50 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4242/2014

Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας και άλλες διατάξεις.

Άρθρο 4 - Θέματα συνεργασίας με το Υπουργείο Εξωτερικών
28 Φεβρουαρίου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 50
28 Φεβρουαρίου 2014

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4242
Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 4Θέματα συνεργασίας με το Υπουργείο ΕξωτερικώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α. To σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης πληροφοριών του Υπουργείου Εξωτερικών «Ηλεκτρονική Πύλη (Agora)» ως ενιαία εθνική ηλεκτρονική πύλη για την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, ο καθορισμός της δομής, του περιεχομένου του και η διαχείρισή του μεταφέρεται στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.». β. Το άρθρο 20 παρ. 2 περίπτωση Ι του π.δ. 230/1998 «Αρμοδιότητες και Διάρθρωση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών» (Α΄ 177), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «Ι. Τμήμα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Πληροφοριών: Έχει ως αρμοδιότητα τον έλεγχο και την αξιολόγηση των πληροφοριών (πολιτικών, οικονομικών, κανονιστικών και επιχειρηματικών) που Πρεσβευτικές και Προξενικές Αρχές, Γραφεία Ο.Ε.Υ. και άλλες οργανικές μονάδες του Υπουργείου Εξωτερικών εισάγουν στο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης πληροφοριών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α. Στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» ανατίθεται η παροχή πληροφόρησης, συμβουλευτικής βοήθειας ως και κάθε άλλης υποστηρικτικής υπηρεσίας προς τις ελληνικές επιχειρήσεις με στόχο τη διευκόλυνση επιχειρηματικών επαφών και τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στις διεθνείς αγορές. β. Από της ισχύος του παρόντος καταργείται η υποπερίπτωση α΄ της περίπτωσης Ι της παρ. 2 του άρθρου 24γ του π.δ. 230/1998. γ. Η υποπερίπτωση β΄ της περίπτωσης Ι της παρ. 2 του άρθρου 24γ του π.δ. 230/1998 αντικαθίσταται ως εξής: «Την ενημέρωση και διευκόλυνση των φορέων του Δημοσίου, των Διαπιστευμένων Φορέων και των ελληνικών επιχειρήσεων στα προγράμματα Twinnig, TAIEX, SIGMA και στα ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα βοήθειας προς τρίτες χώρες σε συνεργασία με την «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» για τους τομείς που αφορούν την προώθηση των εξαγωγών και την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας διεθνώς.» δ. Η υποπερίπτωση γ΄ της περίπτωσης Ι της παρ. 2 του άρθρου 24γ του π.δ. 230/1998 αντικαθίσταται ως εξής: «Την καταγραφή των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, των προτεραιοτήτων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις αγορές του εξωτερικού και τη στήριξή τους σε συνεργασία με τις πρεσβευτικές και προξενικές αρχές, τα Γραφεία Ο.Ε.Υ. και την «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε..» ε. Η υποπερίπτωση δ΄ της περίπτωσης Ι της παρ. 2 του άρθρου 24γ του π.δ. 230/1998 αντικαθίσταται ως εξής: «Την παρακολούθηση και συμμετοχή στις δράσεις αρμοδίων δημοσίων ή ιδιωτικών επιχειρηματικών φορέων για την κατάρτιση μελετών, που έχουν στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και τη στήριξη ελληνικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συνεργασιών, σε συνεργασία με την «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε..»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α. Στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» ανατίθεται η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό ή Υπουργούς κατά τη διάρκεια των επίσημων επισκέψεών τους στο εξωτερικό. β. Η περίπτωση α΄ της περίπτωσης ΙΙ (Τμήμα Διοργάνωσης Επιχειρηματικών Αποστολών) της παρ. 2 του άρθρου 24γ του π.δ. 230/1998 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Τη συνεργασία με την «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» και το συντονισμό των Αρχών Εξωτερικού για τις επιχειρηματικές αποστολές που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό ή Υπουργούς κατά τη διάρκεια των επίσημων επισκέψεών τους στο εξωτερικό.» γ. Η υποπερίπτωση β΄ της περίπτωσης ΙΙ (Τμήμα Διοργάνωσης Επιχειρηματικών Αποστολών) της παρ. 2 του άρθρου 24γ του π.δ. 230/1998 «Αρμοδιότητες και Διάρθρωση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως ακολούθως: «Το συντονισμό των Αρχών Εξωτερικού και των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων για την υλοποίηση των επιχειρηματικών αποστολών και εκδηλώσεων που διοργανώνονται από την «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» και άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς επιχειρηματικούς φορείς.