158 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4279/2014

Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» και άλλες διατάξεις.

Άρθρο έβδομο - Ρυθμίσεις για τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και την Ειδική Διαχείριση της περιουσίας της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε.
08 Αυγούστου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 158
8 Αυγούστου 2014

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4279
Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο έβδομοΡυθμίσεις για τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. και την Ειδική Διαχείριση της περιουσίας της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Από τη δημοσίευση του παρόντος μεταβιβάζονται στη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή μετά των συστατικών και των παραρτημάτων τους, καθώς και του συνόλου των κινητών εντός αυτών τα εξής ακίνητα της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε. που μεταβιβάστηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 (Β΄ 1414) κοινής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό. α) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 050021505001, στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, επί της Λεωφόρου Μεσογείων 432. Από το εν λόγω δικαίωμα κυριότητας, νομής και κατοχής εξαιρείται το οπτικοακουστικό, έντυπο και φωτογραφικό αρχείο της καταργηθείσας ΕΡΤ Α.Ε., επί του οποίου η ΝΕΡΙΤ Α.Ε. διατηρεί το δικαίωμα χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4173/2013 (Α΄ 169), όπως ισχύει. β) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 05057000108081043, στο Δήμο Ιλίου, επί της Λεωφόρου Ραδιοφωνίας 51. γ) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 190444017002, στο Δήμο Θεσσαλονίκης, επί της Λεωφόρου Στρατού 51 και Καυταντζόγλου. δ) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 05009000107550149, στο Δήμο Αθηναίων, επί της οδού Ρηγίλλης 4 και Μουρούζη 14−16. ε) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 05009000107550151, στο Δήμο Αθηναίων, επί της Λεωφόρου Μεσογείων 136, με την επιφύλαξη των δικαιωμάτων που έχουν παραχωρηθεί επί του εν λόγω ακινήτου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. στ) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 050022503013, στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, επί της Λεωφόρου Μεσογείων 463. ζ) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 061675710024, στο Δήμο Πατρέων, επί της οδού Παναχαΐδος Αθηνάς 93. η) Το ακίνητο στο Δήμο Ρόδου, επί της οδού Ρόδου, στην περιοχή Καλλιθέα. θ) Το ακίνητο στο Δήμο Ορεστιάδας, επί της οδού Ευριπίδου και Σαράντα Εκκλησιών. ι) Το ακίνητο στο Δήμο Ζακύνθου, επί της οδού Μουζάκη, στην περιοχή Κερί. ια) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 151772402015, στο Δήμο Πύργου, επί της οδού Ολυμπίων 70. ιβ) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 201191213008, στο Δήμο Ιωαννίνων, επί της οδού Παπαδοπούλου και Βασιλίσσης Όλγας. ιγ) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 210253827017, στο Δήμο Καβάλας, επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης και Ιοκάστης. ιδ) Το ακίνητο στο Δήμο Λάρισας, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου 1. ιε) Το ακίνητο στο Δήμο Βόλου, επί της Πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου. ιστ) Το ακίνητο στο Δήμο Κομοτηνής, στην περιοχή Μαρώνεια. ιζ) Το ακίνητο στο Δήμο Σερρών, επί της οδού Βενιζέλου και Ηρώων Πολυτεχνείου. ιη) Το ακίνητο στο Δήμο Φλώρινας, επί της οδού Μεγαρόβου, στην Πλατεία Ομόνοιας. ιθ) To ακίνητο με ΚΑΕΚ 501340311024, στο Δήμο Χανιών, επί της οδού Έλλης 40. κ) Το ακίνητο με ΚΑΕΚ 240460302008, στο Δήμο Κέρκυρας, στην περιοχή Κανάλια. Οι ανωτέρω μεταβιβάσεις, καθώς και η τυχόν υπεραξία που προκύπτει, απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά, υπέρ οποιουδήποτε. Για τα ανωτέρω ακίνητα, δεν απαιτείται η έκδοση της διαπιστωτικής πράξης του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 κοινής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α. Η παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 4173/2013 αντικαθίσταται ως εξής: «6.α. Για την πλήρωση των θέσεων των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., δημοσιεύεται από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δύο (2) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας τους. Η πρόσκληση περιλαμβάνει αναλυτική κατάσταση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι, προκειμένου να καλύπτουν τα κριτήρια της επιστημονικής γνώσης και της επαγγελματικής εμπειρίας στο αντικείμενο της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. Μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων, διαβιβάζονται από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. οι υποβληθείσες υποψηφιότητες και τα συνοδευτικά στοιχεία στον Υπουργό αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. β. Τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου επιλέγονται μεταξύ προσώπων εγνωσμένου ηθικού, επαγγελματικού και επιστημονικού κύρους, με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, μετά από εισήγηση του Υπουργού αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων λαμβάνεται με απλή πλειοψηφία των παρόντων κατά τη συνεδρίαση μελών και ο διορισμός διενεργείται με απόφαση του Υπουργού που είναι αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Μέχρι την ολοκλήρωση του διορισμού των νέων μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, παρατείνεται η θητεία των υπηρετούντων μελών του, που τυχόν έχει λήξει. γ. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού που είναι αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, καθορίζεται η αποζημίωση των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.» β. Η παρ. 7 του άρθρου 8 του ν. 4173/2013 αντικαθίσταται ως εξής: «7. Η διάρκεια της θητείας των μελών του ΕΣ είναι εξαετής και ανανεώνεται κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η συνέχεια της λειτουργίας του. Ειδικότερα, κατά την πρώτη συγκρότηση του ΕΣ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραπάνω παραγράφου 6, τρία (3) από τα μέλη του διορίζονται για πλήρη θητεία, δύο (2) διορίζονται για τετραετή θητεία και δύο (2) διορίζονται για διετή θητεία, με βάση το αποτέλεσμα κλήρωσης που διενεργείται μετά την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του στοιχείου β΄ της παραπάνω παραγράφου 6, παρουσία του Υπουργού που είναι αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ή εκπροσώπου του, και προτού εκδοθεί η απόφαση διορισμού των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 9 του ν. 4173/2013 αντικαθίσταται ως εξής: «9.α. Για την πλήρωση των θέσεων του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου και των υπόλοιπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., δημοσιεύεται από τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δύο (2) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας τους. Η πρόσκληση περιλαμβάνει αναλυτική κατάσταση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, που πρέπει να διαθέτουν ο Διευθύνων Σύμβουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα ανωτέρω μέλη επιλέγονται μεταξύ προσώπων εγνωσμένου ηθικού, επαγγελματικού και επιστημονικού κύρους, με εξειδίκευση σε τομείς συναφείς με το σκοπό και τις αρμοδιότητες της ΝΕΡΙΤ Α.Ε., με απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση Επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από ένα μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, ως Πρόεδρο, ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και ένα σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ορίζονται από τους Προέδρους των θεσμών αυτών. Δεν επιτρέπεται η υποβολή υποψηφιότητας από το ίδιο πρόσωπο παραλλήλως για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και τη θέση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. Μέχρι την ολοκλήρωση του ορισμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, παρατείνεται η θητεία των υπηρετούντων μελών του, που τυχόν έχει λήξει. β. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου Υπουργού για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης καθορίζονται η εκάστοτε προβλεπόμενη αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, καθώς και η αποζημίωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις αντιστοίχως, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Προστίθεται παράγραφος 4 στο άρθρο 15 του ν. 4173/2013 ως εξής: «4. Δεν επιτρέπεται να προσληφθεί από τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε.: α. με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ή β. με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου σε θέση διευθυντή ή γενικού διευθυντή, πρόσωπο που, κατά την ημερομηνία πρόσληψής του από τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. είτε λαμβάνει πλήρη ή μειωμένη σύνταξη γήρατος είτε έχει καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση πλήρους ή μειωμένης σύνταξης γήρατος στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό. Τυχόν συμβάσεις που εμπίπτουν στην ανωτέρω απαγόρευση και έχουν υπογραφεί μέχρι τη θέση σε ισχύ του παρόντος, λύονται αυτοδικαίως χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης. Για τη διαπίστωση της συνδρομής ή μη της απαγόρευσης, ο ενδιαφερόμενος καταθέτει σχετική υπεύθυνη δήλωση πριν την πρόσληψή του στο αρμόδιο όργανο της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. Κατά τη θέση σε ισχύ του παρόντος, για υπογραφείσες συμβάσεις υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση από τον ενδιαφερόμενο εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 4Α της υπ’ αριθμ. ΟΙΚ 02/11.6.2013 κοινής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, όπως η παράγραφος αυτή προστέθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 4203/2013 (Α΄ 235) και τροποποιήθηκε με την παρ. 9 του άρθρου 42 του ν. 4262/2014 (Α΄ 114), οι λέξεις «μέχρι δώδεκα (12) μήνες» αντικαθίστανται από τις λέξεις «μέχρι δεκαπέντε (15) μήνες».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Στην παρ. 6 του άρθρου 42 του ν. 4262/2014 (Α΄ 114) προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής: «Το προσωπικό της παραγράφου αυτής που προσλήφθηκε σε ειδικότητες σχετικές με την παραγωγή και εκπομπή ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, λογίζεται ως απασχολούμενο σε υπηρεσία που λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, όλες τις ημέρες του μήνα, καθώς και τις Κυριακές και τις αργίες. Η υποχρέωση υποβολής των οικείων δηλώσεων που προβλέπονται από την ασφαλιστική και εργατική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών δηλώσεων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που τηρείται στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ισχύει για το ως άνω προσωπικό από την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Στο προσωπικό που απασχολείται κατά τις Κυριακές και τις αργίες θα παρέχεται αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης μέσα στην επόμενη εβδομάδα.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Στην παρ. 3 του άρθρου 2 της υπ’ αριθμ. ΟΙΚ 02/11.6.2013 κοινής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, όπως η παράγραφος αυτή προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 42 του ν. 4262/2014 (Α΄ 114), οι λέξεις «εντός ενός (1) μηνός» αντικαθίστανται από τις λέξεις «μέχρι τις 31.1.2014».

Λευκάδα, 8 Αυγούστου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ−ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 8 Αυγούστου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