Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου οικ. 30/003/357/2014

Αποστολή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΓΧΚ και ΕΦΕΤ για τον επίσημο έλεγχο των τροφίμων έτους 2014

06 Μαΐου 2014

 
Σελίδα 1/4 
 
 
ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 06/05/2014
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ Αριθ. Πρωτ. οικ. 30/003/357
& ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Πίνακας Διανομής
Ταχ. Δ/νση : Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κωδ. : 115 21
Πληροφορίες : Ι. Γαρδίκης – Δ. Δανιήλ
Τηλ. : 2106479447 - 457
Email : foodiv@gcsl.gr
envilab@gcsl.gr
C:\Users\User\Documents\Τμήμα Β\ΕΦΕΤ\Πρωτόκολλο 2014\Διαβιβαστικό Πρωτοκόλλου 2014.Docx\ιγ
ΑΔΑ: ΒΙΦΦΗ-ΟΒΔ

ΑΔΑ: ΒΙΦΦΗ-ΟΒΔ

ΘΕΜΑ: Αποστολή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΓΧΚ και ΕΦΕΤ για τον επίσημο έλεγχο των τροφίμων έτους 2014

ΣΧΕΤ.: Το έγγραφο με αριθ. πρωτ. Γ.Χ.Κ. .: 30/003/205/07-03-2014 (αριθ. πρωτ. ΕΦΕΤ 4257/07-03-2014) με θέμα «Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον επίσημο έλεγχο των τροφίμων για το έτος 2014».
Σας αποστέλλουμε συνημμένα το ανωτέρω σχετικό έγγραφο, το οποίο αποτελεί το κεντρικό πρωτόκολλο συνεργασίας έτους 2014 μεταξύ της Γενικής Δ/νσης του ΓΧΚ και του ΕΦΕΤ για τον επίσημο έλεγχο τροφίμων.
Το πρωτόκολλο, πέραν των γενικών κανόνων συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, περιγράφει σε 18 παραρτήματα αναλυτικά τους εξειδικευμένους εργαστηριακούς ελέγχους τους οποίους θα εκτελέσουν τα εργαστήρια του ΓΧΚ, και τα υποστρώματα που θα ελεγχθούν. Η χρονική κατανομή των δειγμάτων διαμορφώνεται κατά περίπτωση με συνεννόηση μεταξύ ΓΧΚ και ΕΦΕΤ.
Το πρωτόκολλο συνεργασίας αφορά σε ελέγχους, η ανάγκη εκτέλεσης των οποίων προέκυψε μετά από ανάλυση κινδύνου, στην οποία συμμετείχε το ΓΧΚ. Στο πρωτόκολλο του 2014 έχουν συμπεριληφθεί προγράμματα ελέγχου που αφορούν σε ελέγχους της ασφάλειας των τροφίμων, της ποιότητας και γνησιότητας προϊόντων εθνικού ενδιαφέροντος όπως το ελαιόλαδο, το μέλι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης έχουν περιληφθεί 2 νέα προγράμματα που αφορούν σε προσδιορισμό ποσοστού κρέατος, και καφεΐνης. Συνημμένα αποστέλλονται τα παραρτήματα των προγραμμάτων ελέγχου που είναι δυνατόν να αρχίσουν να εκτελούνται άμεσα. Τα υπόλοιπα παραρτήματα θα σας αποσταλούν μόλις οριστικοποιηθούν.
Επισημαίνεται ότι το πρωτόκολλο 2014 περιέχει μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τα πρωτόκολλα προηγούμενων ετών όσον αφορά στη γνωμάτευση. Η  
Σελίδα 2/4 
 