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με Μνημόνια Συνεργασίας των Υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μπορούν να καταρτίζονται και εγκρίνονται ετήσια Επιχειρησιακά Σχέδια για την προώθηση των εξαγωγών, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας ανά χώρα−στόχο. Τα Επιχειρησιακά Σχέδια καταρτίζονται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις των Υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και την «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση ανά χώρα−στόχο αρμόδιες υπηρεσίες (Πρεσβεία, Γραφείο Ο.Ε.Υ.).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μπορεί να αποσπώνται ως Σύνδεσμοι στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και στη συνέχεια να διατίθενται στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι υπάλληλοι που αποσπώνται τοποθετούνται σε θέσεις ανάλογες του βαθμού τους. Ο αριθμός τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% των εκάστοτε υπηρετούντων στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών υπαλλήλων του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και σε κάθε περίπτωση το 10% του συνολικού αριθμού υπαλλήλων του εν λόγω Κλάδου. Οι αποσπάσεις έχουν διάρκεια έως δύο (2) έτη με δυνατότητα παράτασης με όμοια απόφαση. Οι αποσπάσεις λήγουν σε κάθε περίπτωση με την τοποθέτηση των Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε υπηρεσία του εξωτερικού. Οι συνολικές αποδοχές των αποσπώμενων υπαλλήλων του Κλάδου Ο.Ε.Υ. στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δεν μπορεί να είναι μικρότερες από αυτές που θα ελάμβαναν εάν υπηρετούσαν στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, η μισθοδοσία βαρύνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η δε πληρωμή τους διενεργείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μετά από πρόταση της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» μπορεί να διατίθεται προσωπικό της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών με συγκεκριμένη αποστολή προώθησης επιλεγμένων κλάδων ή/και προϊόντων και προσέλκυσης επενδύσεων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» και μόνον εφόσον σε αυτά τα Γραφεία Ο.Ε.Υ. υπηρετεί τουλάχιστον ένας υπάλληλος του Κλάδου Ο.Ε.Υ.. Ο αριθμός των κατά τα ανωτέρω διατιθεμένων δεν μπορεί να υπερβαίνει σε ποσοστό το 10% του συνόλου των εργαζομένων στην «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι αποσπώμενοι ή διατιθέμενοι υπάγονται ιεραρχικά στους εκάστοτε Προϊσταμένους των Υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ή της «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» και των Γραφείων Ο.Ε.Υ., όπου αποσπώνται ή διατίθενται αντιστοίχως, και συνεργάζονται μαζί τους. Τα διοικητικά θέματα των διατιθέμενων στα Γραφεία Ο.Ε.Υ. του εξωτερικού καθορίζονται από τη διεθνή διπλωματική πρακτική και τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» για την ενίσχυση των προγραμμάτων και δράσεών της στο εξωτερικό μπορεί, εντός των ορίων του ετήσιου προϋπολογισμού της, να προσλαμβάνει, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Εσωτερικό Κανονισμό της, και να διαθέτει επιτοπίως στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων μόνιμους κατοίκους του κράτους, όπου εδρεύουν οι ανωτέρω υπηρεσίες, με τον τρόπο και τις προϋποθέσεις της παραγράφου 5 εδάφιο ζ΄ του παρόντος άρθρου. Ο συνολικός αριθμός των προσλαμβανομένων κατά τα ανωτέρω δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των στελεχωμένων Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και, σε κάθε περίπτωση, τους δύο ανά Γραφείο Ο.Ε.Υ.. Για την πρόσληψη απαιτείται απόφαση του Δ.Σ. της «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.», με την οποία καθορίζεται το ύψος της αντιμισθίας των προσλαμβανομένων αφού ληφθούν υπόψη οι τοπικές συνθήκες εργασίας. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της ΠΥΣ 33/ 2006 (Α΄ 80) και του άρθρου 11 του ν. 3833/2010 (Α΄ 40), η πρόσληψη γίνεται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου έως δύο (2) ετών, η οποία μπορεί να ανανεώνεται για μέχρι άλλα δύο (2) έτη.

Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟI ΥΠΟΥΡΓΟI
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ−ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ−ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