Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου Δ18Β 5011115 ΕΞ2014/2014

Koινοποίηση Απόφασης Υπουργού Οικονομικών αναφορικά με τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά κυκλοφορίας Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων από πρόσωπα με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

08 Μαΐου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 18η ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΤΜΗΜΑ B΄
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 101 84 - Αθήνα
Τηλέφωνο : 210 – 6987500, 210 6987498
Fax : 210 – 6987506
Ε-mail : d18b@2001.syzefxis.gov.gr
ΠΡΟΣ:
-Ως Πίνακας Διανομής
Αρ. Πρωτ: Δ18Β 5011115 ΕΞ2014
 

ΘΕΜΑ: Koινοποίηση Απόφασης Υπουργού Οικονομικών αναφορικά με τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά κυκλοφορίας Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων από πρόσωπα με συνήθη κατοικία στην Ελλάδα που εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβιβάζεται συνημμένα για ενημέρωση και εφαρμογή η αριθμ.πρωτ. Δ18Β5009967 ΕΞ2014/24-4-2014 Απόφαση Υπουργού Οικονομικών, όπως δημοσιεύθηκε στο φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως αριθμ. 1046 τεύχος Β΄ της 28-4-2014 και αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με κωδικό ΑΔΑ ΒΙ0ΡΗ-ΞΦΒ, με την παροχή των ακόλουθων διευκρινίσεων.
Η εν λόγω κανονιστική ρύθμιση αφορά τα πρόσωπα της περίπτωσης ι) της παραγράφου 1 του άρθρου 6 της αριθμ. Δ. 247/13/6-4-1988 ΑΥΟ «Περί προσωρινής εισαγωγής ορισμένων μεταφορικών μέσων και ειδών ατομικής χρήσης» (ΦΕΚ 195/Β΄), κυρωθείσας με την παράγραφο 4 του αρθρου 11 του ν. 1839/89, όπως η περίπτωση αυτή συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 3 παράγραφος Δ, υποπαράγραφος Δ.3. του ν. 4254/2014 (ΦΕΚ 85 Α΄). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις τα πρόσωπα που έχουν τη συνήθη κατοικία τους στην Ελλάδα, εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιούν στη χώρα μας επιβατικό όχημα ταξινομημένο στο άλλο αυτό κράτος μέλος στο όνομα εταιρείας που εδρεύει σε αυτό δύνανται να υπαχθούν στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής - χρησιμοποίησης Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων με την τήρηση ορισμένων προϋποθέσεων.
Ειδικότερα, με την εν λόγω ΑΥΟ καθορίζονται οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά νόμιμης κυκλοφορίας των εταιρικών Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα από τα προαναφερθέντα δικαιούχα πρόσωπα. Πιο αναλυτικά, ως προς τα ανωτέρω απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 3 της εν λόγω ΑΥΟ, εφιστάται η προσοχή στα εξής:
Σε σχέση με τα δικαιολογητικά απόδειξης της εργασίας στο άλλο κράτος μέλος και ειδικότερα της περίπτωσης α) για τους μισθωτούς εργαζόμενους, η νόμιμα μεταφρασμένη και επικυρωμένη σύμβαση εργασίας θα πρέπει ρητά να προβλέπει τη χορήγηση αυτοκινήτου ως πρόσθετη παροχή, καθώς επίσης και τους όρους εργασίας, οι οποίοι ενδεικτικά θα μπορούσε να είναι ο μισθός, ο τόπος, οι ημέρες εργασίας και η χρονική διάρκεια της σύμβασης.
Αντίστοιχα, όσον αφορά τα δικαιολογητικά απόδειξης της εργασίας της περίπτωσης β) για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους, η νόμιμα μεταφρασμένη και επικυρωμένη συμφωνία του μη μισθωτού εργαζόμενου με την εγκατεστημένη στο άλλο κράτος μέλος εταιρεία, θα πρέπει επίσης ρητά να προβλέπει τη χορήγηση αυτοκινήτου ως πρόσθετη παροχή, καθώς και την επαγγελματική σχέση ή συνεργασία του εργαζόμενου με την εταιρεία, όπως τη θέση του, το παραγόμενο έργο, το χρόνο συνεργασίας και την αμοιβή του.
Τέλος, για την απόδειξη της έδρας της εταιρείας και της πραγματικής επιχειρηματικής δραστηριότητάς της στο άλλο κράτος μέλος όπου είναι εγκατεστημένη, απαιτείται η προσκόμιση Αθήνα, 8 Mαΐου 2014
δικαιολογητικών, από τα οποία θα αποδεικνύεται η νόμιμη, πραγματική και ουσιαστική λειτουργία και επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας. Στοιχεία όπως νόμιμα κατατεθημένο καταστατικό σύστασης της εταιρείας, πρόσφατοι ισολογισμοί, καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσεως, δικαιολογητικά μόνιμα απασχολούμενου προσωπικού, βεβαιώσεις επιμελητηρίων, παραστατικά απόδειξης εμπορικών συναλλαγών και λογαριασμοί παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στο όνομα της εταιρείας, συνδυαστικά μπορούν να αποτελέσουν αποδεικτικά στοιχεία της πραγματικής εγκατάστασης και άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