182 Α' 2016

ΝΟΜΟΣ 4423/2016

Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ - ΜΕΛΗ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-– ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
27 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 182
27 Σεπτεμβρίου 2016

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4423
Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ΜΕΛΗ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-– ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Άρθρο 5ΜέληΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Μέλη ΔΑ.Σ.Ε. μπορεί να γίνουν μόνο φυσικά πρόσω- πα τα οποία έχουν πλήρη ικανότητα για δικαιοπραξία και έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του δασεργάτη σύμφωνα με την παράγραφο 2, η δε μόνιμη κατοικία τους βρίσκε- ται εντός της περιφέρειας του ΔΑ.Σ.Ε., όπως ορίζεται από το οικείο καταστατικό. Ως δασεργάτης νοείται το φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται αυτοπροσώπως στις δασικές εργασίες του άρθρου 1.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για τις ανάγκες του παρόντος νόμου η ιδιότητα του δασεργάτη: α) Για τα φυσικά πρόσωπα που ήδη απασχολούνται στις δασικές εργασίες (υφιστάμενοι δασεργάτες που επιθυμούν να γίνουν μέλη ΔΑ.Σ.Ε.) αποδεικνύεται από τα σχετικά με τις δασικές εργασίες ένσημα του ΙΚΑ και βεβαιώνεται από επιτροπή που συστήνεται για το σκοπό αυτόν στην οικεία Διεύθυνση Δασών του Νομού. β) Για τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν απασχολη- θεί σε δασικές εργασίες (νεοεισερχόμενοι δασεργάτες οι οποίοι επιθυμούν να γίνουν μέλη ΔΑ.Σ.Ε.) αποκτάται μετά από θεωρητική εκπαίδευση στη Διεύθυνση Δασών και πρακτική με ευθύνη δασικού συνεταιρισμού εργα- σίας -σε εκπλήρωση σχετικής υποχρέωσής του- στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του υποψηφίου. Βεβαιώνεται ομοίως από την επιτροπή της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2. Οι εκπαιδευόμενοι γίνονται δόκιμα μέλη του συνεται- ρισμού που τους εκπαιδεύει κατά το χρόνο εκπαίδευσής τους και μετά την ολοκλήρωση αυτής με την απόκτηση της ιδιότητας του δασεργάτη γίνονται τακτικά μέλη του συνεταιρισμού εφόσον το επιθυμούν. Το Καταστατικό του συνεταιρισμού καθορίζει υποχρεωτικά τις υποχρε- ώσεις και τα δικαιώματα των δοκίμων μελών. γ) Αποδεικνύεται με ταυτότητα που εκδίδεται στο όνο- μα του δασεργάτη από την οικεία Διεύθυνση Δασών και την οποία φέρει υποχρεωτικά κατά την εκτέλεση των δασικών εργασιών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Κάθε δασεργάτης έχει δικαίωμα να είναι μέλος σε έναν μόνο ΔΑ.Σ.Ε..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με αποφάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξειδικεύονται οι όροι και προϋποθέσεις, απόκτησης, διατήρησης και απώλειας της ιδιότητας δασεργάτη - μέλους ΔΑ.Σ.Ε. των παραγράφων 2α΄ και β΄ και ορίζεται η διάρκεια της προβλεπομένης στην πε- ρίπτωση β΄ της ως άνω παραγράφου εκπαίδευσης, το περιεχόμενό της, καθώς και η σχετική διαδικασία για τις περιπτώσεις αυτές. Επίσης καθορίζονται ο τύπος και οι λεπτομέρειες έκδοσης της ταυτότητας της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2, της συγκρότησης και λειτουργίας της επιτροπής της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου.

Άρθρο 6ΚωλύματαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Δεν μπορεί να γίνει μέλος ΔΑ.Σ.Ε. όποιος: α) Είναι έμπορος ξυλείας ο ίδιος ή η/ο σύζυγος αυτού ή συγγενής του α’ βαθμού. β) Έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. γ) Έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα ή εκ δόλου πλημμέλημα, σε βάρος της περιουσίας Δασικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης ή του Δημοσίου. δ) Έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα ή εκ δόλου πλημμέλημα για παραβάσεις της δασικής νο- μοθεσίας. ε) Έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για τις περιπτώσεις γ΄ και δ΄ της παραγράφου 1, η απαγόρευση ισχύει μέχρι τη διαγραφή της ποινής από το ποινικό μητρώο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το καταστατικό μπορεί να ορίζει και άλλες προϋπο- θέσεις ή κωλύματα για μη συμμετοχή στο ΔΑ.Σ.Ε., αρκεί να μη δυσχεραίνεται υπέρμετρα η ελεύθερη εγγραφή μελών.

