Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου 30/003/000/1547/2016

Εγκρίσεις παραγωγής ειδικών τύπων μπίρας.

26 Απριλίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 26 Απριλίου 2016
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Αρ. Πρωτ.: 30/003/000/1547
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α’
ΠΡΟΣ:
όπως Π.Δ.
Ταχ. Διεύθυνση : Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 11521, Αθήνα
Πληροφορίες : A. Aλίβερτη
Τηλέφωνο
Fax
e-mail
:
:
:
210 6479223
210 6468272
alcohol_food@gcsl.gr
ΑΔΑ: ΩΜΣΑΗ-ΚΚΩ

ΑΔΑ: ΩΜΣΑΗ-ΚΚΩ

ΘΕΜΑ: Εγκρίσεις παραγωγής ειδικών τύπων μπίρας.

Α. Σας γνωρίζουμε, για ενημέρωσή σας και εφαρμογή, ότι στo υπ’ αριθ.
774/τ.Β/22-03-2016 Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν οι υπ’ αριθ. 30/003/000/1027/08-03-2016 και 30/003/000/1028/08-03-2016
Αποφάσεις του κ. Υφυπουργού Οικονομικών.
Συγκεκριμένα:
1.α. Με την υπ’ αριθ. 30/003/000/1027/08-03-2016 Απόφαση του κ. Υφυπουργού Οικονομικών «Παραγωγή ειδικού τύπου μπίρας με χρήση βύνης κριθαριού σε συνδυασμό με λυκίσκο, μαστίχα ή/και αιθέριο έλαιο μαστίχας και μαγιά» (ΑΔΑ:
Ω663Η-ΣΦΡ) εγκρίθηκε η παραγωγή ειδικού τύπου μπίρας με τη χρήση, εκτός της βύνης κριθαριού, του λυκίσκου και της μαγιάς, μαστίχας ή/και αιθέριου ελαίου μαστίχας. Η μαστίχα θα προστίθεται υπό τη μορφή δακρύων μαστίχας (ρητίνη) κατά το στάδιο βρασμού του ζυθογλεύκους, μαζί με το λυκίσκο και θα πληροί τις σχετικές διατάξεις του Καν(ΕΕ) 1334/2008, αναφορικά με τις αρωματικές ύλες και ορισμένα συστατικά τροφίμων με αρωματικές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται εντός και επί των τροφίμων, ως και τους σχετικούς όρους των άρθρων 37 και 42§30 του Κ.Τ.Π. Εκ παραλλήλου ή αντί των δακρύων μαστίχας, μπορεί να χρησιμοποιείται αιθέριο έλαιο μαστίχας (μαστιχέλαιο), το οποίο θα προστίθεται κατά το στάδιο βρασμού του ζυθογλεύκους, μαζί με το λυκίσκο (ή/και τη ρητίνη μαστίχας) και θα πληροί τις σχετικές διατάξεις του Καν(ΕΕ) 1334/2008, ως και τους σχετικούς όρους του άρθρου 45§48 του Κ.Τ.Π.
β. Με την υπ’ αριθ. 30/003/000/1028/08-03-2016 Απόφαση του κ. Υφυπουργού Οικονομικών «Παραγωγή ειδικού τύπου μπίρας με χρήση βύνης κριθαριού σε συνδυασμό με μέλι, λυκίσκο, κορίανδρο και μαγιά» (ΑΔΑ: 6ΑΧΩΗ-ΞΗ6) εγκρίθηκε η παραγωγή ειδικού τύπου μπίρας με τη χρήση βύνης κριθαριού σε ποσοστό τουλάχιστον 98% και μελιού σε ποσοστό έως 2% (υπολογιζόμενων στο εκχύλισμα που περιέχεται στο ζυθογλεύκος), καθώς και λυκίσκου, κορίανδρου και μαγιάς. Ο κορίανδρος (κ.ν. κόλιανδρο) θα προστίθεται υπό τη μορφή αποξηραμένων σπόρων κατά το στάδιο βρασμού του ζυθογλεύκους, μαζί με το λυκίσκο και θα πληροί τις σχετικές διατάξεις του Καν(ΕΕ) 1334/2008, ως και τους σχετικούς όρους των άρθρων 37§1 και 42§19 του Κ.Τ.Π., ως ισχύουν.
2. Προκειμένου για την παραγωγή των εν λόγω ειδικών τύπων μπίρας, όσον αφορά τις τηρητέες διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας των ζυθοποιείων, στα οποία θα γίνεται η παραγωγή αυτών, εφαρμόζονται για μεν την περίπτωση που αναφέρεται στο σημείο 1.α. οι σχετικές διατάξεις της Α.Υ.Ο. 270/2010 «Παραγωγή ζύθου με χρήση βύνης κριθής σε συνδυασμό με δημητριακά ή/και βύνη δημητριακών» (ΦΕΚ Β’ 1911), για δε την περίπτωση που αναφέρεται στο σημεία 1.β η Α.Υ.Ο. 30/077/827/2011 «αναγκαίοι όροι παραγωγής και τηρητέες διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας ζυθοποιείων στα οποία γίνεται χρήση βύνης κριθής σε συνδυασμό με μέλι» (ΦΕΚ Β’ 735). Β. Παρακαλούνται οι Χημικές Υπηρεσίες να ενημερώσουν σχετικώς τους ζυθοποιούς τους οποίους εποπτεύουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της παρούσας. Για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στην Υπηρεσία μας.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΑΜΙΟΣ