Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου ΔΔΘΕΚΑ Α 1097224 ΕΞ/2017

«Απόφαση ΔΕΕ στην υπόθεση C441/15 – Μείγμα ανθρακικού ασβεστίου με άμυλο – Κλάσεις 38.24 και 21.06»

27 Ιουνίου 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΑΔΕ

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΩΝ
ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ & ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α: ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΟ & ΔΑΣΜΟΛΟΓ.
ΑΞΙΑΣ


Ταχ. Δ/νση : Κ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες : Ε.Μπίρμπιλα
Τηλέφωνο : 210-69.87.475
Fax : 210-69.87.506
E-Mail : ebirbila@2001.syzefxis.gov.gr
Url : www.aade.gr

ΑΔΑ: 66ΖΩΗ-Κ2Ι

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2017
Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Α 1097224 ΕΞ 2017

ΠΡΟΣ: Ως προς τον πίνακα διανομής

Θέμα: «Απόφαση ΔΕΕ στην υπόθεση C441/15 – Μείγμα ανθρακικού ασβεστίου με άμυλο – Κλάσεις 38.24 και 21.06»

Κοινοποιούμε συνημμένα, για ενημέρωση και εφαρμογή, την Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην υπόθεση C-441/15 (Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., σειρά C, αριθ. 104/17), με την οποία διευκρινίζεται το πεδίο εφαρμογής των δασμολογικών κλάσεων 21.06 και 38.24 όσον αφορά, ειδικότερα, τη δασμολογική κατάταξη προϊόντος ανθρακικού ασβεστίου σε σκόνη, που αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο καθορισμένης χημικής σύστασης (περίπου 95%) και από τροποποιημένο άμυλο που προστίθεται για τη διευκόλυνση της δισκιοποιήσεως (περίπου 5%). Το προϊόν αυτό χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παρασκευή απλών, αναβραζόντων ή μασώμενων ή δισκίων ασβεστίου για την ανθρώπινη κατανάλωση.
Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της προαναφερόμενης Απόφασης έχουν ως εξής:
1. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, το προϊόν πρέπει να θεωρηθεί, βάσει της σύστασής του, ότι αποτελείται από χημικό προϊόν (ανθρακικό ασβέστιο) και από ουσία η οποία έχει θρεπτική αξία (τροποποιημένο άμυλο) (σκέψη αριθ. 40). Για την κατάταξή του, επομένως, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη:

- Η σημείωση 1β) του Κεφαλαίου 38 του Δασμολογίου, σύμφωνα με την οποία αποκλείονται από το εν λόγω Κεφάλαιο «τα μείγματα χημικών προϊόντων και ουσιών διατροφής ή άλλων ουσιών που έχουν θρεπτική αξία, των τύπων που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τροφίμων ή για τη διατροφή του ανθρώπου (κλάση 21.06 γενικά)» (σκέψη αριθ. 41).

- Οι Επεξηγηματικές Σημειώσεις του Εναρμονισμένου Συστήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων για το Κεφάλαιο 38, σύμφωνα με τις οποίες αποκλείονται από το εν λόγω κεφάλαιο τα μείγματα που ανήκουν σε εκείνες τις κατηγορίες προϊόντων τα οποία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή προϊόντων ανθρώπινης διατροφής και των οποίων η αξία έγκειται στις θρεπτικές τους ιδιότητες (σκέψη αριθ. 44).
2. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, το υπό κρίση προϊόν συνιστά «μείγμα» με την έννοια της προαναφερόμενης σημείωσης 1β) του Κεφαλαίου 38, και για την κατάταξή του θα πρέπει να ληφθεί υπόψη τόσο το κριτήριο που αναφέρεται στα χαρακτηριστικά και στις ιδιότητές του, δηλαδή η θρεπτική αξία του μείγματος καθαυτού, όσο και ο προορισμός του, δηλαδή το γεγονός ότι αυτό χρησιμοποιείται για την παρασκευή των δισκίων ασβεστίου, που συνιστούν είδος της δασμολογικής κλάσης 21.06 (σκέψεις αριθ. 44-46).
3. Επιπλέον, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι, σύμφωνα με προηγούμενη νομολογία του, έχει ήδη κριθεί ότι η έννοια της ουσίας που έχει θρεπτική αξία μπορεί να εμπερικλείει και χημικά προϊόντα. Κατά συνέπεια, μια χημική ουσία, όπως στην προκειμένη περίπτωση το ανθρακικό ασβέστιο, μπορεί επίσης να θεωρηθεί ότι διαθέτει θρεπτική αξία (σκέψη αριθ. 47).
4. Τέλος, το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι το τελικό παραγόμενο προϊόν με βάση το υπό κρίση μείγμα ανθρακικού ασβεστίου, δηλαδή τα δισκία ασβεστίου σε διάφορες μορφές, συνιστά συμπλήρωμα για τη διατροφή του ανθρώπου, καθώς συμβάλλει στη βελτίωση της πέψης και γενικότερα τη διαφύλαξη της υγείας και της ευεξίας, και κατά συνέπεια υπάγεται στη δασμολογική κλάσης 21.06 (σκέψη αριθ. 49).
5. Με βάση τα ανωτέρω, το Δικαστήριο καταλήγει ότι το συγκεκριμένο μείγμα ανθρακικού ασβεστίου και τροποποιημένου αμύλου δεν υπάγεται στη δασμολογική κλάση 38.24 ως προϊόν των χημικών βιομηχανιών, αλλά στην κλάση 21.06 κατ’ εφαρμογή της σημείωσης 1β) του Κεφαλαίου 38 του Δασμολογίου, ως προϊόν το οποίο προορίζεται, με βάση τα αντικειμενικά του χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές του, για την παρασκευή προϊόντων ανθρώπινης διατροφής (σκέψεις αριθ. 50-52).
6. Παρακαλούμε για την εφαρμογή των ανωτέρω για σκοπούς δασμολογικής κατάταξης παρόμοιων μειγμάτων ανθρακικού ασβεστίου και αμύλου, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη ότι το Δικαστήριο της Ε.Ε. αποτελεί την ανώτατη δικαστική αρχή (δικαιοδοτικό όργανο) της Ε.Ε. που διασφαλίζει την ομοιόμορφη ερμηνεία και εφαρμογή του δικαίου της Ε.Ε., ενώ οι αποφάσεις του για θέματα ερμηνείας και εφαρμογής του ενωσιακού δικαίου υπερτερούν έναντι κάθε άλλου μη συμβατού μέτρου του κοινοτικού δικαίου, όπως είναι οι κανονισμοί, οι οδηγίες ή οι αποφάσεις των οργάνων της Ε.Ε., καθώς και έναντι τυχόν εθνικών διατάξεων και ρυθμίσεων.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
Π. ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