Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου οικ 30/003/507/2014

Αποστολή κανονισμών της Επιτροπής που τροποποιούν το παράρτημα ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων καθώς και το παράρτημα του καν. (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση προδιαγραφών για τα πρόσθετα τροφίμων.

26 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Αθήνα, 26 Ιουνίου 2014
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Αριθ. Πρωτ.: οικ 30/003/507
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Δ/ΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
ΤΜΗΜΑ Α’
Ταχ. Διεύθυνση: Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 115 21 ΠΡΟΣ: Π.Δ.
Πληροφορίες : Κ. Μπεργελέ
Τηλέφωνο : 213 2117237
Fax : 210 6467725
e-mail : trof@gcsl.gr
ΑΔΑ: 65ΩΙΗ-0ΥΤ

ΑΔΑ: 65ΩΙΗ-0ΥΤ

ΘΕΜΑ: Αποστολή κανονισμών της Επιτροπής που τροποποιούν το παράρτημα ΙΙ του καν. (EK) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων καθώς και το παράρτημα του καν. (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση προδιαγραφών για τα πρόσθετα τροφίμων.
Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
Α) ο κανονισμός (ΕΕ) 601/2014 της Επιτροπής, ο οποίος τροποποιεί το παράρτημα ΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τα πρόσθετα τροφίμων, όσον αφορά την κατηγορία τροφίμων «κρέας και προϊόντα κρέατος» και τη χρήση ορισμένων προσθέτων τροφίμων σε παρασκευάσματα κρέατος (EΕ L 166/05.06.2014, σελ.11-21) και
Β) ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 685/2014 της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 231/2012 της Επιτροπής όσον αφορά τη χρήση εμβολιασμένου συμπολυμερούς πολυβινυλικής αλκοόλης-πολυαιθυλενογλυκόλης σε στερεά συμπληρώματα διατροφής (EΕ L 182/21.06.2014, σελ.23-26).
Ειδικότερα:
Α) Με τον κανονισμό (ΕΕ) 601/2014, για λόγους νομικής σαφήνειας τροποποιούνται οι υποκατηγορίες της κατηγορίας 8 «Κρέας και προϊόντα κρέατος» και διαφοροποιείται η χρήση ορισμένων προσθέτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες κρέατος, λαμβάνοντας υπόψη
α) τους όρους «νωπό κρέας», «παρασκευάσματα κρέατος» και «προϊόντα με βάση το κρέας», έτσι όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 853/2004 και
β) αιτήματα των κρατών – μελών σχετικά με τη χρήση εγκεκριμένων προσθέτων σε ορισμένα προϊόντα και ιδιαίτερα την ανάγκη να παραμείνουν κάποια παραδοσιακά προϊόντα στην αγορά ορισμένων κρατών - μελών. Ο παρόν κανονισμός αντικαθιστά τις υποκατηγορίες της κατηγορίας 8 με τους όρους: «νωπό κρέας», «παρασκευάσματα κρέατος» και «προϊόντα με βάση το κρέας», όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 853/2004. Επίσης, κατόπιν αιτημάτων ορισμένων κρατών μελών και/ή της βιομηχανίας κρέατος, εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν ορισμένες χρήσεις για τα πρόσθετα οξικό οξύ και οξικές ενώσεις (E 260 — 263), γαλακτικό οξύ και γαλακτικές ενώσεις (E 270, E 325 — 327), ασκορβικό οξύ και ασκορβικές ενώσεις (E 300 — 302), κιτρικό οξύ και κιτρικές ενώσεις (E 330 — 333), αλγινικές ενώσεις (E 401 — 404), καραγενάνη (E 407), επεξεργασμένα φύκη Euchema (E 407a), κόμμι χαρουπιών (E 410), κόμμι γκουάρ (E 412), τραγακάνθινο κόμμι (E 413), κόμμι ξανθάνης (E 415), ανθρακικά άλατα νατρίου (E 500), ακετυλιωμένο όξινο φωσφορικό άμυλο (E 1414) και όξινο φωσφορικό υδροξυπροπυλάμυλο (E 1442). Τα πρόσθετα αυτά ανήκουν στην ομάδα προσθέτων για τα οποία δεν έχει καθοριστεί αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη. Αυτό σημαίνει ότι δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία στα επίπεδα που είναι αναγκαία για την επίτευξη του επιθυμητού τεχνολογικού αποτελέσματος. Επομένως, η διευρυμένη χρήση των εν λόγω προσθέτων αποτελεί επικαιροποίηση του ενωσιακού καταλόγου η οποία δεν αναμένεται να έχει επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν μόνο σε ορισμένα προϊόντα στα οποία η χρήση τους γινόταν παραδοσιακά, τα πρόσθετα κουρκουμίνη (E 100), καρμίνες (E 120), καραμελοχρώματα (E 150a-d), εκχύλισμα πάπρικας (E 160c), ερυθρά χρωστική της ρίζας των τεύτλων, βετανίνη (E 162), νιτρώδη άλατα (E 249 — 250), φωσφορικό οξύ — φωσφορικά— δι- τρι- και πολυφωσφορικά άλατα (Ε 338 — 452). Επειδή η διεύρυνση της χρήσης των εν λόγω προσθέτων γίνεται μόνο σε ορισμένα προϊόντα στα οποία η χρήση αυτή γινόταν παραδοσιακά δεν αναμένεται να έχει επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Κατά συνέπεια σε όλες τις περιπτώσεις των προσθέτων που εξετάστηκαν δεν κρίθηκε αναγκαίο να ζητηθεί η γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Με σκοπό να εξασφαλιστεί η ενιαία εφαρμογή της χρήσης των προσθέτων που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό, τα παραδοσιακά παρασκευάσματα κρέατος περιγράφονται στο έγγραφο καθοδήγησης για την περιγραφή των κατηγοριών τροφίμων που αναφέρονται στο παράρτημα II μέρος Ε του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 για τα πρόσθετα τροφίμων (http://ec.europa.eu/food/food/fAEF/additives/guidance_en.htm). Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, τα μέρη Α, Δ, και Ε του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 θα πρέπει να τροποποιηθούν αναλόγως, σύμφωνα με το παράρτημα του κανονισμού που επισυνάπτεται. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 601/2014 ισχύει από 24 Ιουνίου 2014. Β) Με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 685/2014 εγκρίνεται η χρήση ενός νέου προσθέτου σε συμπληρώματα διατροφής, του εμβολιασμένου συμπολυμερούς πολυβινυλικής αλκοόλης - πολυαιθυλενογλυκόλης (εμβολιασμένο συμπολυμερές PVA-PEG) σε υδατικά συστήματα επικάλυψης με υμένιο άμεσης αποδέσμευσης, και του αποδίνεται η ονομασία E 1209 . Η ασφάλεια του εν λόγω προσθέτου αξιολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία αποφάνθηκε ότι η χρήση του ως επικάλυψη με υμένιο σε συμπληρώματα διατροφής δεν δημιουργεί ανησυχίες ως προς την ασφάλεια όσον αφορά τις προτεινόμενες χρήσεις. Το εμβολιασμένο συμπολυμερές PVA-PEG προστατεύει από δυσάρεστες γεύσεις ή οσμές, βελτιώνει την εμφάνιση, διευκολύνει την κατάποση των δισκίων, δίνει χαρακτηριστική εμφάνιση, και προστατεύει τα ευαίσθητα δραστικά συστατικά. Μια ειδική ιδιότητα της ουσίας είναι ότι είναι εξαιρετικά ευέλικτη, έχει χαμηλό ιξώδες, και διαλύεται ταχέως σε όξινα, ουδέτερα και αλκαλικά υδατικά μέσα. Παράλληλα, οι προδιαγραφές για το εμβολιασμένο συμπολυμερές PVA-PEG θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 231/2012, ο οποίος θεσπίζει προδιαγραφές για τα πρόσθετα τροφίμων των παραρτημάτων ΙΙ και ΙΙΙ του καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008. Κατά συνέπεια: - Στα μέρη Β (σημείο 3) και Ε (κατηγορία τροφίμων 17.1 «Συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε στερεά μορφή και συμπεριλαμβάνονται οι κάψουλες, τα δισκία και παρόμοιες μορφές, εξαιρουμένων των μασώμενων μορφών») του Παραρτήματος ΙΙ του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 γίνεται προσθήκη εγγραφής προκειμένου να συμπεριληφθεί το πρόσθετο «Ε 1209 Εμβολιασμένο συμπολυμερές πολυβινυλικής αλκοόλης- πολυαιθυλενογλυκόλης» και να καθοριστούν οι όροι χρήσης του. - Στο Παράρτημα του Καν. (ΕΕ) αριθ. 231/2012 θεσπίζονται οι προδιαγραφές του νέου Προσθέτου «Ε 1209 Εμβολιασμένο συμπολυμερές πολυβινυλικής αλκοόλης- πολυαιθυλενογλυκόλης» Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 685/2014 ισχύει από 10 Ιουλίου 2014. Σας ενημερώνουμε ότι την εγκύκλιο αυτή, την ανευρίσκετε στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ.: http://www.gcsl.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: <Διευθύνσεις>/<Διεύθυνση Τροφίμων>/<Εγκύκλιοι>/<Χημική Ασφάλεια>/<Πρόσθετα – Αρωματικές Ύλες – Ένζυμα>. Οι αναφερόμενοι κανονισμοί αποστέλλονται συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή και μπορεί σε κάθε περίπτωση να αναζητηθούν στο διαδικτυακό τόπο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://eur-lex.europa.eu). Παρακαλούμε οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Γ.Χ.Κ. να φροντίσουν να λάβει γνώση ενυπόγραφα το τεχνικό προσωπικό. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση. Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης κ.α.α.

Διονυσία Στεφανίτση
Συνημμένα: Α) Καν (ΕΕ) 601/2014 (EΕ L 166/05.06.2014, σελ.11-21) (ηλεκτρονική μορφή)
Β) Καν (ΕΕ) 685/2014 (EΕ L 182/21.06.2014, σελ.23-26) (ηλεκτρονική μορφή)