Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου οικ 30/003/397/2014

Αποστολή κανονισμών α. Κανονισμού (ΕΕ) 985/2013 «για την τροποποίηση και διόρθωση του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1334/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά ορισμένες αρωματικές ουσίες», β. Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 1321/2013 σχετικά με την κατάρτιση ενωσιακού καταλόγου επιτρεπόμενων πρωτογενών προϊόντων για τα αρτύματα καπνιστών τροφίμων που χρησιμοποιούνται, ως έχουν, μέσα ή πάνω σε τρόφιμα και/ή για την παρασκευή παραγώγων αρτυμάτων καπνιστών τροφίμων και γ. Κανονισμού (ΕΕ) 246/2014 για την τροποποίηση του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1334/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την αφαίρεση ορισμένων αρωματικών ουσιών από τον κατάλογο της Ένωσης.

21 Μαΐου 2014

1/5
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ταχ. Διεύθυνση : Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 115 21
Πληροφορίες : Δ. Χρυσαφίδης
Τέλεφαξ : 210 6467725
Τηλέφωνο : 213 2117448
e-mail: : trof@gcsl.gr
Αθήνα, 21/05/2014
Αριθμ.Πρωτ.:οικ 30/003/397
Π Ρ Ο Σ : Π.Δ.
ΑΔΑ: ΒΙΦΖΗ-Β5Υ

