182 Α' 2016

ΝΟΜΟΣ 4423/2016

Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
27 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 182
27 Σεπτεμβρίου 2016

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4423
Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Άρθρο 25Εσωτερικός Κανονισμός ΛειτουργίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η εσωτερική λειτουργία του ΔΑ.Σ.Ε. ρυθμίζεται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, ο οποίος εγκρί- νεται από τη Γενική Συνέλευση μετά από εισήγηση του Δ.Σ.. Η έγκριση αυτή αποτελεί προϋπόθεση νόμιμης λειτουργίας του συνεταιρισμού κατά τον παρόντα νόμο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Γενική Συνέλευση για την ψήφιση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας συνέρχεται υποχρεωτικά μέσα στον πρώτο χρόνο από την έγκριση του Καταστατικού ή την τροποποίησή του κατά τον παρόντα νόμο από το αρμόδιο Ειρηνοδικείο. Η συνέλευση αποφασίζει με τη διαδικασία και ενισχυμένη απαρτία της παραγράφου 3 του άρθρου 17, καθώς και με την ενισχυμένη πλειοψηφία της παραγράφου 2 του άρθρου 18.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας καθορίζει υποχρεωτικά: α) Τους όρους λειτουργίας του συνεταιρισμού για την εκπλήρωση των σκοπών του. β) Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών για την έγκαιρη και ορθή εκτέλεση των δασικών εργασιών που αναλαμβάνει ο συνεταιρισμός. γ) Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών για τη χρήση των εγκαταστάσεων, των μέσων, των μηχανη- μάτων και των υπηρεσιών του συνεταιρισμού. δ) Τις κυρώσεις για την αθέτηση των υποχρεώσεων των μελών και τη διαδικασία επιβολής τους. ε) Τα θέματα της τήρησης των λογαριασμών μεταξύ συνεταιρισμού και μελών, ως και μεταξύ συνεταιρισμού και της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας, αν ο συνεταιρισμός είναι μέλος Ένωσης, καθώς και τα δικαιο- λογητικά που τηρεί ο συνεταιρισμός για τις συναλλαγές που διενεργεί. στ) Την υποχρέωση του συνεταιρισμού - σε περίπτωση πώλησης των προϊόντων που παράγει, μετά από παρα- χώρηση σε αυτόν της εκμετάλλευσης δημοσίων δασών κατ’ εφαρμογή του άρθρου 136Α του Δασικού Κώδικα (Ν.δ. 86/1969, Α΄ 7) να τα διαθέτει μέσω δημοπρασιών, καθώς και τις λεπτομέρειες διεξαγωγής αυτών. Οι δη- μοπρασίες διενεργούνται από τριμελή επιτροπή, που εκλέγεται κατ’ έτος από τη Γενική Συνέλευση του συνε- ταιρισμού, στην οποία και υποβάλλει λεπτομερή ανα- φορά για τις ενέργειές της και τα αποτελέσματα αυτών. Εφόσον η δημοπρασία διάθεσης ματαιωθεί δύο φορές λόγω μη προσέλευσης πλειοδοτών, πιστοποιούμενου τούτου από το οικείο πρακτικό της ως άνω Επιτροπής ή διενεργηθεί δύο φορές και οι προσφερθείσες τιμές κρίνονται ασύμφορες, είναι δυνατή η διάθεση των προ- ϊόντων σε τρίτους με ιδιαίτερη συμφωνία μεταξύ αυτών και του συνεταιρισμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το Καταστατικό μπορεί να ορίζει και άλλα θέματα τα οποία θα καθορίζονται υποχρεωτικά στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας.

Άρθρο 26Είσπραξη απαιτήσεων από τα μέληΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου πιστο- ποιούνται οι οφειλές των μελών προς το συνεταιρισμό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το μέλος δικαιούται να ασκήσει ένσταση κατά της απόφασης, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της σε αυτό. Επί της ενστάσεως απο- φασίζει η πρώτη μετά την άσκηση της τακτική ή έκτακτη Γενική Συνέλευση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν η ένσταση της προηγουμένης παραγράφου δεν ασκηθεί ή απορριφθεί, μπορεί να ζητηθεί η έκδοση δι- αταγής πληρωμής κατά τους όρους του ΚΠολΔ. Αν η έν- σταση γίνει δεκτή, το Διοικητικό Συμβούλιο δικαιούται να προσβάλλει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης σύμφωνα με το άρθρο 19.

