Τουριστικών Επενδύσεων –Αρμοδιότητες Τμημάτων Η Διεύθυνση Τουριστικών Επενδύσεων έχει ως επιχειρησιακό στόχο τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς δραστηριοποίησης και ανάπτυξης των τουριστικών επιχειρήσεων, τη μέσω κινήτρων ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων και τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 4152/2013 (ΦΕΚ Α΄ 107). Ειδικότερα, οι αρμοδιότητες των τμημάτων της Διεύθυνσης Τουριστικών Επενδύσεων κατανέμονται σε αυτά, ως ακολούθως: 1) Τμήμα Προγραμματισμού, στο οποίο ανήκουν οι ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) Η συλλογή και αξιοποίηση στοιχείων σχετικών με τα παρεχόμενα κίνητρα τουριστικών επενδύσεων, τα φορολογικά κίνητρα, τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, τα αναπτυξιακά προγράμματα, στατιστικά δεδομένα του τουριστικού κλάδου, ισχύουσες προδιαγραφές, διαδικασίες και όρους λειτουργίας με στόχο την πλήρη ενημέρωση των επενδυτών.
β) Η μελέτη και υποβολή προτάσεων για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται σε κάθε είδος τουριστικής δραστηριότητας.
γ) Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων επενδυτών για την πολιτική των επενδύσεων στον τουριστικό τομέα και καθοδήγησή τους για την επίσπευση των διαδικασιών πραγματοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων και προγραμμάτων. 2) Τμήμα Μελετών και Τεχνικών Έργων, στο οποίο ανήκουν οι ακόλουθες αρμοδιότητες: Το Τμήμα Μελετών και Τεχνικών Έργων ορίζεται ως «Διευθύνουσα ή επιβλέπουσα υπηρεσία» του εδαφίου δ της παρ. 7 του άρθρου 1 του Ν. 3669/2008 και είναι αρμόδιο για: α) Την κατάρτιση, τον έλεγχο και την έγκριση των μελετών και των τεχνικών αναπτυξιακών έργων ή έργων υποδομής αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουρισμού. β) Την υλοποίηση και επίβλεψη τεχνικών έργων αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουρισμού. 3) Τμήμα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων/ Κρατικών Ενισχύσεων, στο οποίο ανήκουν οι ακόλουθες αρμοδιότητες: α) Η προετοιμασία, η κατάρτιση και η προώθηση σχεδίων σε θέματα τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων και σχεδίων νόμων, που αφορούν σε διαχείριση ή παροχή κρατικών πόρων και ενδέχεται να εμπεριέχουν στοιχεία κρατικής ενίσχυσης με την έννοια του άρθρου 107.1 της ΣΛΕΕ για γνωμοδότηση ή και έγκριση από την Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Οικονομικών. β) Η συνεργασία με άλλες χώρες για την από κοινού κατάρτιση, υλοποίηση και διαχείριση προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. γ) Η υποβολή προτάσεων διόρθωσης και βελτίωσης των σχεδίων που προετοιμάζονται από υπηρεσίες του υπουργείου, πριν την προώθησή τους στην Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων.
δ) Η εποπτεία και η υποστήριξη των φορέων αρμοδιότητας του Υπουργείου σε ό,τι αφορά την τήρηση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων, κατά την προετοιμασία και την υλοποίηση μέτρων που εμπεριέχουν στοιχεία κρατικής ενίσχυσης.
ε) Η έγκριση όλων των σχεδίων κρατικών ενισχύσεων που δεν απαιτούν κοινοποίηση.
στ) Η παροχή στην Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων κάθε είδους βοήθειας και υποστήριξης, σε περίπτωση κοινοποίησης ενός σχεδίου από την Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή σε περίπτωση αιτήματος της Ε.Ε. για παροχή πληροφοριών επί μέτρων κρατικής ενίσχυσης αρμοδιότητάς της.
ζ) Η μέριμνα για την καταχώριση των σχεδίων στο ηλεκτρονικό σύστημα SANI.
η) Η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής της ετήσιας έκθεσης κρατικών ενισχύσεων μέσω του διαδραστικού συστήματος SARI.
θ) Η μέριμνα για την ενημέρωση του Μητρώου παρακολούθησης κρατικών ενισχύσεων της υποπαραγράφου Β.8 του ν. 4152/2013, ως προς τα μέτρα αρμοδιότητας τους.
ι) Η εποπτεία για την εφαρμογή των αποφάσεων ανάκτησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων που έχουν χορηγηθεί από το Υπουργείο ή τους εποπτευόμενους φορείς αρμοδιότητάς της, με βάση τις οδηγίες της Κε.Μ.Κ.Ε. και η παροχή όλων των απαραίτητων στοιχείων στην Κε.Μ.Κ.Ε. για την υποβολή τους στην ΕΕ. Ειδικότερα: − Η υποστήριξη των φορέων χορήγησης παράνομων ενισχύσεων που χρήζουν ανάκτησης, κατά τον προσδιορισμό των ωφελούμενων επιχειρήσεων, των ποσών, και των τόκων ανά ωφελούμενο που πρέπει να ανακτηθούν. − Η μέριμνα ώστε ο φορέας χορήγησης της ενίσχυσης να προβεί εξαρχής σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μέχρι και την τελική ανάκτηση των παρανόμως χορηγηθέντων κρατικών ενισχύσεων (π.χ. εγγραφή σε πίνακα απαιτήσεων για δικαιούχους που ενταχθεί σε καθεστώς πτώχευσης, κ.λπ.). 4) Τμήμα Ειδικών Μορφών Τουρισμού, στο οποίο ανήκουν οι ακόλουθες αρμοδιότητες: α) Η διεξαγωγή ερευνών και μελετών για τις δυνατότητες ανάπτυξης στην χώρα μας ειδικών μορφών τουρισμού. β) Η κατάρτιση, έγκριση και υλοποίηση προγραμμάτων τουρισμού για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, όπως π.χ. ενδεικτικά προγραμμάτων για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, προγραμμάτων εσωτερικού τουρισμού και προγραμμάτων τουρισμού νέων. γ) Η διαμόρφωση και εξασφάλιση θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που αξιοποιούν τα πολιτιστικά, ιστορικά, θρησκευτικά, λαογραφικά, αρχιτεκτονικά και γαστρονομικά στοιχεία και χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και δραστηριοτήτων που προάγουν τον τουρισμό περιπέτειας με την ενεργή συμμετοχή και δράση στη φύση. δ) Η λήψη μέτρων και η διαμόρφωση ρυθμίσεων για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως του θαλάσσιου τουρισμού, του τουρισμού υγείας, του αθλητικού τουρισμού, του εκθεσιακού τουρισμού, του συνεδριακού τουρισμού, του οικολογικού τουρισμού, του θρησκευτικού τουρισμού, του πολιτιστικού τουρισμού. ε) Η έγκριση και η διαδικασία για την ανέγερση εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής. στ) Η υποστήριξη του έργου της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων και η μέριμνα για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού.