Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου Δ.Π.Λ.Σ.Ε.Λ.Υ. Β 4012424 ΕΞ/2016

«Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 των «Οδηγιών για την ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση εγγράφων του Υπουργείου Οικονομικών» μέσω του Συστήματος Κεντρικών Υπηρεσιών Αυτοματισμού Γραφείου (Ο.Π.Σ.Κ.Υ.- Livelink)»

01 Ιουλίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
& ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

 

Ταχ. Δ/νση : Χανδρή 1 και Θεσ/νίκης
Ταχ. Κωδ. : 183 46
Πληροφορίες : Ζ. Μαμφρέδα 210-4802735
Α. Κρέστας 210-4802280
Β. Τζοβλά 210-4802310
e-mail : z.mamfreda@gsis.gr
a.krestas@gsis.gr
v.tzovla@gsis.gr

Μοσχάτο:01/07/2016 - 13:53

Αρ. Πρωτ:Δ.Π.Λ.Σ.Ε.Λ.Υ. Β 4012424 ΕΞ

ΠΡΟΣ : Αποδέκτες των Πινάκων Α΄,Β΄,Γ΄,Δ΄,Ε΄ ΚΑΙ ΣΤ΄
(Όπως αναφέρονται στο Livelink)

ΚΟΙΝ: 1.Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης


2.Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής
Ανασυγκρότησης
Γενική Δ/νση Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής και
Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 των «Οδηγιών για την ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση εγγράφων του Υπουργείου Οικονομικών» μέσω του Συστήματος Κεντρικών Υπηρεσιών Αυτοματισμού Γραφείου (Ο.Π.Σ.Κ.Υ.- Livelink)»

ΣΧΕΤ.: 1. Το υπ.αριθμ. ΓρΓΓΠ0000726ΕΞ2014/14.5.2014 έγγραφο του Υπουργού Οικονομικών.
2. Το με αριθ. 660/20.04.2016 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης.

 

1. Σε συνέχεια του με αριθ. 1 σχετικού εγγράφου, που αφορά στο παραπάνω σε περίληψη θέμα και το οποίο σας έχει αποσταλεί, σας ενημερώνουμε ότι από την 11η Ιουλίου 2016 τίθεται σε παραγωγική λειτουργία νέα έκδοση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κεντρικών Υπηρεσιών Αυτοματισμού Γραφείου (Ο.Π.Σ.Κ.Υ.- Livelink 1), στην οποία έχει ενσωματωθεί η προσθήκη ψηφιακής υπογραφής (προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής) στο τελικό στάδιο έκδοσης του εγγράφου, μετά την πρωτοκόλλησή του.

Συγκεκριμένα, από την ως άνω ημερομηνία τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 7 των «Οδηγιών για την ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση εγγράφων του Υπουργείου Οικονομικών» για τα έγγραφα των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών που εκδίδονται και διακινούνται μέσω του συγκεκριμένου πληροφοριακού συστήματος. Κατ’ εφαρμογή των ως άνω διατάξεων, μετά την «Πρωτοκόλληση» και πριν τη «Διεκπεραίωση» εκδίδεται ηλεκτρονικό ακριβές αντίγραφο του εγγράφου σε μορφή .pdf, το οποίο υπογράφεται ψηφιακά, με χρήση χρονοσήμανσης, από τον τελικό υπογράφοντα ή τον αρμόδιο για τη διεκπεραίωση υπάλληλο.

Τα εν λόγω παραγόμενα έγγραφα θα φέρουν υποχρεωτικά ψηφιακή υπογραφή, κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 3 του ν.3979/2011 (Α’ 138), όπως ισχύει, η οποία έχει την ίδια νομική ισχύ με την ιδιόχειρη, επικυρωμένη υπογραφή.