ΑΔΑ: ΒΙΦΖΗ-Β5Υ

ΘΕΜΑ : Αποστολή κανονισμών
α. Κανονισμού (ΕΕ) 985/2013 «για την τροποποίηση και διόρθωση του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1334/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά ορισμένες αρωματικές ουσίες»,
β. Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 1321/2013 σχετικά με την κατάρτιση ενωσιακού καταλόγου επιτρεπόμενων πρωτογενών προϊόντων για τα αρτύματα καπνιστών τροφίμων που χρησιμοποιούνται, ως έχουν, μέσα ή πάνω σε τρόφιμα και/ή για την παρασκευή παραγώγων αρτυμάτων καπνιστών τροφίμων και
γ. Κανονισμού (ΕΕ) 246/2014 για την τροποποίηση του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1334/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την αφαίρεση ορισμένων αρωματικών ουσιών από τον κατάλογο της Ένωσης.
Σας αποστέλλουμε συνημμένα τους κανονισμούς (ΕΕ) 985/2013, 1321/2013 και 246/2014.
 Σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΕ) 985/2013 και 246/2014 τροποποιείται το παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1334/2008, που θεσπίζει τον ενωσιακό κατάλογο αρωματικών ουσιών και πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται εντός και επί των τροφίμων και καθορίζει τους όρους χρήσης τους. Συγκεκριμένα τροποποιείται το μέρος Α του παραπάνω καταλόγου που είναι και το μόνο μέρος του συγκεκριμένου παραρτήματος που υφίσταται προς το παρόν. Περιέχει τόσο αξιολογημένες αρωματικές ουσίες, οι οποίες δεν συνοδεύονται από υποσημειώσεις, όσο και αρωματικές ουσίες υπό αξιολόγηση, που αναγνωρίζονται με χρήση των υποσημειώσεων από 1 έως 4, όπως προέκυψαν από τον Κανονισμό (ΕΕ) 872/2012 που θέσπιζε τον αρχικό κατάλογο των ουσιών αυτών τροποποιώντας επίσης τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1334/2008.
Λόγοι των τροποποιήσεων είναι:
2/5
α. το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των 23 ουσιών που επί του παρόντος περιλαμβάνονται ως αρωματικές ουσίες υπό αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, οι συγκεκριμένες αρωματικές ουσίες που έχουν αξιολογηθεί πρέπει να αναφέρονται ως αξιολογημένες ουσίες με τη διαγραφή των υποσημειώσεων 1 έως 4 στις σχετικές καταχωρίσεις του ενωσιακού καταλόγου (Κανονισμός (ΕΕ) 985/2013).
β. το γεγονός ότι για 19 από τις εν λόγω ουσίες, οι υπεύθυνοι για τη διάθεση των αρωματικών ουσιών στην αγορά έχουν πλέον ανακαλέσει τις αιτήσεις τους για αξιολόγηση. Επομένως, οι εν λόγω αρωματικές ουσίες θα πρέπει να αφαιρεθούν από τον ενωσιακό κατάλογο (κανονισμός (ΕΕ) 246/2014).
Ακόμη, μετά τη δημοσίευση του καταλόγου της Ένωσης, εντοπίστηκαν ορισμένα λάθη στον εν λόγω κατάλογο. Τα λάθη αυτά συνδέονται με ονόματα, αριθμούς CAS, αριθμούς JECFA (κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων των FAO/ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων) ή δευτερεύοντα συστατικά. Τα λάθη αυτά διορθώνονται με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 985/2013.
 Για το θέμα των αρωμάτων καπνού (αρτύματα καπνιστών τροφίμων) που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται να χρησιμοποιηθούν μέσα ή πάνω στα τρόφιμα ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1321/2013 θεσπίζει ενωσιακό κατάλογο επιτρεπόμενων πρωτογενών προϊόντων για την παρασκευή των αρτυμάτων αυτών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του άρθρου 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2065/2003.
Στον ενωσιακό αυτό κατάλογο αναφέρονται τα δέκα (10) εγκεκριμένα πρωτογενή προϊόντα με τους κωδικούς τους, θεσπίζονται οι προδιαγραφές τους καθώς και τα ανώτατα επιτρεπόμενα επίπεδα για τη χρήση των εγκεκριμένων αρτυμάτων καπνιστών τροφίμων σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων. Ειδικά για τη χρήση τους σε επεξεργασμένο κρέας και σε επεξεργασμένα ψάρια και προϊόντα αλιείας προβλέπεται η εφαρμογή του προσομοιωτή καπνού (τεχνητή αναπαραγωγή καπνού). Για την διερεύνηση της τήρησης ή μη των προβλεπόμενων ανώτατων επιπέδων στα τρόφιμα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη η αναφορά στην υποσημείωση 1 του παραρτήματος: ...Εάν τα πρωτογενή προϊόντα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παραγώγων αρτυμάτων καπνιστών τροφίμων, τα ανώτατα επίπεδα προσαρμόζονται ανάλογα.....
.
Καλούνται οι Χ.Υ.
