Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου Δ19Γ 5002315 ΕΞ 2014/2014

Κοινοποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 42/2014 του Συμβουλίου της 20ης Ιανουαρίου 2014 για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 267/2012 σχετικά με περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν

27 Ιανουαρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
19η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ Αρ. Πρωτ.:Δ19Γ 5002315 ΕΞ 2014
ΤΜΗΜΑ Γ – ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ,
ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
& ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.
101 84 Αθήνα ΠΡΟΣ:
Πληροφορίες : Δημ. Τσαγκαλάκης
Τηλέφωνο : 210 6987444
Fax : 210 6987450
e-mail : d19diadi@otenet.gr
Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2014

ΘΕΜΑ : Κοινοποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 42/2014 του Συμβουλίου της 20ης Ιανουαρίου 2014 για την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 267/2012 σχετικά με περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν

ΣΧΕΤ. : (α) Η με Α.Π. Δ19Γ 5002229 ΕΞ 2013 / 17-1-2013 Ε.Δ.Υ.Ο. με την οποία κοινοποιήθηκε ο Καν.
(ΕΕ) 1263/2012, για την τροποποίηση του Καν. (ΕΕ) 267/2012, σχετικά με περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν
(β) Η με Α.Π. Ο676/66/Α0019/18-6-2007 Δ.Υ.Ο.Ο. με την οποία κοινοποιήθηκε η υπ’ αριθμ.
125798/Ε3/25798/07 Α.Υ.Ο.Ο (ΦΕΚ 1097 Β/4-7-2007)
Σε συνέχεια της ανωτέρω (α) σχετικής, η οποία καταργείται με τη λήψη της παρούσας, κοινοποιείται ο Καν.
(ΕΕ) 42/2014 με τον οποίο τροποποιείται ο Καν. (ΕΕ) 267/2012 (στο εξής Κανονισμός), σχετικά με περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν. Ειδικότερα, στις τελωνειακές αρχές επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Α. Σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 267/2012, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει
1. Απαγορεύεται η πώληση, εξαγωγή, επανεξαγωγή και μεταφορά κοινοτικών ή μη εμπορευμάτων και τεχνολογιών προς το Ιράν καθώς και προς άλλη Τρίτη Χώρα, εφόσον από οποιοδήποτε έγγραφο που τίθεται εις γνώση του τελωνείου προκύπτει ότι ο τελικός προορισμός είναι το Ιράν ή ότι προορίζεται για νομικό πρόσωπο, οντότητα ή οργανισμό, το οποίο είναι εγκατεστημένο εκτός Ιράν και τελεί υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του ιρανικού κράτους ή δημόσιας αρχής αυτού ή νομικού ή φυσικού προσώπου εγκατεστημένου στο Ιράν:
α) Του Παραρτήματος Ι του Κανονισμού, το οποίο περιλαμβάνει αγαθά και τεχνολογίες που περιγράφονται στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού 428/2009 περί ειδών διττής χρήσης, όπως αυτό σας έχει κοινοποιηθεί με  την αριθμ. Δ19Γ 5041848 ΕΞ 2012/6-11-2012 Δ.Υ.Ο., εκτός από ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες που προσδιορίζονται στο μέρος Α του παραρτήματος Ι Κανονισμού.
β) Του Παραρτήματος ΙΙ του Κανονισμού. Εξαιρέσεις από τις ως άνω απαγορεύσεις προβλέπονται: - Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού, όπως είναι οι περιπτώσεις των αγαθών και τεχνολογιών που προορίζονται για παροχή τροφίμων ή για γεωργικούς ή για ιατρικούς ή άλλους ανθρωπιστικούς σκοπούς και εφόσον χορηγηθεί άδεια εξαγωγής ή επανεξαγωγής κατά την κρίση των αρμόδιων αρχών του Κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο εξαγωγέας και η οποία ισχύει σε όλη την Ε.Ε. Στην Ελλάδα, η άδεια εξαγωγής εκδίδεται από τη Δ/νση Καθεστώτων Εισαγωγών – Εξαγωγών του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. - Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού, για συγκεκριμένες περιπτώσεις (π.χ. αγαθά τα οποία προορίζονται για την κατασκευή αντιδραστηρίων ελαφρού ύδατος, του οποίου η κατασκευή άρχισε στο Ιράν πριν από τον Δεκέμβριο του 2006).
