Οδηγία ΑΡ πρωτοκόλλου Ο ΔΕΕΦΑ 1037381ΕΞ/2022

«Κοινοποίηση διατάξεων των άρθρων 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 15, 16, 37, 52, 65, 68 και 113 του ν. 4926/2022 (Α’ 82)»

29 Απριλίου 2022

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ι. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α’ και Β’

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 101 84 Αθήνα
Τηλέφωνο : 2103375318,
Email :deaf@aade.gr
Url : www.aade.gr
ΙΙ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Α’

Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2 – 4
Ταχ. Κώδικας 106 72 Αθήνα
Τηλέφωνο : 2132122400
Email : deef@aade.gr
ΙΙΙ. ΔΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α’ και ΙΑ΄

Ταχ. Δ/νση :Χανδρή 1 και Θεσσαλονίκης
Ταχ. Κώδικας : 18345 Αθήνα
Τηλέφωνο : 2104802907
E-Mail : d.eleg@aade.gr
IV.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α’ και Β’

Ταχ. Δ/νση :Πανεπιστημίου 20
Ταχ. Κώδικας : 10184 Αθήνα
Τηλέφωνο : 2103614303
E-Mail : deispraxeon@aade.gr_
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
Ι. Δ/ΝΣΗ ΕΦΚ & ΦΠΑ
ΤΜΗΜΑ Ε’ ΦΠΑ Εισαγωγών-Εξαγωγών

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 101 84 Αθήνα
Τηλέφωνο : 2106987407,448
Email :vat-customs@aade.gr
Url : www.aade.gr
ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
Αθήνα, 29 Απριλίου 2022
Αριθ. Πρωτ.: Ο ΔΕΕΦΑ 1037381ΕΞ
ΠΡΟΣ: Ως Πίνακα Διανομής

Θέμα: «Κοινοποίηση διατάξεων των άρθρων 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 15, 16, 37, 52, 65, 68 και 113 του ν. 4926/2022 (Α’ 82)»

                                                                                         ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΔΗΓΙΑΣ

                                                                                             Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Η οδηγία αφορά στην κοινοποίηση διατάξεων των άρθρων 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 15, 16, 37, 52, 65, 68 και 113 του ν. 4926/2022 (A’ 82) «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις.»

                                                                                              Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Με την παρούσα οδηγία κοινοποιούνται οι διατάξεις των άρθρων 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 15, 16, 37, 52, 65, 68 και 113 του ν. 4926/2022 που αφορούν:
To άρθρο 2: Μητρώο πλοίων αναψυχής και τουριστικών ημερόπλοιων
Το άρθρο 3: Όροι και προϋποθέσεις για την δραστηριοποίηση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής
Το άρθρο 4: Ελάχιστος αριθμός ημερών ναύλωσης
Το άρθρο 5: Αναστολή άσκησης της δραστηριοποίησης επαγγελματικού πλοίου αναψυχής
Το άρθρο 6: Κατάσχεση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής
Το άρθρο 7: Οφειλές επαγγελματικών πλοίων αναψυχής
Το άρθρο 8: Όροι και προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση πλοίων αναψυχής χαρακτηρισμένων ως επαγγελματικών σύμφωνα με το δίκαιο άλλης χώρας
Το άρθρο 9: Τέλος Επαγγελματικού Πλοίου Αναψυχής σύμφωνα με το Δίκαιο Άλλης Χώρας (Τ.Ε.Π.Α.Δ.Α.Χ.)
Το άρθρο 10: Όροι και προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων
Το άρθρο 12: Ναυλοσύμφωνο
Το άρθρο 15: Ιδιοχρησιμοποίηση
Το άρθρο 16: Δυνατότητα εκτέλεσης μεμονωμένων κινήσεων από επαγγελματικά πλοία αναψυχής κενά επιβατών
Το άρθρο 37: Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ν.Ε.Π.Α., διοίκηση και εκπροσώπηση της Ν.Ε.Π.Α.
Το άρθρο 52: Λογιστικά αρχεία και εταιρική χρήση της Ν.Ε.Π.Α.
Το άρθρο 65: Φορολογικά θέματα Ν.Ε.Π.Α.
Το άρθρο 68: Εταιρείες Ιδιωτικών Πλοίων Αναψυχής
Το άρθρο 113: Έκτακτη ενίσχυση της κτηνοτροφικής παραγωγής στη νησιωτική Ελλάδα που πλήττεται λόγω των σημαντικών αυξήσεων του κόστους εισροών

