Οδηγία ΑΡ πρωτοκόλλου Ο. 3053/2023

Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου πρώτου και του άρθρου τρίτου της ΠΝΠ της 10ης Σεπτεμβρίου 2023 (A΄150) «Επείγουσες διατάξεις για την αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και τη μετάθεση της ημερομηνίας ανακήρυξης συνδυασμών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».

13 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΚΑΙ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β΄

Ταχ. Δ/νση : Πανεπιστημίου 20
Ταχ. Κώδικας : 106 72
Τηλέφωνο : 210-3635044
E-Mail : dideisep@aade.gr
Url : www.aade.gr

Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2023
Ο. 3053

Προς:Ως Πίνακας Διανομής

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου πρώτου και του άρθρου τρίτου της ΠΝΠ της 10ης Σεπτεμβρίου 2023 (A΄150) «Επείγουσες διατάξεις για την αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και τη μετάθεση της ημερομηνίας ανακήρυξης συνδυασμών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».

                                                                                      Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου πρώτου και του άρθρου τρίτου της ΠΝΠ της 10ης Σεπτεμβρίου 2023 (Α΄150) «Επείγουσες διατάξεις για την αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και τη μετάθεση της ημερομηνίας ανακήρυξης συνδυασμών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».
                                                                                     Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Κοινοποίηση των διατάξεων των κάτωθι άρθρων της ΠΝΠ της 10ης Σεπτεμβρίου 2023 (Α΄150):
i) άρθρου πρώτου «Αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης λόγω της κακοκαιρίας «Daniel»» ii) άρθρου τρίτου «Έναρξη ισχύος»
                                                                                     Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
i) Η παρ. 1 του άρθρου πρώτου αφορά στην αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων, καθώς και νομικών οντοτήτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
ii) Η παρ. 2 του άρθρου πρώτου αφορά στην αναστολή των προθεσμιών άσκησης ενδίκων μέσων, βοηθημάτων και αντιρρήσεων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
iii) Το άρθρο τρίτο αφορά στην έναρξη ισχύος των ανωτέρω διατάξεων της ΠΝΠ.

Σας κοινοποιούμε συνημμένα τις διατάξεις των άρθρων πρώτου και τρίτου της ΠΝΠ της 10ης Σεπτεμβρίου 2023 (Α΄150), ως εξής:
Άρθρο πρώτο «Αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης λόγω της κακοκαιρίας «Daniel»

Με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου πρώτου της κοινοποιούμενης ΠΝΠ ορίζεται ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναστέλλεται από τη δημοσίευση αυτής (ήτοι από τη 10η Σεπτεμβρίου 2023) έως και τη 10η Νοεμβρίου 2023, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων, καθώς και νομικών οντοτήτων. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών, προσωπικών κρατήσεων, καθώς και κάθε διαδικασία που διενεργείται μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.) [e-auction].
Οι ανωτέρω πράξεις, που έχουν διενεργηθεί κατά το χρονικό διάστημα από την 6η Σεπτεμβρίου 2023 έως και τη δημοσίευση της κοινοποιούμενης ΠΝΠ (10η Σεπτεμβρίου 2023), λογίζονται ως μη γενόμενες και επαναλαμβάνονται μετά την πάροδο της ως άνω προθεσμίας αναστολής.
Με τη διάταξη της παραγράφου 2 του ίδιου ως άνω άρθρου ορίζεται ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, κατά το χρονικό διάστημα από την 6η Σεπτεμβρίου 2023 έως και τη 10η Νοεμβρίου 2023, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων, βοηθημάτων και αντιρρήσεων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.
Άρθρο τρίτο «Έναρξη ισχύος»
Σύμφωνα με το άρθρο τρίτο της κοινοποιούμενης ΠΝΠ ορίζεται ότι η έναρξη ισχύος αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται στις επιμέρους διατάξεις της.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Συνημμένα: ΦΕΚ Α΄150/10.9.2023