36 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4237/2014

Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και άλλες διατάξεις.

Άρθρο 2 - Γνωστοποίηση πληροφοριών
12 Φεβρουαρίου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 36
12 Φεβρουαρίου 2014

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4237
Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 2Γνωστοποίηση πληροφοριώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για την πραγματοποίηση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1 του παρόντος νόμου, η ΔΕΗ Α.Ε. δικαιούται να ζητεί από τη διοίκηση της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. όλες τις πληροφορίες που αφορούν στην τελευταία και είναι αναγκαίες, προκειμένου οι υποψήφιοι επενδυτές που θα προεπιλεγούν να μπορούν με εμπεριστατωμένο τρόπο να αξιολογούν τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις, την οικονομική κατάσταση, τα κέρδη, τις ζημίες και τις προοπτικές της ΑΔΜΗΕ Α.Ε., αποκλειστικά και μόνο προς το σκοπό της διενέργειας του νομικού, οικονομικού και τεχνικού ελέγχου αυτής στο πλαίσιο ενδεχόμενης μεταβίβασης μετοχών της. Στις ανωτέρω πληροφορίες περιλαμβάνονται και πληροφορίες που χαρακτηρίζονται ως εμπιστευτικές βάσει άλλων διατάξεων νόμου ή συμβάσεων που δεσμεύουν την ΑΔΜΗΕ Α.Ε., εφόσον οι συμβάσεις αυτές διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και στο βαθμό που οι οικείες πληροφορίες είναι απαραίτητες για την εξυπηρέτηση του ανωτέρω σκοπού. Συμβάσεις που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο θα γνωστοποιούνται σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται σε αυτές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η διοίκηση της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. υποχρεούται να παρέχει είτε στη ΔΕΗ Α.Ε. και στους νόμιμα από αυτή εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους της είτε, καθ’ υπόδειξη αυτής, σε εγγράφως εγκεκριμένα από αυτήν, ρητώς κατονομαζόμενα πρόσωπα, τα οποία ενεργούν ως νόμιμοι εκπρόσωποι των υποψηφίων επενδυτών που θα προεπιλεγούν, τις πληροφορίες της προηγούμενης παραγράφου, υπό τον όρο ότι τα πρόσωπα αυτά θα δεσμεύονται από σχετική σύμβαση εμπιστευτικότητας. Ειδικά όσον αφορά στις συναφθείσες συμβάσεις σύνδεσης στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, αυτές θα παρασχεθούν στους υποψήφιους επενδυτές που θα προεπιλεγούν και στους εκπροσώπους τους, όχι όμως και στη ΔΕΗ Α.Ε., στην οποία κατ’ εξαίρεση θα παρασχεθούν εκείνες μόνο από τις εν λόγω συμβάσεις οι οποίες θα αποτελέσουν κατά οποιονδήποτε τρόπο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και υποψήφιων επενδυτών. Η ΑΔΜΗΕ Α.Ε., η ΔΕΗ Α.Ε., καθώς και τα μέλη των διοικήσεων αυτών δεν υπέχουν ευθύνη για τη γνωστοποίηση αυτών των πληροφοριών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παρόν άρθρο, υπό τον όρο της τήρησης του νόμου και των ρητρών των σε εκτέλεση του παρόντος νόμου καταρτισθησομένων συμβάσεων εμπιστευτικότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε., τα στελέχη της και τα πάσης φύσεως εξουσιοδοτημένα από την τελευταία πρόσωπα που λαμβάνουν γνώση των εν λόγω πληροφοριών, υποχρεούνται να χρησιμοποιούν αυτές αποκλειστικά και μόνο για την προσήκουσα ενημέρωση των προεπιλεγέντων υποψήφιων επενδυτών. Οι υποψήφιοι επενδυτές που θα προεπιλεγούν και οι πάσης φύσεως νομίμως εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους που λαμβάνουν γνώση των εν λόγω πληροφοριών, υποχρεούνται να χρησιμοποιούν αυτές αποκλειστικά και μόνο για τη διαμόρφωση της επενδυτικής τους απόφασης. Παράβαση των υποχρεώσεων της παραγράφου αυτής τιμωρείται με τις ποινές του άρθρου 371 του Ποινικού Κώδικα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου τελεί υπό την επιφύλαξη εφαρμογής των διατάξεων της νομοθεσίας του ανταγωνισμού και του ν. 3340/2005.

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