132 Α' 2006

ΝΟΜΟΣ 3470/2006

Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
28 Ιουνίου 2006

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 132
28 Ιουνίου 2006

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3470
Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Άρθρο 1Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου ΕξαγωγώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών (το Συμβούλιο). Το Συμβούλιο αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για θέματα που σχετίζονται με την πολιτική της εξωστρέφειας και των εξαγωγικών επιδόσεων της οικονομίας. Αρμοδιότητες του Συμβουλίου αποτελούν: α) Η υποβολή προτάσεων για τη λήψη μέτρων όσον αφορά ιδίως: − στη βελτίωση της πολιτικής εξαγωγικού εμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών, − στη βελτίωση της πολιτικής εξαγωγικών πιστώσεων, − στην άρση των αντικινήτρων στις εξαγωγές, − στο σχεδιασμό πιλοτικών προγραμμάτων σχετικών με τα ανωτέρω θέματα. β) Η υποβολή προτάσεων εθνικής στρατηγικής για την προώθηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών με βάση και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 2Συγκρότηση του ΣυμβουλίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το Συμβούλιο αποτελείται από: − τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ως Πρόεδρο, − τον Υφυπουργό Εξωτερικών τον αρμόδιο για θέματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, − τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, − τον Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, − τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, − τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, − τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, − τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, − τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, − τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, − τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, − τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, − τον Προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, − τον Γενικό Διευθυντή Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, − τον Γενικό Διευθυντή Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, − τον Γενικό Διευθυντή της Β΄ Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, στο Συμβούλιο μετέχουν οι νόμιμοι εκπρόσωποι των παρακάτω φορέων: − Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (Ο.Π.Ε.) − Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛ.Κ.Ε.) − Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.) − Ελληνικές Εκθέσεις – HELEXPO Α.Ε. − Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) − Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.) − Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.) − Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ.) − Ένωση Ελληνικών Τραπεζών − Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.) − Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων − Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) − Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Ε.Β.Ε.Θ.) − Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (Π.Σ.Ε.) − Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.) − Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος (Ο.Φ.Α.Ε.) − Σύνδεσμoς Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT) − Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών μπορούν να μετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γενικοί ή Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, καθώς και εκπρόσωποι φορέων που δεν μετέχουν στο Συμβούλιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να τροποποιείται η συγκρότηση του Συμβουλίου τόσο ως προς τον αριθμό όσο και τις ιδιότητες των μελών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για τη συμμετοχή των μελών στο Συμβούλιο δεν καταβάλλεται αποζημίωση.

Άρθρο 3Λειτουργία του ΣυμβουλίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικώς τρεις φορές ετησίως και εκτάκτως μετά από πρόσκληση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο Πρόεδρος συγκαλεί το Συμβούλιο και ορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και τον τόπο της συνεδρίασης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Την υποστήριξη της εν γένει λειτουργίας του Συμβουλίου Εξαγωγών έχει το Τμήμα Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών της Διεύθυνσης Συντονισμού Εξαγωγικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Οργανισμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών δύνανται να ρυθμίζονται και άλλα θέματα σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του Συμβουλίου, τα οποία δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

Άρθρο 4Διαρκής Εκτελεστική ΕπιτροπήΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για την πραγματοποίηση του έργου του, το Συμβούλιο συνεπικουρείται από τη Διαρκή Εκτελεστική Επιτροπή (η Επιτροπή).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Έργο της Επιτροπής είναι η αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου και τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στην Επιτροπή συμμετέχουν ως μέλη οι κατά περίπτωση αρμόδιοι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων που μετέχουν στο Συμβούλιο. Πρόεδρος ορίζεται ο Γενικός Διευθυντής Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Η Επιτροπή συγκαλείται με πρόσκληση του Προέδρου της. Για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Εκτελεστικής Επιτροπής δεν καταβάλλεται αποζημίωση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών δύνανται να ρυθμίζονται και άλλα θέματα που σχετίζονται με την οργάνωση και τη λειτουργία της Επιτροπής.

Άρθρο 5Ομάδες Εργασίας και Εμπειρογνώμονες

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών δύνανται να συνιστώνται Ομάδες Εργασίας ή να καλούνται Εμπειρογνώμονες, για τη συνδρομή του έργου του Συμβουλίου ή /και της Επιτροπής, καθώς και για τη μελέτη ειδικών θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου. Με την απόφαση αυτή ρυθμίζονται και θέματα τυχόν αποζημίωσης των συμμετεχόντων στις Ομάδες Εργασίας και των Εμπειρογνωμόνων.

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2006
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 28 Ιουνίου 2006
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ
ÁÐÏ ÔÏ ÅÈÍÉÊÏ ÔÕÐÏÃÑÁÖÅÉÏ
ÊÁÐÏÄÉÓÔÑÉÏÕ 34 * ÁÈÇÍÁ 104 32 * ÔÇË. 210 52 79 000 * FAX 210 52 21 004
ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÄÉÅÕÈÕÍÓÇ: http://www.et.gr – e-mail: webmaster@et.gr