γνωμάτευση θα αναφέρεται αποκλειστικά στο ερώτημα του πρωτοκόλλου δειγματοληψίας (σελίδα 5 του Γενικού Μέρους). Στην περίπτωση που η Χημική Υπηρεσία που εξετάζει το δείγμα θεωρήσει ότι απαιτείται περαιτέρω έλεγχος σε παραμέτρους που δεν αναφέρονται στο πρωτόκολλο δειγματοληψίας, αυτό θα γίνεται μόνο μετά από έγγραφη συνεννόηση μεταξύ της Διεύθυνσης Εργαστηριακών Ελέγχων του ΕΦΕΤ και της Διεύθυνσης Τροφίμων του ΓΧΚ. Για το σκοπό αυτό, όταν προκύψει τέτοια περίπτωση, οι Χημικές Υπηρεσίες θα πρέπει να ενημερώνουν το συντομότερο δυνατόν εγγράφως τη Διεύθυνση Τροφίμων, κατά προτίμηση με αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εκτός των προγραμματισμένων ελέγχων, το πρωτόκολλο προβλέπει τη συνεργασία ΓΧΚ και ΕΦΕΤ σε περιπτώσεις έκτακτων ελέγχων (π.χ. λόγω διατροφικών κρίσεων) καθώς και σε περιπτώσεις καταγγελιών. Τονίζεται ότι στις περιπτώσεις καταγγελιών τα δείγματα θα γίνονται δεκτά μόνον εάν συνοδεύονται από σαφές ερώτημα ως προς τις παραμέτρους που πρόκειται να εξεταστούν.
Για την ομαλή εκτέλεση του πρωτοκόλλου οι Χημικές Υπηρεσίες θα πρέπει να συνεργάζονται με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ και τις Υπηρεσίες των Περιφερειών στις οποίες θα ανατεθεί μέρος των δειγματοληψιών από τον ΕΦΕΤ.
Εάν για οποιονδήποτε λόγο οι Χημικές Υπηρεσίες παρεκκλίνουν από τους όρους του πρωτοκόλλου (π.χ. υπέρβαση του προβλεπόμενου χρόνου έκδοσης των αποτελεσμάτων), θα πρέπει να ενημερώνουν έγκαιρα την Αρχή που τους απέστειλε τα δείγματα. Για οποιοδήποτε άλλο θέμα προκύπτει κατά την εκτέλεση του πρωτοκόλλου και δεν είναι δυνατόν να λυθεί σε τοπικό επίπεδο, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τη Δ/νση Τροφίμων ή τη Δ/νση Περιβάλλοντος κατά περίπτωση.
Στο γενικό μέρος του πρωτοκόλλου προβλέπεται ότι σε περίπτωση κατά την οποία σύμφωνα με τη γνωμάτευση προκύπτει μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία, η έκθεση εξέτασης του δείγματος θα κοινοποιείται από τα εργαστήρια ελέγχου και στη Διεύθυνση Εργαστηριακών Ελέγχων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΦΕΤ, στη διεύθυνση Κηφισίας και Ιατρίδου 2, 11526 Αθήνα, Fax 2106971650.
Υπενθυμίζεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις Μη Κανονικών δειγμάτων εμφιαλωμένων νερών θα πρέπει να ενημερώνεται η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΓΧΚ. Επίσης εφιστάται η προσοχή ώστε, ιδίως σε περιπτώσεις Μη Κανονικών δειγμάτων, να αναγράφονται στην έκθεση εξέτασης όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για το δείγμα όπως: αριθμός παρτίδας, βάρος, πλήρεις ενδείξεις συσκευασίας κλπ. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για τυχόν παραπομπή των δειγμάτων στο Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο.
Στις περιπτώσεις στις οποίες οι Χημικές Υπηρεσίες διαπιστώνουν την ανάγκη συμπληρωματικών ελέγχων που δεν περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο με τον ΕΦΕΤ ή δέχονται αιτήματα για έλεγχο από άλλες τοπικές αρχές, είναι δυνατόν να συντάσσουν τοπικά – συμπληρωματικά πρωτόκολλα συνεργασίας με άλλες Αρχές κατόπιν συνεννόησης με τις Διευθύνσεις Τροφίμων ή Περιβάλλοντος κατά περίπτωση, ώστε να αποφευχθούν οι επικαλύψεις των ελέγχων. Πριν την υπογραφή των πρωτοκόλλων συνεργασίας αποστέλλεται αντίγραφο του πρωτοκόλλου στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή ΓΧΚ και στην αρμόδια Διεύθυνση της Κ.Υ..
 
