Οδηγία ΑΡ πρωτοκόλλου Ο.3022/2023

Κοινοποίηση των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 4, της παρ. 3 του άρθρου 5, των περ. i, ii και υποπερ. γ της περ. v της παρ. 4 του μέρους Α και της περ. ii της παρ. 5 του μέρους Β της ενότητας ΙΙ καθώς και της παρ. 8 του μέρους Β και του μέρους Γ της ενότητας ΙΙΙ του παραρτήματος ΙΙ του Μνημονίου Συνεργασίας που κυρώθηκε με το ν. 5032/2023 [«Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με τη δημιουργία ενός κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη για τον πληθυσμό. », Α΄67/18.3.2023].

23 Μαρτίου 2023

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΜΜΕΣΗΣ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ – ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄, Β΄

Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4
Ταχ. Κώδικας : 10672, Αθήνα
Τηλέφωνο : 2132122400
Email : deef@aade.gr
Url : www.aade.gr
2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ – ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄, Β΄

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 10184, Αθήνα
Τηλέφωνα : 210 3375312, 317
Email : deaf@aade.gr
Url : www.aade.gr
Αθήνα, 23 Μαρτίου 2023
Ο.3022
ΠΡΟΣ:
Ως πίνακας διανομής

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 4, της παρ. 3 του άρθρου 5, των περ. i, ii και υποπερ. γ της περ. v της παρ. 4 του μέρους Α και της περ. ii της παρ. 5 του μέρους Β της ενότητας ΙΙ καθώς και της παρ. 8 του μέρους Β και του μέρους Γ της ενότητας ΙΙΙ του παραρτήματος ΙΙ του Μνημονίου Συνεργασίας που κυρώθηκε με το ν. 5032/2023 [«Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με τη δημιουργία ενός κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη για τον πληθυσμό. », Α΄67/18.3.2023].

                                                                                               ΠΕΡΙΛΗΨΗ

                                                                                           Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Κοινοποίηση των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 4, της παρ. 3 του άρθρου 5, των περ. i, ii και v της παρ. 4 του μέρους Α και της περ. ii της παρ. 5του μέρους Β της ενότητας ΙΙ καθώς και της παρ. 8 του μέρους Β και του μέρους Γ της ενότητας ΙΙΙ του παραρτήματος ΙΙ του Μνημονίου Συνεργασίας που κυρώθηκε με το ν. 5032/2023.
                                                                                          Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Κοινοποίηση των διατάξεων των κάτωθι άρθρων του ν. 5032/2023 κσι του κυρωθέντος με αυτόν Μνημονίου Συνεργασίας μετά του Παραρτήματος ΙΙ:
α) άρθρο πρώτο «Κύρωση Μνημονίου».
αα) παρ. 3 του άρθρου 4 του Μνημονίου «Προσωπικό του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα και το Παρίσι».
αβ) παρ. 3 του άρθρου 5 του Μνημονίου «Συνεισφορές σε είδος από την Ελληνική Δημοκρατία».
αγ) περ. i, ii και υποπερ. γ της περ. v της παρ. 4 του μέρους Α της ενότητας ΙΙ του παραρτήματος ΙΙ.
α
αδ) περ. ii της παρ. 5 του μέρους Β της ενότητας ΙΙ του παραρτήματος ΙΙ.
αε) παρ. 8 του μέρους Β της ενότητας ΙΙΙ του παραρτήματος ΙΙ. αστ) μέρος Γ της ενότητας ΙΙΙ του παραρτήματος ΙΙ.
β) άρθρο δεύτερο «Έναρξη ισχύος».

                                                                                        Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Αφορά τους υπαλλήλους του ΟΟΣΑ καθώς και τους εμπειρογνώμονες που εκτελούν αποστολές για λογαριασμό του Οργανισμού.

Σας κοινοποιούμε συνημμένα για ενημέρωση και εφαρμογή τα άρθρα πρώτο και δεύτερο του ν. 5032/2023 καθώς και την παρ. 3 του άρθρου 4, την παρ. 3 του άρθρου 5 και τμήματα του παραρτήματος ΙΙ του κυρωθέντος Μνημονίου Συνεργασίας, ως εξής:

Άρθρο πρώτο «Κύρωση Μνημονίου»

Με το άρθρο πρώτο του κοινοποιούμενου νόμου κυρώθηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για την ίδρυση Κέντρου ΟΟΣΑ στην Κρήτη για τον πληθυσμό, που υπεγράφη στην Αθήνα, στις 10 Ιανουαρίου 2023.

Άρθρο 4 του Μνημονίου «Προσωπικό του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα και το Παρίσι»

Με την παρ. 3 του άρθρου 4 του μνημονίου ορίζεται ότι:

«3. Το προσωπικό του ΟΟΣΑ ή το συνδεδεμένο προσωπικό μπορεί να διοριστεί μόνο από τον ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό Υπηρεσιακής Κατάστασης του ΟΟΣΑ. Υπενθυμίζεται ότι, όπως προβλέπεται από τα Πρωτόκολλα περί Προνομίων και Ασυλιών του ΟΟΣΑ, στα οποία η Ελληνική Δημοκρατία είναι Συμβαλλόμενο Μέρος, το προσωπικό του ΟΟΣΑ απολαμβάνει στο έδαφος της Ελλάδας, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά του, όλα τα προβλεπόμενα σε αυτά προνόμια και ασυλίες. Περιλαμβάνεται η ασυλία από δικαστικές διαδικασίες σε σχέση με τα υπηρεσιακά καθήκοντά τους και η απαλλαγή από τη φορολογία σε σχέση με τους μισθούς και τις αμοιβές που καταβάλλει ο ΟΟΣΑ στους υπαλλήλους του.»

Άρθρο 5 του Μνημονίου «Συνεισφορές σε είδος από την Ελληνική Δημοκρατία»

Με την παρ. 3 του άρθρου 5 του μνημονίου ορίζεται ότι:

«3. Καθ' όλη τη διάρκεια του διορισμού τους, τα μέλη του προσωπικού της Ελληνικής Δημοκρατίας παραμένουν ως υπάλληλοι της Υπηρεσίας τους και υπόκεινται στους νόμους, τους κανονισμούς και τους κανόνες που ισχύουν γι' αυτούς υπό την ιδιότητά τους ως υπαλλήλων της Υπηρεσίας τους, ιδίως όσον αφορά την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την πίστη, τη διακριτικότητα και την ευγένεια, καθώς και τα βασικά ατομικά δικαιώματα (απαγόρευση διακρίσεων, αξιοπρέπεια, σεβασμός κ.λπ.). Η Υπηρεσία εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη για την καταβολή του μισθού και των παροχών του προσωπικού της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σε καμία περίπτωση τα μέλη του προσωπικού της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν θα θεωρούνται στελέχη ή υπάλληλοι του ΟΟΣΑ. Κατά συνέπεια, τα μέλη του προσωπικού της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν απολαμβάνουν κανένα από τα προνόμια και τις ασυλίες που ισχύουν για το προσωπικό του ΟΟΣΑ και, ως εκ τούτου, δεν τυγχάνουν φορολογικής απαλλαγής όσον αφορά τους μισθούς και τις αποδοχές που τους καταβάλλει η Υπηρεσία τους.».

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ «Αμοιβαία Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας (η «Κυβέρνηση Υποδοχής») και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ο «ΟΟΣΑ») σχετικά με τα Προνόμια, τις Ασυλίες και τις Διευκολύνσεις που χορηγούνται στον ΟΟΣΑ για τις δραστηριότητες του Κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη για τον Πληθυσμό»

Με την περ. i παρ. 4 του μέρους Α «Διατάξεις που ισχύουν για τον Οργανισμό» της ενότητας ΙΙ. ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΑΣΜΟΙ του παραρτήματος ΙΙ ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι με την επιφύλαξη των διατάξεων του Πρωτοκόλλου, ο ΟΟΣΑ, τα περιουσιακά στοιχεία, τα εισοδήματα και η λοιπή περιουσία του απολαμβάνουν απαλλαγή από όλους τους άμεσους φόρους.

Με την περ. ii παρ. 4 του μέρους Α «Διατάξεις που ισχύουν για τον Οργανισμό» της ενότητας ΙΙ. ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΑΣΜΟΙ του παραρτήματος ΙΙ ορίζεται ότι:

«ii. Απαλλαγή, στο πλαίσιο των υπηρεσιακών δραστηριοτήτων του ΟΟΣΑ, από όλους τους έμμεσους φόρους, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, εισφορών, τελών και δασμών, με εξαίρεση τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Εξυπακούεται, ωστόσο, ότι ο ΟΟΣΑ δεν θα διεκδικεί απαλλαγή από φόρους που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από χρεώσεις για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που παρέχονται από τις αρμόδιες από τις αρμόδιες αρχές ή από παρόχους, βάσει των νόμων και των κανονισμών της Κυβέρνησης Υποδοχής με σταθερό συντελεστή ανάλογα με την ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και οι οποίες μπορούν να προσδιοριστούν, να περιγράφουν και να αναλυθούν συγκεκριμένα. Νοείται περαιτέρω ότι, όσον αφορά την απαλλαγή από τον ΦΠΑ, θα εφαρμόζονται οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται από τους κανόνες και τους κανονισμούς της Κυβέρνησης Υποδοχής σε σχέση με τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς που έχουν έδρα στη χώρα και ότι ο ΟΟΣΑ θα αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ως ο πλέον ευνοούμενος διεθνής οργανισμός.».

Με την υποπερ. γ της περ. v «Οχήματα του Κέντρου» της παρ. 4 του μέρους Α «Διατάξεις που ισχύουν για τον Οργανισμό» της ενότητας ΙΙ. ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΑΣΜΟΙ του μνημονίου ορίζεται ότι: «γ. Τα οχήματα που προορίζονται για την υπηρεσιακή χρήση του Κέντρου απαλλάσσονται από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.».

Με την περ. ii της παρ. 5 του μέρους Β «Διατάξεις που ισχύουν για τους υπαλλήλους του ΟΟΣΑ» της ενότητας ΙΙ. ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΔΑΣΜΟΙ του παραρτήματος ΙΙ ορίζεται μεταξύ των προνομίων και των διευκολύνσεων που απολαμβάνουν οι υπάλληλοι του ΟΟΣΑ και η απαλλαγή από όλα τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων και τους συναφείς φόρους (όπως τέλος ταξινόμησης, φόρος πολυτελείας, τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης άρθρου 44 ν. 4111/2013, ετήσια τέλη κυκλοφορίας κλπ).

Με την παρ. 8 του μέρους Β «Χορηγούμενα σε υπαλλήλους του ΟΟΣΑ» της ενότητας ΙΙΙ. ΛΟΙΠΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΥΛΙΕΣ του παραρτήματος ΙΙ ορίζεται ότι:

«Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οι υπάλληλοι του ΟΟΣΑ απολαύουν της ίδιας απαλλαγής από τη φορολογία όσον αφορά τους μισθούς και τις αμοιβές που τους καταβάλλονται, όπως και οι υπάλληλοι των κύριων Διεθνών Οργανισμών και υπό τους ίδιους όρους.»

Με το μέρος Γ «Εμπειρογνώμονες σε αποστολή για τον Οργανισμό» της ενότητας ΙΙΙ. ΛΟΙΠΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΥΛΙΕΣ του παραρτήματος ΙΙ ορίζεται ότι:

«Οι εμπειρογνώμονες (πλην αξιωματούχων και εκπροσώπων Μελών και μη Μελών) που εκτελούν αποστολές για λογαριασμό του Οργανισμού απολαμβάνουν τα προνόμια και τις ασυλίες που ορίζονται στο άρθρο 18 του Πρωτοκόλλου.».

Άρθρο δεύτερο «Έναρξη ισχύος»

Σύμφωνα με το άρθρο δεύτερο του κοινοποιούμενου νόμου, η ισχύς αυτού αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Συνημμένα: απόσπασμα του ΦΕΚ Α΄67/18.3.2023 (τα άρθρα πρώτο και δεύτερο του ν. 5032/2023 καθώς και η παρ. 3 του άρθρου 4, η παρ. 3 του άρθρου 5 και τμήματα του παραρτήματος ΙΙ του κυρωθέντος Μνημονίου Συνεργασίας).

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