Άρθρο 27Τηρούμενα βιβλία

Οι ΔΑ.Σ.Ε. τηρούν υποχρεωτικά τα παρακάτω βιβλία, θεωρημένα από το Ειρηνοδικείο της έδρας τους: α) Βιβλίο μητρώου μελών. β) Βιβλίο πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων. γ) Βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων Διοικητικού Συμ- βουλίου. δ) Βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων Εποπτικού Συμ- βουλίου. ε) Βιβλίο απογραφής περιουσιακών στοιχείων (ακινή- των, κινητών, ζωικού κεφαλαίου). στ) Βιβλίο ισολογισμού. ζ) Βιβλίο ημερησίων εργασιών και καταγραφής εργα- ζομένων δασεργατών ανά συστάδα, το οποίο πρέπει να επιδεικνύεται κατά τους σχετικούς ελέγχους της οικείας δασικής υπηρεσίας. η) Βιβλίο ατυχημάτων. θ) Βιβλίο πρακτικών της Επιτροπής Δημοπρασιών. ι) Κάθε άλλο βιβλίο που προβλέπεται από το Καταστα- τικό και τη φορολογική νομοθεσία.

Άρθρο 28Διαχειριστική χρήσηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η διαχειριστική χρήση του ΔΑ.Σ.Ε. είναι ετήσια και λήγει την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κατά τη λήξη της χρήσης κλείνονται τα βιβλία του συνεταιρισμού, ενεργείται η απογραφή της περιουσίας του και καταρτίζεται ο ισολογισμός και ο λογαριασμός «Αποτελέσματα χρήσης» με την υποχρεωτική συνδρο- μή και υπογραφή λογιστή, με τον οποίο συνεργάζεται ο συνεταιρισμός.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με τη λήξη της χρήσης το Διοικητικό Συμβούλιο συντάσσει Απολογισμό Πεπραγμένων για τη δραστηρι- ότητά του κατά την υπόψη χρήση και Πρόγραμμα Δρά- σης και Ανάπτυξης του συνεταιρισμού για την επόμενη χρήση, το οποίο συνοδεύεται υποχρεωτικά από προϋ- πολογισμό δαπανών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να καταθέ- σει στο Εποπτικό Συμβούλιο, ένα (1) μήνα πριν από τη Γενική Συνέλευση, τα στοιχεία της παραγράφου 2, κα- θώς και τον Απολογισμό Πεπραγμένων, προκειμένου το Εποπτικό Συμβούλιο να συντάξει την κατά το άρθρο 22 παράγραφος 7 αναλυτική και για κάθε δραστηριότητα κατατοπιστική έκθεσή του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται στην πρώτη μετά το τέλος της χρήσης τακτική Γενική Συνέλευση να υποβάλλει για έγκριση τον Απολογισμό Πεπραγμένων, το Πρόγραμμα Δράσης και Ανάπτυξης, τον ισολογισμό και λογαριασμό «Αποτελέσματα χρήσης». Πριν από την ψηφοφορία η Γενική Συνέλευση λαμβάνει γνώση της σχετικής έκθεσης του Εποπτικού Συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η μη έγκριση του ισολογισμού από τη Γενική Συνέ- λευση ισοδυναμεί με υποβολή και υπερψήφιση πρότα- σης μομφής κατά του Διοικητικού Συμβουλίου, επιφέρει την παραίτησή του και την προκήρυξη και διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου εντός διμήνου από την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης. Η Γενική Συνέλευση στην ίδια συνεδρίαση ορίζει την ημε- ρομηνία των εκλογών και εκλέγει προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διενέργεια των εκλογών και την εξυπηρέτηση των πάγιων και ανε- λαστικών υποχρεώσεων του συνεταιρισμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Αν δεν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση ο απο- λογισμός πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου, η Γενική Συνέλευση αποφασίζει για την ανάκληση όλου ή μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου. Εφόσον ανακληθεί το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου ή η πλειοψηφία των μελών του, ακολουθείται η διαδικασία της παρα- γράφου 6 για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβου- λίου. Αν ανακληθεί η μειοψηφία των μελών του, αυτά αντικαθίστανται από τους επιλαχόντες και σε περίπτωση έλλειψης επιλαχόντων η ίδια Γενική Συνέλευση εκλέγει τα νέα μέλη η θητεία των οποίων διαρκεί μέχρι τη λήξη της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Ο ισολογισμός και ο Λογαριασμός «Αποτελέσματα Χρήσης», ο Απολογισμός Πεπραγμένων και το Πρόγραμ- μα Δράσης και Ανάπτυξης του ΔΑ.Σ.Ε. μετά την ψήφισή τους από τη Γενική Συνέλευση και εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών υποβάλλονται με ευθύνη του Διοι- κητικού Συμβουλίου στην εποπτεύουσα αρχή και την οικεία Ε.ΔΑ.Σ.Ε. και φυλάσσονται σε ειδικό φάκελο που τηρούν οι ανωτέρω για κάθε συνεταιρισμό.

