ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ πρωτοκόλλου 30/003/315/2014

Αποστολή ν. 4254/2014 - Ενημέρωση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ)

14 Απριλίου 2014

Σελίδα 1 από 4
ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 14 Απριλίου 2014
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Αριθ. Πρωτ.: 30/003/315
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Δ/ΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α’ ΠΡΟΣ: Π.Δ.
Ταχ. Διεύθυνση: Αν. Τσόχα 16
Ταχ. Κώδικας : 115 21
Πληροφορίες : Δ. Στεφανίτση
Τηλέφωνο :213 2117236
Fax :210 6467725
e-mail : trof@gcsl.gr
ΑΔΑ: ΒΙΗ5Η-ΩΩΕ

ΘΕΜΑ: Αποστολή ν. 4254/2014 - Ενημέρωση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ) Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως [ΦΕΚ:
85/Α/07.04.2014], ο Νόμος 4254/2014 «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις».
Ο εν λόγος νόμος περιλαμβάνει στην ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΣΤ.7: ΑΡΣΗ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΑΤΓΩΝΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΩΔΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ (άρθρο πρώτο), διατάξεις αρμοδιότητας του Γενικού Χημείου του Κράτους. Οι διατάξεις αυτές τροποποιούνται ή καταργούνται από τον εν λόγω νόμο μετά τη συμπερίληψή τους στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ως κανονιστικά εμπόδια στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων.
Πιο συγκεκριμένα με το ν. 4254/2014:
Α. καταργείται η διάταξη της παραγράφου 2 (γ) του άρθρου 11 του ΚΤΠ που ρύθμιζε τους όρους χρήσης των ενδείξεων «χωρίς συντηρητικά» και «χωρίς χρώματα».
Σε κάθε περίπτωση, οι όροι χρήσης αυτών των ενδείξεων εξάγονται και από τις οριζόντιες διατάξεις για την επισήμανση των τροφίμων και τις πληροφορίες που δίνονται για τα τρόφιμα στους καταναλωτές [άρθρο 11 του ΚΤΠ, κανονισμός (ΕΕ) 1169/2011) και για τα πρόσθετα τροφίμων [κανονισμός (ΕΚ) 1333/2008].
Για τις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται καταστρατήγηση των οριζόντιων διατάξεων κατά τη χρήση των ενδείξεων «χωρίς συντηρητικά» και «χωρίς χρώματα», στη γνωμάτευση θα γίνεται αναφορά στη διάταξη της παραγράφου 2(α)(i) του άρθρου 11 του ΚΤΠ (παραπλάνηση καταναλωτή), μέχρι τις 13/12/2014 που εφαρμόζεται η οδηγία 2000/13/ΕΚ. Επισημαίνεται ότι για τις ανωτέρω περιπτώσεις, από 14/12/2014 που αρχίζει η εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) Σελίδα 2 από 4
1169/2011 και καταργείται η προαναφερθείσα οδηγία, στη γνωμάτευση θα γίνεται αναφορά στην αντίστοιχη διάταξη του εν λόγω κανονισμού [άρθρο 7(1)(α)].
Β. τροποποιείται η παράγραφος 13 (περιπτώσεις β και γ) του άρθρου 18 του ν.
4177/2013
(αγορανομικός κώδικας), στα σημεία που αναφέρεται η εκπροσώπηση της ενδιαφερόμενης επιχείρησης κατά τις κατ’ έφεση εξετάσεις δειγμάτων που εκτελούνται στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Σύμφωνα με την παρούσα τροποποίηση η εκπροσώπηση της εφεσιβάλλουσας επιχείρησης θα μπορεί να γίνεται και από άλλους επαγγελματικούς κλάδους, εκτός των χημικών που ίσχυε έως τώρα. Συνέπεια αυτού είναι και η κατάργηση της παραγράφου 6 του άρθρου 19 του ΚΤΠ, από τον παρόντα νόμο.
Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των συγκεκριμένων παραγράφων θα ρυθμιστούν άμεσα με την τροποποίηση του άρθρου 19 του ΚΤΠ που θα προωθηθεί στο επόμενο διάστημα.
Η ισχύς των εν λόγω διατάξεων αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλ. από τις 07/04/2014.
Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΓΧΚ (www.gcsl.gr, στη διαδρομή ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ  Κώδικας Τροφίμων και Ποτών  Κώδικας Τροφίμων και Ποτών – έκδοση 2009  Άρθρα ΚΤΠ – Ισχύουσες εκδόσεις  Ισχύουσες εκδόσεις των άρθρων του ΚΤΠ). Τα ανηρτημένα αρχεία με τα άρθρα του Κ.Τ.Π. είναι σε μορφή pdf και υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσής τους.
Στις Yπηρεσίες του ΓΧΚ για τη διευκόλυνση της ενημέρωσης του ΚΤΠ, αποστέλλεται συνημμένα σε ηλεκτρονική μορφή η τελευταία έκδοση (έκδοση 13) του Φύλλου Τροποποιήσεων.
Η ισχύουσα έκδοση των τροποποιούμενων άρθρων του ΚΤΠ, έχει αναρτηθεί στο υποσύστημα ΟΠΣ: Νομοθεσία/Κώδικας Τροφίμων.
Σας ενημερώνουμε ότι η εγκύκλιος αυτή έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΓΧΚ (www.gcsl.gr, στη διαδρομή ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ → ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ → Κώδικας Τροφίμων και Ποτών → Κώδικας Τροφίμων και Ποτών – έκδοση 2009 → Τροποποιήσεις ΚΤΠ μετά την έκδοση 2009).
Παρακαλούμε οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του ΓΧΚ να φροντίσουν να λάβει γνώση ενυπόγραφα το τεχνικό προσωπικό.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης
Ι. Γαρδίκης
Σελίδα 3 από 4
Συνημμένα: 1. ΦΕΚ 85/Α/7.2.2014 (ηλεκτρονική μορφή)
2. Πίνακας τροποποιήσεων (έκδοση 13) (Μόνο για τις Υπηρεσίες του ΓΧΚ) Πίνακας αποδεκτών:
1) Υπουργείο Οικονομικών
α) Γενικό Χημείο του Κράτους - Χημικές Υπηρεσίες Γ.Χ.Κ.
- Τεχνικό προσωπικό Γ.Χ.Κ. μέσω των Δ/νσεών τους
β) Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης - Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών p.prokopiou@1990.syzefxis.gov.gr - Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλονίκης v.panagiotopoulou@n3.syzefxis.gov.gr 2) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
α) Δ/νση Μεταποίησης Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης, ax2u141@minagric.gr
β) Γεν. Δ/νση Ζωικής Παραγωγής Δ/νση Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ, ve46u065@minagric.gr
γ) Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής, ka6u040@minagric.gr Ε.Φ.Ε.Τ.