Σελίδα 3/4 
 
Προκειμένου να ελέγχεται η αποτελεσματική εκτέλεση του πρωτοκόλλου όπως απαιτείται από τη στοχοθεσία της Υπηρεσίας και να είναι δυνατή η εξαγωγή στατιστικών στοιχείων μέσω του ΟΠΣ από τις Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας χωρίς μεσολάβηση των Χημικών Υπηρεσιών, θα πρέπει να συμπληρώνονται στο ΟΠΣ όλα τα στοιχεία των δειγμάτων που παραλαμβάνονται και εξετάζονται. Ειδικότερα επισημαίνονται τα εξής:
 Τα δείγματα των προγραμμάτων του Πρωτοκόλλου συνεργασίας με τον ΕΦΕΤ (εκτός των καταγγελιών) πρέπει να καταχωρούνται στο ΟΠΣ ως δείγματα Ελέγχου Εσωτερικής Αγοράς, να συμπληρώνεται η επιλογή ΝΑΙ στο πεδίο «Εμπίπτει σε πρωτόκολλο συνεργασίας» και να επιλέγεται ο ΕΦΕΤ στο πεδίο στο «Φορέας πρωτοκόλλου συνεργασίας». Ο ΕΦΕΤ θα πρέπει να επιλέγεται ως ο Φορέας πρωτοκόλλου συνεργασίας και στις περιπτώσεις (α) δειγμάτων που εντάσσονται στο Πρωτόκολλο και αποστέλλονται από Υπηρεσίες των Περιφερειών κατόπιν ανάθεσης από τον ΕΦΕΤ (β) δειγμάτων καταγγελιών που αποστέλλονται από Υπηρεσίες του ΕΦΕΤ και (γ) δειγμάτων έκτακτων ελέγχων (π.χ. λόγω διατροφικών κρίσεων).
 O χαρακτηρισμός του δείγματος έχει γίνει υποχρεωτικό πεδίο στο ΟΠΣ, το οποίο συμπληρώνεται από τους τυποποιημένους χαρακτηρισμούς της επιλογής «Αναζήτηση χαρακτηρισμού». Στις περιπτώσεις μη κανονικών δειγμάτων εμφανίζεται το υποχρεωτικό πεδίο «Αιτία μη κανονικότητας», το οποίο συμπληρώνεται από τις τυποποιημένες αιτίες της διαθέσιμης λίστας επιλογών.
Σας ενημερώνουμε ότι την εγκύκλιο αυτή μαζί με το πρωτόκολλο συνεργασίας και τα παραρτήματά του μπορείτε να τη βρείτε στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ. http://www.gcsl.gr, ακολουθώντας τη διαδρομή: <Διευθύνσεις>/<Διεύθυνση Τροφίμων>/<Νέα – Δημοσιεύσεις>.
Οι Χημικές Υπηρεσίες παρακαλούνται να μεριμνήσουν για την τήρηση και εφαρμογή των παραπάνω, με ευθύνη των Προϊσταμένων τους. Παρακαλούμε να λάβει ενυπόγραφα γνώση του παρόντος το προσωπικό των Χημικών Υπηρεσιών, το οποίο συμμετέχει στην εκτέλεση του πρωτοκόλλου.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Α. ΚΟΥΤΣΙΛΙΕΡΗΣ
Συνημμένα: Πρωτόκολλο συνεργασίας:
- Γενικό μέρος (Σελίδες 6)
- Παραρτήματα 1, 3-9, 11-16