1. Να λάβουν υπόψη τους τον αναθεωρημένο κατάλογο των αρωματικών ουσιών του Παραρτήματος Ι μέρος Α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1334/2008 και να ελέγχουν τις αρωματικές ύλες που έχουν χρησιμοποιηθεί στα προς εισαγωγή τρόφιμα, δηλαδή εάν οι 3/5 αρωματικές ουσίες που έχουν χρησιμοποιηθεί υπάγονται στον ενωσιακό κατάλογο που εφαρμόζεται ήδη. Ακόμη, σε περίπτωση εισαγωγής αρωματικών ουσιών που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα, θα πρέπει να ζητούνται πιστοποιητικά, για τις προδιαγραφές τους για εκείνες τις αρωματικές ουσίες για τις οποίες αυτό προβλέπεται (Στήλη (6) του καταλόγου). Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 30 του κανονισμού (ΕΚ) 1334/2008, το άρθρο 10 του εν λόγω κανονισμού που προβλέπει ότι: “...από τις αρωματικές ύλες και τις πρώτες ύλες που αναφέρονται στο άρθρο 9, μόνο αυτές που περιλαμβάνονται στον κοινοτικό κατάλογο επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά ως έχουν και να χρησιμοποιούνται εντός και επί των τροφίμων υπό τους όρους χρήσης που καθορίζονται σε αυτόν, όπου εφαρμόζεται...” εφαρμόζεται μόνο μετά τις 22 Οκτωβρίου 2014, δηλ. 18 μήνες μετά την ημερομηνία που τίθεται σε εφαρμογή ο Ενωσιακός Κατάλογος. Για το λόγο αυτό, σε περίπτωση εντοπισμού ουσίας που δεν εντάσσεται στον συγκεκριμένο κατάλογο, ούτε εμπίπτει στις ουσίες του Παραρτήματος ΙΙΙ – Μέρος Α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1334/2008, καλούνται να ενημερώνουν την Δ/νση Τροφίμων για πιθανή διερεύνηση του ενεχόμενου κινδύνου.
2. Να λάβουν υπόψη τους τον κατάλογο των εγκεκριμένων πρωτογενών προϊόντων για την παρασκευή αρτυμάτων καπνιστών τροφίμων και να ελέγχουν συστηματικά εάν τα αρτύματα καπνιστών τροφίμων (αρώματα καπνού), που έχουν χρησιμοποιηθεί στα προς εισαγωγή τρόφιμα, προέρχονται από τα εγκεκριμένα πρωτογενή προϊόντα, και εάν έχουν χρησιμοποιηθεί στα προβλεπόμενα επίπεδα. Ακόμη, σε περίπτωση εισαγωγής των παραπάνω πρωτογενών προϊόντων ή παραγώγων τους, θα πρέπει να ζητούνται πιστοποιητικά, για τις προδιαγραφές τους. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ενωσιακός Κατάλογος έχει τεθεί ήδη σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014 (άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΕ) 1321/2013) και πρωτογενή προϊόντα που δεν συμπεριλαμβάνονται στον Κατάλογο αυτό δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα αυτούσια ή σαν παράγωγα. Αναφορικά με τον έλεγχο των επιπέδων χρήσης, αυτός πρέπει να γίνεται αφού ληφθεί υπόψη η σημείωση 1 του Παραρτήματος του παραπάνω Κανονισμού, όπου χρήσιμη πληροφορία είναι από ποιά ποσότητα πρωτογενούς προϊόντος προέκυψε μια συγκεκριμένη ποσότητα
παραγώγου.
4/5
Σας ενημερώνουμε ότι την εγκύκλιο αυτή, την ανευρίσκετε στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.:
(http://www.gcsl.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: <Διευθύνσεις>/<Διεύθυνση
Τροφίμων>/<Εγκύκλιοι>/<Χημική Ασφάλεια>/<Πρόσθετα – Αρωματικές Ύλες – Ένζυμα>).
Οι αναφερόμενοι κανονισμοί αποστέλλονται συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή και μπορούν σε κάθε περίπτωση να αναζητηθούν στο διαδικτυακό τόπο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://eur-lex.europa.eu).
Παρακαλούμε οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. να φροντίσουν να λάβει γνώση ενυπόγραφα το τεχνικό προσωπικό.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης
Ιωάννης Γαρδίκης
Συνημμένα: κανονισμοί (EE) 985/2013, 1321/2013 και 246/2014.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ:
1) Υπουργείο Οικονομικών
α) Γενικό Χημείο του Κράτους
- Γραφείο Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης
- Δ/νση Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου, Ζύθου
- Δ/νση Χημικοτεχνική Δασμολογίου
- Δ/νση Τροφίμων
- Χημικές Υπηρεσίες Γ.Χ.Κ.
- Τεχνικό προσωπικό Γ.Χ.Κ. μέσω των Δ/νσεών τους
β) Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης
- Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών, p.prokopiou@1990.syzefxis.gov.gr
- Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλονίκης, v.panagiotopoulou@n3.syzefxis.gov.gr
2) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
α) Ε.Φ.Ε.Τ. (info@efet.gr ; kbarberis@efet.gr ; dae@efet.gr; etsigarida@efet.gr ;
dpanteleaki@efet.gr )
β) Δ/νση Μεταποίησης Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου
Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής
ax2u141@minagric.gr
5/5
γ) Γεν. Δ/νση Ζωικής Παραγωγής
Δ/νση Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ
ve46u084@minagric.gr
δ) Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής
ka6u004@minagric.gr
ε) ΟΠΕΚΕΠΕ - Δ/νση Μηχανισμών Αγοράς, Τμήμα Αγοράς
maria.katsenou@opekepe.gr
3) Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης
Γενική Γραμματεία Εμπορίου
gge@gge.gr
4) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή
Δ/νση Τεχν. Ελέγχου
info@efpolis.gr
5) Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών,
Εισαγγελία Αγορανομίας
eispa01@otenet.gr
6) Συνήγορος του Καταναλωτή
grammateia@synigoroskatanaloti.gr
7) Ένωση Ελλήνων Χημικών
Τμήμα Τροφίμων
info@eex.gr
8) Σ.Ε.Β.Τ.
sevt@hol.gr
9) Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος
info@sbbe.gr
10) Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών
info@acci.gr