                                                                                          Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Η παρούσα οδηγία αφορά όλους τους επαγγελματίες που είναι ιδιοκτήτες ή δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εκμετάλλευσης των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, καθώς και τις φορολογικές και τελωνειακές αρχές
Αφορά επίσης τους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους στη νησιωτική Ελλάδα που πλήττονται λόγω των σημαντικών αυξήσεων του κόστους εισροών .

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των άρθρων 2-10, 12, 15, 16, 37, 52, 65, 68 και 113 του Ν.4926/2022 (ΦΕΚ Α’ 82) που ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης εκτός των περιπτώσεων που ειδικά καθορίζονται στο άρθρο 136 του ίδιου νόμου.
Με τον κοινοποιούμενο νόμο αναθεωρούνται οι διατάξεις του ν. 4256/2014 και ιδίως καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 1-13, οι παρ. 7 έως και 10 του άρθρου 14 και το άρθρο 15 του ν. 4256/2014, σύμφωνα με το άρθρο 86 αυτού, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής όπως και άλλες διατάξεις.
Ειδικότερα :

  • με το άρθρο 2 διαμορφώνεται το νέο πλαίσιο για το e-Μητρώο πλοίων αναψυχής και τουριστικών ημερόπλοιων.
  • με το άρθρο 3 καθορίζονται όροι και προϋποθέσεις δραστηριοποίησης επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.
  • με το άρθρο 4 ρυθμίζονται θέματα που σχετίζονται με τον ελάχιστο αριθμό ημερών ναύλωσης των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής που δραστηριοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 3.
  • με το άρθρο 5 ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με την αναστολή άσκησης της δραστηριοποίησης επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.
  •  με το άρθρο 6 ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με την κατάσχεση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, για τα οποίο συντρέχει υποχρέωση συμπλήρωσης ημερών ναύλωσης.
  •  με το άρθρο 7 ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις οφειλές επαγγελματικού πλοίου αναψυχής το οποίο δεν εκπληρώνει την υποχρέωση συμπλήρωσης ελαχίστου ημερών ναύλωσης, καθώς και σε περιπτώσεις εκούσιας ή αυτοδίκαιης παύσης της επαγγελματικής δραστηριότητας για τις οποίες εκδίδεται κατά του πλοιοκτήτη ή του εφοπλιστή πράξη του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στην οποία προσδιορίζεται η ημερομηνία παύσης ισχύος της επαγγελματικής δραστηριότητας η οποία κοινοποιείται στις αρμόδιες τελωνειακές και φορολογικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τη βεβαίωση, κατά τον χρόνο έκδοσης της πράξης αυτής και την είσπραξη των δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων των υποπέρ. αα’ και αβ’, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 6 του άρθρου 21 του κοινοποιούμενου νόμου.
  •  Με το άρθρο 8 καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για τη δραστηριοποίηση, εντός της ελληνικής επικράτειας, πλοίων αναψυχής χαρακτηρισμένων ως επαγγελματικών, σύμφωνα με το Δίκαιο Άλλης Χώρας, ανεξαρτήτως σημαίας και πλην της ελληνικής και τα οποία είναι ολικού μήκους άνω των τριάντα πέντε (35) μέτρων και έχουν υλικό κατασκευής χάλυβα ή πλαστικό ή αλουμίνιο.