γ) Των Παραρτημάτων VΙ και VIA, τα οποία περιλαμβάνουν βασικό εξοπλισμό και τεχνολογίες για τους βασικούς τομείς της βιομηχανίας πετρελαίου & φυσικού αερίου (έρευνα κοιτασμάτων αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, παραγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, διύλιση και υγροποίηση φυσικού αερίου) καθώς και την πετροχημική βιομηχανία του Ιράν (άρθρο 8 του Κανονισμού).
δ) Του παραρτήματος VIΒ του Κανονισμού, το οποίο περιλαμβάνει τον βασικό ναυτιλιακό εξοπλισμό ή τεχνολογία για τη ναυπήγηση, τη συντήρηση ή την ανακαίνιση πλοίων, συμπεριλαμβανομένων του εξοπλισμού ή της τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πετρελαιοφόρων (άρθρο 10α του Κανονισμού). Εξαιρέσεις από την ανωτέρω απαγόρευση προβλέπονται για την προμήθεια εξοπλισμού και τεχνολογίας σε σκάφος μη ιρανικής ιδιοκτησίας ή ελέγχου και το οποίο έχει αναγκαστεί να ελλιμενιστεί σε ιρανικό λιμένα ή στα ιρανικά χωρικά ύδατα λόγω ανωτέρας βίας.
ε) Του παραρτήματος VII του Κανονισμού, το οποίο αναφέρεται σε χρυσό, πολύτιμα μέταλλα και διαμάντια. Η συγκεκριμένη απαγόρευση αναστέλλεται για έξι (6) μήνες, από 20-1-2014, για ορισμένα από τα είδη του ως άνω Παραρτήματος, όπως αυτά απαριθμούνται στο Παράρτημα ΧΙΙ του Κανονισμού, όπως προστέθηκε με το Παράρτημα ΙΙ του Καν. (ΕΕ) 42/2014 (άρθρο 15 παρ. 3 του Κανονισμού, όπως προστέθηκε με το άρθρο 1 του Καν. (ΕΕ) 42/2014).
στ) Του παραρτήματος VIIA του Κανονισμού, το οποίο αναφέρεται στο λογισμικό για ολοκληρωμένες βιομηχανικές διαδικασίες που μπορεί να χρησιμεύσει σε βιομηχανίες που μπορεί να σχετίζονται με το πυρηνικό, στρατιωτικό ή βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν (άρθρο 10δ του Κανονισμού).
ζ) Του παραρτήματος VIIΒ του Κανονισμού, το οποίο αναφέρεται στον γραφίτη, και τα ακατέργαστα ή ημικατεργασμένα μέταλλα, όπως αλουμίνιο και χάλυβα (άρθρο 15α του Κανονισμού).
2. Υπόκειται στην προσκόμιση άδειας εξαγωγής η εξαγωγή (επανεξαγωγή) αγαθών και τεχνολογιών του παραρτήματος ΙΙΙ του Κανονισμού (άρθρο 3 παρ. 1), προς το Ιράν καθώς και προς άλλη Τρίτη Χώρα, εφόσον από οποιοδήποτε έγγραφο που τίθεται εις γνώση του τελωνείου προκύπτει ότι ο τελικός προορισμός είναι το Ιράν ή ότι προορίζεται για νομικό πρόσωπο, οντότητα ή οργανισμό, το οποίο είναι εγκατεστημένο εκτός Ιράν και τελεί υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του ιρανικού κράτους ή δημόσιας αρχής αυτού ή νομικού ή φυσικού προσώπου εγκατεστημένου στο Ιράν. Στην Ελλάδα, η άδεια εξαγωγής εκδίδεται από τη Δ/νση Καθεστώτων Εισαγωγών – Εξαγωγών του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
3. Απαγορεύεται η εισαγωγή, η αγορά και η μεταφορά, αγαθών και τεχνολογιών που εξάγονται από το Ιράν ή από άλλη Τρίτη χώρα αλλά είναι ιρανικής καταγωγής, ως ακολούθως:
α) εμπορεύματα και τεχνολογίες του Παραρτήματος Ι και του Παραρτήματος ΙΙ του Κανονισμού (άρθρο 4),
β) αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου του παραρτήματος IV του Κανονισμού (άρθρο 11). Η απαγόρευση της μεταφοράς του είδους που αναφέρεται στο Παράρτημα ΧΙ του Κανονισμού, όπως προστέθηκε με το Παράρτημα Ι του Καν. (ΕΕ) 42/2014, αναστέλλεται για έξι (6) μήνες, από 20-1-2014 (άρθρο 11 παρ. 3 του Κανονισμού, όπως προστέθηκε με το άρθρο 1 του Καν. (ΕΕ) 42/2014).
γ) φυσικό αέριο και άλλοι αέριοι υδρογονάνθρακες του παραρτήματος IVΑ του Κανονισμού (άρθρο 14α).
δ) πετροχημικά προϊόντα του παραρτήματος V του Κανονισμού (άρθρο 13). Η απαγόρευση της εισαγωγής, αγοράς και μεταφοράς των εν λόγω ειδών αναστέλλεται για έξι (6) μήνες, από 20-1-2014 (άρθρο 13 παρ. 3 του Κανονισμού, όπως προστέθηκε με το άρθρο 1 του Καν. (ΕΕ) 42/2014). Εξαιρέσεις από τους ως άνω εμπορικούς περιορισμούς προβλέπονται για τα προϊόντα πετρελαίου και αργού πετρελαίου του παραρτήματος IV και τα πετροχημικά προϊόντα του παραρτήματος V, όπως π.χ. για συναλλαγές κατά την εκτέλεση συμβάσεων που συνήφθησαν πριν από ορισμένες ημερομηνίες ή την αγορά μαζούτ για μηχανές πλοίων που κατέπλευσαν αναγκαστικά σε ιρανικό λιμένα ή στα ιρανικά χωρικά ύδατα, σε περίπτωση ανωτέρας βίας (άρθρα 12 και 14 του Κανονισμού).
