ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ πρωτοκόλλου Δ. ΟΡΓ. Δ 1114280 ΕΞ 2016/2016

«Παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τα έντυπα και τις σφραγίδες που θα χρησιμοποιούν οι Υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε., από 1.1.2017, ημερομηνία από την οποία θα αποτελούν υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε.»

27 Ιουλίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ
ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Δ’
Ταχ. Δ/νση : Λεωχάρους 2
Ταχ. Κώδικας: 101 84 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Αικατερίνη Μπάκα
Τηλέφωνο : 210-32.22.516
Fax : 210-32.30.829
(ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
ΠΡΟΣ: Την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής
Διακυβέρνησης Γ.Γ.Δ.Ε.
της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης
Αθήνα, 27 Ιουλίου 2016
Αρ. Πρωτ: Δ. ΟΡΓ. Δ 1114280 ΕΞ 2016
 

ΘΕΜΑ: «Παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τα έντυπα και τις σφραγίδες που θα χρησιμοποιούν οι Υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε., από 1.1.2017, ημερομηνία από την οποία θα αποτελούν υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε.»

ΣΧΕΤ: Το αριθ. ΔΗΛΕΔ 1105883 ΕΞ 2016/13.7.2016 έγγραφό σας.
Σχετικά με το προαναφερθέν έγγραφό σας, το οποίο περιλαμβάνει ερωτήματα, που αφορούν στα ηλεκτρονικά έντυπα, κατά τον τομέα των αρμοδιοτήτων μας, σας γνωρίζουμε τα κατωτέρω:
1.- α) Αναφορικά με το, με α/α 1, ερώτημά σας, από την 1.1.2017, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 1 έως 43 του ν.4389/2016(Α’ 94), στην προμετωπίδα των εγγράφων που θα εκδίδουν οι Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., είτε αυτά χορηγούνται στον πολίτη, είτε προορίζονται για εσωτερική χρήση των υπηρεσιών, στο επάνω αριστερό μέρος και κάτω από το εθνόσημο θα αναγράφεται:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ (Α.Α.Δ.Ε.)
Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ (αν υφίσταται) Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ (αν απαιτείται)
αα) Ιδιαίτερα, στην προμετωπίδα των εγγράφων που θα εκδίδει η Υπηρεσία σας, κατά την διεκπεραίωση της αλληλογραφίας της με τις υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., με τις άλλες δημόσιες Υπηρεσίες, με τους Φορείς και με τους πολίτες, κάτω από το εθνόσημο, θα αναγράφονται οι φράσεις:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ (Α.Α.Δ.Ε.)
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
& ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ (αν απαιτείται το Τμήμα)
ββ) Σε περίπτωση που θα καθιερωθεί η χρήση προτυπωμένου σήματος από την Α.Α.Δ.Ε., το προτυπωμένο σήμα, θα τίθεται κάτω από την φράση «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και πάνω από την φράση «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ (Α.Α.Δ.Ε.)», εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό.
β) Ενδεικτικά, αναφέρονται τα κατωτέρω:
αα) Στο επάνω αριστερό μέρος του εγγράφου, με το οποίο χορηγείται στον φορολογούμενο η βεβαίωση ότι η «υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος… ολοκληρώθηκε επιτυχώς… με ημερομηνία υποβολής…. και αριθμό καταχώρησης…», πρέπει να αναγράφονται, κάτω από το εθνόσημο: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Κάτω από το «Ευχαριστούμε που χρησιμοποιήσατε τις ηλεκτρονικές μας υπηρεσίες» να αναγράφεται το: ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η συντομογραφία (Δ.ΗΛΕ.Δ.) τυπικά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται, γιατί δεν περιλαμβάνεται στις διατάξεις του Οργανισμού, γι’ αυτό θα πρέπει να καθορισθεί ρητά αν χρειάζεται.
ββ) Στην Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου, κάτω από την φράση «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» θα αναγράφεται ο τίτλος «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ» και κάτω από το «Α’. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ», για να είναι ακριβές, αν είναι τεχνικά δυνατόν να
αναγράφεται «ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (Δ.Ο.Υ.)
β1) Στο επάνω αριστερό μέρος της «ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΦΟΡΟΥ» θα αναγράφεται και πάλι ο τίτλος της Αρχής. Επειδή η Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου είναι διοικητικό έγγραφο, άποψή μας είναι ότι πρέπει να τεθεί επί αυτής και το εθνόσημο.
β2) Κάτω δεξιά στην υπογραφή θα γράφεται «Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ» ή ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε. (αν δεν χωράει ολογράφως) και από κάτω το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.
β3) Στην προεκτυπωμένη στρογγυλή υπηρεσιακή σφραγίδα που τίθεται στην ως άνω Πράξη, πρέπει να αναγράφονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 48/1975 (Α’ 108):
