Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου 30/003/000/1387/2016

«Τροποποίηση του άρθρου 39 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών»

26 Απριλίου 2016

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α’
Ταχ. Δ/νση : Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 11521, Αθήνα
Πληροφορίες : Στ. Καραγιάννης
Τηλέφωνο :
Fax :
e-mail :
Αθήνα 26/04/2016
Αριθ. πρωτ. 30/003/000/1387
ΠΡΟΣ:
Χημικές Υπηρεσίες Γ.Χ.Κ.
213 2117231
210 6468272
alcohol_food@gcsl.gr
ΑΔΑ: 6ΛΧΒΗ-ΚΝΟ

ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση του άρθρου 39 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών»

A.1) Σας γνωρίζουμε ότι στο Φ.Ε.Κ. Β’ 761/22-03-2016 δημοσιεύθηκε η απόφαση Α.Χ.Σ.149/2015 «Τροποποίηση του άρθρου 39 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών» με την οποία τροποποιήθηκε το άρθρο 39 (Ξύδι) του Κ.Τ.Π., ώστε να είναι σε συμφωνία με τις διατάξεις του άρθρου 6 (Παραγωγή και διάθεση ξυδιού) του ν. 4303/2014, καθώς και με την ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων [καν.(ΕΚ) 1169/2011] και με τη χρήση προσθέτων στα τρόφιμα [καν.(ΕΚ) 1333/2008].
2) Με την εν λόγω απόφαση Α.Χ.Σ., οι διατάξεις των παραγράφων 1 – 8 του άρθρου 39 του Κ.Τ.Π. αντικαθίστανται από νέες διατάξεις, σύμφωνες με την προαναφερθείσα νομοθεσία, οι οποίες αφορούν τις επιτρεπόμενες πρώτες ύλες οξοποιίας (παράγραφος 1), τις προβλεπόμενες κατηγορίες ξυδιών (παράγραφος 2), την ελάχιστη προβλεπόμενη οξύτητα των διαφόρων κατηγοριών ξυδιών (παράγραφος 3), την επισήμανση (παράγραφος 4), τη χρήση προσθέτων (παράγραφος 5), τον ορισμό των προϊόντων «αναπλήρωμα ξυδιού» και «διάλυμα οξικού οξέος – τεχνητό ξύδι» (παράγραφος 6), το διοικητικό έλεγχο των οξοποιείων (παράγραφος 7) και τα μακροσκοπικά χαρακτηριστικά του προσφερόμενου στην κατανάλωση ξυδιού (παράγραφος 8).
Επιπλέον σημειώνεται ότι με την εν λόγω απόφαση Α.Χ.Σ., καταργούνται από την παράγραφο 12 (περί βαλσαμικού ξυδιού) του άρθρου 39 του Κ.Τ.Π. τα εξής σημεία:
α) η διάταξη με την οποία καθοριζόταν ότι η παρασκευή του βαλσαμικού ξυδιού επιτρεπόταν κατά παρέκκλιση της (αντικατασταθείσας πλέον) παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου, καθ’ ότι το βαλσαμικό ξύδι υπάγεται πλέον στις προβλεπόμενες κατηγορίες ξυδιών [ν. 4303/2014 άρθ. 6 παρ.1 υποπαρ. 2(η)] και
β) η διάταξη σύμφωνα με την οποία η ισχύουσα υποχρέωση για την αναγραφή στην επισήμανση του βαλσαμικού ξυδιού των στοιχείων (επωνυμία και δήμος) του INFORMATICS DEVELOPMEN T AGENCY Digitally signed by INFORMATICS DEVELOPMENT AGENCY Date: 2016.05.05 10:06:09 EEST
Reason:
Location: Athens
οξοποιείου που πραγματοποιεί την εμφιάλωση του εν λόγω προϊόντος ισχύει και για τα λοιπά ξύδια, καθ’ ότι η εν λόγω απαίτηση για την επισήμανση έχει πλέον καταργηθεί για τα λοιπά, πλην του βαλσαμικού, ξύδια [ν. 4303/2014 άρθ. 6 παρ.13 υποπαρ. 1(δ)].
Β. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ. (www.gcsl.gr), στη διαδρομή: ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΝΕΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Κώδικας Τροφίμων και Ποτών Κώδικας Τροφίμων και Ποτών – έκδοση 2009 Άρθρα Κ.Τ.Π. – Ισχύουσες εκδόσεις Ισχύουσες εκδόσεις των άρθρων του Κ.Τ.Π.). Τα ανηρτημένα αρχεία με τα άρθρα του Κ.Τ.Π. είναι σε μορφή pdf και υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσής τους. Το τροποποιηθέν, κατά τα ανωτέρω, άρθρο 39 του Κ.Τ.Π. έχει αναρτηθεί στο υποσύστημα ΟΠΣ: Νομοθεσία/Κώδικας Τροφίμων.
Σημειώνεται ακόμη ότι η παρούσα εγκύκλιος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γ.Χ.Κ. (www.gcsl.gr), στη διαδρομή: ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ → ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ → ΤΜΗΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΝΕΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ → Κώδικας Τροφίμων και Ποτών → Κώδικας Τροφίμων και Ποτών – έκδοση 2009 → Τροποποιήσεις Κ.Τ.Π. μετά την έκδοση 2009).
Γ. Παρακαλούνται οι Χημικές Υπηρεσίες να ενημερώσουν τους οξοποιούς της περιοχής αρμοδιότητάς τους για τη σχετική τροποποίηση του άρθρου 39 του Κ.Τ.Π.
Για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία παρακαλούμε να απευθύνεστε στην Υπηρεσία μας.
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
ΣΤ. ΣΑΜΙΟΣ
Εσωτ. διανομή:
1) Γραφείο Προϊστάμενου Γενικής Δ/νσης Γ.Χ.Κ.

2) Δ/νση Αλκοόλης και Τροφίμων