Άρθρο 29Διαχειριστικό υπόλοιπο - αποθεματικάΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το καθαρό πλεόνασμα της διαχειριστικής χρήσης προκύπτει όταν από τα ακαθάριστα έσοδα του ΔΑ.Σ.Ε. αφαιρεθούν οι κάθε είδους δαπάνες, ζημιές και αποσβέ- σεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ποσοστό τουλάχιστον δέκα τοις εκατό (10%) από το καθαρό πλεόνασμα της διαχειριστικής χρήσης περιέρχε- ται σε λογαριασμό τακτικού αποθεματικού, μέχρις ότου το συνολικό ποσό φθάσει στο ύψος τουλάχιστον της συ- νολικής αξίας των συνεταιριστικών μερίδων, οπότε η κράτηση παύει να είναι υποχρεωτική. Η κράτηση αυτή επαναφέρεται όταν το τακτικό αποθεματικό υστερήσει έναντι του συνολικού ποσού των συνεταιριστικών μερί- δων. Το Καταστατικό μπορεί να προβλέπει μεγαλύτερο ύψος αποθεματικού και ποσοστού κράτησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο τακτικό αποθεματικό περιέρχονται ακόμα: α) Τα πρόστιμα που προβλέπονται από το καταστατικό και τα ποσά που προέρχονται από ποινικές ρήτρες. β) Τα έσοδα που περιέρχονται στη συνεταιριστική ορ- γάνωση από χαριστική αιτία, εκτός εάν υπάρχει ειδικός όρος. Το τακτικό αποθεματικό χρησιμοποιείται για την αντι- κατάσταση και συντήρηση του παγίου κεφαλαίου, για την ανάπτυξη του συνεταιρισμού και ως κεφάλαιο κί- νησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Μετά την αφαίρεση του ποσοστού για τη δημιουργία του τακτικού αποθεματικού η Γενική Συνέλευση μπορεί να αποφασίσει με την αυξημένη απαρτία και πλειοψη- φία των άρθρων 17 παράγραφος 3 και 18 παράγραφος 2 την κράτηση ποσοστού από το καθαρό πλεόνασμα της διαχειριστικής χρήσης για τη δημιουργία έκτακτου αποθεματικού. Το έκτακτο αποθεματικό χρησιμοποιείται για την κάλυ- ψη των κάθε είδους ζημιών του συνεταιρισμού. Οι ζημιές στα περιουσιακά στοιχεία των μελών καλύπτονται μόνο, όταν η χρήση τους έχει παραχωρηθεί στο συνεταιρισμό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το απομένον υπόλοιπο του καθαρού πλεονάσματος της διαχειριστικής χρήσης διανέμεται στα μέλη σύμφω- να με το Καταστατικό. Η Γενική Συνέλευση μπορεί να αποφασίσει με την αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία των άρθρων 17 παράγραφος 3 και 18 παράγραφος 2, να μην διανεμηθεί μέρος ή και όλο το απομένον καθα- ρό πλεόνασμα της διαχειριστικής χρήσης στα μέλη του συνεταιρισμού, αλλά να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.

Άρθρο 30Έκτακτη εισφοράΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αν ο ΔΑ.Σ.Ε. αδυνατεί να πληρώσει τις ληξιπρόθε- σμες οφειλές του ή αν κατά τη σύνταξη του ισολογισμού διαπιστωθεί ότι το παθητικό υπερβαίνει το ενεργητικό κατά το ένα τρίτο (1/3) του συνολικού ποσού της ευθύ- νης όλων των μελών ή αν υποβληθεί αίτηση κήρυξης σε πτώχευση του ΔΑ.Σ.Ε. από πιστωτή που έχει έννομο συμφέρον ή από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΑ.Σ.Ε., το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει αμέ- σως τη Γενική Συνέλευση με θέμα την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα μέλη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στη Γενική Συνέλευση υποβάλλεται ισολογισμός και έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου για την περιουσιακή κατάσταση του ΔΑ.Σ.Ε. και την προτεινόμενη έκτακτη εισφορά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα μέλη αν το απο- φασίσει η Γενική Συνέλευση με την αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία των άρθρων 17 παράγραφος 3 και 18 παράγραφος 2. Η έκτακτη εισφορά πρέπει να είναι μέσα στα όρια της περιορισμένης ευθύνης των μελών που προβλέπεται στο άρθρο 12. Η εισφορά αυτή βαρύνει και τα μέλη που αποχώρησαν για οποιονδήποτε λόγο μέσα στο προηγούμενο της Γενικής Συνέλευσης διαχει- ριστικό έτος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η εισφορά καταβάλλεται μέσα σε προθεσμία τριά- ντα (30) ημερών από τη λήψη της απόφασης στη Γενική Συνέλευση.

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2016
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Υπουργοί
Αναπληρωτής Υπουργός
Εσωτερικών και Διοικητικής Εσωτερικών και Διοικητικής Οικονομίας, Ανάπτυξης Ανασυγκρότησης Ανασυγκρότησης και Τουρισμού
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ Δικαιοσύνης, Διαφάνειας Αναπληρωτής Υπουργός
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οικονομικών Οικονομικών
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ Αναπληρωτής Υπουργός
Περιβάλλοντος και Ενέργειας Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.