Άρθρο 7Απόκτηση ιδιότητας μέλουςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα ιδρυτικά μέλη αποκτούν την ιδιότητα του τακτι- κού μέλους του ΔΑ.Σ.Ε. από την καταχώριση του Κατα- στατικού σύμφωνα με το άρθρο 3 και υποχρεούνται να καταβάλλουν χωρίς καθυστέρηση τη συνεταιριστική τους μερίδα όπως ορίζει το άρθρο 11.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η εγγραφή νέων μελών είναι υποχρεωτική εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου και του κατα- στατικού και τηρείται η σχετική διαδικασία. Η αίτηση για την εγγραφή μέλους υποβάλλεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΑ.Σ.Ε..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει αιτιολογημένα για την αποδοχή ή όχι της αίτησης εγγραφής φυσικού προσώπου ως μέλους του συνεταιρισμού, εντός προθε- σμίας που ορίζεται στο Καταστατικό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν η αίτηση απορριφθεί ή αν το Διοικητικό Συμβού- λιο δεν αποφασίσει εντός της παραπάνω προθεσμίας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσφύγει εγγράφως στην πρώτη τακτική ή έκτακτη γενική συνέλευση, η οποία αποφασίζει οριστικά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Αν η Γενική Συνέλευση απορρίψει την αίτηση εγ- γραφής, ο ενδιαφερόμενος δικαιούται να προσφύγει στο αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο μέσα σε τριάντα (30) μέρες από την κοινοποίηση της απορριπτικής απόφασης. Η ίδια διαδικασία εφαρμόζεται αν η Γενική Συνέλευση αρνηθεί να αποφασίσει. Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής αρχίζει από τη λήξη των εργασιών της συνέλευσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η ιδιότητα του μέλους του συνεταιρισμού αποκτά- ται από την ημερομηνία της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Γενικής Συνέλευσης που δέχεται την αίτηση ή από την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης που διατάσσει την εγγραφή, εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει καταβάλλει τη συνεταιριστική μερίδα, σύμφωνα με το άρθρο 11.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Το Δ.Σ. υποχρεούται να ενημερώνει για κάθε μεταβο- λή των μελών του, εντός προθεσμίας δεκαπέντε ημερών (15) ημερών, την εποπτεύουσα αρχή του άρθρου 24, καθώς και τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστα- σίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που τηρεί το Μητρώο Δα- σικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Δασεργατών.

Άρθρο 8Υποχρεώσεις και δικαιώματα μελώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κάθε μέλος του συνεταιρισμού υποχρεούται: α) Να καταβάλλει τη συνεταιριστική μερίδα. Μέλος που καθυστερεί έστω και μία δόση της συνεταιριστικής μερίδας δεν έχει δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση και δικαίωμα εκλέγεσθαι. β) Να τηρεί τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του συνεταιρισμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κάθε μέλος του ΔΑ.Σ.Ε. δικαιούται: α) Να εκλέγει και να εκλέγεται στο Διοικητικό και το Εποπτικό Συμβούλιο, καθώς και ως αντιπρόσωπος σε Ε.ΔΑ.Σ.Ε.. β) Να ζητεί πληροφορίες σχετικά με την πορεία των υποθέσεων του συνεταιρισμού. Το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να παρέχει εγγράφως και άμεσα τις σχετι- κές πληροφορίες. γ) Να συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση και να λαμ- βάνει αντίγραφο των πρακτικών αυτής, καθώς και αντί- γραφο του ισολογισμού και του λογαριασμού «Αποτε- λέσματα Χρήσης». δ) Να λαμβάνει γνώση του περιεχομένου των ατομι- κών του λογαριασμών και των αποφάσεων των οργάνων διοίκησης του συνεταιρισμού, σύμφωνα με τους όρους του Καταστατικού. ε) Να συμμετέχει στο καθαρό πλεόνασμα της διαχειρι- στικής χρήσης και στο προϊόν της εκκαθάρισης.

