ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ πρωτοκόλλου ΔΠΦΥ Γ 1050289 ΕΞ/2016

Διασύνδεση των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων (Ο.Π.Σ.) Elenxis και Taxis.

28 Μαρτίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟIΚΟΝΟΜIΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ’
Πληροφορίες : Ο. Αγγελακοπούλου
Δ. Κορδοπάτης
Τηλέφωνα : 210 480 2928, 2904
Τηλεομοιοτυπικό : 210 4802930
Ταχ. Δ/νση : Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης
Ταχ. Κωδ. : 18346 Μοσχάτο

Αθήνα 28 Μαρτίου 2016

Επείγον - Αποστολή και με e mail

Αριθ. πρωτ.: ΔΠΦΥ Γ 1050289 ΕΞ

ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.

Θέμα: Διασύνδεση των Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων (Ο.Π.Σ.) Elenxis και Taxis.

Σχετ.: α) Αριθ. πρωτ. ΔΕΣ 1120386 ΕΞ 2013/30-7-2013 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
β) Αριθ. πρωτ. ΔΕΛ Γ 1191575 ΕΞ2013/10-12-2013 έγγραφο της Γενικής Διεύθυν- σης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Αναφορικά με το θέμα σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Α. Όπως ήδη γνωρίζετε, από τον Ιούλιο 2013 έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία λογισμικό με το οποίο επιτυγχάνεται η διασύνδεση των Ο.Π.Σ. Elenxis και Taxis. Το λογισμικό αυτό είναι διαθέσιμο στις εφαρμογές των υποσυστημάτων του Ο.Π.Σ. Taxis (Έσοδα, Φ.Π.Α., Κ.Β.Σ., Άλλοι φόροι), μέσω των οποίων διενεργείται βεβαίωση του ποσού των φόρων, τελών & εισφορών, που περιλαμβάνονται σε κάθε καταλογιστική πράξη. Με τη διαδικασία της διασύνδεσης των Ο.Π.Σ. απολογίζεται το ελεγκτικό έργο με βάση τις καταλογιστικές πράξεις που εκδίδονται για κάθε υπόθεση ελέγχου. Οι πράξεις αυτές παρακολουθούνται διακριτά από το Ο.Π.Σ. Elenxis, ενώ τα ποσά που περιλαμβάνονται σ΄ αυτές, βεβαιώνονται μέσω των υποσυστημάτων του Ο.Π.Σ. Taxis. Αναλυτικότερα: Με το (α) σχετικό δόθηκαν οδηγίες προς τον ελεγκτικό μηχανισμό, αναφορικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται προκειμένου να επιτευχθεί ηλεκτρονικά η διασύνδεση κάθε καταλογιστικής πράξης που παρακολουθείται διακεκριμένα στο Ο.Π.Σ. Elenxis, με τη βεβαίωση (και κατ’ επέκταση την είσπραξη) του ποσού των φόρων, τελών & εισφορών, που διενεργείται μέσω των υποσυστημάτων του Ο.Π.Σ. Taxis και περιλαμβάνονται στην καταλογιστική αυτή πράξη. Ανάλογες οδηγίες δόθηκαν και προς τους υπαλλήλους που διενεργούν βεβαίωση μέσω των υποσυστημάτων του Ο.Π.Σ. Taxis (αριθ. πρωτ. Γ.Γ.Δ.Ε. 0006122 ΕΞ 2013/5-8-2013, ΔΗΛΕΔ Β 0000726 ΕΞ 2013/5-9-2013, ΓΓΔΕ 0006121 ΕΞ 2013/5-8-2013 και Δ30Β 4029113 ΕΞ 2013/31-7- 2013 έγγραφα). Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διασύνδεσης των Ο.Π.Σ., εντοπίστηκαν τα συνηθέστερα λάθη των χρηστών (Ο.Π.Σ. Taxis & Elenxis) και με το (β) σχετικό δόθηκαν εκ νέου οδηγίες προς τους χρήστες - ελεγκτές καθώς και τους υπαλλήλους που διενεργούν τη βεβαίωση. Β. Με σκοπό τον ορθότερο απολογισμό των αποτελεσμάτων του ελέγχου, μέσω της παραπάνω διαδικασίας, αναβαθμίστηκαν οι εφαρμογές του Ο.Π.Σ. Elenxis. Συγκεκριμένα:
