ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ πρωτοκόλλου ΔΤΔ Γ 1122709 ΕΞ 2022/2022

Αυτο-Παρακολούθηση Εγκεκριμένων Οικονομικών Φορέων

23 Νοεμβρίου 2022

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Γ΄

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 10184 Αθήνα
Πληροφορίες : Μ. Πίκλα
Τηλέφωνο : 210 6987443
E-Mail : dtd@aade.gr
Url : www.icisnet.gr

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2022
Αριθ. Πρωτ.: ΔΤΔ Γ 1122709 ΕΞ 2022

ΠΡΟΣ : ως Π.Δ.

Θέμα: Αυτο-Παρακολούθηση Εγκεκριμένων Οικονομικών Φορέων

Σχετ.: (α) Το με αρ. πρωτ. ΔΤΔ Γ 1005115 ΕΞ 2021/21-01-2021 έγγραφό μας προς τους Εγκεκριμένους Οικονομικούς Φορείς
(β) Οι Κατευθυντήριες Οδηγίες για τους Ε.Ο.Φ. TAXUD/B2/047/2011 – Rev.6 και ειδικότερα το Παράρτημα 4 αυτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 23 παράγραφος 2 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (Καν (ΕΕ) 952/2013-ΕΤΚ) οι δικαιούχοι της Άδειας ΑΕΟ πρέπει να γνωστοποιούν χωρίς καθυστέρηση στις τελωνειακές αρχές κάθε μεταβολή της δραστηριότητας τους η οποία επέρχεται μετά τη λήψη της Άδειας και μπορεί να έχει επίπτωση στη διατήρηση ή το περιεχόμενο αυτής.
Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η τακτική παρακολούθηση από τον οικονομικό φορέα (αυτό-παρακολούθηση) των διαδικασιών και συστημάτων αυτού με στόχο την αποτύπωση και γνωστοποίηση των σημαντικών αλλαγών της δραστηριότητάς του, έγκαιρα, στις Τελωνειακές Αρχές επί των αποτελεσμάτων αυτής.
Η αυτο-παρακολούθηση επιτρέπει την αξιολόγηση από τον ίδιο τον οικονομικό φορέα της ποιότητας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου του, ούτως ώστε να

 διαπιστώνει τυχόν επιχειρηματικούς κινδύνους
 λαμβάνει εσωτερικά μέτρα προς κάλυψη των κινδύνων αυτών (διαδικασίες, οδηγίες, έλεγχοι κ.λπ.).
Μέσω αυτής διασφαλίζεται ότι ο εσωτερικός έλεγχος του οικονομικού φορέα είναι και παραμένει αποτελεσματικός και τα μέτρα που λαμβάνονται εξακολουθούν να ταιριάζουν στις διαδικασίες του και λειτουργούν σωστά. Στο παράρτημα 2 του ανωτέρω (β) σχετικού, περιλαμβάνεται λίστα με τους πιο συνηθισμένους κινδύνους ανά επιχειρηματική διαδικασία, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο εκκίνησης για τον προσδιορισμό των δυνητικών κινδύνων του εκάστοτε ΑΕΟ.
Στο δε παράρτημα 4 αυτού, αναφέρονται παραδείγματα των πληροφοριών που πρέπει να γνωστοποιούνται στις τελωνειακές αρχές κατ’ εφαρμογή του άρθρου 23 παράγραφος 2 του ΕΤΚ. Εξυπακούεται ότι το εύρος των πληροφοριών που πρέπει να γνωστοποιούνται στις τελωνειακές αρχές εξαρτάται από το είδος της Άδειας ΑΕΟ.
Στη βάση των ανωτέρω και με στόχο τον ευχερέστερο εντοπισμό των καταστάσεων που ενδεχομένως να έχουν επίπτωση στο περιεχόμενο της Άδειας ΑΕΟ, συντάχθηκε το συνημμένο Ερωτηματολόγιο Αυτο-Παρακολούθησης, το οποίο οι Εγκεκριμένοι Οικονομικοί Φορείς καλούνται να
 συμπληρώνουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους, λαμβάνοντας ως έτος αναφοράς το προηγούμενο έτος, προκειμένου να είναι καταγεγραμμένες με ομοιόμορφο τρόπο οι ενέργειες που γίνονται στο πλαίσιο της αυτό-παρακολούθησης και τα αποτελέσματα αυτών.
 τηρούν στο αρχείο τους για τρία τουλάχιστον έτη, καθώς και να διασφαλίζουν την τήρηση για το ίδιο χρονικό διάστημα στοιχείων, εγγράφων, τεκμηριωμένων ευρημάτων και εκθέσεων που απαιτήθηκαν για τη συμπλήρωσή του, σε περίπτωση που τους ζητηθεί από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή του τόπου εγκατάστασής τους

Επισημαίνεται ότι η μη γνωστοποίηση τυχόν μεταβολών της δραστηριότητάς των ΑΕΟ ενδέχεται να επηρεάσει την ισχύ της Άδειας και είναι δυνατό να επιφέρει κυρώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αναστολή (άρθρο 23 παρ. 4 ΕΤΚ) ή ακόμη και ανάκληση (άρθρο 28 ΕΤΚ & 34 Καν. (ΕΕ) 2447/2015) αυτής.
Πέραν των ανωτέρω, υπενθυμίζεται ότι πέραν των συμπεριλαμβανομένων στοιχείων του Ερωτηματολογίου Αυτο-Παρακολούθησης, ο AEO οφείλει να ενημερώνει την Τελωνειακή Αρχή έκδοσης για τυχόν μεταβολές που σχετίζονται με οποιαδήποτε άλλο στοιχείο ή /και άλλη συναφή έγκριση, άδεια ή πιστοποίηση έχει χορηγηθεί από άλλες κρατικές αρχές και ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στην Άδεια AEO.
Οι Τελωνειακές Περιφέρειες από μεριάς τους παρακαλούνται όπως

 ζητούν και λαμβάνουν υπόψη τις απαντήσεις των Ερωτηματολογίων Αυτο- Παρακολούθησης κατά την εκπόνηση του σχεδίου παρακολούθησης ή επαναξιολόγησης των ΑΕΟ αρμοδιότητάς τους.
 υπενθυμίζουν στους ΑΕΟ αρμοδιότητάς τους την υποχρέωση αυτό-παρακολούθησης των δραστηριοτήτων τους καθώς και κοινοποίησης στις Τελωνειακές Αρχές τυχόν σημαντικών αλλαγών που μπορεί να έχουν επίπτωση στη διατήρηση της ιδιότητας αυτής.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΟΥΡΤΙΔΗΣ

Συνημμένο
Ερωτηματολόγιο Αυτο-Παρακολούθησης