Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου 30/077/2589/2013

«Κοινοποίηση του υπ’ αριθ. 162/2013 Κανονισμού της Ε.Ε.

05 Αυγούστου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα 05 Αυγούστου 2013
Αριθ. πρωτ. :30/077/2589
Αναρτητέα στο Διαδίκτυο
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
1. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ, ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ
ΟΙΝΟΥ & ΖΥΘΟΥ
ΤΜΗΜΑ Α΄
Ταχ. Δ/νση : Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 11521-Αθήνα
Τηλεομοιοτυπία : 2106468272
Πληροφορίες : Στ. Σάμιος
Τηλέφωνο : 2106479222
e-mail : alkοοli@gcsl.gr
ΠΡΟΣ: Όπως Π.Δ.
2. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΦΚ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Γ΄
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδικας : 10184-Αθήνα
Τηλεομοιοτυπία : 2106987408
Πληροφορίες : Β. Ακριτίδου
Τηλέφωνο : 2106987411
e-mail : finexcis@otenet.gr
ΑΔΑ: ΒΛΩΛΗ-47Λ

ΑΔΑ: ΒΛΩΛΗ-47Λ

ΘΕΜΑ : «Κοινοποίηση του υπ’ αριθ. 162/2013 Κανονισμού της Ε.Ε.

1. Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή τον υπ’ αριθ. 162/2013 Εκτελεστικό Κανονισμό της Επιτροπής της 21-02-2013 «για την τροποποίηση του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΚ) 3199/93 σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των διαδικασιών για την πλήρη μετουσίωση της αλκοόλης με σκοπό την απαλλαγή από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης», που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθ. L 49/22-02-2013 φύλλο της Επίσημης Εφημερίδας της Ε.Ε.
2. α. Όπως θα παρατηρήσετε, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις (άρθρο 1) του κοινοποιούμενου κανονισμού, τροποποιείται ο κανονισμός 3199/93 και το Παράρτημα αυτού, στο οποίο, ως γνωστόν, περιλαμβάνονται οι αναγνωρισθείσες αμοιβαίως εφαρμοζόμενες από τα Κράτη-Μέλη μέθοδοι και απαιτήσεις αυτών για την πλήρη μετουσίωση της αιθυλικής αλκοόλης (Οδηγία 92/83/ΕΟΚ, άρθρο 27 παρ. 1α - ν.2960/01, άρθρο 83 παρ. 1α), αντικαθίσταται από το Παράρτημα
του εν λόγω κοινοποιούμενου κανονισμού.
Στο Παράρτημα του εν λόγω κανονισμού 162/2013, περιλαμβάνονται ο κατάλογος των επιτρεπομένων προϊόντων (μετουσιωτικών υλών) για την πλήρη μετουσίωση της αιθυλικής αλκοόλης με τον οικείο αριθμό CAS, ως και οι μέθοδοι/διαδικασίες που θα χρησιμοποιούνται πλέον από τα Κράτη-Μέλη για την πλήρη μετουσίωση.
Σημειώνεται κατ’ αρχήν ότι στο εν λόγω Παράρτημα γίνεται χρήση του όρου «απόλυτη αιθανόλη» με την διευκρίνιση ότι τούτο γίνεται σε συμφωνία με τη χρησιμοποιούμενη από τη IUPAC ορολογία.
Υπό τον όρο αυτό προφανώς υποδηλώνεται η «άνυδρη (αιθυλική) αλκοόλη» ή «καθαρή (αιθυλική) αλκοόλη» ή «(αιθυλική) αλκοόλη (σε) 100% vol.»(βλέπετε και «MERCK INDEX, 11th ed.,1989, αναφορά υπ’ αριθ. 3716).
β. Σύμφωνα λοιπόν με το εν λόγω Παράρτημα, θεσπίζεται κοινή για όλα τα Κράτη-Μέλη μέθοδος / διαδικασία πλήρους μετουσίωσης της αιθυλικής αλκοόλης που περιλαμβάνεται στο σημείο I αυτού, ενώ για ορισμένα Κράτη-Μέλη, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, διατηρούνται (ως πρόσθετες διαδικασίες μετουσίωσης) οι υφιστάμενες σήμερα εθνικές μέθοδοι για την πλήρη μετουσίωση ή ορισμένες από αυτές, περιλαμβανόμενες στο σημείο II αυτού.
Η εφαρμογή του εν λόγω κοινοποιούμενου υπ’ αριθ. 162/2013 κανονισμού, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις (άρθρο 2) αυτού, αρχίζει από την 01-7-2013.
3. α. Όσον αφορά λοιπόν τη χώρα μας, παράλληλα με τη θεσπιζόμενη με τον κοινοποιούμενο κανονισμό κοινή μέθοδο/διαδικασία για την πλήρη μετουσίωση της αιθυλικής αλκοόλης, διατηρείται - και μετά την κατά τα ανωτέρω ημερομηνία έναρξης εφαρμογής αυτού – η υφιστάμενη σήμερα εθνική μέθοδος για την πλήρη μετουσίωση.
Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την εν λόγω εθνική μέθοδο, στην πλήρη μετουσίωση υποβάλλεται η χαμηλής ποιότητας αιθυλική αλκοόλη [κεφαλές και ουρές της απόσταξης, προϊόν γνωστό και υπό τον όρο «ημικάθαρο οινόπνευμα»] που συμπαράγεται κατά τη διαδικασία παραγωγής της (ουδέτερης) αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης στα Οινοπνευματοποιεία Β’ κατηγορίας, προς παραγωγή του λεγομένου «φωτιστικού οινοπνεύματος».
Περαιτέρω, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις (άρθρο 8, παρ. 6 του ν.2969/2001), η πλήρης μετουσίωση με την κατά τα ανωτέρω υφιστάμενη εθνική μέθοδο της χώρας μας διενεργείται αποκλειστικά από τους Οινοπνευματοποιούς Β’ κατηγορίας και τους κατά την περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του εν λόγω νόμου νεφτοποιούς, τηρουμένης προς τούτο της διαδικασίας και των διατυπώσεων που προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις του από 25-12-1917 β.δ (άρθρο 23) ως και του ν.2960/2001, ως προς τη χορηγούμενη απαλλαγή από τον ΕΦΚ.
β. Όσον αφορά την πλήρη μετουσίωση με τη θεσπιζόμενη κοινή μέθοδο, σ’ αυτήν μπορούν να υποβάλλονται τόσο η αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης [ουδέτερη ή ακατέργαστη/ ακαθάριστη (ν.2969/2001, άρθρο 3 παρ. 1 και 2 αντιστοίχως)], όσο και η συνθετική αιθυλική αλκοόλη.
Η πλήρης μετουσίωση με την κοινή μέθοδο μπορεί να διενεργείται, τόσο στα Οινοπνευματοποιεία Β’ κατηγορίας, όσο και στις φορολογικές αποθήκες εμπορίας χύμα αιθυλικής αλκοόλης, τηρουμένης προς τούτο αναλόγως της διαδικασίας και των διατυπώσεων που προβλέπονται στις προαναφερθείσες διατάξεις του από 25-12-1917 β.δ. ως και του ν.2960/2001, ως προς τη χορηγούμενη απαλλαγή από τον ΕΦΚ.