Άρθρο 9Αποχώρηση - θάνατος μέλουςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το μέλος μπορεί να αποχωρήσει από το συνεται- ρισμό δηλώνοντας εγγράφως τη θέλησή του, τουλάχι- στον έξι (6) μήνες πριν από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου. Η δήλωση αποχώρησης είναι ελεύθερα ανακλητή, κατά τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου μέσα στην οποία υποβλήθηκε και ισχύει για το τέλος αυτής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το μέλος που αποχωρεί αναλαμβάνει την ονομαστι- κή αξία της συνεταιριστικής του μερίδας ή του τιμήματός της, που έχει ήδη καταβάλει, με ανάλογη μείωσή της, σε περίπτωση ζημιών του συνεταιρισμού. Το Καταστατικό καθορίζει τη διαδικασία απόδοσης της συνεταιριστικής μερίδας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν το μέλος που ζήτησε να αποχωρήσει είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή του Εποπτικού Συμβου- λίου ή αντιπρόσωπος του συνεταιρισμού σε Δευτερο- βάθμιες ΔΑ.Σ.Ε., εκπίπτει αυτοδίκαια από το αξίωμά του από την ημέρα που δήλωσε ότι αποχωρεί. Η ανάκληση της δήλωσης αποχώρησης δεν επιφέρει αναβίωση του αξιώματός του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν η Γενική Συνέλευση του συνεταιρισμού αποφασί- σει τη μεταβολή των ειδικότερων δραστηριοτήτων του ή τη συγχώνευσή του με άλλον ή άλλους συνεταιρισμούς, τα μέλη που διαφωνούν μπορούν να αποχωρούν από το συνεταιρισμό και χωρίς την τήρηση της προθεσμίας της παραγράφου 1. Στην περίπτωση αυτή η δήλωση για την αποχώρηση υποβάλλεται εγγράφως στο Διοικητικό Συμβούλιο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από τη λήψη της απόφασης της Γε- νικής Συνέλευσης, μπορεί δε αυτή να ανακληθεί μέσα σε ένα (1) μήνα από τότε που υποβλήθηκε. Η αποχώρηση επέρχεται από τη δημοσίευση της εγκριτικής δικαστικής απόφασης της τροποποίησης του Καταστατικού ή με την πραγματοποίηση της συγ- χώνευσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Σε περίπτωση θανάτου μέλους του συνεταιρισμού, το μέλος που απεβίωσε διαγράφεται αυτοδίκαια. Σε πε- ρίπτωση που κατά τη λήξη της διαχειριστικής χρήσης σύμφωνα με το άρθρο 28 διαπιστωθεί ζημία, αναγόμενη στο χρόνο θανάτου, τότε η αξία της αποδιδόμενης στους κληρονόμους συνεταιρικής μερίδας μειώνεται ανάλογα.

Άρθρο 10Διαγραφή μέλουςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το Διοικητικό Συμβούλιο, με αιτιολογημένη απόφα- σή του, υποχρεούται να διαγράφει το μέλος του Συνεται- ρισμού όταν δεν έχει πλέον τις προϋποθέσεις εγγραφής του, όπως ορίζονται στο άρθρο 5, καθώς και όταν επήλθε στο πρόσωπό του τουλάχιστον ένα από τα κωλύματα εγγραφής της παραγράφου 1 του άρθρου 6.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Γενική Συνέλευση του συνεταιρισμού αποφασίζει αιτιολογημένα για τη διαγραφή μέλους το οποίο: α) έβλαψε ή βλάπτει με πρόθεση τα συμφέροντα του συνεταιρισμού, β) παραλείπει αδικαιολόγητα να εκπληρώσει τις υπο- χρεώσεις του προς το συνεταιρισμό, όπως αυτές ορί- ζονται στο Καταστατικό και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, γ) δεν συμμετέχει στις δραστηριότητες του συνεταιρι- σμού για ορισμένη περίοδο που ορίζεται στο Καταστα- τικό του και η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο διαχειριστικών χρήσεων, δ) δεν πληροί τις προϋποθέσεις ή επήλθε στο πρόσω- πό του ένα από τα κωλύματα που το Καταστατικό ορίζει σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 6.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το Διοικητικό Συμβούλιο, πριν την απόφασή του περί διαγραφής μέλους, τάσσει σε αυτό δεκαήμερη προθεσμία για παροχή εξηγήσεων και άρση του λόγου διαγραφής, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τη διαγραφή στη Γενική Συνέλευση εισηγείται το Διοικητικό Συμβούλιο. Η Γενική Συνέλευση αποφασί- ζει μετά από προηγούμενη ακρόαση του μέλους που πρόκειται να διαγραφεί καλουμένου τούτου προ δέκα (10) ημερών για παροχή εξηγήσεων και άρση του λόγου διαγραφής, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η απώλεια της ιδιότητας του μέλους επέρχεται εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης ή του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Κατά των παραπάνω αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης επιτρέπεται προσφυγή του διαγραφέντος στο Μονομελές Πρωτο- δικείο εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Το Καταστατικό ορίζει τους όρους και το χρόνο απόδοσης των συνεταιριστικών μερίδων σε περίπτωση διαγραφής μέλους.

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2016
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Υπουργοί
Αναπληρωτής Υπουργός
Εσωτερικών και Διοικητικής Εσωτερικών και Διοικητικής Οικονομίας, Ανάπτυξης Ανασυγκρότησης Ανασυγκρότησης και Τουρισμού
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ Δικαιοσύνης, Διαφάνειας Αναπληρωτής Υπουργός
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οικονομικών Οικονομικών
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ Αναπληρωτής Υπουργός
Περιβάλλοντος και Ενέργειας Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.