4. Κατά την μεταφορά εμπορευμάτων και τεχνολογιών από και προς το Ιράν και προκειμένου να ελεγχθεί η εφαρμογή των προβλεπόμενων από τον παρόντα Κανονισμό εμπορικών περιορισμών, οι διαχειριστές (ή οι εκπρόσωποί τους) κάθε μεταφορικού μέσου, υποχρεούνται να υποβάλλουν, πλέον των στοιχείων του παραρτήματος 30Α των ΔΕΚΤΚ (τα οποία προβλέπονται για τις συνοπτικές διασαφήσεις εισόδου και εξόδου) και έγγραφη δήλωση κατά την άφιξη/πριν την αναχώρηση στο αρμόδιο τελωνείο εισόδου/εξόδου, για το εάν διακινούν / μεταφέρουν εμπορεύματα που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα Ι,ΙΙ,ΙΙΙ,IV και VI του Κανονισμού, ή στον Κοινό στρατιωτικό Κατάλογο της Ε.Ε. (βλέπε σημείο Β της παρούσας). Εφόσον τα εν λόγω εμπορεύματα και τεχνολογίες υπόκεινται στη υποχρέωση προσκόμισης άδειας οφείλουν να διευκρινίζουν τα στοιχεία της άδειας εξαγωγής που χορηγήθηκε.
5. Απαγορεύεται ο εφοδιασμός με καύσιμα και τροφοεφόδια καθώς και η παροχή οποιασδήποτε άλλης εξυπηρέτησης σε σκάφη ή αεροσκάφη που τελούν άμεσα ή έμμεσα υπό την κατοχή ή τον έλεγχο προσώπου ή οντότητας ή οργανισμού του Ιράν, εφόσον υπάρχουν πληροφορίες ή στοιχεία ότι μεταφέρουν εμπορεύματα που υπόκεινται σε απαγορεύσεις/περιορισμούς του παρόντος Κανονισμού ή εμπορεύματα που περιλαμβάνονται στον Κοινό Στρατιωτικό Κατάλογο (βλέπε σημείο Β της παρούσας). Η απαγόρευση αυτή ισχύει μέχρι την επιθεώρηση του φορτίου των σκαφών και αεροσκαφών αυτών από τις αρμόδιες αρχές.  Β. Σχετικά με τον Κοινό Στρατιωτικό Κατάλογο Πλέον των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη:
1. την Κοινή Θέση 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου της 8ης Δεκεμβρίου 2008 για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού και
2. τα διαλαμβανόμενα στη (β) σχετική, για την απαγόρευση / περιορισμούς στις εξαγωγές και εισαγωγές από / προς το Ιράν πολεμικού υλικού, καθώς και πυρηνικού ή πυραυλικού εξοπλισμού, αγαθών και τεχνολογίας, σας γνωρίζουμε ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της εξαγωγής (επανεξαγωγής, διαμετακόμισης) προς το Ιράν οπλισμού και κάθε είδους πολεμικού υλικού (πολεμοφόδια, στρατιωτικά οχήματα, συναφής παραστρατιωτικός εξοπλισμός) που απαριθμείται στον Κοινό Στρατιωτικό Κατάλογο της Ε.Ε. (http://eur- lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do-uri=OJ:C:2012:085:0001:0036:EL:PDF). Τυχόν παρέκκλιση για οχήματα προστασίας του προσωπικού της Ε.Ε. ή των Κρατών Μελών της, πρέπει να συνοδεύεται από άδεια εξαγωγής της Δ/νσης Καθεστώτων Εισαγωγών – Εξαγωγών του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Γ. Κυρώσεις Σε περίπτωση παρατυπίας ή παράβασης των ανωτέρω, λαμβανομένων υπόψη των διατάξεων των άρθρων 57, 58, 73, 75 του 2913/92 και του άρθρου 250 του Καν.ΕΟΚ.2454/93, εφαρμόζονται οι διατάξεις περί λαθρεμπορίας του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και ειδικότερα οι διατάξεις των άρθρων 155 παρ.2 στοιχείο β΄ και 160 παρ.1. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης παρατυπιών ή παραβάσεων των ανωτέρω, οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές οφείλουν να ενημερώνουν σχετικά την αρμόδια Δ/νση Καθεστώτων Εισαγωγών – Εξαγωγών, Εμπορικής Άμυνας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για τις κατά λόγο αρμοδιότητας ενέργειές της.

Τα κείμενα των κανονισμών μπορούν να αναζητηθούν στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
Καν. (ΕΕ) 267/2012, κωδικοποιημένος έως και τον Καν. (ΕΕ) 522/2013:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do-uri=CONSLEG:2012R0267:20130608:EL:PDF
Καν. (ΕΕ) 42/2014:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do-uri=OJ:L:2014:015:0018:0021:EL:PDF
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