182 Α' 2016

ΝΟΜΟΣ 4423/2016

Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ΄ - ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ - ΚΡΑΤΟΥΣ
Άρθρο 42 - Αναπτυξιακά κίνητρα
27 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 182
27 Σεπτεμβρίου 2016

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4423
Δασικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 42Αναπτυξιακά κίνητραΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι ΔΑ.Σ.Ε. και οι Ε.ΔΑ.Σ.Ε., πέραν των άλλων πόρων που δικαιούνται να λαμβάνουν σύμφωνα με τις διατά- ξεις της κείμενης νομοθεσίας, μπορούν να ενισχύονται από τον Ειδικό Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να προωθούν, βάσει σχετικών προγραμμάτων, τις ακό- λουθες δραστηριότητες: α) Τον εφοδιασμό των πρωτοβάθμιων δασικών συνε- ταιριστικών οργανώσεων με μέσα (μηχανικό εξοπλισμό, ζώα μεταφοράς και έλξης δασικών προϊόντων και λοιπά μέσα) και υλικά παραγωγής και της συντήρησης αυτών, τα οποία είναι απαραίτητα στις δασικές εργασίες, στον πρωτογενή ή δευτερογενή τομέα. β) Τη διαφήμιση, διακίνηση και εμπορία των δασικών προϊόντων. γ) Την ίδρυση και διεύθυνση μονάδων επεξεργασίας και μεταποίησης των προϊόντων αυτών. δ) Την επιμόρφωση των μελών τους με κύκλους σεμι- ναρίων ή με την ίδρυση και λειτουργία κέντρων επαγ- γελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης σε θέματα συνεργατισμού ή με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο. H ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ.Σ.Ο. μπορούν ομοίως να ενισχύονται για όσες εκ των ως άνω δραστηριοτήτων σχετίζονται με την υλοποίηση του σκοπού τους. Οι ΔΑ.Σ.Ε. μπορούν να ενισχύονται για τις δραστηριό- τητές τους που συμβάλλουν στην προστασία των δασών από πυρκαγιές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με αποφάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουρ- γών μπορεί να καθορίζονται κίνητρα για τη συγχώνευση, καθώς και την ανάπτυξη των ΔΑ.Σ.Ο. και να ορίζεται η σχετική διαδικασία, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάθε άλλου συναρμό- διου Υπουργού καθορίζονται τα κριτήρια χορήγησης, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η σχετική διαδικα- σία για την απόκτηση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως (Φ.Ι.Χ.) της κατηγορίας «αγροτικές», για τα οχήματα των ΔΑ.Σ.Ο. και των φυσι- κών προσώπων - μελών των ΔΑ.Σ.Ε. που χρησιμοποιού- νται στις δραστηριότητές τους.

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2016
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Υπουργοί
Αναπληρωτής Υπουργός
Εσωτερικών και Διοικητικής Εσωτερικών και Διοικητικής Οικονομίας, Ανάπτυξης Ανασυγκρότησης Ανασυγκρότησης και Τουρισμού
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ Δικαιοσύνης, Διαφάνειας Αναπληρωτής Υπουργός
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οικονομικών Οικονομικών
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ Αναπληρωτής Υπουργός
Περιβάλλοντος και Ενέργειας Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.