Επισημαίνεται ότι, όπως ορίζεται στον κοινοποιούμενο κανονισμό, οι προβλεπόμενες ποσότητες των μετουσιωτικών υλών για την εν λόγω πλήρη μετουσίωση με την κοινή μέθοδο [Ισοπροπυλική αλκοόλη (3 λίτρα), Μεθυλο-αιθυλο κετόνη(3 λίτρα) και Bitrex (1 γραμμάριο)] λογίζονται επί εκατό λίτρων ανύδρου αλκοόλης.
Η λαμβανομένη έτσι πλήρως μετουσιωμένη (με την κοινή μέθοδο) αιθυλική αλκοόλη μπορεί να χρησιμοποιείται κατ’ αρχήν από βιομηχανίες/βιοτεχνίες και εν γένει επιτηδευματίες που χρησιμοποιούν το εν λόγω προϊόν ως πρώτη ή βοηθητική ύλη κατά την παραγωγή των προϊόντων τους ή την ενάσκηση του επαγγέλματός τους, με βάση σχετική έκθεση ελέγχου συντασσομένη από χημικό της οικείας Χημικής Υπηρεσίας του ΓΧΚ, εφαρμοζομένων κατ’ αναλογία των σχετικών διατάξεων (σημείο 1) της υπ’ αριθ. 8051/1917/10-5-1975 ΑΥΟ «περί διαθέσεως εμφιαλωμένου μετουσιωμένου (φωτιστικού) οινοπνεύματος».
Αναφορικά με την εμφιάλωση της εν λόγω πλήρως μετουσιωμένης με την κοινή μέθοδο αιθυλικής αλκοόλης, προκειμένου για τη διάθεσή της στην κατανάλωση (λιανική πώληση), επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να διενεργηθεί από τα υφιστάμενα – βάσει της προαναφερθείσας ΑΥΟ - , εργαστήρια εμφιαλώσεως φωτιστικού οινοπνεύματος καθ’ όσον η σχετική ειδική άδεια – δυνάμει της οποίας και λειτουργούν – αναφέρεται περιοριστικά και μόνον στο «φωτιστικό οινόπνευμα» δηλ. στην πλήρως μετουσιωμένη με την εθνική μέθοδο της χώρας μας αιθυλική αλκοόλη, η δε επέκτασή της και προκειμένου για την πλήρως μετουσιωμένη με την εν λόγω κοινή μέθοδο αιθυλική αλκοόλη συνεπάγεται επιπρόσθετες απαιτήσεις όσον αφορά τους χώρους, τον εξοπλισμό κ.λ.π.
Το θέμα αυτό θα αντιμετωπισθεί στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του πλαισίου που διέπει την πλήρη μετουσίωση της αιθυλικής αλκοόλης, σχέδιο δε σχετικής προς τούτο ΑΥΟ ευρίσκεται ήδη στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας.
Μέχρι τότε δεν θα επιτρέπεται καμιά διάθεση πλήρως μετουσιωμένης με την εν λόγω κοινή μέθοδο αιθυλικής αλκοόλης στα εμφιαλωτήρια / εμφιαλωτές φωτιστικού οινοπνεύματος.
Η διακίνηση της εν λόγω πλήρως μετουσιωμένης με την κοινή μέθοδο αιθυλικής αλκοόλης θα διενεργείται με τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις (ενωσιακές και εθνικές) παραστατικά και συνοδευτικά έγγραφα, στα οποία αυτή θα χαρακτηρίζεται με την ένδειξη «πλήρως μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη (με την κοινή μέθοδο), καν(ΕΚ) 162/2013 (Παράρτημα, μέρος I)» και θα αναγράφεται οπωσδήποτε ο (κατ’ όγκο) αλκοολικός τίτλος % vol. του προϊόντος ως έχει, ως και το σχετικό πρωτόκολλο μετουσίωσης από το οποίο προέρχεται.
γ. Όσον αφορά τις χρησιμοποιούμενες για την πλήρη μετουσίωση - είτε με τη διατηρούμενη εθνική μέθοδο, είτε με την κοινή μέθοδο – μετουσιωτικές ύλες, τους σχετικούς ελέγχους, τα μέτρα αποφυγής κινδύνων επιμολύνσεων κλπ., εφαρμόζονται κατ’ αναλογία οι σχετικές διατάξεις του άρθρου 2 της ΑΥΟ υπ’ αριθ. 3006682/1105/0029 «Μετουσιωτικές ύλες αιθυλικής αλκοόλης» (ΦΕΚ 528/Β/27-4-2010).
Τέλος, ιδιαιτέρως επισημαίνεται η υποχρέωση για την τήρηση, εκ μέρους των οικείων κατά περίπτωση επιτηδευματιών που παρασκευάζουν την πλήρως μετουσιωμένη αλκοόλη [είτε «φωτιστικό οινόπνευμα» (Οινοπνευματοποιοί Β’ κατηγορίας και κατ’ άρθρο 5 παρ. 1α του ν.2969/2001 νεφτοποιοί), είτε πλήρως μετουσιωμένη με την κοινή μέθοδο αιθυλική αλκοόλη (Οινοπνευματοποιοί Β’ κατηγορίας και φορολογικές αποθήκες εμπορίας αιθυλικής αλκοόλης)], βιβλίου χρεοπιστώσεως της πλήρως μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης [κατά μερίδες, αναλόγως του είδους αυτής («φωτιστικό οινόπνευμα» ή πλήρως μετουσιωμένη με την κοινή μέθοδο αιθυλική αλκοόλη)], ως και για την καταχώριση των σχετικών στοιχείων ιδιαιτέρως στην υποβαλλόμενη μηνιαία δήλωση.
4. Για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, περί την εφαρμογή του εν λόγω κοινοποιούμενου υπ’ αριθ. 162/2013 κανονισμού, μπορείτε να απευθύνεσθε στις Υπηρεσίες μας.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Θ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