Απόφαση ΑΡ πρωτοκόλλου Δ6Α 1032944 ΕΞ2012/2012

Μεταβίβαση εξουσιοδότησης υπογραφής «Με εντολή Υπουργού» στο Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, στους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων Διοικητικής Υποστήριξης, Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.) και Οικονομικής Επιθεώρησης του Υπουργείου Οικονομικών.

24 Φεβρουαρίου 2012

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 465Β/24-2-212
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
Ταχ. Δ/νση:Λεωχάρους 2
Τηλέφωνο:210-3222386, 3310432
ΠΡΟΣ: Τους Αποδέκτες του Πίνακα Διανομής
Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2012
Αρ. Πρωτ: Δ6Α 1032944 ΕΞ2012
ΑΔΑ: Β4ΠΩΗ-Α3Α

ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑTA: Α΄ & Β΄ Ταχ. Κωδ.:10184 ΑΘΗΝΑ Fax :210- 3230829 ΘΕΜΑ: Μεταβίβαση εξουσιοδότησης υπογραφής «Με εντολή Υπουργού» στο Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, στους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων Διοικητικής Υποστήριξης, Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.) και Οικονομικής Επιθεώρησης του Υπουργείου Οικονομικών.

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) των άρθρων 41, 50, 51, 54 και 90 του κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο «πρώτο» του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄ 98).
β) του άρθρου 81 του ν. 1892/1990 «Για τον εκσυγχρονισμό και την Ανάπτυξη και άλλες διατάξεις» (Α΄101).
γ) του π.δ. 284/1988 «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών» (Α΄ 128), όπως ισχύει.
δ) του π.δ. 185/2009 «Ανασύσταση του Υπουργείου Οικονομικών, συγχώνευση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και μετονομασία τους σε ΄Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας΄, μετατροπή του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης και υπαγωγή στο Υπουργείο Εσωτερικών της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής» (Α΄213).
ε) του π.δ. 189/2009 «Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων» (Α΄221).
στ) του άρθρου 13 του Ν.3470/2006 «Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» (Α΄132).
2. Την αριθμ. Υ25/6-12-2011 απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου» (Β’ 2792).
3. Την αριθμ. 1086421/2042/0006/30.11.1990 κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών «Εξαίρεση διοικητικών πράξεων ή εγγράφων του Υπουργείου Οικονομικών από τον περιορισμό των υπογραφών της παρ. 1 του άρθρου 81 του ν. 1892/1990» (Β΄ 756).
4. Την ανάγκη να διασφαλισθεί η εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, επί των οποίων ασκούμε αρμοδιότητες, καθώς και η ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων που έχουν ανατεθεί σ’ αυτές.
5. Το γεγονός ότι, από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Μεταβιβάζουμε στο Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, καθώς και στους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων Διοικητικής Υποστήριξης, Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.) και Οικονομικής Επιθεώρησης του Υπουργείου Οικονομικών την εξουσία να υπογράφουν «Με Εντολή Υπουργού» τις πιο κάτω πράξεις:
Άρθρο 1
Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων α)Αποφάσεις θέσπισης κανονισμού λειτουργίας και καθηκόντων του προσωπικού, καθώς και περιγραφής θέσεων εργασίας υπηρεσιών αρμοδιότητάς του, στις περιπτώσεις που προβλέπεται αυτή η δυνατότητα από εξουσιοδοτική διάταξη.
β)Αποφάσεις καθορισμού ή ανακαθορισμού οργανικών θέσεων προσωπικού κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, καθώς και κατανομής ή ανακατανομής τους στις οργανικές μονάδες.
γ) Αποφάσεις σύστασης Γραφείων υποκείμενων σε οργανικές μονάδες οποιουδήποτε επιπέδου, στις περιπτώσεις που προβλέπεται η δυνατότητα από εξουσιοδοτική διάταξη.
δ) Αποφάσεις ορισμού μελών των Α΄, Β΄, Γ΄, Ε΄, ΣΤ΄,Ζ΄ και του κλάδου Οικονομικών Επιθεωρητών Ειδικών Επιτροπών Αξιολόγησης της βαθμολογίας των εκθέσεων αξιολόγησης των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών (παρ. 4 του άρθρου 54 του Ν.1943/1991 –Α΄50).
ε) Αποφάσεις καθορισμού και ανακαθορισμού του τύπου και του περιεχομένου των χρησιμοποιούμενων εντύπων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, αρμοδιότητάς του.
στ) Αποφάσεις διαπίστωσης απαλλαγής από τα καθήκοντα της θέσης του Ελεγκτή Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους και επαναφορά στην Υπηρεσία από όπου προέρχεται.