  •  Με το άρθρο 9 θεσπίζεται ειδικό Τέλος Επαγγελματικού Πλοίου Αναψυχής σύμφωνα με το Δίκαιο Άλλης Χώρας (Τ.Ε.Π.Α.Δ.Α.Χ.) υπέρ του Δημοσίου το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση άδειας των πλοίων αναψυχής της παρ. 1 του άρθρου 8 στην περίπτωση που ο τόπος παράδοσης και/ή επαναπαράδοσης του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής στον ναυλωτή και στον εκναυλωτή, αντίστοιχα και ο τόπος αρχικής επιβίβασης και οριστικής αποβίβασης, των επιβατών, βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια καθώς και για την εκτέλεση σύμβασης ολικής ναύλωσης εντός της Ελληνικής επικράτειας των πλοίων της περ. (β) της παρ. 2 του άρθρου 3.
  •  Με το άρθρο 10 καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση και τη δραστηριοποίηση επαγγελματικού τουριστικού ημερόπλοιου που φέρει σημαία ελληνική ή άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή του ΕΟΧ, για τις οποίες απαιτείται: (α) βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης για την έναρξη εργασιών επαγγελματικής εκμετάλλευσης του πλοίου και (β) καταχώριση των στοιχείων του πλοίου στο «e – Μητρώο Πλοίων».
  • Με το άρθρο 12 καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ηλεκτρονικής υποβολής των απαιτούμενων στοιχείων του ναυλοσυμφώνου, στις αρμόδιες αρχές, μέσω της καταχώρισής τους στο «e – ναυλοσύμφωνο» ή στο“e – CharterPermission” κατά περίπτωση, για την εκτέλεση σύμβασης ολικής ναύλωσης εντός της ελληνικής επικράτειας.
  • Με το άρθρο 15 καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής του «e - Mητρώου Πλοίων» εφόσον, τα απαιτούμενα στοιχεία της έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στις αρμόδιες αρχές, μέσω της καταχώρισής τους στο «e -ναυλοσύμφωνο» καθώς και των άλλων πλοίων αναψυχής που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εντός της ελληνικής Επικρατείας εφόσον τα στοιχεία της έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στις αρμόδιες αρχές, μέσω της καταχώρισής τους στο «e - CharterPermission».
  • Με το άρθρο 16 ρυθμίζεται η δυνατότητα εκτέλεσης μεμονωμένων κινήσεων από επαγγελματικά πλοία αναψυχής κενά επιβατών κατά το χρονικό διάστημα όπου δεν εκτελούν σύμβαση ολικής ναύλωσης, σύμφωνα με τα άρθρα 3 ή 8, ή δεν τελούν σε καθεστώς ιδιοχρησιμοποίησης, σύμφωνα με το άρθρο 15, τα οποία δύνανται να εκτελούν συγκεκριμένες κινήσεις εντός της Ελληνικής Επικράτειας κενά επιβατών χωρίς να αίρεται ο επαγγελματικός χαρακτήρας τους.
  •  Με το άρθρο 37 καθορίζεται ότι η ιδιότητα του Προέδρου του Δ.Σ. ταυτίζεται με αυτή του Διευθύνοντος Συμβούλου.
  •  Με το άρθρο 52 καθορίζεται για τις Ν.Ε.Π.Α. η διάρκεια και η λήξη της εταιρικής χρήσης, η σύνταξη του ισολογισμού ή της λογιστικής κατάστασης, καθώς και θέματα αναφορικά με τη γλώσσα τήρησης των λογιστικών αρχείων.
  • Με το άρθρο 65 καθορίζονται οι φορολογικές υποχρεώσεις των Ν.Ε.Π.Α.
  •  Με το άρθρο 68 καθορίζονται θέματα σχετικά με τη σύσταση των Εταιρειών Ιδιωτικών Πλοίων Αναψυχής (Ε.Ι.Π.Α.), ενώ σημειώνεται ότι, οι Ε.Ι.Π.Α. υποχρεούνται σε τήρηση λογιστικών αρχείων με το απλογραφικό σύστημα.

Άρθρο 113 «Έκτακτη ενίσχυση της κτηνοτροφικής παραγωγής στη νησιωτική Ελλάδα που πλήττεται λόγω των σημαντικών αυξήσεων του κόστους εισροών»
Με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 113, προβλέπεται ότι η έκτακτη ενίσχυση που θεσπίστηκε με τη διάταξη της παρ. 1 του ίδιου άρθρου, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, παρά μόνο με δήλωση του δικαιούχου, και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τη συμμετοχή τους στη δράση και την είσπραξη της ενίσχυσης.

Συνημμένα: ΦΕΚ Α’ 82/20.04.2022

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
α.α
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΑΚΟΣ
(ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΔΑΔ Γ1116833
ΕΞ 2021/23/12/21)