α) Γραφείο Προέδρου gramm1@efet.gr;
β) Δ/νση Εργαστηριακών Ελέγχων, kbarberis@efet.gr
γ) Δ/νση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών, etsigarida@efet.gr
δ) Δ/νση Αξιολόγησης Εγκρίσεων, dae@efet.gr
ε) Δ/νση Ελέγχου Επιχειρήσεων, dpanteleaki@efet.gr
3) Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Γενική Γραμματεία Εμπορίου, gge@gge.gr
4) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Δ/νση Τεχν. Ελέγχου
info@efpolis.gr
5) Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών,
Εισαγγελία Αγορανομίας, eispa01@otenet.gr
6) Συνήγορος του Καταναλωτή, grammateia@synigoroskatanaloti.gr
7) Ένωση Ελλήνων Χημικών, Τμήμα Τροφίμων, info@eex.gr
8) Σ.Ε.Β.Τ., sevt@hol.gr
9) Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος , info@sbbe.gr
10) Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, info@acci.gr
11) Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδας ims@mills.gr
Σελίδα 4 από 4
12) Ένωση Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδας info@ebbze.gr
Εσωτερική διανομή
1. Γραφείο Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης κ. Αν. Κουτσιλιέρη
2. Διεύθυνση Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου και Ζύθου
3. Δ/νση Περιβάλλοντος
4. Δ/νση Χημικοτεχνική – Δασμολογίου
5. Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο
6. Διεύθυνση Τροφίμων:
Τμήμα Α΄ και Τμήμα Β΄