ζ) Πράξεις εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων θεμάτων υπηρεσιών αρμοδιότητάς του.
η) Αποφάσεις για τη χορήγηση νομικής υπεράσπισης υπαλλήλων σε ποινικές δίκες.
θ) Ερωτήματα προς το Ν.Σ.Κ. επί θεμάτων αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Οργάνωσης και επί θεμάτων οργάνωσης αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Προσωπικού και Τεχνικής Υποστήριξης του Γ.Χ.Κ., καθώς και επί όλων των θεμάτων των Υπηρεσιών αρμοδιότητάς του.
ι) Θέματα συναρμοδιότητας Υπηρεσιών που υπάγονται σε διαφορετικές Γενικές Διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, τα οποία έχουν εξαιρεθεί από την ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό.
ια) Έγγραφα που απευθύνονται σε συναρμόδια Υπουργεία, στη ΜΕΑ/Ε.Ε. ή άλλους εθνικούς εκπροσωπευτικούς μας φορείς, σε διεθνείς οργανισμούς ή ξένες ομόλογες Διοικήσεις, εφόσον διατυπώνονται θέσεις ή εκτιμήσεις ή δίδονται οδηγίες ή απαντήσεις επί θεμάτων αρμοδιότητάς του, στα πλαίσια της Κυβερνητικής πολιτικής και, εφόσον, λόγω εξαιρετικής ειδικής διαδικασίας,
εθιμοτυπίας ή πρωτοκόλλου, πρέπει να υπογραφούν από τον Γενικό Γραμματέα.
Ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών έχει την εξουσία να υπογράφει «Με εντολή Υπουργού» και για τα θέματα που ανατίθενται στον Ειδικό Γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε και στους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων Διοικητικής Υποστήριξης, Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), Οικονομικής Επιθεώρησης και Γενικού Χημείου του Κράτους, σε περίπτωση έλλειψης, απουσίας ή κωλύματος αυτών.
Άρθρο 2
Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων Διοικητικής Υποστήριξης, Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.) και Οικονομικής Επιθεώρησης 1.-Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης
α) Παροχή γενικών οδηγιών και έκδοση εγκυκλίων για την οργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, εκτός της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής και της Γενικής Διεύθυνσης Γ.Χ.Κ.
β) Έγγραφα με τα οποία δίδονται οδηγίες στις Δ.Ο.Υ. για την εύρυθμη λειτουργία τους σε θέματα του τομέα αρμοδιοτήτων του.
γ) Ερωτήματα προς το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και οι σχετικές αποφάσεις επιλογής και τοποθέτησης Προϊσταμένων επιπέδου Αυτοτελούς Τμήματος και Αυτοτελούς Γραφείου.
δ) Ερωτήματα και αποφάσεις απόσπασης υπαλλήλων της Γ.Γ.Π.Σ. σε άλλες Υπηρεσίες του ίδιου Υπουργείου.
ε) Ερωτήματα και αποφάσεις απόσπασης υπαλλήλων από Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας σε υπηρεσίες άλλων Γενικών και Ειδικών Γραμματειών του ίδιου Υπουργείου.
στ) Ορισμός μελών αμειβόμενων και μη αμειβόμενων επιτροπών και σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών ομάδων εργασίας, πλην εκείνων για τις οποίες έχει εξουσιοδοτηθεί άλλο όργανο και εξαιρουμένων των επιτροπών προμήθειας και παραλαβής και των κατωτέρω Επιτροπών: i) Για τον έλεγχο των ιδιοτήτων και των τεχνικών χαρακτηριστικών των φορολογικών μηχανισμών και για τη χορήγηση άδειας καταλληλότητας (άρθρο 7 του Ν.1809/1988-Α΄222, όπως ισχύει). ii) Λογιστικών Βιβλίων (Ε.Λ.Β), με έδρα την Αθήνα και Λογιστικών Βιβλίων (Ε.Λ.Β), με έδρα την έδρα των Οικονομικών Επιθεωρήσεων Θεσσαλονίκης και Υπολοίπου Κεντρικής Μακεδονίας (άρθρο 37 του Π.Δ 186/1992 –Α΄84, όπως ισχύει). iii) Διοίκησης Κρατικών Λαχείων (άρθρο 93 του Π.Δ 284/1988 –Α΄128). iv) Επιτροπή Αξιολόγησης Καταγγελιών του Υπουργείου Οικονομικών (παρ. 6 του άρθρου 16 του Ν.2873/2000-Α΄285).
ζ) Ορισμός εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών για τη συμμετοχή σε συλλογικά όργανα άλλων Υπουργείων και Φορέων, εκτός των περιπτώσεων, για τις οποίες εξουσιοδοτείται άλλο όργανο.
η) Ορισμός εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών για τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
θ) Απόφαση επιβολής της πειθαρχικής ποινής του προστίμου των αποδοχών ενός μηνός (άρθρο 118 ν.3528/2007 (Α΄26).
ι) Καθορισμός του αριθμού θέσεων αποφοίτων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι) και των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ) για την πραγματοποίηση προαιρετικής πρακτικής άσκησης σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με έγγραφη πρόταση των αρμοδίων Υπηρεσιών, εκτός της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής.
ια) Καθορισμός του αριθμού αντιρρησιών συνείδησης που δύναται να απασχολήσει το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με έγγραφη πρόταση των αρμόδιων Υπηρεσιών, εκτός της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής.