i) Στον πρώτο (εξωτερικό) κύκλο από τους τρεις επάλληλους και ομόκεντρους κύκλους αυτής, η λέξη «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».
ii) Στον δεύτερο κύκλο, μόνον ο τίτλος «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ», γιατί εκδίδεται από οργανική μονάδα της Κεντρικής Υπηρεσίας αυτής.
iii) Ο τρίτος (εσωτερικός κύκλος) θα φέρει το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του προαναφερθέντος νόμου, τον οποίο σας επισυνάπτουμε.
γ) Ως προς τα ηλεκτρονικώς υποβαλλόμενα από τους πολίτες έντυπα (όπως, τα Ε1, Ε2, Ν, κ.λπ.) ή για τα έντυπα που υπέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης και υποβάλλονται από τους πολίτες σε υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. (όπως, τα Μ1, Μ5, κ.λπ) και θα εξακολουθήσουν να υποβάλλονται, από την 1.1.2017, στις υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., διευκρινίζεται ότι σχεδιάζονται μεν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας της Γ.Γ.Δ.Ε., για την υποβοήθηση των ενδιαφερομένων στην ορθή εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, ωστόσο πρόκειται για ιδιωτικά έγγραφα. Κατά την άποψή μας, τα προαναφερθέντα έντυπα, πρέπει να σχεδιάζονται κατά ενιαίο και ομοιόμορφο τρόπο και να φέρουν εθνόσημο και στο κάτω μέρος αυτού τις φράσεις:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ (ή Α.Α.Δ.Ε.) 2.- α) Σχετικά με τα ερωτήματά σας με α/α 2 και 3, με την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων διατάξεων για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, σας υπενθυμίζουμε ότι με την παράγραφο 1 των άρθρων 16 και 18, αντίστοιχα του ν.2690/1999 (Α’ 45) ορίζεται ότι: «Η διοικητική πράξη είναι έγγραφη, αναφέρει την εκδούσα αρχή και τις εφαρμοζόμενες διατάξεις, φέρει δε χρονολογία, καθώς και υπογραφή του αρμόδιου οργάνου». Επίσης, ημερομηνία έκδοσης της διοικητικής πράξης, της οποίας δεν απαιτείται δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. ή ανάρτηση στο πρόγραμμα «Διαύγεια», άρα και ημερομηνία διεκπεραίωσης υπόθεσης, είναι αυτή της υπογραφής της και της χρονολόγησής της από τον εκδότη της και όχι η ημερομηνία διακίνησης του εξερχόμενου εγγράφου από την αρμόδια, γι’ αυτό, Υπηρεσία. (σχετικό το αριθ. ΔΙΣΚΠΟ/ Φ15_16371_17190/10.8.2006 έγγραφο της Διεύθυνσης Σχέσεων Κράτους- Πολίτη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Οργάνωσης & Διαδικασιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, το οποίο κοινοποιήθηκε σε όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών με το αριθ.
1075146/892/0006Δ/5.9.2006 έγγραφό μας).
β) Ως προς τις επανεκτυπώσεις, άποψή μας είναι ότι αυτές δεν μπορεί να αφίστανται του αρχικού εγγράφου, το οποίο πρέπει να είναι αυτούσιο, εφόσον αυτές ακριβώς δηλώνουν την ακρίβεια των αρχικών εγγράφων. Όπως, όμως, συνεννοηθήκαμε για το συγκεκριμένο θέμα, θα επανέλθουμε αργότερα, προκειμένου να συζητήσουμε ορισμένα τεχνικά θέματα που προκύπτουν.
3.- Επίσης, ο τίτλος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να αλλάξει και στις ιστοσελίδες, στις οποίες θα αναγράφεται κάτω από το εθνόσημο:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Το προτυπωμένο σήμα (αν υπάρχει)
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ (ή Α.Α.Δ.Ε.) Το προτυπωμένο σήμα θα μπορούσε, ίσως, να βρίσκεται σε άλλο σημείο, σε περίπτωση που τεχνικά ή αισθητικά θεωρηθεί απαραίτητο.
Σε περίπτωση ιστοσελίδας επιμέρους υπηρεσίας, κάτω από την Α.Α.Δ.Ε. θα αναγράφεται:
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ…
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ… (αν απαιτείται)
Άποψή μας είναι ότι η ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. θα πρέπει να είναι ενιαία ή τουλάχιστον, να υπάρχει σε αυτήν παραπομπή σε συνδέσμους, επί μέρους ιστοσελίδες υπηρεσιών της, όπου απαιτείται η λειτουργία τους.
4.- Ύστερα από τα παραπάνω, σας γνωρίζουμε ότι είμαστε στην διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις, αν χρειασθεί.
Με εντολή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων

 Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης

Παρασκευή Λεγάκη, ΠΕ/Α’

Ακριβές Αντίγραφο 

Ο/Η Προϊστάμενος/η του Αυτοτελούς
Τμήματος Διοίκησης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ (για ενέργειες)
1. Διεύθυνση Παροχής Φορολογικών Υπηρεσιών
2. Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (πλην της με α/α 1)
3. Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ.
4. Διεύθυνση Σχεδιασμού, Υποστήριξης Εργαστηρίων και Χημικοτεχνικής Δασμολογίου
5. Διεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών
6. Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού Μεταρρυθμιστικών Δράσεων και Επικοινωνίας