτέρων τους σχετικούς ελέγχους έτσι ώστε, μετά τη σχετική ενημέρωση από τους ενδιαφερόμενους, να προβαίνουν άμεσα στη διενέργεια των ελέγχων που κρίνονται απαραίτητοι.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ
Ο ΓΕΝ. Δ/ΝΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
Κ. ΝΗΧΩΡΙΤΗΣ