2. Ύστερα από τα προαναφερθέντα και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με το αριθ. 2 σχετικό έγγραφο, τα έγγραφα των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, που εκδίδονται μέσω του Ο.Π.Σ.Κ.Υ. - Livelink θα διεκπεραιώνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο και ειδικότερα:

i. Μέσω του συστήματος Ο.Π.Σ.Κ.Υ. - Livelink προς τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες χρησιμοποιούν το ως άνω πληροφοριακό σύστημα.

ii. Μέσω του Arxeion Xml 2 προς τις Περιφερειακές Δ/νσεις Δημόσιας Περιουσίας καθώς έχει αναπτυχθεί διαλειτουργικότητα μεταξύ του συστήματος Ο.Π.Σ.Κ.Υ. – Livelink και του συστήματος Arxeion Xml.

iii. Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους Αποδέκτες/Κοινοποιήσεις που δεν ανήκουν στις κατηγορίες (i) και (ii) και για τους οποίους έχει εισαχθεί η ηλεκτρονική τους διεύθυνση (email address) στο σύστημα Ο.Π.Σ.Κ.Υ.- Livelink και έχει επιλεγεί το «e-mail» ως μέθοδος αποστολής του εγγράφου.

Σχετικές για το θέμα αυτό είναι και οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 13 του v.4325/2015 (Α’ 47), όπως ισχύει καθώς και τα οριζόμενα στην περίπτωση α’ της παραγράφου 3 του Κεφαλαίου Δ’ του με αριθ. 2 σχετικού εγγράφου.

Υπενθυμίζεται ότι γίνεται αυτόματα από το σύστημα Ο.Π.Σ.Κ.Υ.- Livelink η διάκριση των αποδεκτών (για Ενέργεια, Κοινοποίηση, Εσωτερική Διανομή, Άλλοι Αποδέκτες) που εμπίπτουν στις προαναφερόμενες κατηγορίες (i, ii και iii) από εκείνους που δεν εμπίπτουν σ’ αυτές και για τους οποίους απαιτείται η διεκπεραίωση του εγγράφου να γίνει με συμβατικό τρόπο, σε έντυπη μορφή.

Σημειώνεται, επίσης, ότι επειδή η διακίνηση των εγγράφων θα γίνεται εφεξής με ηλεκτρονικό τρόπο προς σημαντικό αριθμό υπηρεσιών, ο συντάκτης του εγγράφου οφείλει να επισυνάπτει σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα συνημμένα που συνοδεύουν ένα έγγραφο μέσω της σχετικής λειτουργικότητας που παρέχεται από το σύστημα Ο.Π.Σ.Κ.Υ.- Livelink.

3. Από την ως άνω ημερομηνία, στα μεταδεδομένα του εξερχόμενου εγγράφου προστίθενται τα πεδία Αριθμός ΦΕΚ, Ημερομηνία Δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ΑΔΑ, τα οποία παραμένουν ενεργά και μετά την πρωτοκόλληση του εγγράφου για την εισαγωγή των σχετικών στοιχείων εφόσον το έγγραφο απαιτείται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και/ή να αναρτηθεί στο πρόγραμμα «Διαύγεια».

4. Οδηγίες χρήσης του συστήματος αναφορικά με τη νέα λειτουργικότητα παρέχονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ που ακολουθεί.

5. Με μέριμνα των Προϊσταμένων, παρακαλούνται να λάβουν γνώση του παρόντος όλοι οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

 

 

 

1 Το σύστημα αναπτύχθηκε με βάση τις διαδικασίες προμηθειών στα πλαίσια του έργου «Υποσυστήματα Υποστήριξης των Παρεχόμενων Υπηρεσιών των Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπ.Ο.Ο. για τον Πολίτη», και αποτελεί υποσύνολο του έργου «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κεντρικών Υπηρεσιών Υπ.Ο.Ο. για την εξυπηρέτηση του Πολίτη».

2.Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων που αναπτύχθηκε με βάση τις διαδικασίες προμηθειών στα πλαίσια του έργου «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ (Ψ.Υ.-ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ.)» και χρησιμοποιείται από τις Περιφερειακές Δ/νσεις Δημόσιας Περιουσίας.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
& ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΠΕΤΡΟΣ ΤΡΙΑΡΧΗΣ

Συνημμένα:Οδηγίες ( σελ 6 )
Εσωτερική Διανομή
 Γραφείο κ. Υπουργού
 Γραφεία κ.κ. Αναπληρωτών Υπουργών
 Γραφεία κ.κ. Γενικών Γραμματέων
 Γραφείο κ. Ειδικού Γραμματέα ΣΔΟΕ
 Προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων