216 Α' 2013

ΝΟΜΟΣ 4199/2013

Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και άλλες διατάξεις.

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ - ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ - ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 128 - Απλούστευση της διαδικασίας χορήγησης των αδειών κυκλοφορίας και μεταβίβασης της κυριότητας των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης
11 Οκτωβρίου 2013

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 216
11 Οκτωβρίου 2013

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4199
Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 128Απλούστευση της διαδικασίας χορήγησης των αδειών κυκλοφορίας και μεταβίβασης της κυριότητας των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Από την ισχύ του παρόντος ως τίτλος κυριότητας των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μικτού βάρους κάτω των 4.000 χιλιογράμμων θεωρείται: α) για τα άνευ αριθμού κυκλοφορίας: i. το εκδιδόμενο από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές πιστοποιητικό ταξινόμησης για τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες, τα προερχόμενα από άλλα κράτη−μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εγχωρίως παραγόμενα και τα οχήματα που παράγονται υπό καθεστώς τελωνειακής επίβλεψης ή ii. το πιστοποιητικό μεταβιβαστικό κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος που εκδίδεται από τις Υπηρεσίες Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (Διεύθυνση Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού, Τελωνεία, Δ.Ο.Υ. και Υ.Δ.Ε.). β) για τα έχοντα αριθμό κυκλοφορίας, η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Η άδεια αυτή χορηγείται μόνο με την υποβολή των παραπάνω πιστοποιητικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η μεταβίβαση της κυριότητας των, κατά την παράγραφο 1 περίπτωση α΄, αναφερομένων κατηγοριών αυτοκινήτων οχημάτων ενεργείται με απλή πράξη των μερών, αναγραφόμενης με μέριμνα και ευθύνη τούτων επί των κατά την ίδια διάταξη πιστοποιητικών. Στην περίπτωση όπου από το παραστατικό τελωνισμού του φορτηγού αυτοκινήτου οχήματος προκύπτει απαγόρευση μεταβίβασης της κυριότητας αυτού πριν από την παρέλευση του ισχύοντος περιοριστικού διαστήματος της δεκαετίας, λόγω παραλαβής του με απαλλαγή από δασμούς και φόρους, η πράξη της μεταβίβασης ενεργείται μόνον εφόσον προηγουμένως έχουν καταβληθεί στην αρμόδια τελωνειακή αρχή οι οφειλόμενες επιβαρύνσεις. Σε περίπτωση όπου έχει παρέλθει το ανωτέρω ισχύον περιοριστικό διάστημα για την τελωνειακή αποδέσμευση του φορτηγού αυτοκινήτου, η πράξη της μεταβίβασης ενεργείται κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας τελωνειακής αρχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η μεταβίβαση της κυριότητας, από επαχθή αιτία, των αυτοκινήτων οχημάτων της παραγράφου 1 περίπτωση β΄ συντελείται με έγγραφη συμφωνία των μερών, η οποία καταχωρείται με ευθύνη τους στην οικεία θέση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος. Ο αρμόδιος υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας, ενώπιον του οποίου γίνεται η πράξη της μεταβίβασης, κρατά την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, που μεταβιβάστηκε και αμέσως, μέσω του μηχανογραφικού συστήματος ΟΝ−LINE, εκδίδει νέα άδεια κυκλοφορίας στο όνομα του αγοραστή, η οποία και παραδίδεται στο νέο αγοραστή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επιτρέπεται η επέκταση της κατάργησης του βιβλιαρίου μεταβολών και κυριότητας και σε άλλες κατηγορίες οχημάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Από την ισχύ του παρόντος καταργείται η υποχρέωση τήρησης κατά τα προβλεπόμενα στο ν.δ. 1146/1972 (Α΄ 64) βιβλιαρίου μεταβολών και κυριότητας για τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης μικτού βάρους κάτω των 4.000 χιλιογράμμων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι προβλεπόμενες διατάξεις για το δικαίωμα θέσης σε κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μικτού βάρους κάτω των 4.000 χιλιογράμμων.

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ−ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ−ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2013
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