α) Στην εφαρμογή της Διαχείρισης Υποθέσεων (Case Management), μπορούν να καταχωρούνται συσχετιζόμενοι με την ελεγχόμενη υπόθεση Α.Φ.Μ., ώστε να διασυνδέονται βεβαιώσεις που διενεργούνται σε Α.Φ.Μ. διαφορετικούς από αυτόν της ελεγχόμενης υπόθεσης. Ενδεικτικές περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται μετά την αναβάθμιση της εφαρμογής είναι: - υποθέσεις στις οποίες η εντολή ελέγχου έχει εκδοθεί στον Α.Φ.Μ. της συζύγου και βεβαιώνονται ποσά φόρων στον/και στον υπόχρεο, - υποθέσεις στις οποίες η εντολή ελέγχου έχει εκδοθεί σε φορολογούμενο και βεβαιώνονται ποσά φόρων και σε αφανείς εταίρους (άτυπες εταιρείες). Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργικότητα αυτή, περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Α που επισυνάπτεται στο παρόν έγγραφο.
β) Οι εφαρμογές της Διαχείρισης Υποθέσεων (Case Manager) και Διενέργειας Ελέγχων (Audit Assistant), εμπλουτίστηκαν με τις φορολογίες που θεσπίστηκαν με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013). Ο συνολικός αριθμός των φορολογιών που μπορούν πλέον να απολογιστούν μέσω των εφαρμογών αυτών είναι εκατό (100). Οι σχετικές καταλογιστικές πράξεις για τις φορολογίες αυτές, μπορούν να διασυνδεθούν με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις και εισπράξεις. Στον πίνακα του επισυναπτόμενου παραρτήματος Β, περιλαμβάνονται οι φορολογίες αυτές. Με βάση τα αποτελέσματα της διασύνδεσης των Ο.Π.Σ. και ύστερα από σχετικά αιτήματα των Φορολογικών Περιφερειών, υλοποιήθηκαν αναφορές οι οποίες παράγονται μέσω του εργαλείου παραγωγής στατιστικών αναφορών Discoverer viewer του Ο.Π.Σ. Elenxis. Στις αναφορές αυτές απεικονίζεται η πορεία του έργου των ελεγκτικών υπηρεσιών σε συνάρτηση με τη βεβαίωση και είσπραξη για κάθε καταλογιστική πράξη. Γ. Με το παρόν σας γνωρίζουμε ότι στον Discoverer viewer είναι διαθέσιμες οι αναφορές:
α) Αποτελέσματα Ελέγχων, στην οποία απεικονίζονται αναλυτικά τα αποτελέσματα κάθε ελεγχόμενης υπόθεσης από το Ο.Π.Σ. Elenxis, καθώς και η αντίστοιχη βεβαίωση και είσπραξη από το Ο.Π.Σ. Taxis, για κάθε καταλογιστική πράξη.
β) Αταυτοποίητες, στην οποία περιλαμβάνονται οι εγγραφές από τα υποσυστήματα του Ο.Π.Σ. Taxis, για τις οποίες επιχειρήθηκε η διασύνδεση τους με καταλογιστικές πράξεις του Ο.Π.Σ. Elenxis, αλλά η διασύνδεση απέτυχε, για τους λόγους που έχουν ήδη αναφερθεί στο (β) σχετικό. Οι εγγραφές αυτές συνοδεύονται με το ποσό βεβαίωσης και είσπραξης. Στις αναφορές αυτές έχει πρόσβαση ο Προϊστάμενος κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας, για τις υποθέσεις ελέγχου της υπηρεσίας του, και κρίνεται απαραίτητος ο μηνιαίος έλεγχος των αποτελεσμάτων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις αποτυχίας της διασύνδεσης και να απολογίζεται το σύνολο του ελεγκτικού έργου με βάση τις βεβαιώσεις και εισπράξεις που προκύπτουν από τις καταλογιστικές πράξεις που εκδίδονται για κάθε ελεγχθείσα υπόθεση. Αναλυτικές οδηγίες για την πρόσβαση στις παραπάνω αναφορές, περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Γ, που επισυνάπτεται στο παρόν έγγραφο. Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένης της αναγκαιότητας για πλήρη και αξιόπιστη ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ως προς τα αποτελέσματα του ελεγκτικού έργου, παρακαλούνται οι Προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών να επιβλέψουν την ορθή εφαρμογή των παραπάνω οδηγιών από τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους τους. Συνημμένα: Παραρτήματα Α, Β, Γ.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ
Η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς
Τμήματος Διοίκησης