ιβ) Παροχή οδηγιών και έκδοση εγκυκλίων για τη μεθόδευση και το συντονισμό της δραστηριότητας των Γραφείων των Α΄, Β΄, ΣΤ΄ και Ζ΄ Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
ιγ) Χειρισμός θεμάτων του ν. 1264/1982, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του ν. 1915/1990 και του ν. 2224/1994, για τις υπηρεσίες της αρμοδιότητάς του, εκτός από τις υπηρεσίες που υπάγονται στον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής.
ιδ) Ερωτήματα στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο για προαγωγές υπαλλήλων των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Οικονομικών Νομικών Προσώπων, για τα οποία δεν έχει εξουσιοδοτηθεί άλλο όργανο.
ιε) Απόφαση μετακίνησης ή μετάθεσης των Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους, σε άλλη αντίστοιχη θέση. ιστ) Αποφάσεις προκήρυξης-πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, για την επιλογή των Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης των Εσόδων του Κράτους.
ιζ) Αποφάσεις μετακινήσεων στο εξωτερικό υπαλλήλων του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
ιη) Αποφάσεις απόσπασης υπαλλήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Εθνικών Εμπειρογνωμόνων.
2. Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.).
α) Ερωτήματα προς το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και οι σχετικές αποφάσεις επιλογής και τοποθέτησης Προϊσταμένων επιπέδου Αυτοτελούς Τμήματος και Αυτοτελούς Γραφείου.
β) Έγγραφα με τα οποία δίδονται οδηγίες στα Τελωνεία για την εύρυθμη λειτουργία τους.
γ) Απόφαση επιβολής της πειθαρχικής ποινής του προστίμου των αποδοχών ενός μηνός (άρθρο 118 ν.3528/2007 (Α΄26).
δ) Αποφάσεις απόσπασης υπαλλήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Εθνικών Εμπειρογνωμόνων.
ε) Παροχή οδηγιών και έκδοση εγκυκλίων για τη μεθόδευση και το συντονισμό της δραστηριότητας του Γραφείου του Γ΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
3. -Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.). α)Παροχή γενικών οδηγιών και έκδοση εγκυκλίων για την οργάνωση των Υπηρεσιών αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Γ.Χ.Κ.
β) Έγγραφα με τα οποία δίδονται οδηγίες στις Χημικές υπηρεσίες για την εύρυθμη λειτουργία τους.
γ) Ορισμός μελών των αμειβόμενων και μη αμειβόμενων επιτροπών και σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών ομάδων εργασίας, πλην εκείνων για τις οποίες έχει εξουσιοδοτηθεί άλλο όργανο και εξαιρουμένων των επιτροπών προμήθειας και παραλαβής.
δ) Ορισμός εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών για τη συμμετοχή σε συλλογικά όργανα άλλων Υπουργείων και Φορέων, εκτός των περιπτώσεων, για τις οποίες εξουσιοδοτείται άλλο όργανο.
ε) Ερωτήματα προς το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και οι σχετικές αποφάσεις επιλογής και τοποθέτησης Προϊσταμένων επιπέδου Αυτοτελούς Τμήματος και Αυτοτελούς Γραφείου. στ ) Απόφαση επιβολής της πειθαρχικής ποινής του προστίμου των αποδοχών ενός μηνός (άρθρο 118 ν.3528/2007 (Α΄26).
ζ) Παροχή οδηγιών και έκδοση εγκυκλίων για τη μεθόδευση και το συντονισμό της δραστηριότητας του Γραφείου του Ε΄ Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
η) Αποφάσεις απόσπασης υπαλλήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Εθνικών Εμπειρογνωμόνων.
4. Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης
α) Ερωτήματα προς το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και οι σχετικές αποφάσεις επιλογής και τοποθέτησης Προϊσταμένων επιπέδου Αυτοτελούς Τμήματος και Αυτοτελούς Γραφείου.
β) Απόφαση επιβολής της πειθαρχικής ποινής του προστίμου των αποδοχών ενός μηνός (άρθρο 118 ν.3528/2007 (Α΄26).
γ) Έγγραφα με τα οποία δίδονται οδηγίες στις Οικονομικές Επιθεωρήσεις για την εύρυθμη λειτουργία τους.
δ) Αποφάσεις απόσπασης υπαλλήλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Εθνικών Εμπειρογνωμόνων.
ε) Παροχή οδηγιών και έκδοση εγκυκλίων για τη μεθόδευση και το συντονισμό της δραστηριότητας του Γραφείου του Υπηρεσιακού Συμβουλίου των υπαλλήλων του κλάδου Οικονομικών Επιθεωρητών. Άρθρο 8 Κατά τα λοιπά ισχύουν οι αριθ. 1001939/29-1-2010 (Β΄77), Δ6Α 1083438 ΕΞ 2010 / 22-6-2010 (Β΄920) και 10536 / ΔΙΟΕ 291 / 10.3.2006 (Β΄302) αποφάσεις μας, κατά το μέρος που αφορούν σε θέματα τα οποία δεν ρυθμίζονται με την παρούσα. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας